Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

ДПА та НБУ мають розв’язати колізію між своїми внутрішніми нормативними документами – Олександр Іванов

Нещодавно відбулася зустріч представників банківського сектора Львівщини з ДПА. Про те, які питання піднімалися на цій зустрічі, «Гал-info» спитало у голови Асоціації банків Львівщини, керуючого філією ВАТ “Укрексімбанк” у м. Львові Олександра Іванова.

– Нещодавно відбулася зустріч представників банківського сектора Львівщини з ДПА. Хто в ній взяв участь і які нагальні питання обговорювалися?

– У зустрічі взяли участь 32 керівники банківських установ Львівщини, які входять до складу Асоціації банків Львівщини, начальник управління НБУ у Львівській області Марія Могильницька  і шість представників ДПА. Очолював групу з податкової заступник голови ДПА у Львівській області Володимир Бербека. Крім того, у зустрічі взяли участь начальник управління оподаткування юридичних осіб ДПА області Василь Кресик, начальник відділу контролю за фінансовими установами та операціями в сфері зовнішньоекономічної діяльності Лідія Федишин, начальник відділу реєстрації обліку платників податків Горбаль, начальник відділу зв’язків з громадськістю Людмила  Отаманко. Крім того, у рамках зустрічі відбулася невелика презентація журналу «Діалог» щодо можливостей співпраці банківських установ з цим тижневиком. Її провів директор видавничого дому «Діалог» Ігор Добрянський.
Фактично на цій зустрічі розглядалися декілька питань, основним із яких, що сьогодні турбує представників податкової адміністрації та банки, було питання можливості закриття рахунків суб’єктів господарської діяльності, яким за рішенням суду скасовано державну реєстрацію та порядок погашення податкових векселів оформлених при імпорті товарів на митній території України. Втім остаточних рішень прийняти не вдалося, оскільки вони зав’язані на існуванні відповідного законодавства, яке регулює ці процеси. Але ми домовилися що, наприклад щодо питання закриття рахунків суб’єктів господарської діяльності, то ми зможемо попрацювати робочою групою у складі представників банків та ДПА і напрацювати відповідні пропозиції, з якими можна буде вийти з боку банків на Національний банк України. А податкова зі свого боку – на ДПА України з тим, щоб узгодити внутрішньонормативні документи і знайти вирішення цього питання.

– Хіба для закриття банківських рахунків необхідно прийняти зміни до законодавства?

– Ні. Податкова адміністрація ставить питання, щоб банки закривали рахунки суб’єктів господарювання за рішенням суду про скасування державної реєстрації. Але норми НБУ передбачають закриття рахунків лише тоді, коли пройдені всі процедури. Зокрема,  ліквідатор має вжити відповідних заходів, і лише після того банки мають право закрити рахунки. Є колізія між внутрішніми нормативними документами податкової адміністрації та банківськими нормативними документами, тому наразі ми цього питання наразі не змогли вирішити. Воно потребує додаткової проробки, врегулювання на рівні керівництва ДПА та НБУ.

– А які питання були вирішені на зустрічі?

– Решта питань, які розглядалися, мали переважно інформативний характер, характер обміну думками між представниками Податкової адміністрації та представниками банківського сектору. У процесі цього обговорення ми більшою мірою зрозуміли ті питання, які сьогодні турбують податкову, відповідно, думаю, що і податківці нас зрозуміли. Це насамперед питання погашення податкових векселів, оформлених на митній території України, податковий контроль за діяльністю банківських установ і основні напрямки співпраці податкових органів з платниками податків.

– Чи подібні спільні обговорення проблем є звичним явищем, чи чимось винятковим?

– Вперше ми зустрілися з податківцями на початку 2004 року, і зауважу, що тоді було значно більше запитань і, відверто кажучи, взаємних претензій банкірів до керівництва податкової. Зараз ми частіше і толерантніше знаходимо взаєморозуміння у вирішенні тих чи інших питань, які інколи виникають.

– Чи в інших областях проводяться подібні зустрічі?

– Відбуваються досить часто, так, як і у нас. Вони носять більш функціональний характер, наприклад зустрічі представників Асоціації українських банків та податкової  відбуваються обов’язково 2-3 рази на рік, та окремо по певних актуальних питаннях, які виникають в процесі реалізації як податкового, так і банківського законодавства.


Розмовляв Валентин Концевич              

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ