Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

«Чорна бригада». Хроніка боїв під Авдіївкою

Сьогодні найгарячіша точка фронту – Авдіївська промзона. Позиції тут тримають бійці 72-ї механізованої бригади, яка є однією із найсильніших бригад ЗСУ. Саме цю бригаду ще у 2014 році вороги охрестили «Чорною бригадою» - через успішні військові операції, які вона провела в зоні бойових дій. Тепер бійці 72-ї бригади обороняють Авдіївку, успішно відбиваючи всі напади російсько-окупаційних військ.

Загострення на цій ділянці фронту розпочалося ще минулого тижня, з 27 січня. Вже тоді ворог активно «промацував» нашу оборону. Серйозні бої розпочалися вранці 29 січня. О 4.30 розпочався штурм позицій 72-ї бригади в промзоні Авдіївки. Спершу був інтенсивний обстріл зі стрілецької зброї та мінометів, а з 7.00, противник розпочав штурмові дії.

Штурм було відбито. Російсько-окупаційні війська зазнали втрат і змушені були відступити.

За однією з версій, такі дії окупантів слід було б трактувати як чергову провокацію, мета якої звинуватити українську сторону у порушенні досягнутих домовленостей. Однак за іншою версією, йшлося про спробу бойовиків реально вибити зі стратегічно важливих позицій українських військових.

Як заявив речник штабу АТО Леонід Матюхін, тактика у бойовиків та ж сама, що і на Світлодарській дузі: вони проводили не менше години обстріл з мінометів, гранатометів, всього, що у них є на озброєнні.

«Близько 7 години ранку вони намагалися атакувати наші позиції. Мета була проста: хотіли спробувати вибити з наших позицій. Думаю, ті, хто їх відправляв, добре знали, що у них нічого не вийде... напевно хотіли, щоб більше загинуло. Наші атаку відбили, бій був досить жорсткий, у нас є втрати, у них, звичайно, втрати більші, але про їхні втрати ми не дуже переживаємо", - повідомив Леонід Матюхін в ефірі «112 каналу».

Українські військові відбили атаку та захопили позиції ворога.

Згідно з інформацією прес-служби 72 ОМБр, 29 січня південніше Авдіївки силами ЗСУ було відбито спробу противника прорвати нашу оборону. О 4.30 ранку ворог почав масовані обстріли з мінометів 120, 82 калібрів, ствольної артилерії та стрілецької зброї в районі Авдіївки. Мешканці південної частини міста мали змогу протягом трьох годин спостерігати в нічному небі та фіксувати на фото й відео, як з боку окупованого Донецька в бік Авдіївської промзони, летіли численні трасери, освітлювальні міни та інше.

Після артпідготовки, о 6.30 окупанти вчинили спробу штурму наших позицій, та, зазнавши втрат, змушені були відступити на другу лінію оборони. Переслідуючи ворога, наші бійці захопили його позиції, закріпились там і поліпшивши своє тактичне становище. За спостереженнями української сторони та оприлюдненими противником даними, в результаті бою було вбито 9 окупантів, одного взято в полон, 24 бійця - "300" (з них 7 тяжких).

Протягом дня ворог вів інтенсивні та щільні обстріли з мінометів та артилерії по Авдіївці, Опитному та Кам’янці, з танка - по Пісках; але це не допомогло йому повернути втрачене.

О 13.45, після обстрілів наших позицій з гранатометів різних калібрів, окупанти здійснили чергову спробу вибити наших військових з позицій в районі Авдіївки, але вкотре змушені були відступити, продовжуючи обстріли.

Маючи намір будь-що відновити втрачене, з метою психологічного тиску противник близько 16.00 відкрив хаотичну стрільбу по житлових кварталам Авдіївки. Зафіксовано два влучання з артилерії поруч з Авдіївською лікарнею, кілька влучань поблизу храму св. Марії Магдалини, більше як три влучання в дев'ятиповерхівку, в якій базуються військові медики та волонтери та інші.

Артилерійські обстріли міста та позицій ЗСУ продовжувалися весь вечір і ніч. На жаль, під час бою та обстрілів четверо наших військових загинуло, дев'ятеро отримали поранення.

На ранок 30 січня бій все ще тривав, вночі його інтенсивність дещо зменшилась, однак на ранок бій почав наростати знову. Отримавши підтримку від інших підрозділів, військовослужбовці 72-ї бригади мужньо продовжили тримати свої позиції, включаючи захоплені внаслідок рішучої контратаки.

У понеділок, 31 січня, близько 05.40 ворог випустив по Авдіївці чотири пакети "Градів", тобто 160 ракетних снарядів. Стріляли з Донецька, як свідчать донетчани в соцмережах - 4 установки РСЗО "Град" били з чотирьох різних точок з цивільних житлових кварталів.

Ворожі
Ворожі "Гради" обстрілюють Авдіївку з житлових районів Донецька. Фото з соцмереж.
Ворожі
Ворожі "Гради" обстрілюють Авдіївку з житлових районів Донецька. Фото з соцмереж.
Авдіївська промзона. Фото з Фейсбуку.
Авдіївська промзона. Фото з Фейсбуку.
1/3

В Авдіївці зафіксували руйнування, є жертви серед мирного населення. Відбулося загоряння газової труби. Ворог ще звечора зруйнував обстрілами останню гілку електропостачання міста; завод змушений був майже припинити постачання тепла в квартири мешканців. В місті не стало електрики, води, тепла, і газу. В Авдіївці оголосили надзвичайний стан.

Отож, відповідаючи на таку ворога, українські бійці захопили позиції окупантів «Алмаз-1» і «Алмаз-2» та фактично вщент розбили так званий 1-й армійського корпусу «днр». Це підтвердив і відомий ідеолог проекту «новоросія» Ігор Гіркін.

Наші втрати.

В результаті боїв Україна втратила сім військовослужбовців. Світла пам'ять: капітану Кизило Андрію Олександровичу (02.05.1993р.н.); молодшому сержанту Бальченку Володимиру Івановичу (04.01.1992р.н); солдату Оверченку Дмитру Олександровичу (24.01.1989р.н.); сержанту Крижанському Володимиру Олексійовичу (24.03.1982р.н.), Павлюку Ярославу Ярославовичу (24.10.1980 р.н.), Бурецю Олегу Васильовичу (29.09.1990 р.н.), Шамраю Віталію Володимировичу (26.05.1990 р.н.).

Втрати ворога.

За офіційною інформацію, яку підтверджують і самі окупанти, вони зазнали дуже серйозних втрат. Зокрема, під час атаки російсько-окупаційних сил, 29 січня,  був знищений сам ініціатор цієї атаки Івана Балакая з позивним «Грек», «комбата» так званого батальона «Восток» (1 батальон 11 полку окупаційних військ РФ).

Знищення «Грека» – це результат чіткої роботи військовослужбовців 72-ї бригади.

Як повідомила прес-служба 72-ї ОМБр, 30 січня, за підтвердженими даними, втрати противника за два дні інтенсивних боїв склали більше як сотня осіб. Близько 60 тіл російських військовослужбовців є в морзі Калінінського району міста Донецька (кількість ополченців-аборигенів, як повідомив інформатор, тут ніхто не рахує). Для розуміння, у цей морг звозять лише тіла російських найманців та «відпускників».

Окрім того, учора, 31 січня, стало відомо про поранення  ще одного медійно-відомого бойовика, так званого командира батальйону «Сомалі»  Михайла Толстих з позивним «Гіві». Про це повідомили і на сепаратистський сайт так званого “Центру оперативного взаємодії”.

Також голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський повідомив, що в боях під Авдіївкою убитий бойовик з позивним «Консул», який був заступником «Гіві» у батальйоні «Сомалі».

«Один підрозділ російських бойовиків під Авдіївкою розпочав стрілянину і пішов у наступ. Спочатку самі запросили режим тиші, але через 10 хвилин перегрупувалися і пішли у наступ. Про це щойно мені повідомив командир 72-ї бригади. Наші війська відбили атаку. Кілька бойовиків убито, серед них і терорист на прізвисько «Консул». Зараз бій продовжується», – повідомив Жебрівський.

Чому російсько-окупаційні війська пішли в атаку?

Як розповів в коментарі Гал-інфо співголова ГІ «Права справа», воєнний експерт Дмитро Снєгирьов, загострення бойових дій в промзоні Авдіївки – це спроба окупаційних військ відбити стратегічні позиції, які утримує 72-га бригада, адже ця територія є ключовою в обороні окупованого Донецька.

За його словами, успіх операції дає українській стороні хороший плацдарм для подальшого наступу та контролю за трасою Донецьк - Горлівка.

«Наші війська вийшли на передові позиції ворога і, фактично, вже в районі Спартака, який є передмістям Донецька. Інші наші загони зайняли панівні позиції, які дають можливість контролювати трасу Донецьк -Горлівка, в районі «Царського села». Таким чином, в результаті атаки окупаційних військ наші військовослужбовці фактично були змушені контратакувати, адже саме із житлового району Спартака та з Ясинуватої працюють ворожі «Гради» та ствольна артилерія», - сказав Дмитро Снєгирьов.

За його словами, українські військові завдали ворогу великих втрат в живій силі.

«Цифри просто неспівмірні із нашими втратами. З боку бойовиків дані про загиблих коливаються від 80 до 100. Це дуже серйозні втрати», - сказав він.

Як зазначив Дмитро Снєгирьова, українські військові просуваються вперед по усіх напрямках: «Навіть самі бойовики визнають, що наші війська працюють дуже точно. Це вже не 2014 рік і ворог може на собі відчути усю силу української армії».

«Наразі 72-га механізована бригада зайняла позиції так званого 1-го армійського корпусу «днр». Навіть відомий бойовик Гіркін це визнає і відзначає, що українська армія повністю змінила тактику та стратегію», - наголосив він.

За словами Дмитра Снєгирьова, силами ЗСУ практично в кільці оточення опинилися Горлівка та Докучаєвськ. Окрім  того, українські війська підійшли впритул до Дебальцево.

Як зазначив Дмитро Снєгирьов є кілька версій такого загострення. Зокрема і те, що атака окупантів розпочалася після телефонної розмови Путіна з Трампом.

«Можливо розмова не мала такого результату, як очікував Путін і він дав вказівку загострити ситуацію з метою тиску. Або ж він отримав певні гарантії і дав вказівку змусити Україну прискоритись із прийняття рішень щодо урегулювання ситуації шляхом виборів на окупованих територіях. Окрім того це дивним чином співпало з візитом Петра Порошенка до Німеччини. Окупанти вирішили скористатися відсутністю Головнокомандувача», - сказав він.

Водночас за його словами, атаку окупантів не можна вважати незапланованою.

«Ми спостерігали посилену підготовку до цього зі сторони бойовиків. Вони завели у район зіткнення танкові підрозділи, підготували запас боєприпасів. Тобто та сторона готувалася заздалегідь, адже техніку пригнали із місць відведення. І тут вже питання – а куди дивилося ОБСЄ? Не може бути раптовою така концентрація живої сили та техніки», - наголосив Дмитро Снєгирьов.

Авдіївська промзона.
Авдіївська промзона.
Фото - Цензор.Нет.
Фото - Цензор.Нет.
Фото - Цензор.Нет.
Фото - Цензор.Нет.
Фото - Цензор.Нет.
Фото - Цензор.Нет.
Фото - Цензор.Нет.
Фото - Цензор.Нет.
1/5

Стратегічну вагу промзони Авдіївки відзначає і  політолог Володимир Фесенко. Про це заявив, в коментарі російському телеканалу "Дождь".

Він пояснив, що в разі серйозної ескалації місто може стати плацдармом для наступу на Донецьк.

Окрім того, важливу роль відіграє коксохімічний завод, розташований в Авдіївці. Для бойовиків – це ласий шматок. В свою чергу, українська армія не може допустити, щоб ще один великий п промисловий об'єкт перейшов під контроль терористів.

«Ще однією причиною відновлення військових дій після перемир'я на початку року може бути візит Порошенко в Німеччину і спроба невизнаних республік надати таким чином тиск на президента. Теорія багато в чому конспірологічна, але обговорювана», – сказав політолог.

Тиша.

Сьогодні, 1 лютого, близько 8-ї години ранку околиці Авдіївка знову були обстріляні із «Градів». Пошкоджено близько 20 будинків. Серед цивільного населення є жертви.

Російська сторона в СЦКК надала письмове підтвердження гарантій припинення вогню. Ремонтні бригади вже вийшли на місце розриву лінії електропередачі.

За інформацією прес-центру штабу АТО, ситуація в Авдіївці залишається складною. Внаслідок обстрілів міста російсько-окупаційними військами реактивними системами залпового вогню БМ-21 «Град» є пошкодження житлового сектору та жертви серед мирного населення.

Пошкоджено лінію електропостачання. У місті частково немає світла та зв’язку. Проблеми з теплопостачанням.

Військовослужбовці Збройних сил України спільно з Донецькою військово-цивільною адміністрацією намагаються стабілізувати ситуацію. Аби уникнути гуманітарної катастрофи у місті військові надали польові кухні та організували роботу польових пунктів харчування.

Крім того, Збройні сили України налагодили процес постачання дров та перебувають у готовності розгорнути додаткові пункти обігріву, якщо виникне така потреба.

До 17.00 1 лютого оголошено режим тиші.

Підготувала Анна Джунківська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ