Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Анна Музичук: В чоловічих шахах конкуренція на Олімпіадах завжди більша

У Баку завершилася всесвітня шахова Олімпіада. Виступ чоловічої та збірної України можна вважати більш, ніж успішним, оскільки чоловіча команда посіла підсумкове друге місце, а жіноча – третє.

Чимало фахівців схиляються до думки, що для нашої жіночої команди такий результат є прогнозований, а от для чоловічої збірної – навпаки. Що цікаво, для жіночої збірної України 7,5 з 10 очок набрала Анна Музичук. Стриянка грала на першій дошці і показала просто таки феноменальний результат. Враженнями від виступу і жіночої, і чоловічої шахової збірної України у Баку Анна Музичук поділилася з кореспондентом Гал-інфо.

Анно, бронзові медалі жіночої збірної України – це прогнозований успіх?

Наша команда завжди є серед фаворитів. Можна сказати, що такий результат можна було передбачити, однак потрібно було розуміти, що шахи – це спорт і тут трапитися може будь-що.

Чи могла команда посісти перше чи друге місце?

Перед турнірами завжди налаштовуємося на те, щоб боротися за максимальні місця, в тому числі і за перше. Рейтинг-фаворитками були китаянки, очну зустріч ми їм програли, тому після цієї поразки наздогнати їх було дуже важко.

Те, що Китай обіграв Росію і відкинув цю збірну за межі призової трійки це фарт чи закономірність?

Я б не сказала, що це фарт. Китаянки вище в рейтингу, аніж росіянки, жодної несподіванки не бачу. Якщо б Росія виграла цей матч, Україна не була б в призовій трійці. Це був останній тур, для усіх команд дуже важливий.

Нічия з росіянками 2:2 – це, швидше, втрачене перемога, а не здобута нічия.

Ми добре підготувалися до цього матчу. У своїй партії вдалося перемогти, могла й виграти команда. Вважаю, нам не пощастило. Не потрібно когось винити чому так сталося.

Чи буває таке, що в командних змаганнях на шахових турнірах хтось по-справжньому підводить команду?

В команді усі професійні шахістки, усі професійного рівня. Усі грають на максимумі, а якщо уже щось не вдається, то це вже інша справа. Ми навпаки стараємося підтримати одна одну, якщо в когось щось не вдається.

У якому випадку тренери роблять заміни? Лише у тому, коли хтось випадає з командної гри?

Шахи – специфічний вид спорту. Хоч ми і грали командою, кожен з нас грав свою окрему партію. Резервний гравець потрібен завжди. Для прикладу, виконати заміну, коли граємо зі слабшим суперником, а комусь з лідерів потрібно відпочити.

У ЗМІ зараз чимало пишуть про те, що теперішня жіноча збірна України з шахів – найсильніша за всю історію.

Мабуть, так пишуть, оскільки і чоловіча, і жіноча збірна України сумарно виграла Олімпіаду. Ми тримаємо свій рівень, на усіх змаганнях стараємося боротися за перші місця.

На Олімпіаді в Баку на першій дошці ти набрала 7,5 очок з 10 можливих. Чи сподівалася на такий результат від себе?

Так. На першій дошці вдалося показати найкращий результат серед усіх учасниць. Вдалося випередити навіть чемпіонку світу Хоу Іфань. До речі, з нею зіграла внічию, граючи чорними фігурами. Вдалося також перемогти екс-чемпіонку світу Олександру Костенюк з Росії.

У матчі проти Хоу Іфань була мета помститися за сестру Марію? (Хоу Іфань обіграла рідну сестру Анни Музичук у матчі за звання чемпіонки світу – Авт.)

Хотілося виграти перш за все тому, що вона є сильною шахісткою, у неї найвищий рейтинг серед жінок. Хотілося б, щоб команда перемогла у цьому матчі.

Ти раніше виступала за збірну Словенії, тепер – за Україну. Чи поступають знову пропозиції переїхати за кордон?

Навіть якщо вони є, наразі не бачу сенсу їх обговорювати.

Поговоримо про чоловічу збірну України з шахів. Наскільки прогнозований чи, навпаки ,несподіваний для тебе результат чоловіків?

За рейтингом наша команда була п’ятою. Зважаючи на це, вони виступили дуже і дуже вдало. В чоловічих шахах завжди більша конкуренція, аніж у жіночих. Для прикладу, у наших змаганнях фаворитками були китаянки, ми, росіянки та грузинки, а у змаганнях чоловіків за перше місце могли боротися команд з десять. В чоловіків напруженіша конкуренція, і те, що наші хлопці боролися за золото без Василя Іванчука це приємна несподіванка. Ми дуже сподівалися навіть на їхню перемогу. Забракло зовсім трішки.

Як, на твою думку, вплинула відсутність Василя Іванчука?

По-різному можна оцінювати його відсутність. Команда зіграла дуже добре. Замість Іванчука грав Волокітін, який показав найкращий результат за всю історію шахових Олімпіад. Якби був Іванчук, такого результату від нього важко було б очікувати, однак ніхто не скаже, що з ним було б гірше. Його рейтингові показники дуже високі, тому, ймовірно, він би команді допоміг.

Як тобі організація турніру в Баку?

Дуже хороша. Баку – красиве місто. Була там уже не вперше. Організація Олімпіади в Баку – найкраща у порівнянні з тими, на яких я грала раніше. На жаль, під час турніру немає багато вільного часу, тому прогулянки містом –розкіш для нас. На змаганнях є певна система підготовки: готуєшся до партії, її граєш, а потім аналізуєш. Зважаючи на це, часу вільного дуже мало.

Які зараз плани?

Хочу відпочити, а пізніше розпочну підготовку до наступного турніру. Швидше за все, виступатиму за команду з Монте-Карло на чемпіонаті Європи серед клубних команд. Він відбудеться на початку листопада в Сербії. За цю команду також виступатиме моя сестра Марія, китаянка Хоу Іфань, шведка Піа Крамлінг та француженка Ельміра Скрипченко.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ