Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Директор БК «Львівська Політехніка»: з мільйоном гривень у Суперлізі нам робити нічого

Суперліга українського баскетболу – один з небагатьох чемпіонатів України з ігрових видів спорту, де немає жодної команди зі Львова. Що таке професійний баскетбол у Львові, вболівальники потрохи починають забувати. У палаці спорту «Галичина», де зазвичай гриміла баскетбольна команда у чоловічій Суперлізі з однойменною назвою, тепер здебільшого грають у футзал, волейбол та гандбол.

Відколи група «Приват» Ігоря Коломойського перестала фінансувати львівську «Галичину» та інші баскетбольні клуби України, у цьому залі баскетбол практично вмер. На щастя, не все так погано з баскетболом у міста Лева: оновлена «Львівська Політехніка» є одним з претендентів на здобуття у медалей у вищі лізі. Наразі команда через брак коштів не може проводити домашні матчі у палаці спорту «Галичина» і саме через малий бюджет клубу «політехам» наразі нічого робити в українській Суперлізі. Про це та інше в інтерв’ю розповів Гал-інфо директор клубу Ігор Савицький.

Ігоре Васильовичу, хто складає кістяк баскетбольного клубу «Львівська Політехніка»?

Почну з того, що у нас немає легіонерів. Незважаючи на це, ми зробили висновки з минулого сезону і зрозуміли, що наші молоді хлопці одразу мужчинами не стануть. Їм потрібно кілька досвідчених гравців для того, щоб вони змогли краще прогресувати. Чемпіонат у вищій лізі цього року буде цікавим, набагато цікавішим, аніж був минулого. У нас буде можливість себе проявити. Минулого року ми посіли шосте місце з 16 команд. Можна сказати, що цього року ми підсилились. Вдалося до своєї команди запросити центрового Романа Новікова, також вдалося закрити позицію розігруючого та «третього» номера. З минулого року вдалося зберегти у складі братів Тютюнників. Окрім них, у нашій команді є чимало студентів НУ «Львівська Політехніка», які, окрім матчів у вищій лізі, гратимуть у чемпіонаті міста, області та студентській лізі. Основні наші гравці гратимуть лише у вищій лізі. Не можу сказати, що наша команда укомплектована дуже сильно, однак можу запевнити, що на кожного основного гравця є молодий гравець на заміні.

Який формат чемпіонату у вищій лізі буде цього року?

Є дві групи по сім команд у кожній. Кращі чотири команди за підсумками двох кіл продовжать боротьбу за медалі. Буде так званий плей-офф за підсумками якого команди розіграють медалі.

Хто входить до тренерського штабу команди?

Головний тренер команди – Ярослав Зубрицький, йому допомагає Анатолій Заверикін та Михайло Николишин. Останній є, як і тренером, так і начальником та адміністратором команди. Окрім цього, на відміну від минулого року, маємо в команді масажиста.

Ярослав Зубрицький уже остаточно завершив кар’єру гравця?

Так. Ще минулого року Ярослав завершив професійну кар’єру. Навіть не розглядалося питання, що він буде граючим тренером.

Чи можна назвати клуб професійним? Чи є контракти у гравців?

Наш клуб правильніше назвати напівпрофесійним. Контракти хлопці мають, однак вони не довготривалі, переважно на один сезон. Усі гравці отримують зарплати. Вони хоч і невеличкі, але вони у нас є.

Який бюджет клубу на сезону? На що вистачає цих грошей?

Зарплати у нас «білі», тому платимо податки. Це і є головна складова бюджету. Мабуть, легше сказати на що нам не вистачає грошей. Мова йде про оренду кращого залу, аніж ми граємо, а також на екіпіровку команди. Екіпіровка хоч і є, однак вона уже потребує оновлення. В загальному на команду на сезон у вищій лізі потрібно 1,5 мільйона гривень. Наш бюджет – це мільйон гривень, можливо буде мільйон і сто тисяч. Наш спонсор – турецька фірма, що ремонтує дороги у Львові. Вони нам допомагали минулого року, цього спонсора нам знайшов голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Чи допомагає команді університет «Львівська Політехніка»?

Так, і це логічно оскільки команда має назву «Львівська Політехніка». Маємо допомогу як і з залом, так і з гуртожитком. Мінімальні затрати щодо команди також бере на себе університет. Незважаючи на це, ми продовжуємо шукати спонсора. Якщо відверто, то будемо раді навіть одноразовій допомозі. Втім, у теперішній час знайти спонсора дуже складно.

Чи реально команді грати домашні матчі вищої ліги у залі «Галичина»?

Усе реально, якщо будуть на це гроші. Наразі собі не можемо цього дозволити. У нас спарені тури, тому дві гри у цьому залі нам будуть обходитися приблизно у 3 тисячі гривень. Окрім того, нам потрібно провести бодай одне тренування, а це також кошти.

Наскільки відповідає усім вимогам зал спорткомплексу «Барабан», що у стрийському парку?

Що маємо, те маємо. Повірте, у Суперлізі України деякі команди грають у гірших залах, аніж маємо ми. Те, що ми могли зробити перед стартом чемпіонату, ми зробили.

Які завдання команди на сезон?

Однозначно боротися за медалі. Наша молодь уже пограла у минулому сезоні, а відтак цього року ми, підсилившись, уже можемо розраховувати на призові місця. Амбіції такі у нас є. Головними суперниками у нашій групі будуть команди з Тернополя, Франківська, Южного та Черкас.

Чи є у планах повернути команду в Суперлігу?

Спочатку потрібно для цього знайти спонсора. З мільйоном гривень нам немає що там робити. Звісно, хотілося б туди повернути команду, але таку, яка зможе боротися не за виживання, а вирішуватиме серйозні завдання.

P.S. Найближчі матчі «Львівська Політехніка» проведе у спорткомплексі НУ «Барабан» у суботу та неділю, 12 та 13 листопада (стрийський парк). Суперником львівської команди буде дніпровська команда КПЗО «ДОС ДЮСШ-ДОР». Початок матчу у суботу о 18:00, а у неділю – о 12:30.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ