Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Дим без вогню

Головний регіонал Львівщини Олексій Радзієвський переконує, що невдовзі в облраді буде створено фракцію його партії, однак представники інших фракцій впевнені, що до Радзієвського не прийде жодний депутат.

Сьогодні у мас-медіа вкотре з’явилася інформація про те, що незабаром у Львівській обласній раді буде створено фракцію Партії регіонів. На відміну від попереднього разу, коли інформацію про це розповсюджував екс-народний депутат, уенпіст Олекса Гудима, тепер  про це вже інформує інформаційний сервер Партії регіонів.
Якщо пригадати, то вперше інформація про формування такої фракції прозвучала ще наприкінці серпня цього року. Тоді голова фракції УНП в обласній раді Олекса Гудима заявляв, що йому відомо про закінчення процесу формування фракції Партії регіонів у Львівській обласній раді, і про те, що згоду вступити у цю фракцію начебто дали понад 10 депутатів. З того часу минуло майже три місяці, а фракцію так і не створено.
Чому? Чи то тому, що це ще на  часі, чи тому, що можливостей у пана Радзієвського замало для того, аби зібрати під своїм крилом 7-8 депутатів -- адже саме таку кількість депутатів необхідно щоби створити фракцію в облраді?
Регламент Львівської обласної ради перешкодити Партії регіонів створити свою фракцію в ЛОР не перешкоджає. Бо хоча за новим законом створювати фракцію в раді можуть тільки ті політичні сили, які увійшли в неї за результатами виборів, українське законодавство дуже недосконале. До того ж в обласній раді немає імперативного мандату, який, утім, не працює і Верховній Раді. Відтак покарати депутатів за вихід зі своєї фракції і створення нової ніхто не може. Це призводить до того, що було бажання, а законодавчо можна все обгрунтувати.
Саме ці численні законодавчі колізії дозволяють пану Радзієвському таки створити в облраді фракцію чи депутатську групу своєї партії, хоча за результатами виборів потрапити в облраду вона не змогла. І бажання таке у нього є. Інша річ, чи буде ця фракція функціонально здоровою?
Відомо, що для того, аби група чи фракція була монолітною та сильною,  вона повинна мати певний інтерес. Політичний інтерес у даному випадку не підходить, бо не того ґатунку ідеологія Партії регіонів, щоби вона єднала серця галичан та тримала їх у купі. Єдине, що може запропонувати Радзієвський – це можливість відстоювання економічних інтересів тих осіб, які увійдуть у фракцію ПР. З іншого боку, на Львівщині сьогодні не має такого протистояння та утискання депутатів-політиків та бізнесменів, як це було в регіоні за часів Медведчуків. Ніхто нікому не перекриває кисень, ніхто нікого не лякає рейдерством та податковою міліцією. Сьогодні влада регіону не тільки декларує підтримку бізнесу, а й розробляє ряд програм, які сприяють розвитку цього ж бізнесу. Сьогодні можна з усіма домовитися, було би тільки бажання.
Саме враховуючи ці фактори, можна припустити, що на фоні відсутності потужного як політичного, так і економічного протистояння у стінах обласної ради Олексію Радзієвському буде досить важко перетягнути на свій бік хоча би 7-8 депутатів. Не кажучи вже про 30-ох, про які він виношує плани.
Нардеп і одночасно голова Львівського регіонального відділення Партії регіонів заявив сьогодні, що незабаром ми отримаємо депутатську групу чи фракцію Партії регіонів у Львівській облраді, до складу якої увійде принаймні 30 депутатів, котрі сьогодні є у різних політичних силах. Радзієвський переконує, що майбутні члени фракції Партії регіонів є прагматично налаштованими і хочуть прислужитися інтересам Львівщини, що ці люди стомилися від корупції, базікання та політичної демагогії. Правда тільки пан Радзієвський вкотре забув повідомити терміни формування згаданої фракції у Львівській обласній раді, зазначивши лише, що це станеться ще цього року.
Щодо осіб, які увійдуть у вищезгадану фракцію, то Олексій Радзієвський наголосив, що він не хоче відповідати на таке некоректне питання. На запитання, чому це питання є некоректним, він дав наступну відповідь: «…а некоректне воно тим, що треба дочекатись коли це все буде створено, і тоді про все ви дізнаєтесь».
Так і не дізнавшись від Радзієвського, які обранці Львівщини поділяють погляди Віктора Януковича, агентство «Гал-info» вирішило поговорити про це з представниками депутатських фракцій та спитати їх про любов чи нелюбов до Віктора Федоровича.
Керівник депутатської фракції Народного Союзу Наша Україна в обласній раді  Олег Мандюк сказав нам, що йому не відомі факти ведення переговорів з представниками його фракції про їх перехід у створювану фракцію Партії регіонів. І взагалі, Олег Мандюк зазначив, що він нічого не чув про переговори щодо створення фракції Партії регіонів у Львівській облраді. Більше того, він сумнівається у можливостях Радзієвського створити таку фракцію.
Стосовно другої найбільшої фракції Львівської облради – БЮТ, -- то її керівник Ігор Держко запевняє, що у разі створення фракції Партії регіонів, у неї не увійде жодний представник Блоку Юлії Тимошенко. «Я скажу, що з нашими депутатами ніхто переговорів не веде. І точно скажу, що ніхто з нас туди не піде», -- наголосив Держко.
Олекса Гудима, котрий ще у серпні розвідав плани регіоналів створити у Львівській облраді фракцію Партії регіонів, сьогодні скептично розцінює таку можливість: «Шанс створення фракції регіоналів був відразу після призначення Віктора Януковича керівником уряду. Я вважаю, що цей шанс вже втрачено. Тим паче після того, як його уряд провалив газове питання. Сьогодні вже немає тої окриленості, що була на початку серпня», -- зазначає Гудима.
Щодо депутатів Партії промисловців і підприємців України, яким ще у серпні приписували членство у вищезгаданій фракції, то член фракції ПППУ Роман Дудич розповідає, що ніякої інформації про переговори щодо створення фракції Партії регіонів у Львівській обласній раді він не чув. Та і з членів його фракції йому ніхто не розповідав про пропозицію входження у фракцію Партії регіонів.
Лідер депутатської фракції «Пора» Віктор Доскіч розцінює заяви про можливість стоворення фракції Партії регіонів у облраді як чутки. «Знаєте, ця інформація -- це сфера фантастики та утопії. А ось щодо нашої участі в цьому можливому проекті, то хочу відзначити, що ми неодноразово інформували про своє ставлення як до лідера цієї політичної сили, так і до самої Партії регіонів», -- наголошує Доскіч.
А ось соратник лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока Олег Панькевич допускає створення фракції Партії регіонів у Львівській обласній раді. Натомість, як обіцяє Олег Панькевич депутатам, які увійдуть у фракцію регіоналів, доведеться не легко. «Якщо вони створять таку фракцію, то ми оскаржимо її створення у суді», -- говорить він.
 Отож, якщо проаналізувати висловлювання лідерів депутатських фракцій, викладених вище, виглядає, що Олексій Радзієвський вкотре дезінформував громадськість, розповідаючи про те, що у Львівській обласній раді незабаром буде створено фракцію Партії регіонів.  Ймовірно, він просто вирішив нагадати про себе. 

Олександр ПИЛИПЧУК, «Гал-info»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ