Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Богдан Кутєпов: «Журналіст - це дзеркало. Не робіть фігню - я не буду її показувати»

Журналіст «Громадського телебачення» Богдан Кутєпов - персона яскрава і неоднозначна, через свою безкомпромісність він часто стає винуватцем скандалів. Старші колеги вважають його епатажним, молодь ним захоплюється. А сам журналіст на питання, чому він постійно провокує конфлікти, відповідає: «Моє прізвище Кутєпов».

Про журналістські цінності

До Львова Богдан Кутєпов приїхав лише на один день з конкретною метою – поділитися журналістським досвідом з українськими активістами, студентами, блогерами, стрімерами в рамках школи громадської активності MediaStream, організованої Школою журналістики і медіакомунікацій Українського католицького університету.

Ніхто не очікував від нього довгої лекції, насиченої теорією, але нестандартна манера спілкування Богдана, безперечно, вразила всіх. Свій виступ він почав зі слів «Журналіст – це дзеркало. Не робіть фігню - я не буду її показувати. Робіть не фігню – і я покажу всім, які ви класні. Це те, на що є запит в суспільстві». І додав, що «цінності – це те, на що журналістам потрібно рівнятись». Таким незвичайним чином він пояснив, чим керується при виконанні професійних обов’язків і спробував зруйнувати міф про себе як про журналіста, який переступає через стандарти задля досягнення поставленої мети.

Про інструменти контролю влади

Богдан Кутєпов довгий час тісно співпрацював з такими журналістами, як Мустафа Найем та Сергій Лещенко. Їхнє нещодавнє рішення піти у політику він розглядає як один із прийомів журналістського контролю над владою. «Саме по собі це – не добро і не зло, - говорить Богдан. - Все залежить від того, як ці журналісти будуть потім поводитись – стануть поганими політиками і все, чи будуть у політиці застосовувати свої знання».

Мотиви своїх колег журналіст прокоментував словами відомого американського філософа та політичного економіста Френсіса Фукуями: «Ніколи старі політики не змінять систему. Потрібно, щоб в політику йшли нові люди і не боялись потоків бруду, який на них обрушиться». «От на них він і обрушився, - характеризує Богдан реакцію суспільства на рішення Найема і Лещенка.

Він говорить про те, що люди примудряються звинувачувати журналістів, які йдуть в політику, словами «Вони зрадили свою професію», і одночасно в коментарях у фесбуку писати «Знову у владу йдуть одні й ті самі обличчя».

На думку Кутєпова, Найем обов’язково використовуватиме журналістські навички в своїй політичній діяльності: «Мустафа - така людина, яка в твіттері буде вести щоденники депутата, а потім напише книжку. Це ж цікаво, я б так зробив на його місці».

Окремо Богдан розповів про досвід журналістки Наталії Соколенко в контролі над владою: «Вона часто використовувала свої журналістські методи впливу, коли працювала на СТБ. Редактори закривали очі на те, що вона їздила з камерою, щоб залякати якихось чиновників».

Як метод контролю за владою Кутєпов охарактеризував так звані бекстейджі – тобто зйомки «за кадром»: «Я б залюбки пострімив, як Яценюк кожного дня їде на роботу, де він живе. Я просто ходив би, жив би з ним!». Втім, на рахунку Кутєпова вже є досвід роботи в такому форматі – він знімав за лаштунками «Національних дебатів» під час президентської гонки 2014 року. Зокрема, це дало змогу спростувати заяву про замах на лідера Комуністичної партії Петра Симоненка.

«Я до чого це все веду? До того, що можна тиснути на владу. І треба тиснути на владу», - резюмував він свій виступ на цю тему. На питання «Чому ви не пішли в політику?» Богдан відповів так: «Це не моє». І тихо додав: «Поки що».

Про стрімінг

Стрімінг – це культура, яка з’явилась і набула поширення в Україні під час Майдану. Вона полягає у трансляції відео з місця події в режимі реального часу. Богдан Кутєпов як журналіст «Громадського ТБ» був одним із найактивніших стрімерів майже з перших днів протистояння, і є експертом в цьому питанні.

Він розповів про те, які пристрої використовує для трансляцій: «Спочатку я знімав на звичайний планшет на платформі Android. Як тільки цей формат «зайшов», ми почали обростати всякими додатковими девайсами, блоками живлення. Знаю тепер, які гаджети краще стрімлять, які гірше».

ансляція

Стрімінг потребує особливих приводів, оскільки трансляція всього підряд глядачів не цікавить. Незважаючи на песимістичні прогнози, журналіст вважає, що майбутнє у цього виду журналістики все ж таки є: «Швидше за все, він засне, але прокинеться, коли буде така необхідність». Богдан говорить, що на випадок екстраординарної події в Україні вже є кому вести трансляції, а глядачеві буде з чого обирати.

Про фільм «Контакт»

Богдан Кутєпов і Мустафа Найем у складі групи переговірників провели добу в Донецьку, що лягло в основу їх документального фільму «Контакт». «Коли ми їхали туди, ми не знали, що це буде за фільм. Ми не знали, що знімемо і як це виглядатиме. Лише на місці я зрозумів, що вимальовується один великий жанр, - розповідає Богдан про роботу над «Контактом». – Для нього не було сценарію, він вироблений в хронологічній послідовності – як знято, так і змонтовано».

Коли Богдан згадує знімальний процес, особливо емоційно він ділиться враженнями про зустріч із сепаратистами. «Коли ми приїхали на блок-пост, на нас з усіх боків направили зброю», - сказав він і додав: «І тут ти розумієш, що сидиш у броньованому «лексусі», але тебе це не врятує». Важко навіть уявити, як в таких умовах журналісти наважились провести зйомку.

«Контакт» вперше вийшов на «Громадському ТБ» в середині вересня, на черзі – Перший Національний, що дозволить продемонструвати його ширшій аудиторії.

Про творчі плани

Із жаринками в очах Богдан розповідає про професійну відеозйомку та відеотехніку. На запитання, чим він буде займатися, коли зовсім не стане інформаційних приводів для стрімінгу, він відповідає: «Я буду займатись кіно. Можливо, це трошки голосно звучить, але в роботі я віддаю перевагу якості над оперативністю».

У найближчому майбутньому він не виключає можливості співпраці з Дмитром Гнапом у проекті журналістських розслідувань «Слідство.інфо»: «Ми домовились, що я можу брати їх фактаж, їхні теми і «окіношнювати». У такій співпраці Богдан вбачає можливість робити те, щойому подобається: «Я можу це собі дозволити, бо бачу, що є запит».

Але насправді творчі прагнення Кутєпова зовсім далекі від теми війни або політики: «Хочеться зняти документальне кіно про старого гуцула, як він сидить на ганку, курить люльку і думає про щось».

Про успіх

У Богдана Кутєпова є своєрідна теорія щодо досягнення успіху в журналістській сфері: «Треба мати журналістське везіння». На його думку, він таким везінням не обділений: «Я приходжу кудись, де дуже нудно, всі журналісти пішли, і одразу щось стається – мені лишається тільки зняти». «Я не знаю, як цього досягти, - говорить Богдан. – Мабуть Космос віддає мені дяку. Тому що я просто горю тим, що роблю».

Анна Стукало.

Фото - Аліна Смутко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ