Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Для дрібних виробників та гуртовиків підакцизних товарів настануть сутужні часи

Президент підписав прийнятий Верховною Радою Закон „Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за ліцензії та акцизного збору на виробництво спиртів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”. Закон вносить зміни до Закону України „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”, Закон України „Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої” та Закон України „Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби”.

Зміни до Закону України „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” передбачають встановлення плати за ліцензію на виробництво спирту етилового, коньячного, плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового та для підприємств первинного виноробства на рівні 780 гривень на рік. Відповідно до чинної редакції Закону, яка ще діє до 1 січня 2007 року – дати набрання чинності законом, така плата становить від 25 тисяч до 250 тисяч грн.
Крім того встановлюється ліцензія на право здійснення імпорту або експорту спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового на рівні - 780 грн. водночас плата за ліцензії на право оптової торгівлі вищезазначеним спиртом становитиме 500 тисяч грн. (чинною редакцією Закону передбачена щорічна плата за ліцензії на право здійснення оптової торгівлі або експорту в розмірі 85 тисяч грн., а на право імпорту - 170 тисяч грн.).
Змінами до Закону України „Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої” передбачається збільшити ставки акцизного збору на спирт етиловий неденатурований з концентрацією алкоголю не менш як 80 відсотків об'єму, спирт етиловий та інші спирти денатуровані будь-якої концентрації, спирт етиловий неденатурований з концентрацією спирту менш як 80 відсотків об'єму, спиртові настоянки, лікери та інші спиртові напої, спиртові напої, одержані перегонкою виноградного вина або вичавок винограду з 17 грн. до 19 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту (тимчасово з 1 січня 2007 року до 1 липня 2007 року ставки на цю продукцію будуть становити 18 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту), а на коньяк і бренді з 6 грн. до 7 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту (тимчасово з 1 січня 2007 року до 1 липня 2007 року ставки акцизного збору будуть становити 6,5 за 1 л 100-відсоткового спирту).
Змін також зазнав Закон України „Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби”, відповідно до яких збільшено ставки акцизного збору у твердих сумах з одиниці реалізованих тютюнових виробів та ставки акцизного збору в процентах до обороту з реалізації тютюнових виробів. Так, тимчасово з 1 січня 2007 року до 1 липня 2007 року встановлені ставки акцизного збору у твердих сумах з одиниці реалізованого товару (продукції) на: сигарети без фільтру з тютюну (цигарки) у розмірі 5 грн. за 1000 шт. і сигарети з фільтром з тютюну у розмірі 12 грн. за 1000 шт. Ставка акцизного збору у процентах до обороту з реалізації вищезазначених сигарет становить 9%.
Закон набирає чинності з 1 січня 2007 року.
Це насамперед удар по невеликих гуртовиках, -- говорить керівник відділу продаж ТзОВ «Галицький Торговий Дім» Володимир Гнідець, -- «Закон є вигідний, і пролобійований тими для кого різниця від 125 тис.грн., які платилися раніше, та 500 тис.грн, які платитимуться за гуртову ліцензію зараз, не є відчутною. Ті хто «не потягнуть» ліцензію або змінять вид діяльності, або будуть далі торгувати підакцизними товарами, але вже підпільно, без служб дистрибюції, працюючи з клієнтами за тіньовими схемами. У Львові зараз є близько 7 підприємств, які працюють з підакцизними товарами  -- три з них торгують гуртом офіційно, а ще 3-4 – підпільно. Після того як Закон вступить в дію, кількість підприємств, що торгує гуртом офіційно скоротиться», -- каже Володимир Гнідець. 
Першопочатково цей Закон, що є з сотівського пакету, мав передбачати те що ліцензія має бути не фіскальним інструментом, а фактичною вартістю за право торгувати підакцизними товарами, а компенсувати низьку плату за ліцензії передбачалось за рахунок підняття акцизних ставок, -- говорить керівник Аналітичної агенції «Українська марка» Олександр Олійник, -- «Закладені 780 грн власне і були справжньою вартістю ліцензії, але в останню ніч перед голосуванням закону все перевернули з ніг на голову – формальну плату за ліцензію лишили на рівні 780 грн, але процес прийняття або відвантаження товару вже трактується як гуртова торгівля, а для цього треба вже мати гуртову ліцензію, яка коштує 500 тис.грн. Як наслідок – дрібні виробники та гуртовики або підуть з ринку, або підуть в тінь, або стануть частинами крупних виробників та  підприємств що займаються гуртовою торгівлею».
На думку Олійника Президент підписав закон тому що в даному випадку політична доцільність переважила економічну.
«Оскільки це сотівський законопроект, то політична доцільність переважила над економічною доцільністю, якої насправді не має. Як би не бойкотували малі та середні виробники та гуртовики цей закон був прийнятий і підписаний Президентом», -- сказав експерт.

Валентин КОНЦЕВИЧ     

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ