Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Бути чи не бути? Військові перевороти і Україна

Чи готова революційно активна Україна до сценарію військовго перевороту, невдала спроба якого була вчинена цими вихідними в Туреччині. Де межа гучних заяв політиків і реальної загрози? На ці питання Гал-інфо шукало відповіді у розмові з політологами.
Фото з uapress.info.

Нардеп від "Батьківщини" Ігор Луценко у своєму блозі на «Українській правді» написав: «Аніскільки не буду перебільшувати, якщо скажу, що підготовка до військового перевороту в Києві іде зараз. Просто ще дати остаточно не призначено. Учасники – уже номіновані».

За версією нардепа, українське суспільство готують до того, щоб реалізований сценарій військового перевороту можна було представити як щось протилежне – спасіння від бунту якихось абстрактних військових.

«Можливий сценарій: якась група радикалів (звісно, з військовим досвідом) робить спробу перевороту, котру ефективно придушують. На порятунок "конституційного порядку" миттєво приходять регулярні збройні частини, котрі швидко беруть під контроль основні управлінські центри країни – державні установи, телебачення/радіомовлення, мобільний зв'язок та Інтернет», - припустив Луценко.

На це відреагував Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який вважає заяви про можливий військовий переворот в Україні дурістю або приводом для репресій патріотів.

«Розраховую, що розмови про можливий збройний переворот, які розганяються - лише дурість, а не привід провести репресії проти добробатів і патріотів», - написав Аваков.

Політолог Володимир Фесенко переконаний, що в Україні дуже низька вірогідність військового перевороту, адже українські генерали завжди були бюрократами і ніколи не відігравали особливої ролі в політичному житті.

«Два роки війни і жодного генерала героя. Жодного!», - наголосив політолог.

За його словами, нардеп від "Батьківщини" Ігор Луценко у своєму блозі спробував провокувати псевдобунт патріотів: «Я думаю, що патріоти не дурні і не піддадуться на провокації».

Окрім того, як зазначив Володимир Фесенко, президент Петро Порошенко не схильний до таких сценаріїв.

«Він з великою пересторогою ставиться до використання військових у внутрішньополітичних справах. Це було б дуже ризикованим прецидентом? який невідомо як закінчився б за нинішніх обставин. Намагання силовим способом вирішувати внутрішньополітичні проблеми за допомогою армії викличе величезну кризу у стосунках нашого керівництва із Заходом. Армія – це занадто ризиковано», - сказав політолог.

Також Володимир Фесенко додав: «Нинішнє керівництво армії – це скоріше військові бюрократи, чим претенденти на роль Наполеона. У нас не було ніколи втручання чи залучення армії. А серед комбатів теж немає досить високого рівня популярності. Сценарій військового перевороту в умовах України я вважаю політичними фантазіями і вірогідність його мінімальна».

Такий розвиток подій, як в Туреччині, абсолютно неможливий в Україні, адже Україна не має прикладів такого впливу військових на внутрішню політичну ситуацію. У цьому переконаний і політолог Геннадій Шипунов.

 За його словами, військові в Україні ніколи не відігравали таку значну роль, як у Туреччині.

«Роль військових у політичному процесі Туреччини є достатньо суттєвою, і там вже були спроби таких переворотів. Це негативний показник щодо оцінки демократичності того чи іншого політичного режиму, адже справжня демократія є там, де військові перебувають поза політикою і де військові структури є під громадським, цивільним контролем», - наголосив політолог.

За словами Геннадія Шипунова, якщо військові чи силові структури починають впливати на політичний процес, то це стає важливою ознакою того, що щось в політичній системі відбувається не так.

«Це чіткий сигнал, що є проблеми з демократією, і це є симптомом певної політичної хвороби. Щодо оцінки поточного політичного стану в Україні, то я хотів би підкреслити, що такий розвиток подій є неможливим, адже ми бачимо приклади того, як Україна намагається, і робить це достатньо успішно, контролювати якісь неконтрольовані виступи озброєних людей. Ми всі знаємо, що однією з важливих ознак держави, яка вирізняє її з поміж інших політичних інститутів, є те, що лише держава володіє монопольним правом застосування примусу. За останні два роки ми бачили, як держава бере під свій контроль збройні угрупування, ми пам’ятаємо події в Мукачевому  та інші приклади, коли силою пробували впливати на політичні процеси, але держава з цим справлялася. Такого розвитку подій, як в Туречинні в Україні не буде», - підкреслив політолог.

Натомість політолог Віктор Небоженко наголошує, що зважаючи на нестабільність та політичну ситуацію в Україні, не варто відкидати можливості повторення у Києві спроби турецького військового перевороту. Він наголосив, що з точки зору політології, є кілька шляхів вирішення політичних протиріч.

«Перший варіант – це дострокові вибори. Так роблять у всьому світі. В результаті цього суспільство з владою отримують консенсус щодо цілей та засобів. Другий варіант – це знаменитий український винахід – Майдан. Третій – це переворот. Переворот може вчинити хтось незадоволений владою або сама влада. Через досить низькі рейтинги Президент Порошенко, як порядний Ердоган, міг би ініціювати спробу перевороту. Після цього можна було б говорити: «Ну що ви? Які вибори? Країна в небезпеці». І усі хором на знак згоди закивали б головами», - сказав політолог.

Віктор Небоженко наголосив на варіанті, коли сама влада робить переворот, щоб опанувати народне невдоволення, заявивши, що не можна робити ніяких виборів. В такому випадку, на думку політолога, про демократію можна забути.

«В Україні переворот цілком можливий. У нас є добровольці і їхня проблематика. У нас є 4 млн одиниць зброї на руках. У нас є нова армія. Так, там поставлені на посади суто угодні президенту генерали, але якщо завтра він зніме з посади міністра оборони, то невідомо, як вчинить міністр. Він або сміливо піде у відставку, або ж спалить адміністрацію президента. Ми вже стали нормальною країною, де все є. Це, звісно, погано, адже у будь-якому випадку будуть жертви серед мирних людей.

Переворот – це завжди нестабільність. Не варто забувати також, що поруч Путін, у якого під рукою заготовлені чотири потенційні диктатори для України. Там і Азаров, і Янукович... Будь-хто з них із задоволенням зайде на четвертий поверх адміністрації президента як гауляйтер України. А звинувачувати за класичним російським сценарієм будуть Америку. Україна не те, щоб вагітна переворотом, але це цілком реально. Чим закінчиться? Сказати важко, адже у нас дуже низька кваліфікація чиновників. Вони можуть професійно красти, а люди, які крадуть, як правило, не вміють роботи перевороти», - підсумував Віктор Небоженко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ