Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Бузецькі танці «Самопомочі»

Однією із засад політики, як відомо, є компроміс. Навіть між запеклими на перший погляд опонентами існують домовленості. Особливо під час виборів. Але коли коаліціанти переходять межі дозволеного, то такі альянси прийнято величати «договорняками».

У вівторок, 6 жовтня, відбулось засідання Львівської обласної виборчої комісії, під час якого члени  комісії розглянули звернення кандидатів в депутати про зняття з виборів. Відтак, було прийнято рішення про скасування реєстрації  кандидатів до Львівської обласної ради, включених до виборчих списків  місцевих організацій політичних партій. Кількома днями раніше відповідні  заяви від кандидатів про відмову далі брати участь у перегонах подали двоє представників «Самопомочі», рівно стільки ж від «Громадянської позиції» та по одному кандидату від Народного руху України, «Сили людей», Української республіканської партії та Радикальної партії Олега Ляшка.

Якщо  відверто, то зняття кандидатів від політичних сил, які мають рейтинг на межі соціологічної похибки і апріорі не мали шансів потрапити в парламент, не мало б когось здивувати. Тим більше, що кандидатів є понад 1000. До того ж, навіть якщо кандидат написав  заяву про  відмову балотуватися, партія котра його висунула однаково залишається  у виборчому бюлетені. 

Однак зняття з виборів кандидатів, які мали великі шанси потрапити  до обласної ради, заслуговує на увагу. В числі рейтингових можна, безсумнівно, назвати кандидата на представницький мандат від Буського району, чинного голову Буської районної ради Володимира Замроза. Про рішення останнього кандидувати від політичної партії «Самопоміч» стало відомо наприкінці серпня. Багаторічний член партії «Наша Україна», голова однойменного районного осередку партії Володимир Степанович оголосив про цей крок, пояснивши, що до нього звернулись представники партії з пропозицією, від якої було важко відмовитись. Ще б пак: рейтинг «Самопомочі» у Львівській області коливається від 25 до 30 відсотків. Відтак, маючи можливість 9 років опрацювати на окрузі як голова Буської районної ради, Володимир Замроз мав чи не гарантоване запрошення до сесійної зали Львівської обласної ради. Тому побачити саме його у списку тих, хто добровільно подав заяву про відмову балотуватися у рішенні ТВК № 46 (від 6 жовтня 2015 року)  здивувало багатьох.

Історія, яка завершилась зняттям Володимира  Замроза з виборів, розпочалась  з  висунення кандидатів ЛОО ПП «Самопоміч», коли останньому запропонували не «насиджений» і опрацьований 32-й виборчий округ, а сусідній – 33-й. Здавалося б, нічого особливого, «посуньтеся прошу пана, так треба». Проте саме по ТВО №33 «Блок Петра Порошенка «Солідарність» висунув власника мережі «Рукавичка» Богдана Козака. Джерела у «Самопомочі» запевняють, що ця ідея належить першому номеру виборчого списку партії міського голови Львова Парасковії  Дворянин. Так би мовити, вирішили створити багатію від торгівлі істотні проблеми. Мовляв, хай тепер Богдан Романович спробує набрати потрібний відсоток голосів для отримання мандату за списками партії Президента. Задум перетворити 33 ТВО на «округ смерті» мав шанс обернутись нульовим результатом для обох кандидатів. Для підсилення ефекту в останній момент Володимира Замроза викреслили зі списків до районної ради, позбавивши запасного аеродрому  у разі невдачі на перегонах до обласного парламенту.  Натомість на 32-й виборчий округ, до складу якого входить інша частина Буського району,«Самопоміч» без жодних пояснень для представників Бузеччини «відрядила»  заступника  голови Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України Андрія Болкуна.

Проте щось в «королівстві мерськім» з ретельно дібраними кандидатами, котрі пройшли усілякі публічні обговорення та психологічні тести, пішло не так.

Тут слід зазначити, що ЛОО ПП «Самопоміч» замовило соціологічній агенції «Фама»  дуже деталізоване опитування на 4000 респондентів, у вересні, одразу після висунення кандидатів. Така велика вибірка дозволила сформувати рейтинги у розрізі всіх районів, у кожному з яких було опитано понад 200 мешканців.  Виявилось, що у Буському районі в «Самопомочі» достатньо високий рейтинг – понад 28 відсотка. 

Проте еліти на місцях мають зв’язки куди сильніші за політичні стратегії, які вибудували очільники партії «Візьми і зроби!». Власне, скидається на те, що бізнемен-політик Богдан Козак зумів переконати чинного голову районної ради не створювати анархію на теренах Буського району. Така очевидна версія мала б задовольнити шукачів природи «договорняка» на 33-му виборчому окрузі.

Однак події, котрі відбувалися паралельно, схоже,  вказують на інше походження заяви цілком прохідного кандидата  Володимира Замроза ( і не тільки його) про відмову балотуватися.

Постанова №46 мала б включати ще одне прізвище, кандидата котрого мали позбавити клопотів витрачати власний час та інші ресурси на виборчу кампанію партії «Самопоміч». Ним, як не дивно, мав стати Андрій Болкун. Тільки на відміну від тих восьми охочих припинити для себе виборчу гонку добровільно, останнього мала позбавити такого права, власне, партія «Самопоміч».

Відповідно до Закону про місцеві вибори, партія, яка висунула того чи іншого кандидата в депутати, має право не пізніш як за 19 днів до дня голосування звернутися до відповідної територіальної виборчої комісії з прохання про скасування рішення про його (кандидата)  реєстрацію. Ця норма дозволяла партіям «розібратися» з кандидатами,  що були висунуті у виборчих округах, до 24 години понеділка 5 жовтня, зареєструвавши у цей же термін відповідне звернення у канцелярії потрібної виборчої комісії.

 Зі свого боку ,ТВК мала б в одноденний термін ухвалити рішення про скасування реєстрації кандидатів як за їх добровільними заявами, так і за вимогою партії, що їх висунула. Себто до 24 години 6 жовтня 2015 року.

Як стало відомо «Гал-інфо», на засідання обласної ТВК, котре відбувалося 6 жовтня, представники «Самопомочі» прийшли з партійним поданням скасувати реєстрацію кандидата Андрія Болкуна. Проте прийшли лише 9 жовтня об 19.00 – з порушенням терміну, визначеного Законом про місцеві вибори. Відтак, після суперечки, обласна комісія не прийняла по даному поданні рішення про скасування реєстрацію кандидата від «Самопомочі». І це природньо, оскільки на порушення закону більшість членів комісії йти не хотіли.

Наївно думати, що партія міського голови Львова не має кваліфікованих юристів, котрі забули підказати терміни подання таких звернень. Джерела у обласній виборчій комісії засвідчують – «прокол» з термінами подання має виключно політичні причини.  Бо заяв про відмову кандидатів від «Самопомочі» мало насправді бути три. І заступник голови Спілки журналістів Львівської області мав написати таку ж заяву як і двоє його колег.

Наївно думати, що партія міського голови Львова не має кваліфікованих юристів, котрі забули підказати терміни подання таких звернень. Джерела у обласній виборчій комісії кажуть, що «прокол» з термінами подання має суто політичні причини.  Бо заяв про відмову кандидатів від «Самопомочі» мало насправді бути три. І заступник голови Спілки журналістів Львівської області мав написати таку ж заяву, як і двоє його колег.

Чи не забагато відмов? Чим так завинив «Самопомочі» Буський район, що одразу двоє кандидатів, висунутих нею, мали написати заяви про  відмову брати подальшу участь у перегонах ? І на чию ж користь мали зіграти ці «добровільні» заяви?

Канцелярія обласної виборчої комісії справді має в розпорядженні заяву Андрія Болкуна. Проте у ній останній просить не скасовувати його реєстрацію, а лише роз’яснити особливості виборчого законодавства.  Як запевнили нас в обласній виборчій комісії, про зміст заяви представники «Самопомочі» довідалися лише в обідній час 6 жовтня 2015 року. Гніву очільників «Візьми і зроби!», кажуть, не було меж. А тут ще й  склепане постфактум прохання  про скасування реєстрації  Болкуна Андрія за партійним поданням  протягнути не вдалося.

І от тепер про істинні причини такої метушні навколо кандидатів Буського району.  (До речі, щось подібне було і у Бродівському районі, ТВО №30). Насправді, відповідь лежить на поверхні, достатньо лише  проаналізувати перелік кандидатів у цих  виборчих округах. Точніше, відшукати фігури, яким це вигідно.

33 виборчий округ. 3 9 кандидатів лише два відомі прізвища – Замроз і Козак. Якщо додати, що окрім голови районної ради, участь у перегонах припинила ще одна прдстанимці НРУ (партії, до якої донедавна належав власник «Рукавички»), то все, як то кажуть, стає ясно.

32 виборчий округ. 12 кандидатів. Явний фаворит Барилюк Василь,  директор обласного центру зайнятості, у минулому багаторічний директор філії «Приватбанку» у Буську. Ну точно, не екс-обласний комісар Тіщенко, котрий кандидує від УКРОПу, змушував посунутися з насидженого округу Андрія Болкуна.

30 виборчий округ. 10 кандидатів, з яких знялися двоє. Знайти серед них чинного  гіперактивного депутата обласної ради зовсім не важко.

Важлива деталь. І Козак, і Барилюк, і Ганущин – висуванці Блоку Петра Порошенка. Беручи до уваги метушню довкола Андрія Болкуна, лише дуже наївні повірять у те, що кожен з них самостійно вирішив для себе проблему з опонентом від найрейтингішової політичної сили.  «Договорнячок» із «Самопоміччю» точно має не локальні причини на рівні округів. Бо хоч і мають вплив, та все ж не на стільки перелічені висуванці від «Солідарності». З іншого боку, невже хтось повірить, що подібні рішення приймалися без відома і освячення лідера партії «Візьми і зроби!».

То ж, у що виллються ці домовленості, побачимо найближчим часом. Поки що, як то кажуть, одна сторона їх не виконала у повному обсязі. Кандидат від «Самопомочі» таки продовжує боротьбу на 32 виборчому окрузі.  Що саме і чому пішло не так, вочевидь, побачимо найближчим часом. 

Петро Зінків.

www.busk.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ