Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Депутат Винниківської міськради звинувачує міського голову в корупції

Керівництво Винниківської міської ради, із приходом нового міського голови Теодора Гудзяка, відкрито займається аферами із земельними ділянками. Це підтвердив місцевий суд Личаківського району м. Львова, визнавши 22 січня 2007 року Теодора Гудзяка винним у вчиненні корупційних дій. Постанова суду остаточна і оскарженню не підлягає.
Депутати Винниківської міськради вже неодноразово звертали увагу контролюючих органів та ЗМІ на незаконний розподіл земельних ділянок з боку Теодора Гудзяка та його зятя Богдана Беня, які створили у міськраді своєрідний сімейний підряд і одноосібно займаються виділенням землі на власний розсуд.
У листопаді-грудні 2006 року до органів прокуратури стали надходити скарги громадян, які звинувачували голову у земельних зловживаннях і корупційних діях.
Зокрема, провівши розслідування на скаргу гр. Я. Шеляка, прокуратура Личаківського району скерувала матеріали до Личаківського районного суду з вимогою притягнути Теодора Гудзяка до відповідальності за корупційні дії. Прокуратура з’ясувала, що з метою справедливого забезпечення громадян м. Винники земельними ділянками для індивідуального житлового будівництва Винниківська міськрада рішенням № 526 від 8 червня 2004 року затвердила Положення „Про порядок надання та продажу земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва в м. Винники”, згідно з яким встановила черговість надання землі громадянам. Ця черга згідно із ч. 1 ст. 73 Закону України „Про місцеве самоврядування” є обов’язковою для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади та посадовими особами.
Однак, коли Я. Шеляк звернувся до міського голови м. Винники із проханням виділити йому земельну ділянку під будівництво індивідуального житлового будинку, то Теодор Гудзяк надав письмову відповідь, що заява не може бути предметом розгляду по суті у зв’язку з відсутністю у Винниках земельних ділянок із поставленням Шеляка на загальну чергу.
Натомість на вимогу прокурора від 27 жовтня 2006 року міський голова повідомив, що у Винниківській міськраді списків черговиків на земельні ділянки немає, оскільки чинним законодавством України таких списків не передбачено (?!).
Крім того, як з’ясувала прокуратура, 19 жовтня 2006 року Винниківська міськрада своїми рішеннями №№ 162-170 та №№ 172-174 надала земельні ділянки для будівництва індивідуальних житлових будинків громадянам Сабат, Бакус, Караваєвій, Курінній, Типець, Хомину, а також по 10 сотих депутатам від «Нашої України» та СПУ – Шніцару, Казімову, Москві, Тимо, Артищуку, Пизьо.
Причому попередня влада виділяла лише по 6 сотих мешканцям, які хоча б 5 років прожили у Винниках і стояли на черзі, а тут, скажімо депутат Шніцар став у чергу лише за 6 днів (!!!) до сесії, а депутат Казімов — за місяць.
Тож, суд, вивчивши усю доказову базу, дійшов висновку, що Теодор Гудзяк умисно надав гр. Шеляку недостовірну інформацію.
Враховуючи тяжкість вчиненого, суд визнав винним Теодора  Гудзяка у вчиненні корупційних дій, передбачених ст. 5 Закону України „Про боротьбу із корупцією”.
Це не єдине зловживання в земельних оборудках з боку Теодора Гудзяка. За його наполяганням і тиском на депутатів безпідставно було надано 40 сотих землі для індивідуального будівництва депутату Хомі, якого у Винниках більше знають, як лідера одного із злочинних угруповань. Не минуло й місяця після сесії, як, за словами М. Германа, Хома реалізував цю земельну ділянку за $60 тисяч. Тож, на кого працює Теодор Гудзяк і чиї інтереси відстоює: громадян чи осіб із заплямованою біографією?
Чи не найголовніша обіцянка, яка містилася в передвиборній програмі пана Гудзяка — це навести лад, у земельних справах міста. Як виконує пан Гудзяк свою обіцянку, можна розглянути ще на одному прикладі. 14 березня 2006 року Винниківська міськрада попереднього скликання ухвалила рішення про продаж на аукціоні земельної ділянки на вул. Лісній. Скориставшись зміною влади, цю земельну ділянку незаконним шляхом за 1,7 млн грн (при реальній вартості 7 млн грн) „прихопив” місцевий підприємець Г. Козловський. Депутати міськради нового скликання скасували попереднє рішення, і виконком звернувся до суду з позовом про розірвання договорів купівлі-продажу цієї ділянки. Для забезпечення позову суд наклав арешт на неї. І раптом судовий спір завершився укладенням мирової угоди, причому на умовах, які не можна назвати вигідними для громади. Чому – стало відомо пізніше. Г. Козловський, за словами М. Германа, доплатив 700 тис. грн у бюджет і, за оперативними даними, 500 тис. грн особисто Гудзяку, після чого міськрада визнала угоду чинною. А днями Козловський, за словами М. Германа, реалізував цю земельну ділянку  в одній із львівських фірм за 10 млн грн і ще 2,5 млн грн готівкою.
 
Прес-конференція з приводу корупційної діяльності у Виннківській міськраді відбудеться 6 лютого о 12 гдодині у приміщення Львівського прес-клубу реформ за адресою пл.. Шашкевича, 1. Прес-конференцію проведе депутат Винниківської міськради Михайло Герман.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ