Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

ФК «Карпати»: перезавантаження своїх

Львівські «Карпати» вкотре дивують новинами про можливий продаж клубу німецькій компанії і кардинальні зміни в тренерському штабі. Що з цього правда, довідався кореспондент «Гал-інфо».

Попри те, що «Карпати» наразі не вийшли з зимової відпустки і не розпочали підготовку до продовження чемпіонату України, про «зелено-білу» команду і весь клуб загалом знову заговорили вболівальники та фахівці. Мова йде про те, хто з тренерів повезе першу команду на збори до Туреччини, а також інші тренерські рокіровки в командах усієї зелено-білої структури. Також ЗМІ моніторять інформацію про можливий продаж львівського клубу німецькій компанії «German Pellets», що займається виробництвом дерев’яних гранул для палива та засобів гігієни тварин. В останнє не особливо віриться, але, як то кажуть, про все за порядком.

Про непевне майбутнє Ігоря Йовічевіча в «Карпатах» ЗМІ писали уже давно: мовляв, у хорвата контракт завершується, а підпис на новому колишній півзахисник «зелено-білих» ставити не збирається. Питання залишалося відкритим як до Нового року, коли спливав термін контракту, так і після нього. Лише днями стало остаточно відомо: «Карпати» не продовжили співпрацю з Ігорем Йовічевічем, і той пішов. Услід за ним після завершення своїх контрактів пішли помічник хорвата Юрій Беньо та страший тренер дубля «Карпат» (U-21) Роман Зуб. До речі, Беньо окрім функцій другого тренера виконував функції спортивного директора ФК «Карпати». Ймовірно, відомий колись захисник зелено-білих цю посаду у клубі також залишив. Не працює більше у «Карпатах» і тренер воротарів Вадим Деонас. Останнім часом Деонас більше працював з дублюючим складом команди. Тренер з фізичної підготовки Віталій Шпанюк - єдиний зі штабу Йовічевіча, хто залишився працювати у клубі.

Вболівальникам «Карпат» Ігор Йовічевіч запам’ятається перш за все українською мовою, якою володів майже досконало. Що тут скажеш? Респект! А його заряди для гравців та вболівальників: «Хто ми? Леви! Я вас не чую… Хто ми є? Зелені Леви!!!»

Футбольні успіхи Йовічевіча складались  по-різному. Очоливши «зелено-білих» влітку 2014, хорват провів більше сорока матчів. З них у чемпіонаті України він 11 разів перемагав, зазнав 19 поразок, 12 матчів завершилися внічию. По завершенні минулого сезону «леви» фінішували передостанніми, проте, на зимову перерву сезону 2015/16 пішли на восьмому місці, маючи в активі 21 очко.

Зауважимо, що кращі результати з командою хорватський тренер демонстрував, коли співпали одразу кілька причин: «Карпати» завдяки власним вихованцям зміцніли, суперники у чемпіонаті стали слабшими, послабшав і сам чемпіонат України. Окрім того, молоді гравці «Карпат», а також кістяк досвідчених виконавців в цьому сезоні краще порозумілися з тренером, перейняли його бачення футболу.  

На домашніх матчах «Карпат» вболівальників було мало. Втім, це питання більше до самих вболівальників, аніж до гри «зелено-білих» та їхнього уже екс-головного тренера. З тією командою, що була у Йовічевіча, яскраві матчі чергувалися з блідими, але прогрес був помітним. А найголовніше те, що під його керівництвом карпатівська молодь росла та прогресувала.

На жаль, а для когось і на щастя, Йовічевіч не зміг знайти спільної мови з керівництвом клубу. За неофіційною інформацією, тренер наполягав на новому дворічному контракті, проте, клуб пропонував лише піврічний.

Вболівальники «Карпат» уже звикли до постійних змін на тренерському містку команди. Дивувати кадровими новинами у міжсезоння стало доброю традицією львівського клубу. Наступник Йовічевіча стане уже шістнадцятим (!) за ліком головним тренером «Карпат» з 1992 року.

За інфомрацією Гал-інфо, найближчим часом виконувачем обов’язків головного тренера «Карпат» стане Володимир Беззуб’як. Свого часу Беззуб’як був старшим тренером карпатівської академії, тому у клубі уже давно є своєю людиною. Беззуб’як буде виконувачем обов’язків, оскільки не має відповідної ліцензії. Йому допомагатимуть Олександр Чижевський та Володимир Журавчак.

З «Карпатами» U-21 працюватимуть Андрій Тлумак та Андрій Сапуга. Олег Венчак буде тренером воротарів. Замість Тлумака з 19-річних талантів «Карпат» тренуватиме Роман Толочко. До речі, чимало ЗМІ і Толочка, і Тлумака називали головними кандидатами на посаду тренера у першій команді. Олег Гарас та Богдан Стронціцький будуть помічниками Толочка. Стронціцький працюватиме з воротарями.  

За інформацією Гал-інфо, найближчим часом ці прізвища «Карпати» підтвердять офіційно. Відтак, клуб зробив серйозне перезавантаження серед своїх тренерів, здебільшого багаторічних працівників клубної структури та відомих у минулому футболістів. Чи правильні ці рішення чи ні, покаже лише час. Водночас, те, що з усіма командами «Карпат» працюватимуть українські тренери, а не іноземні, радше позитив, аніж негатив. Хотілося б, щоб це були призначення принаймні на кілька років. Вболівальники «Карпат», і молоді, і зі стажем, уже хочуть відвикнути від регулярних змін на тренерському містку клубу.

Якою буде кадрова політика «Карпат» при нових тренерах, здогадатися, мабуть, не складно. Клуб має своїх добротних виконавців, які добре себе зарекомендували у чемпіонаті Прем’єр-ліги. Трансфер Мар’яна Шведа у «Севілью», а також помітний прогрес у грі вчорашніх дублерів та гравців команди U-19 цьому підтвердження. Однозначно, «Карпати» і надалі розраховуватимуть на свої таланти, все менше і менше дивитимуться на легіонерів, а на місця в основі найдосвідченіших гравців «Карпат», ймовірно, з кожним днем проситиметься молода заміна. Зважаючи на нинішню складу економічну ситуацію, обставини в українському чемпіонаті та футболі загалом, продовження такої стратегії буде не тільки життєвонеобхідним, а й життєвокорисним.

І на останок, про можливий продаж «Карпат» німецькій компаній «German Pellets». Посередником в цій угоді називають Ростислава Штиня – відомого музичного продюсера. На першій прес-конференції Олега Лужного, присвяченій матчу зірок «Динамо» та лондонського «Арсеналу» у Львові, організатором якого є також Штинь, про переговори з керівництвом «Карпат» він не сказав нічого. Інформація про потенційний продаж клубу ширилася ЗМІ великими кроками, але одна з останніх новин на цю тему заспокоїла усіх. Портал «Трибуна» опублікував інформацію про те, що власник клубу Петро Димінський відмовив німцям. Та й і без того не особливо вірилося в те, що бренд під назвою «Карпати» найближчим часом може стане німецьким.

Олексій Чиж, Гал-інфо 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ