Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал  |  Надзвичайні події

Дії депутата Лабая "тягнуть" на три роки неволі

"Дії депутата Львівської обласної ради Івана Лабая, що самовільно видалив аудіозапис перебігу комісії, який журналістка видання "Гал-інфо" Анна Голішевська робила на свій власний мобільний телефон, можна розцінити як умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності, що карається обмеженням волі до 3 років", - вважає експерт Інституту політичної освіти Андрій Осіпов.

Коментар Андрія Осіпова розмістив сайт Ні корупції:

"Крім того, такі дії депутата місцевої ради можуть стати підставою для дострокового припинення його депутатських повноважень.

Вчинок депутата, мало того, що є свідченням низької культури цієї людини, також є прямим порушенням вимог закону. Ці дії є приниженням гідності територіальної громади.

Зокрема, варто звернути увагу на вимоги ст. 8 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», згідно із якими депутат як представник інтересів територіальної громади повинен керуватися у своїй діяльності та поведінці загальновизнаними принципами порядності, честі та гідності.

Депутат Львівської обласної ради від блоку Петра Порошенка Іван Лабай.

У даному випадку депутат Іван Лабай зазіхнув на власність і захищену інформацію та таємницю особистих розмов. Адже телефон журналіста є його особистою власністю, і містить відомості, що стосуються, окрім професійної діяльності, ще й приватного життя людини. Зокрема, дані про розмови, контакти, фотографії, відео тощо.

Цей факт має бути в обов’язковому порядку розглянутий на засіданні постійної комісії з питань законності, регламенту та етики. Безперечно, є усі підстави для притягнення до дисциплінарної відповідальності, що визначена в регламенті Львівської обласної ради. Цей процес може бути зініційований будь-яким депутатом, а передусім це повинен зробити голова Львівської обласної ради.

Приховування цього факту чи ухилення від його розгляду постійними депутатськими комісіями буде становити самостійне (окреме) порушення вимог закону.

Проте наведені порушення здаються не такими важливими, якщо звернути увагу на те, що ці дії вчинені депутатом стосовно журналіста та зібраної ним інформації.

Цілком очевидно, що має місце склад злочину передбачений ст. 171 КК України. Згідно із Законом незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку із своєю професійною діяльністю, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності карається обмеженням волі до 3 років. В той самий час вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю карається обмеженням волі на строк до 4 років.

Для початку кримінального переслідування відносно депутата місцевої ради є достатнім повідомлення про вказані вище події в засобах масової інформації. Слідчі поліції, прокурори та слідчі прокуратури зобов’язані внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати дії зі з’ясування обставин цього діяння. Натомість часто правоохоронці роблять вигляд, що не читають пресу, і тому не чули про подію.

Тому рекомендую направити заяву із відповідними вимогами до будь-якого правоохоронного органу. Таку заяву може подати будь-яка особа, який відомі обставини, але найкраще це зробити самому журналісту, що зазнав втручання в особисте життя та перешкоджання професійній діяльності.

Закон надає місцевим депутатам певний імунітет від кримінальних переслідувань. Згідно зі ст. 31 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення депутату може бути здійснено відповідно Генеральним прокурором, його заступником, керівником відповідної регіональної прокуратури.

Також варто зазначити, що такі дії Івана Лабая стосовно журналіста можуть стати підставою для дострокового припинення його повноважень депутата Львівської обласної ради.

Я маю сподівання, що вказаний народний обранець буде притягнений до відповідальності і його приклад буде застереженням для інших осіб, передусім депутатів та чиновників".

Нагадаємо, 13 лютого, під час засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я Львівської облради, депутат фракції від блоку Петра Порошенка Іван Лабай видер телефон у журналіста «Гал-інфо» і видалив диктофонний запис.

Іван Лабай пояснив свій вчинок тим, що журналіст, начебто заряджаючи телефон, спеціально хотів записати конфіденційну інформацію у той момент, коли він, Іван Лабай, обговорював з в. о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Іриною Микичак, власні питання.Події розгортались так. За 10 хвилин до закінчення засідання комісії, журналіст спробував забрати свій телефон, який працював в режимі запису і водночас  «заряджався». Телефон лежав біля крісла, на яке перед тим підсів Іван Лабай. Депутат почав вимагати стерти запис, але діставши відмову, видер телефон із рук журналіста, і власними руками видалив 30-хвилинний запис.

Цікаво, що попередньо журналіст попросив дозволу в Ірини  Микитчак, яка сиділа біля розетки, поставити біля неї телефон. І вже згодом до чиновниці підсів депутат Іван Лабай.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ