Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

ФК «Львів»: підготовка до професійного футболу

Далеко на усім львів’янам відомо про існування футбольного клубу з однойменною назвою міста Лева. ФК "Львів" - місцевий футбольний клуб, у планах якого - виростити власну молодь, яка в майбутньому гратиме на професійному рівні українського футболу. Наразі ФК «Львів» виступає у чемпіонаті України серед аматорів та Кубку України серед аматорів, має власну футбольну школу, а також перспективну команду U-19.
ФК "Львів"

У планах президента ФК «Львів» Романа Михайліва заявити команду у другу лігу України, а також у чемпіонат U-19, у якому гратимуть вихованці шкіл клубів української Прем’єр-ліги. Про це та інше Роман Михайлів розповів в інтерв’ю Гал-інфо.

Романе Євгеновичу, коли і чому Ви вирішили підставити плече школі футбольного клубу «Львів»?

Це було чотири роки тому. Ще коли фінансував «Карпати» з Кам’янки-Бузької, до мене підходив тренер Роман Марич з проханням підставити плече ФК «Львів», оскільки не було кому фінансувати цю команду. Команди існували лише завдяки кошту батьків. Коли завершив фінансувати «Карпати», подумав, що краще ці кошти будуть йти на розвиток дитячо-юнацького футболу. Так сталося, що через певні нюанси в обласній Прем’єр-лізі фінансувати дорослий футбол став нецікаво.

Кістяк теперішнього ФК «Львів» складають випускники клубної школи?

Так. Майже усі гравці, які грають у чемпіонаті України та Кубку України серед аматорів, є нашими випускниками. Це переважно гравців 1998-99 року народження. Є кілька хлопців з Волиньскої та Івано-Франківської області, усі інші – львівські. Найстарший гравець, який гравець у чемпіонаті України, має 22 роки.

Була інформація, що уже цього року у Вас було бажання заявити команду у другу лігу.

Тренери хотіли, однак я не був особливим прихильником цієї ідеї. Ми завжди будемо надавати перевагу нашим вихованцям та футболістам з західного регіону. Звісно, можуть і бути винятки, однак ці гравці повинні бути сильнішим за наших. Хочемо, щоб наші діти грали і тренувалися, а не каталися в автобусі. Формат теперішньої другої ліги мене не влаштовує. У такому віці хлопцям потрібно багато тренувань. А виїзди у другій лізі дуже дальні, чимало днів просто таки випадає, коли команда їде на виїзд. Одним словом, теперішня друга ліга – не для молодіжного футболу. Ми б не проти були грати у другій лізі, якби був формат «12-12», тобто дві групи по 12 команд у кожній. У такому разі не було б таких дальніх виїздів.

Чи відомо Вам яким буде формат другої ліги наступного року?

Знаю, що багато команд з чемпіонату України серед аматорів хоче заявитися у другу лігу. Відтак, існує варіант, що буде формат у дві зони, який влаштує, мабуть, не тільки нашу команду, а й багато інших. У такому разі ми подамо заявку на участь у турнірі. Загалом, у мене є на меті заявити команду у професійний дорослий футбол.

Чи можуть виникнути проблеми з проходженням атестації для ФК «Львів»?

Найбільша проблема - це стадіон. Нам би не хотілося грати за межами Львова, але у межах міста знайти стадіон – це проблема. У нас є декілька варіантів щодо того де грати у Львові, але ці варіанти розголошувати наразі б не хотілося. Зі стадіону СКА, на жаль, зараз зробили город. Там грати не можна. Стадіон СКА – це той «бізнес-проект», де за кілька гривень грати зможе кожен бажаючий. Стадіон «Сокіл» стане відкритим для нас лише після реконструкції трибун. Є звісно у нас сподівання і на те, що міська влада приведе до належного стану стадіон «Сільмаш», де ми зможемо грати.  

Зараз команда грає домашні матчі за межами області: Демня, Рава-Руська. Наскільки важко бути «на колесах» і під час домашніх матчів?

З однієї сторони для нас це погано, оскільки клуб повинен мати свій стадіон. Втім, з другої сторони – це популяризація ФК «Львів» у районах. Ми будемо це й практикувати надалі, але проблема власного стадіону залишиться актуальною й надалі.

З випускниками школи ФК «Львів» працює група відомих тренерів. Чи задоволені їхньою роботою?

Головний тренер Андрій Чіх два роки працював зі старшими класами школи. Також вдалося до роботи підключити Володимира Журавчака та Богдана Бандуру. Команда грає непогано, а очок в чемпіонаті України серед аматорів набрала мало. Це все можна списати на молодість. Можливо, був би інший результат, якби ми ставили якісь конкретні завдання. Наразі їх немає, тренери мають можливість переглядати гравців. Якщо команда піде у другу лігу, також конкретних завдань ставити не будемо. Як би це банально не звучало, але нашій команді бракує фарту.

Чи не плануєте підсилювати склад команди з прицілом на друге коло чемпіонату України, а також участь у чвертьфіналу Кубка України?

У Кубку України хлопці мають завдання пройти якомога далі. Думаю, їм це говорити навіть не потрібно, усі усе розуміють. Підсилювати склад ми плануємо. Сказав тренерам, що це можуть бути гравці і 25 і 26 років, однак вони мають бути порядними і ставити молоді хороший приклад. Головне, щоб вони вчили партнерів футбольних якостей, а не якихось інших. Якщо відверто, у нас є багато потенційних новачків команди. Запросимо кілька гравців на перегляд з чемпіонату Львівщини, з чемпіонату України серед аматорів. Перевага для потенційних новачків команди – прописка у західному регіоні. Наша позиція така: приїжджі хлопці мають бути на голову сильнішими за місцевих.

Цього року ви заявили команду у чемпіонату України і Кубок України серед аматорів. Чи була у Вас думка заявити цю команду у Прем’єр-лігу Львівщини?

Ні. Прем’єр-ліга Львівщини стала для мене нецікавою. Можливо, в майбутньому не під брендом ФК «Львів» ми і заявимо частину гравців за якусь команду. Пригадайте, що колись ФК «Львів» добре співпрацював з футбольним клубом з Яворова. У нас також може бути подібна з кимось співпраця, не виключаємо такий варіант.

ФК «Львів» має також команду U-19. Які Вас плани саме з цією командою?

Великі. Цього року ми граємо у новоствореній першій лізі України U-19. Втім, у нас немає гарантії того, що якщо ми виграємо цей чемпіонат, нас запустять до Прем’єр-ліги. Звісно, все може бути. Ми не знаємо яка ситуація може бути з «Дніпром», «Волинню» і так далі. Якщо у нас буде можливість грати у Прем’єр-лізі U-19, зробимо усе можливе, щоб там грати. Це наша найбільша мрія. Головне, щоб у Прем’єр-лізі та першій лізі U-19 був спортивний принцип. Одні мають вилітати в першу, а інші – заходити у Прем’єр-лігу. На цьому потрібно чітко розставити акценти. Зрештою, були запевнення з боку керівників ФФУ. Вони, навіть знаючи позицію «Шахтаря» та «Динамо», які хочуть, щоб у чемпіонаті U-19 грало якомога менше команд, не будуть звертати на це увагу. Ці клуби це рішення базують на тому, що, мовляв, одна команда дає в збірну України вісім чоловік, а інша, скажімо, дев’ять. Але скажіть, яка це збірна України, де запрошені гравці лише з двох клубів? Там повинні бути гравці не тільки з «Динамо» чи «Шахтаря».

Чи може бути варіант, що ФК «Львів» U-19 після перемоги у першій лізі не пускатимуть у Прем’єр-лігу і у Вас пропаде бажання фінансувати цю команду?

Думаю, що такого не буде. Знаю, що деяким «знавцям» нашого футболу уже навели приклад команд з інших чемпіонатів. Для прикладу, для чого тримати «Зірку» U-19 у Прем’єр-лізі, яка команда там мучиться і ніяк не може виграти після 14 турів?.. Спортивний принцип повинен бути всюди. От уявляєте, якби, скажімо, команда «Ниви» зібрала хороший склад U-19, вийшла в Прем’єр-лігу, стала чемпіоном і привезла юнацьку Лігу Чемпіонів до Тернополя… На стадіоні яблуку не було б де впасти…

Зважаючи на проблеми зі стадіоном, де зараз тренується команда?

І Жовкві, і в Мурованому, і на стадіоні СКА. Якщо зробимо свою базу біля Львова, з цим проблем не виникатиме. Матимемо 3-4 поля, де тренуватимуться дві наші команди.

Чи слідкують за Вашими вихованцями скаути з інших команд України? Можливо, з топ-клубів.  

Так. Наше завдання – вирощувати гравців і відпускати у сильні клуби. Двоє з них уже перейшли у київське «Динамо», один – у «Шахтар». Якщо поступають серйозні пропозиції, звісно, ми їх розглядаємо. Єдине, що не завжди хочеться – відпускати гравців на ранніх стадіях. Втім, інколи ключові рішення приймають батьки хлопців.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ