Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Дмитро Видрін: Вибори – вихід з кризи чи фарс?

Протягом трьох місяців Україна перебуває у стані невизначеності – чи то має легітимний парламент, чи то не має. Тому багато хто з політиків вважає, що саме вересневі дострокові вибори до Верховної Ради зможуть розв’язати це питання і розставити усі крапки над „і”, однак є частина політиків, які прагнуть зовсім протилежного. Також залишається загадкою, яким буде розподіл політичних сил у новому парламенті, якою буде майбутня коаліція, чи примиряться Партія регіонів і „Наша Україна”, чи пройдуть цьогорічні вибори без фальсифікацій, чи змінились електоральні вподобання українців, хто, окрім „Нашої України”, збирається відмовитись від депутатської недоторканності і чому, чи вдасться Юлія Тимошенко до старої тактики обливання брудом Президента та „Нашої України”, щоб якимось чином підняти свій рейтинг і ще багато інших питань. Шукаючи відповіді на ці та інші запитання, кореспондент „Гал-info” вирішив поспілкуватися з політологом, лідером неформальної депутатської групи „Вільних демократів” Дмитром Видріним.
Пане Дмитре, Ви, мабуть, пам’ятаєте, що попередні вибори базувалися на певних протистояннях. До прикладу, бандити – „правильні”, російська мова – українська, Схід – Захід, біло-блакитні – помаранчеві. Чи збережуться вони і під час цьогорічних виборів?
 
– Деякі збережуться, а деякі ні. До прикладу, протистояння Схід – Захід буде у внутрішній політиці, але його не буде у зовнішній політиці, оскільки зараз усі сили, окрім комуністів, можуть йти під проєвропейськими гаслами. Адже ці всі сили кажуть про євроцентризм, про можливий вступ до Євросоюзу, про необхідність виконувати закони. Тому у внутрішній політиці це протистояння ще збережеться, а от у зовнішній його вже не буде. Що ж стосується інших протистоянь, то мовне вже не відіграє такої ролі, як раніше. Коли Янукович почав говорити українською мовою, то саме тоді він дав месидж, що це питання потрібно знімати, отож зараз це вже не є такою гострою пропагандою, як було минулого року. А що стосується «бандитів», то вони залишаться, оскільки є сили, що не змогли знайти нові гасла. Тому вони дістануть свої старі гасла і можна буде почути пропаганду, до прикладу, „Бандитам знову тюрми!”, „Комусь там знову нари” тощо.
  
Чим цього разу політики „братимуть” українські голоси? Чи придумають вони якісь нові гасла?
 
– Нові гасла дуже важко придумати. Я навіть не пам’ятаю, щоби хтось з політиків чи політтехнологів придумував гасла. Анекдоти, як і гасла, народжуються самостійно. Якщо згадати минулий Майдан, то там не було людей, які спеціально придумували гасла, вони самостійно виникали в натовпі людей. Тобто цілком можливо, що щось самостійно народиться. Однак я поки цього не бачу. Нові гасла, проте, є у моєї політичної сили „Вільні демократи”, і це досить гострі гасла – „Ми змусимо цих негідників бути чесними”, „Ми прийшли, щоб дати вам долю”, а наше базове гасло – „Земля та воля!”.
 
А як Ви розглядати те, що сьогодні „Наша Україна” заявляє, що в наступному парламенті її депутати відмовляться від депутатської недоторканності? „Наша Україна” хоче на цьому „виїхати”? 
 
– Це навіть не гасла – це, так би мовити, технологія. Крім того, цю технологію будуть опрацьовувати і інші політичні сили. Я знаю, що зараз і регіонали, і комуністи, і соціалісти погодились підтримувати зняття ними своєї депутатської недоторканності. Оскільки вони відчули, що їм не потрібна ця недоторканність. Адже якщо ти мешкаєш в країні, де можна купити закон будь-якого рівня – на рівні Печерського суду, на рівні Львівського суду чи на рівні Сімферопольського суду, то навіщо недоторканність? Зараз всі знають, що у кожного депутата, чи то дійсного, чи то майбутнього, вже є гроші, щоб купити собі недоторканність. Тому вже ніхто не буде чіплятися за цю формальність.  
           
            –Яка, на Вашу думку, буде „фішка” у кожної політичної сили, чи то БЮТ, чи то мегаблоку „Наша Україна” -- „Народна самооборона” -- „Правиця”, чи то Партії регіонів, СПУ, КПУ?
           
            – У кожної політичної сили головна „фішка” – це лідер. І от цими „фішками”, як шахами, кожен з політиків грає на цій політичній дошці. Якщо брати до уваги тих людей, які відкололися від БЮТ, я не маю на увазі нашу маленьку партію „Вільні демократи”, а тих, хто перейшов до коаліції і створює БЮТ №2, то цілком можливо, що у БЮТі буде дві фішки – Юлії Тимошенко та Ковтуненка. Це таке невеличке роздвоєння фішок, але в загальному вони будуть грати так само, як і грали під час минулих виборів.
 
  – А конкретніше? Яка „фішка” у кожної політичної сили? 
 
 – А що конкретніше, що я можу сказати з приводу того, чого немає зараз в Інтернеті? Зараз ми маємо абсолютно прозору інформацію щодо кожної партії. Можна сказати тільки те, що головні гравці не змінилися. Вони не змінили своїх списків. До прикладу, якщо ми подивимося у списки „Нашої України”, то там залишились ті ж самі люди – плюс-мінус два олігархи. Що ж стосується БЮТ, то там теж ті ж самі гравці. До прикладу, якщо у „Нашої України” може бути і плюс, і мінус два олігархи, то у БЮТ буде тільки плюс два олігархи. У комуністів практично той самий склад, у соціалістів буде плюс один олігарх, і у Партії регіонів буде мінус один олігарх. Невеличкі плюси і мінуси щодо олігархів, а так залишається практично той самий склад.
 
На яку частину електорату України кожна з цих політичних сил претендує? Адже „Наша Україна”, „Народна самооборона” і БЮТ мають практично теж саме електоральне поле. Як вони розподілять виборців?
 
 – Не зовсім. БЮТ зараз відпрацьовує базову модель співпраці з регіональним електоратом – це соціальні верстви, для яких головні гасла – це бюджет, пенсії, заробітна плата. Для „Нашої України” більше характерна більш проліберальна аудиторія, це і крило Луценка, яке працює з регіонами, і крило Катеринчука, яке буде працювати з представниками великого бізнесу.
 
Якщо Україну розділити на частини, то хто і яку частину електорального простору  за собою закріпить?
 
– Україна має вертикальний та горизонтальний розподіл. Таким чином у деяких районах ми маємо теж саме, тобто нічого не змінилося – Схід – за регіонами та комуністами, Захід – за Ющенком і Тимошенко. Зараз головна боротьба буде за центр і трошки за Південь. В центрі є регіони, які на ці вибори ще не склали своєї симпатії. До прикладу, у центрі – і Черкаси, і Вінниця, і Запоріжжя, а на півдні – це Херсон – їхні думки коливаються у різних напрямках.
 
А хто, на Вашу думку, з БЮТ, „Нашої України” і „Народної самооборони” набере найбільше голосів в центрі? Хто там завоює симпатію виборців?      
 
– Зараз важко сказати, оскільки я не бачу передвиборчої гри і стратегії цих політичних сил, бо не беру участі ні в БЮТ, ні в „Нашій Україні”, ні в Партії регіонів. Тому я не знаю, яка зараз буде найбільш виграшна стратегія, якщо ж звісно будуть стратегії, бо цілком можливо, що їх не буде. До речі, наша політична сила („Вільні демократи”. – Авт.) буде пропагувати, щоб люди голосували не руками, а ногами, щоб вони не йшли на ці вибори, оскільки вони будуть фатально непрозорими, фатально корумпованими і з фатальними порушеннями. Тому ми би хотіли донести до людей, що не потрібно брати в них участі, якщо вони не хочуть забруднитись цим брудом.
 
Тобто, Ви вважаєте, що під час цих виборів можливі серйозні фальсифікації?
 
– Я не вважаю, я впевнений! Вони вже почалися! Ви ж бачите, що не працює ЦВК, не перевіряється список виборців – ніхто цим не займається.
 
А хто за цим стоїть?
 
– Всі потрошки. Мені, здається, що всі кажуть, що потрібні вибори, а водночас всі домагаються зриву цих виборів. Тому ми би хотіли, щоб прості люди не брали участі у цьому фарсі і не використовувались як „лохи”. Сьогодні зібралися кілька великих „наперсточників” – великий наперсточник Віктор Янукович, велика наперсточниця Юлія Тимошенко, великий наперсточник Юрій Луценко, великий наперсточник Петро Симоненко. Вони зараз з цими наперстками в черговий раз намагаються „розводити” людей. А ми цього не допустимо, тому „Вільні демократи” і кажуть, що не грайте руками, а краще беріть ноги в руки і не йдіть на ці вибори.  
 
Якщо все-таки ці вибори відбудуться, то, за попередніми підрахунками, скільки кожна з партій може взяти на виборах?
           
– На жаль, точних соціологічних даних в мене немає, однак мені здається, що поки що якихось зрушень від попередніх показників немає.
 
Все ж таки, перевага Партії регіонів збережеться? Буде та ж сама розстановка сил – Партія регіонів – перше місце, БЮТ – друге, а „Наша Україна” – третє?
 
– Якщо виходити з соціології, то, очевидно, Партія регіонів займе перше місце. Однак зараз практично однаковий результат мають „Наша Україна” та БЮТ. Вони мають по 15-17 відсотків голосів виборців кожна. Тому я не виключаю, що цього разу „Наша Україна” буде на другому місці.
 
Останнім часом рейтинг Юлії Тимошенко трохи впав. Це пов’язано, зокрема, з тим, що вона завжди вважалася політиком, здатним на найрадикальніші кроки, однакзараз її естафету перебрав Ющенко. Чим, на Вашу думку, Тимошенко може підняти свій рейтинг? Вдатись до ще рішучіших кроків, аніж Президент? Якщо так, то до яких?
           
– Коли головним опонентом Тимошенко стане Президент, тоді рейтинг Юлії Тимошенко знову потрошки почне підніматися вгору. Тільки за рахунок конкретики і радикальної критики Президента вона може трохи відновити свій рейтинг.  
 
Тобто, Ви маєте на увазі, що Тимошенко може вдатись до своєї минулорічної кампанії і почне знову обливати „Нашу Україну” і Президента брудом, незважаючи на угоду про співпрацю, яка між ними підписана?
           
– Мені здається, що бруд у нас така приваблива технологічна зброя, така велика спокуса, що навряд чи хтось з політиків зможе втриматись, щоб не використати її. 
 
Тобто цілком можливо, що Тимошенко вдасться до своєї „старої” і перевіреної тактики?
 
– Це досить імовірно.
 
Комуністи швидше за все потраплять до майбутнього парламенту. Однак, що для цього потрібно зробити соціалістам? Зрадити Януковича? А можливо відректися від Мороза? Чи спрацює фактор Цушка?
           
– Я гадаю, що останнє. Я не знаю, чи порушував Цушко закони, чи не порушував – це може сказати тільки прокуратура і суд. Принаймні він виглядав як такий собі козак чи справжній мужчина, адже люди, які не орієнтуються в законах, цінують такі рішучі дії. Тому, якщо Цушко буде очолювати список Соціалістичної партії, то вони знайдуть свої три відсотки.
 
Чи можливе створення у майбутньому парламенті коаліції „Наша Україна” і Партія регіонів?
           
– Дев’яносто відсотків, що така коаліція буде створена. Зараз фактично створюється така коаліція, мені навіть відомо про існування документів, які це засвідчують.
 
А Вам відомо, у кого є ці документи?
 
– Відомо, однак поки що я не можу цього сказати.
 
А хто виступає ініціатором – „Наша Україна” чи Партія регіонів?
 
– Частина „Нашої України” і частина Партії регіонів.
 
 – А що стосується Юрія Луценка, то чи можливо, що він передумає і піде на вибори самостійно, як цього хоче велика частина його однопартійців? Крім того, якими аргументами прибічники спільного мегаблоку переконали Луценка приєднатись до них? Чому він погодився? 
 
– Луценко погодився за перше місце в списку, погодився за фінансування і погодився за досить великий відсоток (партійних квот у виборчому списку. – Авт.) – 25 відсотків, якщо я не помиляюся, а це досить непогана умова. Однак я гадаю, що це тимчасово, оскільки українська політика – це гра всіх за всіх. Зараз вони соратники, а в майбутньому – вороги.
 
Тобто в майбутньому Луценко може стати ворогом „Нашій Україні?
 
– Частині „Нашої України”.
 
Що ж стосується вересневих виборів, то Луценко не передумає йти в одному мегаблоці з „Нашою Україною”?
 
– Мені здається, що не передумає і піде з „Нашою Україною”.
 
І наостанок… Чи можливо, що за умов, коли Луценко піде на вибори самостійно, політична карта країни зміниться?
 
 – Він не такий могутній політик, щоб охопити всю Україну. Крім того, це не така потужна політична сила („Народна самооборона”. – Авт.), щоб переформувати всю політичну карту України. Однак все ж таки політична карта дещо зміниться.
 
 Розмовляла Анна СПІЦИНА
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ