Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

ФДМУ продаватиме підприємства разом із землею

З жовтня Фонд Держмайна запроваджує нову систему продажу державних пакетів акцій підприємств - разом із земельними ділянками, які вони займають. За рахунок цього нововведення уряд сподівається вже цього року отримати додатково 1 млрд. грн., а в 2007-му — 0,5 млрд. грн.
Впроваджуватися нова система стала після прийняття КМУ відповідної постанови № 1360 від 26 вересня 2006 р. «Про затвердження Порядку продажу у 2006 році земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об’єкти, що підлягають приватизації», але, як говорять самі представники Фонду Держмайна, отримати 1 млрд. грн. від продажу підприємств разом із землею в цьому році навряд чи вдасться – постанова була прийнята запізно. Зокрема, про це «Гал-info» сказала начальник Регіонального відділення Фонду держмайна України у Львівській області Наталя Горлач. За її словами, постанова уряду була прийнята відповідно до Закону “Про Державний бюджет України на 2006 рік”, тобто нововведення передбачалося ще бюджетом на 2006 рік, але фактично застосовувати його стало можливим лише після прийняття Кабміном відповідної постанови. Фактично ж діяти нова система, яка в перспективі, за словами Горлач, дійсно зможе приносити більше прибутків Державі від продажу її збиткового майна, почне після узгодження на відповідних рівнях всіх дотичних питань, зокрема питання відчуження земельних ділянок.
Нова схема приватизації стосуватиметься підприємств промисловості, транспорту і зв’язку груп «В» і «Г». Схема застосовуватиметься перш за все до тих об’єктів, які самі по собі, без землі, не викликають інтересу у інвесторів. «Впровадження нової системи має підвищити привабливість пропозицій ФДМУ, і, думаю, якщо відбудеться повноцінне її впровадження, то держава від цього тільки виграє», - говорить Горлач.
Водночас списку підприємств, що мали б міститися у додатку КМУ (що регламентовано постановою), ФДМУ поки що не афішує. За словами Горлач, пілотним проектом в Україні мав стати «Київський мотоциклетний завод», втім наразі проект діяти ще не почав. У Львівській області, зі слів начальника РВ ФДМУ у Львівській області, таких пілотних проектів поки що не передбачено. 
Купити державне підприємство разом із землею можна було і раніше, щоправда, процедура була надто складною, оскільки за законодавством землею розпоряджаються органи місцевого самоврядування, незважаючи на те, що вона вважається власністю держави. Як кажуть в ФДМУ, раніше було зафіксовано лише два випадки «пакетного» продажу державних об’єктів, але застосування такого порядку Фонд  припинив, тому що подібне відчуження земель здійснювалося не на конкурсних умовах і породжувало зловживання.
Втім, як вважають експерти з приватизації, зловживання можуть початися знову, зокрема між акціонерами вже придбаних підприємств. Наприклад при впровадженні нової схеми приватизації можуть виникнути проблеми з підприємствами, де певні частини вже знаходяться в недержавній власності - власники неконтрольного пакету акцій можуть добитися придбання земельної ділянки, а потім вимагатимуть від власника контрольного пакету за цю землю завищену плату. Втім, щоб не допустити таких ситуацій, уряд передбачив механізм, коли власник контрольного пакету акцій матиме пріоритетне право на викуп ділянки. Він також отримає право виплачувати суму в розстрочку протягом трьох або п’яти років, якщо отримає на це дозвіл від Міністерства фінансів.
Серед інших потенційних проблем, що можуть виникнути - проблема нецільового використання землі, що насамперед шкодитиме самій державі. Йдеться про придбання підприємства заради самої землі. Як пояснила Горлач, ФДМУ збирається застрахуватися від придбання підприємств заради самої землі, заклавши в інвестиційні зобов’язання гарантії того, що підприємство не використовуватиметься «не за призначенням», а саме - суми інвестицій у виробництво, кількість працівників та відсоток збільшення їхньої зарплати, приблизний обсяг виробництва, суми платежів до бюджету, а також і певні обмеження відносно прав власності на землю і підприємство.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ