Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Дружба чи конфронтація?

За попередніми підрахунками, 95% депутатів, які пройдуть до Львівської міської ради, будуть представниками помаранчевого табору. Новий мер Львова Андрій Садовий теж є членом помаранчевої партії "Народний союз "Наша Україна" Зважаючи на це, можна було би припустити, що у міській владі не мало би бути жодних політичних конфліктів, а лише господарські дискусії Однак уже сьогодні можна спостерігати за народженням певних непорозумінь, а також за прагненням окремих політичних лідерів зосередити у своїх руках основні важелі в міській раді з метою подальшого тиску на міського голову під час вирішення кадрових питань

Помаранчева більшість без усіх помаранчевих

Так учора представники трьох партій - НСНУ, БЮТ та "Пора" - оголосили про створення в міській раді помаранчевої коаліції. Цікаво, що угоду про коаліцію підписали голова міської організації "Пора" (Маркіян Іващишин), депутат обласної ради, голова міської організації НСНУ (Олег Ман дюк), а також Народний депутат, керівник обласного штабу БЮТ Степан Курпіль. Цю угоду підписали попри те, що, за словами голови ЛМО НРУ Богдана Бедрила, будь-яке представлення блоку "Наша Україна", тим паче на офіційних переговорах, має відбуватися у складі усіх чотирьох його учасників -НСНУ,НРУ,ХДСіКУН.
Власне така ситуація викликає підозри а чи справді Мандюк та Курпіль висловлюють думку майбутніх депутатів міськради sчи не є ця угода не стільки організаційною, скільки політичною, а н метою є якнайшвидше формування політичного лобі, яке б могло від імені депутатського корпусу на правах більшості вести пере говори із міським головою Андрієм Садовим щодо вирішення кадрових питань як у міськраді, так і у міськвиконкомі
Якщо це припущення відповідає дійсності, то можемо констатувати, що у міській раді вже сьогодні сформували лобі, чільники якого намагатимуться розставити на керівні посади своїх людей, гарантуючи за це міському голові свою підтримку. Причому від створення цього лобі цілком усунули УНП та частково НРУ-КУН-ХДС і ПРП, аби потім не ділити з ними посади.

Виконавча влада під депутатським контролем

Для того, щоб забезпечити нормальний діалог на вісі "мер - рада", під час формування виконкому міський голова буде змушений враховувати інтереси депутатів, а під час розподілу керівництва комісій народні обранці мусять прислухатися до позиції мера.
Це є істина, із якою згодні навіть нещодавні найбільші опоненти Садового - рухівці. Принаймні у коментарі Гал-info Богдан Бедрило підтвердив, що Рух налаштований на співпрацю із міським головою, що передбачає узгодження кадрових рішень. Окрім того, про своє бажання співпрацювати із Андрієм Садовим «Гaл-info заявили практично всі, хто входить у першу п'ятірку партій, що пройшли у міськраду.
Проте, ймовірно, що, незважаючи на політичну єдність міськради, мер просто зобов'язаний мати певні гарантії підтримки своїх господарчих рішень серед обранців. А це рано чи пізно призведе або до створення промерської більшості, або більшості, що буде негативно налаштована до Садового. Хоча, радше за все, протистояння мер-депутати не матимуть такого жорсткого характеру, як за Буняка.
Формуючи більшість під себе, міський голова насамперед використовуватиме свої кадрові можливості для об'єднання інтересів дружніх політичних сил навколо себе. З іншого боку, Садовий не може опиратися лише на ті політичні сили, які підтримували його під час виборчої кампанії (а це ПРП (Тарас Стецьків) і "Пора" (Маркіян Іващишин), а також частково НСНУ, позаяк їх не тільки не достатньо для формування більшості, але й такий крок неодмінно призведе до жорсткого протистояння в міськраді. Тому до коаліції запросили ще й представників БЮТ, присутність яких гарантує формування стабільної більшості.
Водночас варто пригадати, що саме нинішні представники коаліції були найбільшими опонентами Садового під час виборчої кампанії. Зокрема Олег Мандюк категорично підтримував Куйбіду, а БЮТ підтримував Куйбіду неофіційно і лише наприкінці виборчого процесу оприлюднив йому свою підтримку. З іншого боку, серед НСНУ є і прихильники Садового. Скажімо, один із лідерів обласної організації НСНУ Андрій Стецьків є братом голови ЛОО ПРП Тараса Стецьківа.
Тому можна припустити, що саме через Андрія Стецьківа Садовий здійснюватиме діалог із НСНУ, і саме він претендуватиме на високі посади у міськраді. Ще один виходець із середовища ПРП Зеновій Сірик, який здобув певний авторитет у боротьбі із колишнім мером за депутатські права, вже сьогодні заявляє про свої цілком небезпідставні претензії на крісло секретаря ради. З боку БЮТ на посади у виконавчій владі міста мали б претендувати або ж підприємці із середовища "Кроку", або ж підприємці із середовища Курпіля, наприклад, власник ринку "Шувар" Роман Федишин.
Якщо повернутися до події, з якої розпочався наш текст, то стає зрозуміло, що більшість, задекларована Мандюком-Курпілем, створили на випередження кадрових рішень Садового. Тому вона є, по-перше, не стільки промерською, скільки конфронтаційною до мера, а, по-друге, її
створили для відстоювання суто своїх кадрових інтересів.
Загалом така більшість є цілком логічною і припустимою в цьому разі, але її створили для шантажу новообраного міського голови. Сам Садовий, розуміючи, яку загрозу становить для нього нинішня ситуація, намагається перевести розмови про більшість у ширшу площину.
"Сьогодні провели нараду усіх політичних сил, які за попередніми даними проходах, міськраду. Під час наради і зазначили, що у всіх них є повне розуміння необхідності співпраці між депутатським корпусом і міським головою. Тому я можу заявляти, що ми разом вперше за історію Львова покажемо приклад консолідації заради інтересів львів'ян", - заявив Садовий Гал-infо.
Тобто для противаги коаліції1 НСНУ-БЮТ міський голова залучатиме до співпраці і УНП, і Партію регіонів, збільшуючи таким чином власний простір для маневрів. Нині важко повірити, що Садовому справді вдасться консолідувати досить конфронтаційне політичне середовище Львівщини під своїм ім'ям, однак, можливо, він зуміє знайти спільні інтереси, які все-таки об'єднають міських депутатів.

                                                                                                                         Богдан Бачинський

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ