Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Декларації депутатів Львова: грошовиті та нужденні

Представник БПП ”Солідарність" Остап Доскіч задекларував майже 28 мільйонів доходу. Безробітний депутат-студент Віталій Свіщов вклав у банк понад мільйон гривень. Майже вся фракція “УКРОП” поповнила лави депутатів-злиднів і живе за межею бідності. Представник “Самопомочі” Ігор Корончевський – найзлиденніший: за 2015 рік він не заробив ні копійки.

Такі дані наводить офіційний сайт Громадського руху ЧЕСНО.  

ХТО ЗАРОБИВ БІЛЬШЕ МІЛЬЙОНА У НОВОМУ СКЛИКАННІ ЛЬВІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Найбільший дохід за 2015 рік серед депутатів Львівської міської ради задекларував депутат від БПП “Солідарність” Остап Доскіч. Загальна сума задекларованого доходу депутата та членів його сім’ї становить майже 28 млн грн.

Це рекордна сума доходу для депутата місцевої ради, який у деклараціях за 2015 рік по всій Україні виявив рух ЧЕСНО. До прикладу, в Київраді депутат з найбільшими доходами задекларував вдвічі менше коштів.

Левова частка цієї суми, понад 26,5 млн грн, дісталася Остапові Доскічу в спадок від батьків, про що розповів сам депутат. Батьки депутата теж займалися бізнесом, зокрема, орендою.

У Доскіча не лише найбільші доходи. Перелік його майна складається з близько 70-ти пунктів і включає земельні ділянки, квартири, будинки, гаражі, автомобілі та інше нерухоме майно. Окрім цього, депутат має вкладення у статутний капітал власних підприємств на суму понад 26 мільйонів грн., левова частка з яких, 23 мільйони у ТзДВ “Гал-кат”, яким Остап Доскіч володіє разом зі своїм братом Юрієм Доскічем. Тож сукупна сума доходів за 2015 рік та вкладу у статутний капітал становить близько 54 мільйонів гривень.

Друге місце серед тих, хто заробив найбільше, зайняв депутат партії “Самопоміч” Роман Федишин. Сукупний дохід його сім’ї склав3,14 млн грн. Депутат є директором і власником частки ринку “Шувар”, співвласником ПП “Холдінвестгруп” і ТзОВ “Сіліцій”.  Депутат став заступником голови комісії з питань фінансів та планування бюджету. Одну з керівних позицій у комісії Роман Федишин посів попри те, що протягом минулої каденції став 93%-им прогульником.

Третє місце за доходами посів безробітний студент і наймолодший депутат ради Віталій Свіщов. У 2015 р. сімейний дохід депутата склав понад 2 млн грн. Крім того, він займає друге місце після Назара Палідовича за кількістю задекларованих автомобілів, яких у сім’ї депутата аж вісім. У особистій власності Віталія їх два, одним з яких, за його словами, користується він сам, інший - призначений для професійних потреб ватерпольного клубу "Динамо", у якому грає депутат (більше про це читайте у наступному матеріалі). Він пройшов у Львівську міськраду від політичної партії “БПП “Солідарність” у Шевченківському районі Львова. У міськраді депутат очолив комісію культури, молодіжної політики та спорту.

Як запевняє Віталій Свіщов, заможним у віці 21 року він став завдяки своїм батькам, які “дбають про його майбутнє”. У відповідь на наше питання як, будучи студентом, йому вдалося набути чимало майна, зокрема три квартири та дві машини, якими володіє він особисто, ми отримали таку відповідь: “Стосовно квартир, то їх придбано навесні 2015 року, до того як мене обрали депутатом Львівської міської ради, членами моєї родини (сукупний дохід моєї сім’ї у 2015 році становив - 2 004 934,00). Тож власником квартир загальною вартістю –  755 220,00 грн я став в результаті родинної інвестиції у  моє майбутнє”.

Ми запитали також, як йому вдалося покласти у звітному році на рахунок у банку трохи більше 1,26 млн грн, якщо його дохід за цей час складав усього 40 тис. грн. На це депутат відповів, що ніяких грошей окремо не вносив, а просто перевклав депозит, який ще раніше інвестували його батьки.

Через родичів Віталій Свіщов також пов’язаний з іншими депутатами. Як зазначають “Наші гроші”, батько Віталія Свіщова Олександр є бізнес-партнером іншого депутата Львівської міськради від “БПП” – Григорія Козловського, який працює у сфері готельно-ресторанного бізнесу (“Гранд Готель”, ресторан “Королівська пивоварня” та комплекс “Святослав”). З Григорієм Козловським також пов’язана і сестра Віталія – Вікторія Свіщова, яка мала у власності 50% ТОВ “Кінокомплекс – Київ”. Ця фірма у судовому порядку намагалася приватизувати кінотеатр “Київ” у Львові, про що також ідеться у матеріалі “Наших грошей”. Олександра Свіщова такожпов’язують з депутатом від “Свободи” Андріяном Гутником.

Четверте місце за кількістю доходів посів “свободівець” Андріян Гутник. Раніше депутат обіймав керівну посаду у львівському аквапарку, проте після банкрутства підприємства звільнився. Цікаво, що Адріян Гутник досі проводить прийом громадян у приміщенні аквапарку, про що вказано і на сайті депутата.  

Разом з тим, у деклараціях за 2014 та 2015 роки депутат зазначив, що є фізичною особою-підприємцем. Саме дохід від провадження підприємницької діяльності є основним джерелом доходу сім’ї і становить майже 1,9 млн грн. У міськраді Андріян Гутник є членом комісії з питань землекористування. Минулої каденції “свободівець” потрапив до списку прогульників ЧЕСНО.

Замикає п’ятірку багатих Максим Коляда – депутат фракції “Самопоміч”, заступник голови комісії з питань конкурентоспроможності, сталого розвитку та підприємництва. Депутат працює асистентом кафедри психології в Українському католицькому університеті та займається підприємницькою діяльністю. Основна частка доходу припадає на  членів його сім’ї й сукупно становить понад  1 млн грн, тоді як особистий дохід депутата становить майже 55 тис. грн.

НАЙБІЛЬШІ СТАТКИ ЛЬВІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Майже всі, хто у 2015 р. заробив найбільше, увійшли й до переліку найбагатших, але завдяки заощадженням з попередніх років – вкладам у банках, статутним капіталам у фірмах тощо – у першу п’ятірку найзаможніших депутатів увійшли також Сергій Івах та Петро Адамик. Примітно, що троє найбагатших депутатів були у раді попереднього скликання і всі вони потрапили до списку прогульників сесій та комісій.

Як і у випадку депутатів з найбільшим доходом, завдяки спадку в рейтингу найбагатших першу сходинку займає Остап Доскіч.

Другим за статками в Львівській міськраді є Сергій Івах, теж депутат від БПП. Хоча згідно з декларацією, у 2015 році він заробив лише 5,6 тис. грн, але у тому ж році він вклав до статутного капіталу одного зі своїх підприємств – ТзОВ “Діамант Аурум” – більше 15 млн грн. Ми поцікавилися у Сергія Іваха про джерела вкладених у підприємство доходів, на що він відповів, що це є “комерція”, а така суттєва сума є результатом “накопичення”: “Було там нерухомості в родини, батьків, щось там купувалось, продавалось, особисто у мене щось було. А у зв’язку з тим, що потрібно було дещо придбати, то я от розширив статутний фонд”.

За словами Сергія Іваха, його підприємства займаються нерухомістю. Депутат є також директором ПП ВКФ “Ортекс”, головним напрямом діяльності якого є “обслуговування напоями”, а засновниками і бенефіціарами фірми є Валентина Івах та Андрій Король. Крім того, Сергій Івах є керівником громадської організації “Громада і справедливість”.

Третє місце у рейтингу найзаможніших займає Петро Адамик, голова фракції “БПП” у Львівській міській раді. Він є співзасновником україно-в’єтнамського підприємства “Увіко ЛТД”, яке займається поліграфічними послугами. Також депутат є директором і співвласником ТзОВ “Британський дім”, яке займається діяльністю ресторанів та наданням послуг мобільного харчування. Загалом Петро Адамик задекларував майже 4 млн грн. Порівняно з минулим роком з декларації за 2015 рік у депутата зникла частина майна, а саме дві позиції з “іншої нерухомості”. При цьому депутат задекларував дохід понад 400 тис. грн від відчуження майна. У 2015 році в Петра Адамика з’явилася земельна ділянка площею 17,6 соток та житловий будинок площею 176 кв. м. Депутат не зазначив, скільки заплатив за придбання у власність цього майна, і пояснив ситуацію так: “У мене є будинок, котрий я купив кілька років тому, але процес оформлення власності тривав аж 3,5 роки, тому зазначив цю власність тільки тепер, коли закінчився весь процес ”.

Нагадаємо, що минулої каденції Петро Адамик потрапив до списку прогульників ЧЕСНО, пропустивши 92% засідань комісії.

Четверте та п’яте місце зайняли депутат від “Свободи” Андріян Гутник, статки якого становлять більше 3 млн грн та депутат “Самопомочі” Максим Коляда, котрий задекларував майже 1,5 млн грн. Обоє депутатів також увійшли і до рейтингу депутатів з найбільшим доходом.

Цікаво, що в списку найзаможніших депутатів немає жодної жінки. З-поміж депутатів-жінок найбільші статки має Оксана Динік – депутатка від “Самопомочі”, директорка ТзОВ “Львівська ізоляторна компанія” (сама компанія має досить складну схему власності і належить у тому числі компаніям, зареєстрованим у Естонії та на Кіпрі). Сукупний дохід депутатки та членів її сім’ї становить понад 600 тис. грн. У 2011 році колишній Львівський ізоляторний завод реанімували в тому числі за рахунок російських інвестицій.

Є ще троє депутатів, статки яких наближаються до мільйона: Григорій Козловський (БПП “Солідарність”), якому до мільйона забракло 1,5 тис. грн, Роман Іванців (“Громадянська позиція”), чий сукупний дохід разом із сім’єю склав майже 950 тис. грн, таМаркіян Лопачак (ВО “Свобода”), який разом з дружиною у 2015 р. надбав 847 тис. грн.

ЯК ВИЖИВАЮТЬ ДЕПУТАТИ ЗА МЕЖЕЮ БІДНОСТІ?

Окрім заможних людей у Львівській міській раді є також і злидарі. Таких у Львівській міській раді аж восьмеро.

Жодної копійки, – принаймні, згідно з декларацією – не заробив за 2015 р депутат від “Самопомочі” Ігор Корончевський. При цьому він пов’язаний з рядом підприємств: депутат є директором і єдиним власником приватного підприємства “Кароль” зі статутним капіталом у 1,6 млн грн, співвласником ТзОВ “Галич-транс” і ТОВ “Західліс”, директором ТОВ “Факро Львів” та співвласником і директором ТОВ “Компанія Край”. При цьому в декларації депутат згадав лише про директорство у ПП “Кароль”, тоді як про більш як півтора мільйона гривень у статутних капіталах трьох підприємств нічого не вказав. У своїй біографії на сайті “Самопомочі” депутат також написав, що є засновником компанії “Укр-прокат”, яку знайти в реєстрі нам не вдалося.

Також депутат пов’язаний з автомийкою на вулиці Винниця, 60г: він активно поширює дописи зі сторінки мийки у Facebook, а насторінці фірми у Вконтакте взагалі зазначений контактною особою.

Якраз у час написання цієї статті Ігор Корончевський запросив нас вподобати сторінки “Автомийки” та “Укр-прокату” у Facebook:

Крім цього, у власності депутата та членів його родини перебуває 5 квартир, 3 гаражі, 1 житловий будинок та земельна ділянка площею 14,364 тис. кв. м. У 2014-му Ігор Корончевський задекларував майже 9,5 тис. грн отриманої заробітної плати, тоді як зарплата його дружини за рік становила майже 17 тис. грн. Як випливає з декларацій, сім’я депутата, яка складається з чотирьох осіб, у 2014 році жила за 26,5 тис. грн. У відповідь на наше питання про доходи Ігор Корончевський за посередництва прес-служби “Самопомочі” зазначив таке: “Декілька років ми з дружиною займалися підприємницькою діяльністю як фізичні особи-підприємці. За рахунок отриманого прибутку та заощаджень зараз ми маємо змогу утримувати себе”.

Зважаючи на те, що вклади у банках депутат не декларував, можна припустити, що родина два роки жила на заощадження, які тримає в готівці, а автопрокат, автомийка та підприємства, до яких має стосунок депутат, прибутків не приносять. У Львівській міськраді Ігор Корончевський є членом комісії інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики.

Також до числа депутатів за межею бідності увійшла майже вся фракція УКРОП: троє з чотирьох депутатів, які пройшли в раду від цієї партії. Так, “укропівець” Любомир Босаневич задекларував трохи більше 14 тис. грн, що майже на тисячу гривень менше за прожитковий мінімум. Депутат навчається у Львівському національному університеті ветеринарної медицини, а також є співзасновником та координатором ГО “Допомога армії України”. Коментуючи свою декларацію, депутат зазначив, що він навчається на магістратурі та з вересня 2015 року отримує стипендію, також його родина отримує матеріальну допомогу як багатодітна сім’я, що  теж враховано у декларації, а іншого доходу у нього нема.  Оскільки Любомир Босаневич не вказав у декларації членів своєї сім’ї, то і їхній сукупний дохід ми побачити не змогли.

Ще один депутат-“укропівець”, який потрапив до списку найбідніших депутатів, – Іван Гринда. Два попередні скликання Львівської міськради був депутатом від ВО “Свобода”, але покинув фракцію та разом із іншими екс-свободівцями утворив спочатку групу “Львів Європейський”, а за кілька місяців до закінчення каденції став керівником новоствореної депутатської групи УКРОП, до якої увійшли переважно колишні депутати від “Свободи”. У своїй декларації він зазначив, що є президентом ГО “Захисти своє майбутнє”, але доходу від цієї діяльності не має. Усі задекларовані депутатом кошти – це лише 13 200 грн. доходів членів родини. Разом з тим,  Іван Гринда задекларував квартиру, земельну ділянку, будинок та дві машини (Ssang Yong та ВАЗ 21099).

Ми поцікавилися, як родина із трьох осіб цілий рік жила на такий скромний дохід, і у відповідь Іван Гринда запевнив: “У понеділок буде уточнення (до декларації), де можна буде побачити інформацію про продаж квартири, який відбувся наприкінці грудня, та про витрати за цілий рік. Там буде уточнення, я вам покажу”.

У “понеділок” 25 квітня (перша розмова відбувалася 22 квітня) ми знову зв’язалися з депутатом, і він повідомив, що здав “уточнення” до секретаріату Львівської міськради. У цей же день ми виявили, що “стара” декларація депутата із сайту міськради зникла, але “уточненої” натомість там так і не з’явилося.

Серед найменш заможних депутатів опинився і керівник фракції УКРОП Ігор Телішевський. У 2015 році задекларований сукупний дохід його сім’ї, що на той момент складалася з 3-х осіб, становив 34,6 тис. грн. У порівнянні з 2014 р. дохід депутата скоротився більше ніж у 2 рази. Сам Ігор Телішевський стверджує, що і він, і його дружина раніше заробляли більше, тому в 2015 р. жили на задекларовану зарплатню та на спільні заощадження. Наразі голова фракції УКРОП є помічником народного депутата Тараса Батенка, якого ЗМІ пов’язують з Ігорем Коломойським, а у попередні два скликання був помічником нардепа від “Батьківщини” Володимира Яворівського.

Депутат-“свободівець” Андрій Карбовник задекларував за 2015 р. майже 25 тис. грн, при тому що загальний дохід його родини з чотирьох осіб становить 35 224 грн. Виходить, що на одного члена родини припадало 733,83 гривні щомісяця. Цікаво, що депутат, який у 2015 р. живе за межею бідності, за його ж словами, у 2012 році “задекларував найбільший дохід серед міських депутатів” – 800 тис. грн. Тоді Андрій Карбовник міг собі дозволити дарувати мешканцям Сихова лавочки з написом “Сихівчанам від депутата Львівської міськради Андрія Карбовника”, а також поміняв майже два десятки автомобілів, про що сам розповів у одній із телевізійних передач.

Ситуацію зі своїми доходами депутат прокоментував нам так: “У мене освіта така, я аудитор за фахом, фінансист. Я можу рік працювати і нічого не отримати. Потім мені заходять за мою роботу гроші. За ці гроші я живу весь цей час. Зараз бачте, яка ситуація? По-перше, мораторій на податкові перевірки. До мене звертаються хто? Звертаються підприємці зазвичай. Ну, мається на увазі бізнесмени. Для того, щоб поставити роботу нормально, оптимізувати податкові платежі і так далі. Тому що законодавство у нас самі розумієте яке. У мене є ряд напрацювань у цьому році, кошти надійдуть”.

Крім доходів у своїй декларації Андрій Карбовник вказав, що має вклад у статутному капіталі підприємства на суму 64 тис. грн. Ми поцікавилися, про яке саме підприємство йдеться, на що депутат відповів, що мова йде про підприємство ТзОВ “Мегатехно”. За словами “свободівця”, він є співзасновником фірми, хоча на сайті Мін’юсту засновниками та бенефіціарами є Юрій Васильович Стадник та Ольга Василівна Стадник. Перший був помічником Андрія Карбовника у Львівській міській раді в минулому скликанні, а також є засновником ТзОВ “Укрспектрол” (саме в ньому працює комерційним директором Андрій Карбовник) і фігурує у низціматеріалів видання “Наші Гроші.Львів” про взяття в оренду чи приватизацію комунального майна.

Також Андрій Карбовник обмовився про фірму “Техно-сервіс”, до якої вочевидь має стосунок. На наше запитання, чи є він власником “Мегатехно” та “Техносервісу”, депутат відповів: “я є співзасновник його є, але в цьому році, я зразу наперед кажу, в цьому році я свою частку продав і фактично я вже не є там засновником”. За даними реєстру, на сьогодні засновником фірми зі схожою назвою “Техно-сервіс Захід” і з пропискою у Львові є Ярослав Коминський  (людина із ідентичним ім’ям була кандидатом у депутати Львівської міськради від “Народного контролю” в 2015 році).

Депутатка фракції “Народний контроль” Анна Мармуляк за 2015 р. задекларувала близько 44 тис. грн на сім’ю з чотирьох осіб, що суттєво менше за прожитковий мінімум. Разом  з тим, сім’я володіє житловим будинком площею 125,2 кв. м та автомобілем. Депутатка працює викладачкою англійської мови у Львівському вищому професійно-технічному училищі. Протягом тижня нам не вдалося взяти коментар стосовно декларації, оскільки її телефон перебував поза зоною досяжності. У Львівській міськраді Анна Мармуляк є секретаркою комісії з питань гуманітарної політики.

Депутатка від партії “Самопоміч” Юлія Хомчин на сім’ю з трьох осіб задекларувала 38,5 тис. грн. У відповідь на наше питання стосовно того, як сім’ї депутатки вдається прожити на цю суму, ми отримали лаконічну відповідь від прес-служби партії “Самопоміч”: “Нам допомагає родина”.

Юлія Хомчин працює в ГО “Інститут актуального мистецтва” та МО “Дзига”, а також є помічницею народної депутатки від партії “Самопоміч” Ірини Подоляк. Раніше досвіду роботи в політиці вона не мала. У Львівській міськраді Юлія Хомчин є секретаркою постійної комісії культури, молодіжної політики та спорту.

Представниця “Української галицької партії” Юлія Гвоздович на сім’ю з трьох людей теж задекларувала дохід нижчий від прожиткового мінімуму: близько 39 тис. грн. Таку ситуацію депутатка пояснила тим, що протягом 2015 року перебувала у декретній відпустці. Юлія Гвоздович працює в ГО “Українська галицька асамблея” менеджером проектів і очолює ГО “Батьки в дії”.

Чимало депутатів Львівської міськради займаються підприємницькою діяльністю, серед них є успішні бізнесмени, які заробляють мільйони. Проте, свої депутатські обов’язки вони виконують не надто ретельно. Так, троє найбагатших депутатів Львівської міськради в минулій каденції були прогульниками. Разом з тим вони продовжують залишатися депутатами і в новому скликанні. Насторожує також і ситуація зі злиденними депутатами, які, відповідно до задекларованих доходів, живуть за межею бідності. Попри це, вони є депутатами місцевої рад, де працюють на громадських засадах та зарплати не отримують.

Нагадаємо, що у Львівській міській раді є 64 депутати, що представляють 7 партій, найбільшою є фракція “Самопомочі” – 24 депутати, найменшою “Українська галицька партія” – 4 депутати.

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ