Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Депутати-прогульники

Не тільки серед школярів бувають злісні прогульники… Так, як з’ясувало „Гал-info”, багато депутатів Львівської міської та обласної рад також не відзначаються систематичністю у відвіданні пленарних сесійних засідань. Причому, якщо учнів до школи ходити змушують, то для того, щоб стати депутатом, знані і поважні люди, яким і без крісла народного обранця часто зовсім нічого не бракує, докладають не малих фінансових та інших потуг. Проте, коли  вони досягають цілі, то часто забувають про свої обов’язки, серед яких і відвідувати сесію, не кажучи вже про обіцянки, які давали своїм виборцям.

Так, із 90-та депутатів Львівської міськради, як повідомили „Гал-info” у секретаріаті міського голови Львова, жодного разу не пропустили сесію лише 49 народних обранців. Серед найбільших „прогульників” же беззаперечне лідерство отримала фракція блоку „Наша Україна”. Зокрема, член НУ, голова спостережної ради ТзОВ „Торгова компанія „Інтермаркет” Роман Шлапак із 14-ти засідань сесії, відколи в міській раді почала працювати електронна система „Рада”, яка дозволяє вести облік депутатів, був лише на одному. Колишній в.о. міського голови Львова, також „нашоукраїнець” Зеновій Сірик пропустив вісім сесій, а перший заступник голови Львівської ОДА, депутат від „Нашої України” Валерій П’ятак не був на семи засіданнях сесії. Ще п’ять депутатів, котрі є членами блоку „Наша Україна”, пропустили пленарні засідання по 3-4 рази.
Більш дисциплінованими виявились депутати другої за чисельністю після блоку „Наша Україна” фракції у Львівській міській раді — фракції БЮТ, які сесій майже не пропускали. Так, серед депутатів від блоку Тимошенко найбільше — три пропуски — має генеральний директор ТзОВ „Шувар” Роман Федишин. Решта ж депутатів-БЮТівців, які пропускали сесію, мають по 1-2 прогули.
Члени фракції УНП у Львівській міськраді допускали найбільше два пропуски. Зокрема, двічі пропустив сесію депутат Володимир Кадушкевич. А от народні обранці від ПРП, ВО „Свобода” та ГП „Пора” не відвідували сесії максимум по одному разу.
У жодній із фракції Львівської міської ради, окрім фракції ВО „Свобода”, як з’ясувало „Гал-info” до депутатів, які пропускають сесії, без поважних причин жодного покарання не застосовують.
„Які санкції? За нашим законодавством можна хіба що покивати пальцем до депутата, який не ходить на сесію. Щоправда, у своїй фракції ми, звичайно ж, ведемо облік того, як депутати ходять на сесію, і з прогульниками проводимо „душещипаючі”  розмови, що так робити не можна”, — зазначив голова фракції УНП Юрій Кужелюк.
Серйозним порушником дисципліни щодо відвідування сесій у фракції УНП, як вважає пан Кужелюк, є Володимир Кадушкевич, який, як уже було сказало, не був на пленарних засіданням міськради два рази.
Не застосовують жодних покарань до своїх депутатів у фракції блоку Тимошенко. Так, як повідомив голова цієї фракції Юрій Гудима, близько 98% народних обранців від блоку Тимошенко, сесію відвідують систематично, а ті, хто пропустив кілька засідань, мав на те поважні причини і попереджають завчасно про свою неприсутність на сесії.
  Схожа ситуація і у фракції партії „Реформи і порядок” у Львівській міській раді. „У нашій фракції немає злісних порушників. Навіть я, чесно кажучи, один раз не був на сесії, бо так склалися обставини. Сергія Смирнова раз не було, бо він зламав руку, але щоб хтось не приходив із сесії в сесію такого нема”, — запевнив голова фракції ПРП Олег Бас.
У фракції ГП „Пора” взагалі не ведуть обліку відвідуваності сесії Львівської міської ради своїми депутатами. „Я не веду аналіз, як члени „Пори” відвідують сесії, адже за всі пленарні засідання, які були, в нас мав два пропуски лише один депутат, причому з поважної причини. А так з дисципліною у нас все гаразд, наша фракція маленька і мобільна і ми справно ходимо на сесію”, — наголосив Петро Адамик.
Щоправда, пан Адамик дещо все-таки поплутав. За інформацією секретаріату мера, двоє членів „Пори” по одному разу не відвідували сесію — Наталка Федорович та Михайло Шоломицький.
 Фракція блоку „Наша Україна”, як заявив її голова Василь Трач, після новорічних свят підводитиме підсумки своєї роботи за 2006 рік й тоді подумає, що робити із систематичними прогульниками. „У цілому наша фракція дисциплінована, є, звичайно, ті, хто не відвідує сесію, але я б не називав їх прогульниками, очевидно, є причини, які пояснюють їхні пропуски. Це, зокрема, стосується Романа Шлапака, він серед наших депутатів був відсутній найбільше, напевно, через те, що задіяний у своїй комерційній діяльності”, — пояснив Василь Трач.
Й лише фракція ВО „Свобода”, як заявив її голова Степан Павлюк, з порушниками фракційної дисципліни поступає дуже жорстко.  „Я завжди це говорю і ще раз повторюся, що ми є націоналістична партія і в нас нема демократії, а є жорстка дисципліна. „Свободу” за це часто критикують, однак якщо б наші депутати не ходили систематично на сесію, вони просто були б виключені з фракції. Звичайно, бувають різні обставини й інколи хтось може пропустити сесію, однак він наперед про це повідомляє”, — наголосив Василь Павлюк.
Якщо Львівська міська рада вже підбила підсумки відвідування депутатами пленарних сесійних засідань ЛМР, то у Львівській обласній раді таку інформацію, як повідомили в ЛОР „Гал-info”, підсумовуватимуть аж у січні наступного року. Щоправда, навіть без таких даних можна сказати, що до списку найбільших „прогульників” потрапить колишній голова ЛОР, член фракції БЮТ Михайло Сендак. Кілька місяців тому, нагадаємо, між керівництвом фракції БЮТ та паном Сендаком вже виникали конфлікти щодо того, що він часто пропускає сесії облради та засідання фракцій БЮТ.
Попри все, що б не говорили політики, дуже сумнівно, що хтось виключатиме депутатів із своїх фракцій через те, що вони не ходять на сесії. Знаючи ж це, багато із народних обранців і надалі дозволятимуть собі легковажити пленарними засіданнями і відвідуватимуть лише ті сесії, на яких вирішуватимуть безпосередньо їхні інтереси, забуваючи дбати про інтереси людей, які їх обрали.


Оксана Лабойко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ