Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чому звільняють директора Жовківської дитячої школи мистецтв?

Директора Жовківської дитячої школи мистецтв Володимира Івановича Орищака, який 48 років пропрацював у цій школі, звільняють з посади, як він пояснює, через вигаданий конфлікт у трудовому колективі.

За його словами, ще з кінця березня 2015 року відбувається постійний тиск на директора. Він переконаний, що зацікавлені у цій посаді люди - викладачі школи Тетяна Гарасим, Галина Біль та Наталія Бандура, активно пишуть анонімки та усілякі звернення до влади з вимогою звільнити його з посади, а також наклепи, які нічим не підтверджуються.

Володимир Орищак ще торік дізнався від помічника народного депутата Володимира Парасюка, що на нього написана анонімка, яка начебто підписана педколективом школи. Натомість було невідомо, скільки людей підписалося під цим зверненням, і через анонімність вона не була взята до уваги.

Після цього, за словами директора школи,з боку названих викладачів школи почалися різного роду провокації стосовно нього з метою спровокувати його на конфлікт. Однак цього зробити не вдалося.

Родина Орищаків є відомою у Жовкві. Володимир Іванович Орищак працює в школі з 1968  року. Свого часу він активно долучився до розбудови приміщення школи і навіть вкладав власні кошти, віддав цій школі все життя і ніколи його ніхто не звинувачував у причетності до якихось махінацій. Володимир Орищак походить з інтелігентної галицької родини, бічної гілки родини Івана Франка. Будучи всебічно обдарованою людиною, закінчив Львівську консерваторію, де брав уроки диригування у професорів М. Антківа, А. Кос-Анатольського і Є.Вахняка.

Володимир Орищак створив хорову  капелу «Розточчя», яка здобула звання народної і не раз діставала призові місця на конкурсах. Володіючи чудовим голосом, він постійно виступає, як соліст.

За його словами, до теперішнього гоніння проти нього активно долучилася місцева влада. За словами прихильників директора, дуже великий інтерес до цієї справи проявила голова Жовківської РДА Надія Щур. Зокрема, в одній із своїх заяв, люди, які невдоволені директором, вказують, що його звільнення їм начебто пообіцяла чи не сам голова Жовківської РДА. Хай там як, але було ініційовано збори колективу для висловлення довіри чи не довіри директору. Однак колектив підтримав директора.

Та і після цього, директора Жовківської ДШМ пробували вмовити піти з посади і навіть пропонували влаштувати йому гарне прощання з концертом і почестями, але після його відмови Володимиру Орищаку пообіцяли, що з посади він піде, але з ганьбою.

Крім того, на підставі численних звернень групи осіб, було прийнято рішення про проведення позачергової атестації директора Жовківської ДШМ, хоч за планом атестуватися Володимир Орищак мав лише у 2017 році.

Під час атестації, яка відбувалася 25 квітня в департаменті культури Львівської ОДА, активно обговорювали конфліктну ситуацію в школі, але не взяли до уваги заяву від педколективу на підтримку директора за підписами викладачів, які запевняють, що конфлікту немає, а також – лист-звернення від громадськості в підтримку Орищака В.І.  та його родини.  Атестаційна комісія III рівня визначила, що Володимир Орищак не відповідає займаній посаді.

Зі слів директора Жовківської ДШМ на атестації ІІ рівня, на якій головою атестаційної комісії була керівник відділу культури і туризму Жовківської РДА, підлегла Надії Щур пані Фесюк Г.П., оголосивши результати таємного голосування для шкіл, які атестувалися, чомусь замовчала результати атестації Жовківської ДШМ.  Це породило підозри, чи не йдеться про спробу підтасувати результати. Про це Володимир Орищак повідомив листом голову Жовківської РДА та директора  департаменту культури, національностей та релігій Львівської ОДА Христину Береговську.

В коментарі Гал-інфо Христина Береговська пояснила, що про конфлікти в школі вона дізналася з Міністерства культури.

«Володимир Іванович Орищак дійсно шанована людина в Жовкві. Однак останнім часом він, на мою думку, не дає ради із своїми обов’язками, адже понад 200 днів він провів на лікарняному», - сказала Христина Береговська.

За її словами, в школі є конфлікт між викладачами. При цьому у школі викладачем працює донька директора.

«На жаль, директор не зумів нівелювати цей конфлікт, про який стало відомо навіть в Міністерстві культури», - заявила Береговська.

На це Володимир Орищак відповів,  що за всі роки праці вперше перебував на лікарняному - 154 дні, в зв’язку з операцією, а також пояснив, що дійсно в школі було непорозуміння між викладачами. І для того, щоб не провокувати загострення ситуації, він, як керівник, прийняв рішення взяти догану на себе.

«Здавалося б, після цього пристрасті мали б вгамуватись, але ті люди не зацікавлені у вичерпанні ситуації і продовжують розвивати цю тему», - сказав Володимир Орищак. Крім того, він повідомив, що його донька, яка закінчує навчання в Київському університеті культури, на думку наклепників, можливий конкурент на посаду директора.

Своєю чергою Христина Береговська також наголосила, що не допустить, щоб хтось із учасників конфлікту став директором Жовківської ДШМ.

Наразі Володимир Орищак готує апеляцію щодо рішення атестаційної комісії. Водночас з огляду на заслуги Володимира Орищака та на загальну підтримку з боку колективу, чи не повинні були б у департаменті культури допомогти йому  вгамувати надто емоційних працівників. Звісно, викинути «за борт» літню людину – це найлегший шлях. Дарма, що вона життя поклала на розвиток улюбленої справи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ