Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Фінансування «теплих» кредитів обіцяють відновити?

Кількість охочих взяти участь в урядовій програмі енергоефективності виявилася настільки великою, що виділеного на неї фінансування виявилося недостатньо. Відтак, станом на сьогодні дія програми призупинена. Однак, тим, хто не встиг скористатися програмою компенсації вартості енергоефективних матеріалі та обладнання, хвилюватися не слід, - фінансування програми буде відновлено, щойно набере чинності відповідно постанова уряду.
muratordom.com.ua

Про це йдеться у відповіді на запит Гал-інфо, скерований до Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження.

Подаємо відповідь повністю:

"Як давно призупинене фінансування програми?

Урядова програма з енергоефективності діє.

Лише тимчасово призупинено напрямки програми «придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з 30%-вим розміром відшкодування» та «придбання «негазових» котлів з 20%-вим розміром відшкодування» у зв’язку з переглядом обсягів фінансування відповідно до зростаючого попиту на ці напрямки програми.

Так, на 2016 рік у державному бюджеті на відшкодування учасникам Урядової програми з енергоефективності було передбачено 893,8 млн грн, що втричі більше, ніж у 2015 році.

Водночас, з огляду на те, що органи місцевої влади за ініціативи Агентства також запровадили співфінансування утеплення населення, з початку цього року спостерігалося різке зростання попиту на програму. Особливо активно залучались кредити індивідуальними домогосподарствами на впровадження енергоефективних заходів.

Оскільки відшкодування населенню та ОСББ частини суми «теплого» кредиту здійснюється Держенергоефективності в межах коштів, передбачених у державному бюджеті на відповідний рік, Агентство звернулось до уповноважених банків-учасників програми з проханням забезпечити видачу кредитів з врахуванням залишків коштів, передбачених для здійснення відшкодування за цим напрямком програми.

Зокрема, з 6 липня 2016 року банками тимчасово припинено видачу «теплих» кредитів лише за напрямом «придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з 30%-вим розміром відшкодування», а з 27 липня - за напрямом «придбання «негазових» котлів з 20%-вим розміром відшкодування».

27 липня Урядом було прийнято рішення про спрямування додаткових коштів на захід, який передбачає можливість придбання енергоефективного обладнання та матеріалів.

Після набрання чинності зазначеного Урядового рішення буде відновлено дію цього напрямку програми.

Водночас, напрямок програми щодо підтримки ОСББ та ЖКБ до впровадження енергоефективних заходів продовжує діяти. Як і раніше, мешканці багатоповерхівок, які об’єдналися в ОСББ, можуть отримати безповоротну державну допомогу на утеплення у розмірі 40% від суми залученого кредиту. Якщо у складі таких об’єднань є субсидіанти, то таке ОСББ чи ЖКБ безповоротно отримає до 70% відшкодування коштів на проведення енергоефективних заходів.

Як це позначається на роботі з населенням? Від людей не приймають документи на відшкодування кредитів та відсотків чи не відшкодовують їх лише для банків?

Надавати кредити за Урядовою програмою з енергоефективності уповноважені такі банківські установи, як Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк. Прийняття рішення щодо надання або відмови у наданні банківських кредитів належить виключно до господарської діяльності банків та не відноситься до компетенції Держенергоефективності.

Як вказано вище, Держенергоефективності звернулося до банків-учасників програми з проханням забезпечувати видачу кредитів з врахуванням залишків коштів, передбачених для здійснення відшкодування за програмою. Таким чином, уповноваженими банківськими установами призупинено видачу лише нових кредитів, в той час як кредити, отримані населенням до дати призупинення дії окремих заходів програми, будуть відшкодовані державою у повному обсязі.

На сьогодні Агентство приймає і відповідає на усі звернення громадян, які цікавляться програмою, у тому числі відновленням видачі «теплих» кредитів. Для проведення роз’яснювальної роботи серед населення в Агентстві ще у 2015 році було створено спеціалізований Call-центр. Його оператори щотижня отримують близько 500 запитів.  За період 2015-2016 рр. опрацьовано 14 557 звернень громадян, з них 80% – в телефонному режимі.

Також наголошуємо, що населення, яке хоче утеплити квартиру чи приватний будинок, наразі має можливість скористатися місцевими програмами, відповідно до яких відшкодовується частина суми чи відсотків за «теплими» кредитами. Завдяки роботі, проведеній Агентством спільно з місцевими органами влади, на сьогодні в країні вже прийнято 184 місцеві програми. Зокрема, прийнято 24 обласні програми, дія яких поширюється на всі райони та міста відповідного регіону (у тому числі обласний центр). Додатково у цих регіонах запроваджено 93 районні та 67 міських програм. Наразі вже виділено фінансування 14 обласних, 31 районної, 43 міських програм у розмірі 62,6 млн грн. З них майже половину коштів передбачено на реалізацію  обласних програм.

Призупинення стосується компенсації за взятими раніше кредитами чи тими, які населення хоче оформити з часу призупинення фінансування?

Зазначаємо, що уповноваженими банківськими установами призупинено видачу лише нових кредитів, в той час як кредити, отримані населенням до дати призупинення дії окремих заходів Програми, будуть відшкодовані державою у повному обсязі.

Коли фінансування програми буде відновлено?

Фінансування програми буде відновлено після набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов КМУ від 1 березня 2010 р. № 243 і від 17 жовтня 2011 р. №1056»,  що була прийнята Урядом 27 липня 2016 року".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ