Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Біла халатність: жінку, яка 5 тижнів носила мертве дитя, відправили додому

Жахлива історія сталася на Львівщині в містечку Миколаїв. Двоє малолітніх дітей мало не залишилися без матері через некомпетентність та халатність лікарки-гінеколога.

Постраждала Тетяна Галущак звернулася в редакцію Гал-інфо, щоб розповісти свою історію та запобігти нещастю, яке може спіткати інші сім’ї.

Фото з podilska.info.

Ця оповідь про те, як у Миколаївській комунальній районній лікарні молода мама Тетяна Галущак мало не загинула від кровотечі через халатність лікарки Н.Левчук. Для тих, хто не знайомий із прикрими випадками практики цієї лікарки, її ім’я нічого не скаже, але, за словами постраждалої, у самому райцентрі її всі добре знають.

Тетяна Галущак втратила ненароджену дитину, про яку вони з чоловіком давно мріяли,  але все могло бути набагато гірше і сиротами могли залишитися двійко їхніх неповнолітніх дітей. Тетяна є приватним підприємцем, а її чоловік – працівник патрульної поліції. Коли ж вирішили народити ще одну дитинку, і гадки не мали, що це обернеться справжньою трагедією.

Вагітна Тетяна була на обліку в Миколаївській районній поліклініці. Перебувала під наглядом кваліфікованих лікарів, скарг не було, почувала себе добре. Однак напередодні свята Водохреща жінка почала відчувати болі внизу живота і одразу ж зателефонувала до своєї рідної тітки, котра працює акушером в місцевому пологовому будинку. На зміні була лікар Н.В. Левчук. Тетяну госпіталізували й одразу ж почали медикаментозне лікування, але їй ставало все гірше.

Пролежала увесь день і ніч у стаціонарі – нічого не змінилось.  Болі не вщухали. Лише наступного дня лікарка  ухвалила рішення скерувати вагітну пацієнтку на УЗД, аби послухати, чи є серцебиття у плода. Варто додати, що в Миколаєві є 3 кабінети УЗД, але жінку записали в приватний кабінет на 17:00. Таким чином вагітна жінка, що потерпала від гострого болю вже майже добу, мусила чекати ще кілька годин.

На УЗД Тетяні повідомили невтішну новину – серцебиття немає, плід завмер ще на 15-16 тижні. Це означало, що Тетяна вже 5 тижнів носила мертвий плід.

«Вийшовши на вулицю після УЗД, я одразу ж почала телефонувати до лікаря Левчук, плакала, а у відповідь почула, (зі слів Тетяни), таке: «У пологовий не повертайся, купи «Амоксил», «Ношпу» і випий заспокійливого чаю. Прийдеш завтра і дамо тобі раду, але в жодному разі не потрапляй на очі головному лікареві! Врешті решт, сьогодні Святвечір, дай людям відсвяткувати…». Я послухала, приїхала додому, але болі ставали просто нестерпними. Я ще п’ять разів до неї телефонувала, прохаючи про допомогу, але й далі чула тільки «завтра», – розповіла Тетяна Галущак.

За її  словами, рідні та подруги наполягли на тому, щоб не чекати, а їхати до Львова, якщо в Миколаєві через святвечір їй відмовляються надати медичну допомогу.

«Я знову зателефонувала лікарці Левчук і сказала, що буду їхати до Львова, а у відповідь почула: «Нащо тобі той Львів? Там роздеруть тебе як жабу і ще й купу грошей зітнуть! А тут рідні стіни, рідні люди. Почекай до завтра», - розповіла Тетяна.

Вона знову послухала лікарку, але увечері, коли болі стали просто нестерпними, до неї приїхали подруги.

«Одна з них теж свого часу постраждала від рук цієї горе-лікарки Левчук, під час пологів ця лікарка розірвала їй сечовий міхур. Отож мене завезли до Львова. Ми приїхали в Львівську обласну лікарню, поки писали історію недуги, я пішла в туалет. Там усе й сталося. Я мала викидень, дитина випала просто мені в руки. Почалася кровотеча. Тільки завдяки тому, що на місці були кваліфіковані спеціалісти мені врятували життя. Потім ще було тривале лікування, адже я довго носила мертвий плід.

На сьогодні людина, котра скалічила стільки людських доль і  мало не відібрала моє життя своєю бездіяльністю, все заперечує. Моє горе немає меж. Але я жива і говорю від імені тих, хто свого часу не зміг добитись справедливості. Такі люди, як лікар Левчук не повинні стояти на сторожі людських життів», - заявила постраждала.

Тетяна Галущак звернулася до правоохоронних органів із заявою. Наразі проти лікарки Н. В. Левчук відкрита кримінальна справа за ст. 139 ККУ «Ненадання допомоги хворому медичним працівником».

Постраждала також додала, що за подібною статтею цій лікарці вже була оголошена підозра, і сьогодні триває суд, адже 4 роки тому через халатність лікарки Левчук під час пологів померла молода жінка, а двоє дітей залишилося сиротами.

Гал-інфо отримало документ, який повідомляє потерпілу про те, що лікарка Левчук отримала догану і переведена на роботу в жіночу консультацію.

Тетяна Галущак обурена також і тим, що лікарка, виправдовуючи себе, намагається зробити винною її саму.

«Вона виправдовується, що, мовляв, у мене нічого не турбувало, і що я самовільно поїхала додому, а вона зі мною не могла зв’язатись, хоч у мене є в телефоні усі мої дзвінки до неї. Недавно ми отримали відповідь, що її оголосили догану і перевели в жіночу консультацію. Однак я знаю, що минулого разу, коли померла жінка, її всього лишень на 2 чи 3 місяці перевели, а потім знову повернули на попередню посаду в пологовий», – зазначила Тетяна Галущак.

Гал-інфо зателефонувало до в.о. головного лікаря Миколаївської комунальної центральної районної лікарні Ірини Хрущ, але вона відмовилась коментувати цей випадок по телефону, тому редакція АІА «Гал-інфо» звернеться в лікарню із запитом.

Директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Богдан Чечотка в коментарі Гал-інфо повідомив, що він знає про цю справу і вона перебуває у стадії активного опрацювання.

За його словами, з Міністерства охорони здоров’я України вже є вказівка про створення клініко-експертної комісії, яка повинна провести експертизи та вивчити цю справу.

«Я дав вказівку вивчити усі матеріали і провести необхідні експертизи максимально прозоро і неупереджено. Справа перебуває на моєму особистому контролі», - сказав він.

Богдан Чечотка повідомив, що більше фактажу по справі буде з наступного тижня.

Він підтвердив, що це не перший такий випадок із цією лікаркою. В залежності від висновків комісії до неї будуть вжиті дисциплінарні заходи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ