Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Американський тренд: від рейганоміки до трамполобізму

Минулого тижня чи не вся Україна допомагала міському голові Львова впоратись із пересічним завданням – прибрати в місті сміття. Оточення Порошенка вирішили труїти, Дональд Трамп взявся до практичної реалізації своїх обіцянок – поламати ліберально-господарську структуру міжнародних лихварів, а суд ЄС надав Кремлеві статус терористичного лігва і юридично оформив своє рішення.

По яругам і узгір'ям вже не буде скрізь сміття...

Міський голова Львова Андрій Садовий вважає, що необхідно негайно припинити поліцейську блокаду вивозу з міста сміття навіть у випадку, якщо водії сміттєвозів не мають належно оформлених документів і угод з іншими сміттєзвалищами для складування ТПВ. Блокаду потрібно зняти не на 7 днів, як пообіцяв прем'єр-міністр, а назавжди.

Очільник міста публічно нарікав на неефективність засідань комісії з надзвичайних ситуацій у Львівській області, яка не зуміла вирішити проблеми виконкому Львова. Андрій Садовий сказав: «Вивозимо там, де і раніше, використовуючи попередні домовленості в Львівській області та інших областях. Чекаємо на підписання договорів із новими полігонами, які підготували та скерували ще вчора ввечері».

Активісти й опоненти міського голови звернули увагу громадськості на ключовий вираз – «ще вчора ввечері». Не відразу після трагедії на Грибовицькому звалищі, а «вчора ввечері».

Нагадаємо, що екологічна ситуація у Львові була однією із ключових тем робочої зустрічі Петра Порошенка із Володимиром Гройсманом. Прем'єр-міністр отримав доручення прибути у п'ятницю до Львова і зайнятись вирішенням проблеми львівського сміття. Про це повідомили у прес-службі Президента України.

Президент наголосив на прописній істині: «Прибирати сміття – прерогатива органів місцевого самоврядування. Але якщо там неспроможні в рамках своєї компетенції вирішити цю проблему, якщо власну господарчу безпорадність обгортають у політичну матерію, а безпеці містян загрожує екологічна катастрофа, – тоді необхідно допомогти городянам. І місту, яке щиро люблять десятки мільйонів українців і мільйони закордонних туристів».

Доручення від президента Володимир Гройсман отримав на тлі гучних заяв Андрія Садового про небажання центральної влади виконувати посадові обов'язки керівництва місцевого самоврядування, а також апеляцій львівського мера до міжнародної спільноти про допомогу та її, міжнародної спільноти, залякувань про грядущу екологічну катастрофу в Східній Європі через Грибовицьке звалище.

Раніше міський голова Львова допитувався у центральної влади, чи місто Львів є на карті України. Натомість опоненти міського голови допитуються у тої ж влади, хто поверне мільйони місцевого бюджету Львова, які міськвиконком розтринькав через власну безгосподарність.

Оточення Порошенка труять

Олексій Гончаренко, народний депутат з «Блоку Петра Порошенка», підтвердив факт отруєння однопартійця Ігоря Кононенка. На своїй сторінці у Facebook Гончаренко написав: «Йде шквал дзвінків щодо отруєння Ігоря Кононенка. По-перше, це, на жаль, правда. Але, по-друге, вороги не дочекаються. Ігор сильна людина і справиться. З того, що сталося він не хотів робити сенсацій, тому інформації не поширював. Продовжує активно працювати і в партії, і в парламенті».

Інші джерела повідомили, що отруєння виявили перед Новим роком, а вміст ртуті у крові Кононенка перевищував норму майже у 50 разів. Експерти вважають, що отруєння відбулось не в одну мить – ртуть нагромаджувалась в організмі певний час. Із цього факту вони зробили неадекватний висновок: це не був замах на вбивство, а тільки засіб залякування.

Депутат Ігор Кононенко є давнім приятелем президента України, їх об’єднують не лише дружні стосунки, але й бізнес-інтереси. У Генеральну прокуратуру заява від депутата Кононенка про отруєння не надходила.

Австрія відзначила 25 років дипломатичних відносин із Україною

Австрія та Україна 24 січня 2017 року відзначили 25 років від дня встановлення дипломатичних відносин і тривалу спільну історію. З цього приводу Герміне Поппеллер, посол Австрії в Україні, на сторінці Facebook Посольства Австрії в Україні написав привітання. Посол зазначив: «У цей день, 25 років тому, в приміщенні Міністерства закордонних справ України відбулося урочисте підписання та обмін Протоколами про встановлення дипломатичних відносин та заснування дипломатичних місій на рівні посольств. Австрія стала однією з перших країн, чиї посольства відкрились у Києві».

Герміне Поппеллер повідомив, що Австрія, разом із країнами-членами ЄС та іншими державами світу, підтримує непростий процес реформ, розпочатий три роки тому. Посол відзначив, що його країна, яка цього року головує в ОБСЄ, робить активний внесок у вирішення конфлікту в Україні.

НАТО в Україні бути

Порошенко підписав дозвіл для введення в Україну військ НАТО. Відповідно до затвердженого плану на територію України для участі в багатонаціональних навчаннях у рамках військового співробітництва будуть допущені до 3000 військовослужбовців із озброєнням та військовою технікою – із літаками і вертольотами – на термін до 365 днів.

Окрім вище зазначеної програми «Партнерство заради миру», в Україну будуть допущені підрозділи збройних сил інших держав для участі у військових навчаннях. Це 2,5 тисячі військових із озброєнням та військовою технікою (до 10 кораблів, до 5 підводних човнів, до 10 літаків і вертольотів, до 60 одиниць колісної техніки) на строк до 25 діб у липні-вересні 2017 року в рамках українсько-американських навчань «Сі Бриз -2017».

Крім цього, для участі в українсько-американських навчаннях «Репід Трайдент-2017» будуть допущені ще 2 тисяч військовослужбовців із озброєнням та військовою технікою (до 6 літаків, до 10 вертольотів) на строк до 25 діб у червні-листопаді.

Указ президента України є симетричною відповіддю, а можливо трішки більше, ніж симетричною, на військові навчання «Захід-2017», які РФ запланувала провести у вересні біля кордону України.

Захід нам поможе

Із 24 лютого по 5 березня 2017 року вже п'ята місія канадських і американських хірургів буде працювати у Києві. Зокрема, 24 і 25 лютого відбудеться відбір пацієнтів. Далі традиційні хірурги і пластичні хірурги будуть проводити складні операції українським військовим, пораненим у зоні АТО, а також ділитись із українськими медиками досягненнями у західній медицині.

Лікарі канадсько-американська місії будуть виконувати пластичні операції на обличчі, черепі та верхніх кінцівках пацієнтів. Довідки можна отримати за телефонами: (095) 435-3033, (097) 005-5545.

ЄС готує Москві додаткові санкції

Лідери країн Євросоюзу чекають від української сторони нового списку, який може привести до розширення пакету антиросійських санкцій. Зокрема, санкції можуть бути запроваджені проти громадян РФ, які причетні до переслідування кримських татар. Таку заяву озвучив Емануеліс Зінгеріс – депутат Парламентської асамблеї Ради Європи від Литви. За його словами, Євросоюз хоче знати, хто причетний до переслідувань і вбивств проукраїнських громадян, які проживають у Криму.

Ольга Скрипник, представник кримської делегації, у свою чергу, заявила, що список вже напрацьовують, і незабаром його передадуть у зовнішньополітичне відомство України. Вона зазначила: «Список Сенцова у нас є, і там відомі всі імена. У списку значаться імена представників ФСБ і прокуратури, а також слідчі, які причетні до викрадань і тортур на кримському півострові».

Відтепер Кремль – юридично оформлений терорист

Вперше в новітній історії Суд Євросоюзу юридично визнав РФ спонсором міжнародного тероризму, а це значить, що Кремль – терористичний осередок. Суд Євросоюзу визнав законними санкції проти російського виробника систем протиповітряної оборони – концерну «Алмаз-Антей», відмовивши російської компанії у «розморожуванні» її активів. Таким чином, вища судова інстанція ЄС визнала, що Росія справді постачає зброю проросійським бойовикам на окуповані території України.

Згідно з рішенням суду, Рада ЄС, вимагаючи ввести обмежувальні заходи проти державного оборонного підприємства РФ, довела факт, що концерн «Алмаз-Антей», який контролює безпосередньо Кремль, дійсно постачає сепаратистам зброю з метою порушення територіальної цілісності іноземної держави.

Відзначено, що Рада Європи вивчила безліч повідомлень в ЗМІ про те, що сепаратисти збивали українські літаки і вертольоти, в тому числі транспортний лайнер, під час аварії якого загинули 49 українських солдатів. Суд вважає зазначені статі в пресі «досить конкретними, точними і послідовними в тому, що стосується фактів», які, на думку суду, «підтверджують участь Росії в конфлікті в Україні, зокрема, шляхом постачання озброєнь і військової техніки для сепаратистів на сході України».

Позов проти дауншифтерів

Американська компанія PPF Management із американського штату Делавар подала позов у суд Південного округу Нью-Йорка з вимогами відшкодувати $500 млн матеріального та $250 млн моральної шкоди за втрату контролю над великим підприємством з видобутку щебеню «Павловськграніт». Позивач стверджує, що Герман Греф та інші відповідачі, а їх усього 22, вступили у злочинну змову з метою рейдерського захоплення підприємства. Перше слухання у справі призначено на 20 квітня 2017 року.

У матеріалах справи зазначено, що Герман Греф начебто застосовував свою репутацію і адміністративний вплив із метою захисту відповідачів у кримінальній справі від розслідувань та від претензій із боку Федеральної антимонопольної служби.

Відповідачі вирішили знищити компанію «Павловськграніт», яка є найбільшим виробником граніту в Європі, як конкурента на ринку і заволодіти її активами. Серед імовірних співучасників рейдерського захоплення названі Артем Чайка, син генпрокурора РФ, і брат Германа Грефа – Олег Греф.

Мутні часи настали на Московії, де все яскравіше наростають протиріччя між двома тенденціями – скорочення кормової бази і зростаючого бажання непомірної наживи.

Довга дорога до Brexit

Верховний суд Великобританії зобов'язав уряд отримати схвалення парламенту для початку переговорів про вихід країни з ЄС. Крім того, Верховний суд Великобританії постановив, що для виходу з ЄС владі Британії потрібно провести консультації з представниками Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії.

Під час слухань у Верховному суді не розглядали питання, виходити Британії з ЄС чи ні. Всі сторони згодні, що це питання було вирішене під час референдуму 23 червня 2016 року, коли майже 52% тих громадян, які прийшли на дільниці, проголосували за вихід.

Тереза Мей раніше оголосила, що має намір офіційно повідомити Євросоюзові про вихід Британії – і тим самим почати процедуру за статтею 50 – до кінця березня 2017 року, щоби не зривати запланований графік Brexit. Переговори з ЄС повинні зайняти приблизно два роки.

Шерше ля Мей

Під час візиту в США очільниця британського уряду заручилась «100% підтримкою» президента Трампа стосовно його ставлення до НАТО. Таке несподіване пом'якшення колишньої позиції президента США стосовно НАТО є нехарактерним і стало прикрою несподіванкою для сил, які сподівались, що Трамп розвалить Альянс.

Спочатку мудрість Терези Мей, яка вирішила стати першою іноземною лідеркою, яка відвідала Трампа після його інавгурації, була поставлена під сумнів після серії норовливих спічів новообраного американського президента напередодні цієї зустрічі. Під час перемовин погляди Трампа на оборонний союз кардинально змінились. Стоячи поруч із Трампом під час прес-конференції, Мей заявила: «У питаннях оборони і співпраці у сфері безпеки ми єдині в нашому визнанні НАТО як оплоту нашої колективної оборони, і ми підтвердили нашу непохитну прихильність до цього Альянсу. Ми на 100% підтримуємо НАТО».

Тереза Мей також повідомила, що передала Дональду Трампу і його дружині Меланії запрошення королеви Великобританії відвідати країну з державним візитом, а президент США це запрошення прийняв.

У Кремлі заплутались

В оточенні Путіна активно запевняли, що цілком погоджуються з висловлюванням обраного президента США Дональда Трампа стосовно НАТО. Тепер, після зустрічі Дональда Трампа і Терези Мей, у Кремлі не можуть пояснити, яке із висловлювань Трампа вони поділяють: що НАТО є застарілою формою протистояння Москві чи що НАТО є ефективною формою безпеки в ЄС.

Нагадаємо, відносини між Москвою та НАТО погіршилися у 2014 році після московської агресії та анексії Криму. Із приходом до влади Дональда Трампа у Кремлі виникли дитячі ілюзії, що відтепер США розвалять Альянс і будуть працювати на добробут Московії. А руский Ваня буде лежати на печі та жувати американські калачі.

Прокремлівський Педро Аграмунт хоче Москву

Педро Аграмунт, президент Парламентської асамблеї Ради Європи, вважає, що під час саміту Ради Європи, підготовка до якого триває, можуть схвалити дозвіл для відновлення співпраці з Москвою. Аграмунт, зокрема, визнав, що Росія просить його внести до регламенту ПАРЄ зміни, які б дозволили їй повернутись до Асамблеї. Водночас, він відмовився прогнозувати імовірність ухвалення таких змін.

Раніше західні ЗМІ повідомили, що восени 2016 року вже розглядали можливість термінової зміни правил Асамблеї, щоби гарантувати повернення РФ до сесійної зали та виведення Кремля з-під санкцій, однак депутати таку ідею не підтримали. Проте Москва стимулює окремих політиків ЄС і наполягає на своєму, отож президент ПАРЄ не приховує, що підтримує ідею відновлення всіх повноважень московської делегації.

Китай готується заселяти території Сибіру

Дозвіл китайської влади мати двох дітей у сім'ї, який набрав чинності з 1 січня 2016 року, дав рясні плоди – наприкінці року в Китаю було вже майже 17 мільйонів новонароджених. Для порівняння: за період 2011 – 2015 років середня річна народжуваність у країні становила 1,4 мільйона дітей.

Чиновники у Пекіні зазначили: незважаючи на факт, що кількість жінок репродуктивного віку скоротилася на п'ять мільйонів, народжуваність зросла. А це означає, що коригування демографічної політики було своєчасним та ефективним.

Рішення Пекіну відмінити закон «Одна сім'я – одна дитина» передбачає вирішити дві важливі китайські проблеми:

• скоротити пропорцію мешканців пенсійного віку стосовно всього населення;

• нагромадити етнічний резерв для заселення північних китайських територій, які окупувала царська Росія.

Балістичні ракети біля воріт Кремля

Пекін, не консультуючись з Москвою, розмістив на кордоні з РФ міжконтинентальні балістичні ракети DF-41. Про це повідомив китайський таблоїд «Global Times».

DF-41 – це твердопаливна балістична ракета, здатна вражати цілі на відстані до 14 тисяч кілометрів. Ракета, призначена для мобільних комплексів, може нести до 10-12 ядерних зарядів. Офіційно Китай не оголошував про прийняття на озброєння DF-41, однак експерти припускають, що розробка таких ракет успішно завершена.

Деякі аналітики припустили, що китайські військові умисно допустили витік даних про «Dongfeng-41», і пов'язують це з інавгурацією президента США Дональда Трампа. Експерти вважають, що такий крок став відповіддю Пекіна на провокаційні заяви Трампа стосовно Китаю.

Дональд Трамп під час передвиборної кампанії звинуватив Китай у валютних маніпуляціях та агресивною торговою політикою. Крім того, Трамп провів переговори з керівництвом Тайваню, після чого Пекін знервовано нагадав діючому на той час президентові США – Баракові Обамі – про політику «єдиного Китаю».

Росія мирно відреагувала на розміщення ракет Китаю біля свого кордону. Про це повідомив прес-секретар Дмитро Пєсков. Він заявив, що Китай для Кремля є стратегічним союзником, партнером і добрим сюзереном, а тому Кремль цінує відносини з Піднебесною і не ставить під сумнів рішення великого Сі Цзіньпіна.

Трамп і Путін «розіграють» Китай? Солодкі мрії Кремля

Авторитетне видання «Financial Times» уже не вперше помічене у публікації політичних фантазій. Цього разу латентний москвофіл Гідеон Рахман не на жарт розійшовся у своїх буйних мареннях. Він пише, що президент США Дональд Трамп може пожертвувати Донбасом, визнати анексію Криму, а також дозволити Путіну реалізувати свої плани щодо Молдови і країн Балтії в обмін на відмову Росії від союзу з Китаєм.

Рахман пише, що курс Дональда Трампа спрямований на те, щоби знову зробити Америку великою. Щоби це реалізувати, необхідно створити нові робочі місця та покращити рівень життя американців, які голосували за нього, а найефективніший спосіб цього досягти – перебудувати економічні відносини зі світовою економікою, зокрема з Китаєм.

Рахман наголосив: Дональд Трамп вважає, що вплив у світі Китаю доаолі потужний, а тому президентові США необхідна дружба Путіна. Сьогодні Трампові, з його ВВП у 24,9% світової економіки, нагально потрібний кремлівський ВВП із його 1% світової економіки для успішного розвитку Америки і для того, щоби Китай постійно озирався на США.

Якби Гідеон Рахман був сумлінним, а ще трішки і кмітливим, якби співставив заявлене ВВП Китаю із енергетичними витратами країни, які вказують на тенденцію економічного спадання, тоді країні Великого Дракона не надавав би аж настільки важливого значення. А ще міг би подумати, що двом сильним набагато зручніше «розіграти» слабшого і поживитись його коштом.

Путінська дірка від газового «бублика»

Різке падіння цін на газ у Європі, путінські зовнішньополітичні забаганки та міллерівські фейкові мегапроекти прокладання нових трубопроводів у ЄС і Китай створили в бюджеті «Газпрому» дірку, яка сягає $15 мільярдів. А фінансовий план компанії у найближчі три роки передбачає щорічне перевищення витрат над доходами. Експортна виручка «Газпрому» в 2016 році стала найменшою за всі попередні 12 років.

Покривати дефіцит «Газпрому» доведеться за рахунок рекордних зовнішніх запозичень або розпродажу активів. Сьогодні ніхто притомний позик компанії-банкроту не дасть, тож доведеться застосувати перевірений мокшанський трюк – під виглядом запозичень розпродати активи компанії.

Навколокремлівські експерти вважають, що уряд Медведєва може допомогти негласно приватизованій компанії у короткостроковій перспективі, обваливши курс рубля. Це дозволить «Газпрому» протриматися ще якийсь час на плаву – до часу від'їзду газпромівського бенефіціара Путіна на ПМЖ до Сі Цзіньпіна.

Перші укази Трампа

У перший робочий день після інавгурації, президент Дональд Трамп почав реалізацію обіцяного – розвертати рух американського суспільства в інший бік, протилежний від курсу Барака Обами. Трамп підписав указ про призупинення розширення штату державних службовців у США, про вихід США із Транстихоокеанського торговельного партнерства, про реформу медицини, про заборону використання бюджетних коштів для оплати абортів.

А під час зустрічі з представниками бізнесу президент США повідомив, що найближчим часом зменшить податки до рівня 15-20%. При президенті Обамі бізнес оподатковували на рівні до 38%.

Антимусульманський указ

Президент Трамп підписав указ, який сприятиме відборові іммігрантів, що допоможе запобігти в’їзду терористів у США з інших країн. Указ передбачає призупинення на 120 днів прийому біженців у США, заборону на в’їзд біженців із Сирії і створення у Сирії та інших країнах регіону зон безпеки для переміщених цивільних осіб. При цьому наголошено, що США будуть надавати пріоритет християнам із Сирії, які втікають від мусульманських переслідувань.

Майкл Маккол, представник Республіканської партії, повідомив CNN, що указ президента Трампа також передбачає 30-денне призупинення видачі віз громадянам семи країн, які представляють собою «підвищену небезпеку», і призупинення програми з прийому біженців.

Трамп створить у Сирії безпечні зони без консультацій із Путіним

Дональд Трамп вирішив організувати в Сирії зони безпеки, – повідомив телеканал ABC. В інтерв'ю для телеканалу президент США розкритикував Європу за політику «відкритих дверей», яка, на його думку, призвела до хаотичного напливу біженців із Близького Сходу.

Найближчими днями глава Білого Дому доручить Пентагону і Державному департаменту розробити план створення «безпечних зон». За даними західних ЗМІ це неминуче передбачає встановлення американських комплексів ППО для закриття неба над Сирійською арабською республікою (САР), щоб авіація режиму Асада та його союзника Путіна не могла діяти у відповідних районах.

Характерно, що Вашингтон не повідомляв Москву про свій намір створити «заборонені для авіації зони». У Кремлі мовчки ковтнули трампівську індиферентність, зробили вигляд що її не помітили.

Велика Трампова стіна

У відповідь на плани Трампа збудувати стіну на кордоні з Мексикою, президент Мексики відмовився відвідувати Вашингтон, а глави Перу і Колумбії вирішили його підтримати і створити проти США коаліцію – «дружбу трьох».

Дональд Трамп підписав указ про будівництво «непрохідного фізичного бар'єру» вздовж кордону із Мексикою. ‎ Збудувати 2000-мильну стіну була одна ‎з ключових обіцянок Трампа під час виборчої кампанії. Водночас президент США заявив, що мексиканському президентові Енріке Ньєто варто скасувати візит у Вашингтон, якщо Мексика не має наміру підтримати рішення Білого Дому й фінансувати будівництво стіни на кордоні між двома країнами.

Президент Енріке Ньєто  розкритикував указ Дональда Трампа стосовно будівництва стіни і заявив, що Мексика не буде платити за її спорудження. Енріке Ньєто зазначив: йому шкода, що США ухвалили таке рішення, додавши, що ‎ «Мексика у стіни не вірить». Політичні соратники мексиканського президента також розкритикували рішення Дональда Трампа, назвавши його ворожим актом, і закликали ‎Енріке Ньєто відмовитись від зустрічі з Дональдом Трампом. Президент Мексики так і зробив – відклав свій візит у США, запланований на 31 січня.  

Президент Дональд Трамп вирішив запровадити податок у вигляді 20% на імпорт товарів із Мексики, а отримані кошти скерувати на будівництво стіни на американсько-мексиканському кордоні. Шон Спайсер, прес-секретар Білого дому, повідомив, що президент США надіслав таку пропозицію у Конгрес, а конгресмени вирішили її обговорити.

Денонсація нафтових заборон Обами

Дональд Трамп підписав два укази, які дозволяють відновити призупинене будівництво трубопроводів Keystone XL і Dakota. На тлі цієї новини акції компанії «Energy Transfer Partners» зросли на 2%, а компанії «TransCanada» – на 1,1%. Разом із активним розвитком сланцевого виробництва і відновлення зростання кількості бурових вишок, це створить додатковий тиск на вартість нафти, яка піднялася вище $50 за барель у результаті угоди резидентів і нерезидентів ОПЕК.

Свого часу Барак Обама призупинив запропонований проект і порадив знайти новий маршрут для нафтопроводу. Рішення про пошук нового шляху для прокладки трубопроводу було схвалено адміністрацією Обами у зв'язку з масовими протестами індіанців та екологів, які стверджували, що постачання нафти трубопроводом через річку Міссісіпі загрожує запасам питної води племені Сіу, яке проживає на території резервації Стендін-Рок.

Трампономіка & Трампізм, або знущальний ляпас Кремлю

Це відбулось 17 січня – за три дні до інавгурації Дональда Трампа – але тільки через дев'ять днів отримало широке осмислення і фатальне для Кремля значення. Того дня, 26 січня, у мережі з'явилось кілька твітів якихось малознаних американських експертів із двох вашингтонських тінк-тенків, а по нашому – «резервуарів із думками». Загалом, при численних політологічних інституціях, політологічних групах при великих дослідницьких центрах, іноді при політологічних фондах, існує цілий конгломерат аматорів від політики. Опублікувавши в Мережі кілька своїх поглядів, неважливо яких, вони самоорганізовуються у віртуальні «резервуари», де в подальшому бурлять своїми думками.

Так ось, 17 січня Дональд Трамп дав інтерв'ю двом головним редакторам американського видання «Time» і німецького «Bild». Це було в метушні напередодні інавгурації, потім настала інавгурація, і в інформаційно насичену епоху Інтернету про інтерв'ю якось забули.

Аж ось 26 січня, вочевидь випадково, один із таких вище згаданих аматорів або  фан-тінк-тенків згадав про інтерв'ю і запостив заїжджене питання до Трампа, чи підтримує він європейські санкції проти РФ? А потім і його відповідь, яку хіба що як троллінгом ніяк не назвати. Ось тут у Мережі й почалось бурхливе обговорення призабутого.

А Трамп сказав: Ну, ви розумієте, бувають такі випадки, коли люди зустрічаються між собою і обговорюють, як їм бути. І як зробити так, щоб і одним було добре, і іншим не зле. Розумієте? Так ось, у нас є санкції проти Росії. Росія від них дуже страждає, а значить, нам потрібно укласти з цього приводу якусь угоду. Ну ось, наприклад, я так думаю, що у нашому випадку нейтралізація ядерного потенціалу Росії могла би бути непоганою ідеєю і частиною такої угоди. І давайте про це подумаємо, що ми іще [окрім роззброєння – ред.] можемо зробити?

Це відверте знущання – запропонувати Путіну самому роззброїтись заради відміни санкцій. Не взаємне роззброєння, а саме однобічне роззброєння РФ. Це просто витончений ляпас всьому кремлівському істеблішменту – ви ліквідовуєте ракети, а ми частково відмінимо санкції. Частково! Навіть «зловісний» Рейган не додумався до такого, коли розгублений «Горбі» примчав до нього з воланням «Дай їсти, бо вимремо».

Рейган, загалом, раз і назавжди з'ясував, як необхідно  проводити ефективну дресуру валдайських зухвальців із сировинною економікою. Потрібно обвалити світову ціну нафти, а ще краще нафти і газу одночасно, і розпочати гонку озброєнь. Через деякий час на Валдаю спаде пиха, а тоді в обмін на миску західної чечевиці настане неминуче ядерне роззброєння із подальшим територіальним розпадом агресивного утворення.

Трамп називає себе учнем і послідовником Рейгана, і розмірковування про те, чи застосує він перевірену рейганівську модель навіть не обговорюють. Питання полягає в тому, чи застосує він класичну рейганоміку, чи додасть до неї кілька художніх штрихів і від себе.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ