Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чи буде на Донбасі «тиша»?

Європейські лідери намагаються вкотре організувати "переговорний стіл" щодо конфлікту на Донбасі. Чи вдасться їм це? Яка реальна вага заяв спікерів Кремля про можливість повернення до нормандського формату переговорів та чи вдасться досягнути «тиші» завдяки відведенню військ? Про це Гал-інфо поспілкувалося з експертами-політологами.
Фото - Преса України.
 

Політолог Віктор Небоженко переконаний, що відведення військ у зоні АТО – це порушення схем контрабандистів, тому його будуть затягувати. Окрім того, суттєвих змін на лінії зіткнення до завершення виборів у США не відбудеться.

«Багато корисливих контрабандистів мають налагоджені схеми. Так звані «республіки» - це контрабандистський анклав. І відведення військ відразу порушить їхні налагоджені схеми», - вважає політолог.

Тому, за словами Віктора Небоженка, відведення військ є невигідним терористам і швидко не відбуватиметься.

Він також зазначив, що оновлений «нормандський формат» переговорів щодо ситуації на Донбасі не буде мати жодного ефекту.

«Тільки «Женевський формат», де в переговорах задіяні США і Росія, яка фактично є учасницею конфлікту. Росія точно так швидко, як захопила Крим може і звільнити від своїх військ окупований Донбас», - сказав політолог.

Віктор Небоженко додав, що світові лідери відмовляються говорити з президентом РФ Володимиром Путіном.

«Стало відомо, що Путін планував поїздку до Франції, а президент Франції Олланд відмовився з ним зустрітись. Путін практично став невиїзним . Про який «Нормандський формат» можна говорити, якщо один із ключових його учасників, президент Франції, не хоче зустрічатися з Путіном? Це не дивно, адже Путін усіляко демонструє зневагу до світових лідерів Олланда і Меркель. Він усіляко показує, що вони, як і Обама, «кульгаві качечки», - сказав Віктор Небоженко.

За його словами, говорити про суттєві зміни у протистоянні на Донбасі зараз не можливо.

«Поки у США не відбудуться вибори говорити про якісь зрушення не можна. Навряд чи можна розраховувати на якісь зміни до Нового року. На жаль, перестрілки на лінії фронту будуть тривати до Нового року. Ми бачимо, що Путін нічого не робить, щоб полегшити життя мешканцям Донбасу», - сказав Віктор Небоженко.

Політолог Володимир Цибулько вважа, що після оприлюднення результатів розслідування катастрофи малайзійського Boeing, який летів рейсом МН-17, і після голосування вето по Сирії Росія загнала себе у глухий кут. Європейські партнери України сприймають тепер усі кроки з боку Російської Федерації, адже вважають, що зараз Росія слабка та піддатлива до компромісу, але це не так.

За словами політолога, тактика Росії полягає у затягуванні часу, у витримуванні паузи: «Росія немає жодного аргументу раціональної поведінки».

Він наголосив, що нині існує «легкий шантаж» з боку Парижа, коли президент Франції Франсуа Олланд заявив, що не знає чи зустрічатиметься він з Путіном під час його візиту. Однак, на думку політолога, наші європейські партнери  можуть бути більш схильні до компромісу ніж того вимагає Путін.

«Ситуація в Російській Федерації не настільки дозріла, щоб Росія була готова до компромісу. Тому Кремль буде тримати паузу», - наголосив він.

Також Володимир Цибулько наголосив, що погодження про відведення військ від лінії зіткнення зовсім не свідчить про готовність Росії до переговорів і вирішення питання.

«Тактика Путіна дуже прогнозована. Якщо він погоджується на відведення військ, то одразу ж починає ловити і пакувати у російські тюрми українських громадян. За різними даними, сьогодні у російських тюрмах перебуває більше як п’ять тисяч українців. Є такі, які опинилися під ударом внаслідок анексії Криму, але інша справа – це ті, кого затримують російські спецслужби. Путін пакує корпус заручників, щоб мати чим торгуватись. Можна було б говорити про реальні кроки щодо врегулювання ситуації на Донбасі, якби Путін не компенсував все це бандитськими методами захоплення заручників. Таким чином він підвищує ставки», - сказав Володимир Цибулько.

Політолог Володимир Фесенко зазначив, що попередньо досягнуто консенсусу щодо того, аби відновити процес переговорів з врегулювання ситуації на Донбасі у Нормандському форматі.

За словами політолога, Німеччина та Франція намагаються повернути сторони за стіл переговорів.

«Попередньо є консенсус, що таку зустріч потрібно провести. Хоча б для того, щоб напрацювати концептуальну дорожню карту з виконання Мінських домовленостей. Наразі остаточний варіант такої дорожньої карти ще не погоджений. Європейські лідери прагнуть врятувати Мінські угоди», - сказав політолог.

Як зазначив Володимир Фесенко, також додалися додаткові обставини.

«Ці питання планували обговорити 19 жовтня в Парижі під час візиту до Франції Володимира Путіна. Однак наразі невідомо, чи відбудеться ця зустріч взагалі після варварських дій Росії у Сирії. Європейські лідери хочуть реанімувати Мінські угоди, але Росія у цьому питанні грається. Вона хоче, щоб Україну примусили до поступок. Однак у нас чітка позиція. В першу чергу – питання безпеки, а тільки тоді можна вирішувати політичні питання. На трьох напрямках вже відбувається відведення військ з лінії розмежування. Натомість Кремль вимагає, щоб Україна зробила крок по проведення виборів на Донбасі. Натомість для нас пріоритетним питанням є припинення вогню і встановлення контролю над кордоном. Натомість Росія прагне тиснути на нас», - сказав Володимир Фесенко.

Додамо, що учора, 11 жовтня, стало відомо, що президент Росії Володимир Путін відмовився від візиту до Парижа, який мав відбутись 19 жовтня. Про це повідомило ВВС з посиланням на джерело, однак офіційно ця інформація не підтверджена. Російська влада повідомлення про скасування візиту у Францію поки не коментує.

За даними джерел агенцій Reuters та AFP, зранку відбувся контакт між країнами, і Франція нібито запропонувала під час візиту Путіна обмежитись тільки перемовинами щодо Сирії.

У відповідь у Кремлі нібито заявили, що у такому разі хочуть відкласти візит.

За даними агенцій, Володимир Путін планував відвідати новий православний собор у Парижі, а також російську мистецьку виставку.

Напередодні президент Франції допустив, що може відмовитись від зустрічі з Володимиром Путіним.

Він це пояснив позицією Росії щодо війни у Сирії.

Більше того, президент Франції Франсуа Олланд вважає, що Росія може постати перед судом щодо військових злочинів через авіаудари у сирійському Алеппо.

Пан Олланд заявив у телеінтерв’ю, що це може відбутись в Міжнародному кримінальному суді.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ