Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Археологічні жнива у Львові: найцікаві знахідки 2013 року. Фото

Цьогоріч археологи «Рятівної археологічної служби» проводять дослідження на одинадцятьох ділянках Львова включно із археологічним наглядом під час ремонту доріг. Хоч дослідження ще тривають, Гал-інфо вирішило підбити перші підсумки археологічних жнив у Львові.

Молодший науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Остап Лазурко керує одразу кількома експедиціями у Львові. Деякі із них виявили справжні відкриття.

Чи не найбільшу кількість знахідок виявили археологи у водозбірнику на вул. Шевська.

Горщики, глечики, бите начиння, дерев’яні вироби, фрагмент дерев’яної діжки, денце, фрагменти шкіряного готичного, гостроносого взуття 14 -16 століття, унікальна писанка, фрагменти другої писанки, яка була побита, заготовка під писанку з курячого яйця, металева ритуальна таця і навіть череп людини – все це археологи виявили у водозбірнику.

Славнозвісний водозбірник на вул. Шевська.

Так виглядають знахідки, які витягають із водозбірника.

Процес очищення.

«Загалом у Львові ми вже дослідили до 30 водозбірників. Вони спочатку функціонували як криниці, а потім, коли проклали дерев’яний водогін, потреби у них не було. Їх почали засипати різним побутовим сміттям. Водозбірник наповнювали цікавим матеріалом. Для них це було сміття, а для нас це дуже цікаві знахідки. В болоті всі ці речі консервувалися без доступу повітря», - розповів Остап Лазурко.

За його словами, дерево і шкіра дуже швидко псуються, коли потрапляють на повітря, тому вони потребують консервування.

Сам водозбірник виконаний з дубових балок.

Унікальна львівська писанка.

«Звичайно, що писанка – це неординарна знахідка, тому вона привернула таку увагу громадськості», - каже археолог і зазначає, що інші виявлені артефакти теж мають неабияку вагу для науки.

Писанка збереглась на глибині 5,5-6 метрів у водозбірнику, який датують XV-початком XVI ст.

За словами Остапа Лазурка, раніше львівським археологам не вдавалось знайти таких давніх писанок на шкарлупі.

Цікавими були і знахідки на ділянці пл. Міцкевича, 9.

Залишки Високого муру та бруківка

Тут археологи виявили залишки Високого мур – оборонної лінії Львова. Поруч мощення дороги орієнтовно  15 століття.

Також археологи виявили рештки будинку пивоварні та римської капітули.

«За Австрії будинки розібрали і збудували новий будинок. Тут збереглися сходи у підвал, мощення підвалу та криниця австрійського часу», - розповів археолог.

Підлога підвалу.

Сходи у підвал.

У самому підвалі археологи знайшли кілька монеток австрійського часу.

Остап Лазурко.

Також досліджували зацерковний квартал біля Домініканського собору, де виявили завали пивниць.

На вул. Городоцькій цьогоріч археологи виявили вперше в історії  міста колектор, який абсидою повертає на вул. Фурманську.

Окрім того, на ділянці знайшли матеріал  18 - 19 століття: монети, люльки та дві свинцеві пломби з геральдичними зображеннями.

Як розповів у коментарі Гал-інфо керівник робіт з проведення археологічного нагляду на вул. Городоцькій Євген Ткач, на глибині орієнтовно 1,7 м виявили дерев’яні конструкції, частина з яких подібні на дорогу.

«Є й фасадні конструкції, які потребують дослідження. Вони йдуть по траншеї близько 10 м. і датуються не пізніше 18 ст», - сказав Євген Ткач.

Траншея на вул. Городоцькій, де виявили дерев'яний настил.

За його словами, із матеріалів археологи знайшли застібку та елемент від зброї, які пізніше будуть досліджувати.

«Цікаво, що трохи раніше на цій ділянці ми виявили систему стовпів прямокутної форми. На одному стовпі виявили косий пас, що приводить до аналогії з мостами. Міст, який міг бути тут, є позначений на картах», - зазначив він.

Також археологи виявили будинки 17 століття.

Євген Ткач.

«На ділянці добре збереглися матеріали - 17 монет другої половини 17 століття, багато інших супровідних матеріалів. Це добре для науки, бо це дозволить нам проводити різні хронологічні схеми», - зазначив він.

Також Євген Ткач розповів, що під час нагляду на вул. Городоцькій вдалося виявити гарматне ядро.

«Цікаво, що нам вдалося розкопати рештки двох споруд, які були спалені. Можна буде пов’язати їх із подіями другої половини 17 століття, які відбувалися у Краківському передмісті Львова», - сказав Євген Ткач.

Після розкопок археологи проведуть камеральне опрацювання знахідок. Результатом буде науковий звіт в Інститут археології.

Редакція Гал-інфо щиро вітає колектив "Рятівної археологічної служби" та всіх археологів України з професійним святом, яке відзначається 15 серпня. Бажаємо цікавих знахідок та сенсаційних археологічних відкриттів.

Анна Новик, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ