Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Бразильська кава стане дефіцитом

Бразильська кава вже наступного року може перетворитися на дефіцит. Бразилія - основний постачальник сировини – кавових зерен - скорочує експорт. За прогнозами аналітиків агентства Bloomberg, нестачу кави країни-споживачі відчуватимуть у 2007-2008 роках. Тоді дефіцит становитиме майже 6 мільйонів мішків кавових зерен.

 Максимальний обсяг експортованої із Бразилії кави становитиме 37  мільйонів мішків на рік. Причина цього в тому, що бразилійці, які завжди експортували ? врожаю кави, вирішили збільшити кількість кави, яка має залишатися всередині країни.
Як повідомляли „Подробиці”, на Лондонській біржі вже зараз відзначається недостача пропозиції кави, що пов‘язано насамперед з посухою в країнах Південно-Східної Азії. Крім того, тенденцію швидкого росту цін створюють спекулянти, що скуповують у великих кількостях контракти на постачання кави. За оцінками фахівців, ціни на каву знаходяться на найвищому рівні за останні шість років. Оптові ціни на популярний сорт - «Робусту» - підвищився на 34% порівняно з початком серпня минулого року.
«Останні 15 років ринок кавова сировина переживає не найкращі часи, біржові ціни падали нижче собівартості виробництва і багатьом гравцям довелося піти з ринку. Не дивно, що після цього темпи виробництва трохи упали, а ціни в умовах зростаючого споживання пішли нагору», – цитує слова генерального директора асоціації «Росчайкофе» Рамаза Чантурія Інтернет-видання „Ринок.biz”.
Розмови про підвищення цін на каву точаться ще з літа цього року, зокрема на популярну «Робусту» на Лондонській товарній біржі ціни в цьому році сягли піку вперше за останні шість років. Втім, говорити однозначно про кризу зарано. Про це кажуть як світові, так і українські експерти. Як прогнозують аналітики Міжнародної ради з кави (ІCO), в 2007 році у світі буде зібраний рекордний за останні 4 роки врожай кави, що становитиме 120 мільйонів мішків, що майже становить річний рівень споживання цього продукту. Наприклад, в минулому році світове споживання кави дорівнювало 117 мільйонів мішків.
Як розповів у коментарі „Гал-info” економічний директор українського виробника кави ТД «Галка» Ярослав Волинець, в цьому році закінчився дворічний цикл врожаю у Бразилії і наступний врожай менший, тому і зменшаться поставки. На думку експерта, це може відобразитися на світовій ціні, але спрогнозувати її важко. „На Лондонській (де продається сорт кави «Робуста») та Нью-Йоркській (де продається сорт кави «Арабіка») товарних біржах ціни регулюють не постачальники, а фінансові фонди, які купують високоліквідні товари, а потім продають контракти. Підвищення цін є результатом спекулятивних операцій фінансових фондів. Цього року очікуються дуже багаті врожаї у Бразилії, тож і ціна має впасти до попереднього рівня. Тому найближчим часом українські споживачі кави можуть не боятися підвищення цін на каву. Ціни можуть змінитися тільки з приводу подорожчання енергоносіїв, що тягне за собою збільшення затрат на виробництво. Крім того, нестача бразильської сировини може бути компенсована гарним в’єтнамським врожаєм”, – сказав Волинець.
Те, що ціни на каву в Україні, пов‘язані зі скороченням поставок бразильської кави, не підвищаться вважає і директор ТД „Золотий дукат” Ольга Палій. За її словами, Україна нині споживає бразильської кави набагато менше, аніж раніше, надаючи перевагу іншим сортам кави, таким як індійська, нікарагуанська та інше. „За радянських часів Україна та інші республіки споживали переважно бразильську та колумбійську каву, яка по суті є доброю, як наповнювач. Тепер споживачі надають перевагу іншим - високогірним, якісним  сортам кави, яких в Україні вже понад 300. Наприклад, сортам кави, що входять в королівську колекцію індійських кав: „Індія Майсор”, „Індія Моншупет Балабар”, „Капі королівська” інше. Крім того, зараз все більш популярною стають нікарагуанська кава, „Коні Лювак”, перуанська, калімонджарська, гондураська кава. Натомість споживання бразильських сортів знижується, тому кризи не буде”, – розповіла  в коментарі „Гал-info” Ольга Палій.
За словами керівника відділу зв’язків з громадськістю компанії «Kraft Foods» (ТМ «Якобз») в Україні Володимира Ткаченко, якого цитує інтернет-видання „Ринок.biz”, стрімкого подорожчання кави в Україні очікувати не варто. Водночас він прогнозує поступове подорожчання цін, яке буде індивідуальним для кожної компанії. „Подорожчання буде пов’язане, насамперед, зі зростанням попиту на каву по всьому світу, що, підпорядковуючись економічним законам, і призведе до зростання ціни на каву.
 „Загроза заміни кави іншими альтернативними товарами є надуманою, бо людина яка п’є каву, вона і буди пити каву, незважаючи на подорожчання. Наші споживачі стають більш вимогливими до сортів, смаків, і тому за очікувану якість вони готові платити», - вважає Володимир Ткаченко.

Валентин Концевич

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ