Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Депутати-прогульники-2

Вже закінчується січень 2007 року, а Львівська обласна рада лише тепер підсумувала відвідуваність депутатами ЛОР сесії облради за 2006 рік. Чим викликане таке затягування часу із аналізом цієї дражливої теми, залишається тільки здогадуватися. Або керівництво ЛОР це питання зовсім не турбує, або воно тягне гуму під впливом деяких депутатів, яким не вигідно, щоби їхні прізвища фігурували у списках прогульників.
 Ще в кінці грудня 2006 року „Гал-info звернулося до прес-служби Львівської обласної ради з проханням надати цю інформацію, однак там нам повідомили, що підсумки депутатської роботи підбиватимуть на зимових канікулах. Після закінчення різдвяних свят нас із нашим проханням скерували до керівника організаційного відділу ЛОР Андрія Болкуна, який заявив, що збирати таку інформацію взагалі ніхто не вимагає. Отож, щоб отримати відповідні дані, „Гал-infoпотрібно написати інформаційний запит. До того цього запиту від нас ніхто не вимагав, а годували лише обіцянками. Пішовши назустріч чиновникам, агенція скерувала на ім’я голови Львівської обласної ради такий запит. Відповідь на нього з інформацією щодо відвідування депутатами сесії чиновники ЛОР надали рівно за 14 днів, як цього вимагає законодавство, і то лише тому, що строки їх підганяли. Поряд з тим, абсолютно не кваплячись у зборі інформації, яку „Гал-info затребувала, після підрахунку даних прес-служба Львівської обласної ради одразу ж поспішила розіслати інформацію щодо відвідуваності депутатами сесії – яку в ЛОР зібрали, нагадаємо, на інформаційний запит „Гал-info, – всім засобам масової інформації. При тому, агенції цю інформацію надали пізніше, аніж іншим львівським ЗМІ.
Як пояснив керівник прес-служби ЛОР Василь Терещук, окрім агенції такий запит облраді направив ще один львівський ЗМІ, отож і вони отримали відповідну інформацію. Однак прес-служба ЛОР вважала за необхідне, щоб і всі інші засоби масової інформації отримали ці відомості…
Отак працюють наші чиновники… Нікого не цікавить, як депутати ходять на сесію, то й результатів відвідуваності народними обранцями пленарних засідань ніхто не підбиває, коли ж відвертітися вже нема куди, байдуже всі формальності, процедури... треба ж розказати і показати всім, як обласна рада працює… Отож і не дивно, що й самі депутати сяк-так відвідують сесію…
Варто зазначити, що у невідвідуванні пленарних сесійних засідань депутати Львівської обласної ради значно випередили своїх колег із Львівської міськради. Можливо, через те, що в ЛОР на 40 депутатів більше, ніж в ЛМР, а може тому, що надто широка географія проживання обласних депутатів — від найвіддаленіших куточків Львівщини аж до столиці — злісних прогульників серед них виявилося більше. Так, на всіх 19-ти пленарних засіданнях сесії, які відбулися в облраді минулого року, були лише шість із 120 народних обранців. А саме: сам голова ЛОР Мирослав Сеник, його заступник Микола Горинь, член блоку „Наша Україна” Роман Дідусь, голова фракції УНП Богдан Козак, член партії „Пора” Олег Кристиняк, член „Нашої України” Андрій Микуш та член БЮТу Микола Сипливий.
Цікаво, що чи не найбільше сесій пропустив колишній голова облради, член фракції БЮТ Михайло Сендак (13 сесій), який, напевне, як ніхто інший, мав би знати, що  депутат зобов’язаний відвідувати пленарні засідання. Мабуть, пану Сендаку облрада або встигла набриднути за роки його керівництва нею, або ж він образився на колег-депутатів, котрі не обрали його головою ЛОР на другий строк…. Звичайно, прояснити, чим викликана така його нелюбов до сесій обради, може лише сам Михайло Дмитрович, однак робити цього він не поспішає. І не лише журналістам, а й своїм колегам по фракції.  
Як і у Львівській міськраді, в облраді найбільше прогульників у найчисельніших фракціях. Проте, якщо в міськраді за кількістю пропусків сесій лідирують депутати від блоку „Наша Україна”, то найбільшими прогульниками в ЛОР є депутати від Блоку Тимошенко.
Як уже зазначалося, найбільше пленарних засідань сесії пропустив Михайло Сендак — 13 засідань, 12 сесій пропустив його однопартієць Олег Баляш, по 11-ть засідань — Сергій Ковальчук, Петро Малетич та Петро Малех, на дев’яти сесіях не були голова Самбірської РДА Іван Білак, Сергій Різенко та Зеновій Шептицький, вісім сесій пропустили Леонід Завійський та Леонід Охріменко. Ще низка депутатів пропустили від однієї до шести сесій.
З „нашоукраїнців” найбільше сесій — вісім — пропустили аж п’ять депутатів — голова Львівської ОДА Петро Олійник, екс-міністр Кабінету Міністрів Богдан Буца, колишній перший заступник керівника Секретаріату Президента Іван Васюник,  голова Перемишлянської РДА Олег Паска та член НСНУ Всеволод Шперун. Сім пленарних засідань сесії ЛОР пропустили депутати від блоку „Наша Україна” Олексій Андрощук, Микола Давидович ти Валерій Левицький. Ще близько десяти депутатів–„нашоукраїнців” не були на сесії по шість разів. Не кажучи вже про те, що майже кожен, за винятком, лише кількох осіб, мав хоча б один-два пропуски.
Менші фракції за чисельністю фракції облради вирізняються дещо більшою дисциплінованістю, аніж фракції блоку „Наша Україна” та БЮТ. Можливо, через те, що вони компактніші, відтак керівництву цих фракцій легше стежити за тим, відвідують чи ні депутати сесію. А може тому, що депутатів в них менше і, відповідно, менше є кому прогулювати сесії. Однак і тут є злісні прогульники. Зокрема, аж 10 пленарних засідань сесії пропустив депутат від ПППУ Євген Сухін. Серед членів фракцій ГП „Пора”, УНП та ВО „Свобода” депутати допустили найбільше сім пропусків. Це стосується члена „Пори”, директора ЛКП „Зелений Львів” Андрія Рожнятовського, члена УНП Володимира Креховецького та „свободівця” Пилипа Пилипенка.
Цікаво, що при такій ситуації керівництво жодної із фракцій ЛОР на дисциплінованість своїх депутатів не скаржиться. Зрештою, це і не дивно, адже й самі голови фракцій пропускали неодноразово засідання сесій. Так, з усіх голів фракцій ЛОР всі пленарні засідання Львівської обласної ради, нагадаємо, відвідав лише УНПівець Богдан Козак. Зрозуміло, що бувають прогули, а бувають пропуски, на які є вагома поважна причина й рівняти під один шаблон всіх депутатів не можна. Однак дуже схоже на те, що у деяких народних обранців облради невідвідування сесії ЛОР перетворилося вже в стару „добру” звичку. Й лише голова фракції БЮТ Іван Денькович висловив обережне зауваження, що деякі депутати-тимошенцівці могли б відвідувати пленарні засідання сесії ретельніше.  
Як зазначив же „Гал-infoІван Денькович, члени блоку найбільше незадоволені тим, як відвідують сесію депутати Михайло Сендак, Олег Баляш і Петро Малех.
„Ці депутати пропустили досить багато засідань як сесій, так і своїх комісій чи ж засідань фракцій. Ще досить багато пропусків мав у минулому році Сергій Ковальчук, однак в нього були серйозні проблеми зі здоров’ям, тому до нього жодних запитань у нас нема”, — наголосив Іван Денькович.
Порушників фракційної дисципліни у БЮТі, звичайно ж, суворо попередять, однак застосовувати до них якихось покарань ніхто не буде.  
„Скоро у нас буде засідання обласного бюро ВО „Батьківщина”, на якому ми заслухаємо пояснення прогульників. На перший раз це буде попередження або догана, а якщо вони не зроблять жодних висновків, то ми застосуємо до цих людей більш жорсткі міри покарання”, — наголосив Іван Денькович.
            Претензії до деяких своїх депутатів щодо відвідування сесії має і фракція блоку „Наша Україна”. Однак Олег Мандюк — голова цієї фракції — відмовився називати „Гал-info прізвища злісних прогульників.
„У нас є кілька депутатів, які не бувають на сесії більше, ніж інші, і ми хочемо з’ясувати причини цього. Однак я не хочу називати ніяких прізвищ, поки ми не проведемо аналіз, — наголосив Олег Мандюк. — Спочатку ми тільки попереджуватимемо порушників, а далі вже подивимося”.  
Повністю задоволені тим, як їхні депутати відвідують сесію, голови фракцій УНП, ГП „Пора” та ВО „Свобода”.
„Ми, звичайно, робимо аналіз того, як депутати відвідують сесію, але підсумку за минулий рік поки що не підбили. Однак прогульників у нас нема, — говорить голова фракції Української народної партії в облраді Богдан Козак. – Як такого покарання в нас нема, просто ми вимагаємо від депутатів, які не ходять на сесію, пояснення”.
„У нас наймолодша фракція, але депутати майже завжди приходять на сесії у повному складі. Ми слідкуємо за тим, щоб ніхто не прогулював сесії.  Бувають випадки, що хтось може затриматися, чи, скажімо, піти із сесії раніше, але ми на кожному засіданні фракції це відслідковуємо”, — наголосив голова фракції ГП „Пора” Віктор Доскіч.
„В нас нема прогульників. Присутність на сесії завжди майже 100%. Просто ВО „Свобода” – націоналістична політична сила, в нас є внутрішня партійна дисципліна, тому до таких ситуацій, що хтось без причин не ходить на сесію, у нас в принципі не доходить”, — заявив голова фракції ВО „Свобода” Олег Тягнибок.
 
 
Оксана ЛАБОЙКО
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ