Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Центр "Горіховий дім", скривджені жінки і Японія

У Львові діяв Центр інтегральної опіки для жінок "Горіховий дім". Львівська міська рада надала йому нове приміщенні на вул. Личаківській, 90, однак Центр досі не запрацював: на ремонт потрібно понад 3 млн грн, яких нема. Вероніка Саврук, прес-секретар «Горіхового дому», розповіла Гал-інфо про особливості діяльності Центру.
Фото надані Центром
Фото надані Центром "Горіховий дім" для Гал-інфо
1/1

У кого і коли виникла ідея проекту? 

Ідея Центру інтегральної опіки для жінок, які перебувають у кризовому стані, з’явилась у Юрія Лопатинського у 2010 (у минулому - начальник відділу соціальних програм управління соціального захисту Львівської міської ради, - ред.), він і став директором Центру. Однак сьогодні Центр не працює, оскільки нове приміщення, яке надала ЛМР, потребує серйозного ремонту.

Заснований Центр був на грантові кошти. Серед його фундаторів - ГО «Народна допомога», яка тепер трансформувалась у благодійну організацію «Фонд Горіховий дім».

Яку допомогу надає Центр жінкам? 

Центр діяв протягом 6 років, до листопада 2016, за цей час через Центр, що раніше був на вул. Старознесенькій, пройшло близько 90 жінок.

Ми знайшли ефективну модель, яка дає добрий показник. Понад 90% жінок повертаються до позитивного шляху. Логіка цієї програми така. Визначити проблематику життя особи, а потім спільно знайти вирішення.

Система фінансування в нас була побудована таким чином, що витрати на інтеграцію однієї жінки досить низькі. До того ж мешканки Центру самі оплачують комунальні послуги. Це один з найефективніших методів, бо він змушує жінок шукати роботу, а робота це - гідність. Також це вчить оперувати фінансами і знімає частину фінансового навантаження з організації, адже треба забезпечити для жінки базові потреби – ліжко, їжу та можливість помитися.

Також із жінками працювали соціальний працівник та психолог. Отже, основна стратегія Центру - допомогти жінці самостійно знову «стати на ноги».

Чому така назва - "Горіховий дім"?

Історія виникнення назви доволі цікава. У рецептах першого печива було багато горіхів. А одного разу ми почули, що жінки між собою називають Центр «Горіховим домом», бо, як вони пояснили, у Центрі вони почуваються наче у шкарлупі, тобто захищені. І потім ми почали  використовувати цю назву і для пекарні, і для Центру, і для кейтерингу.

Розкажи, будь ласка, детальніше про пекарню.

Після того, коли закінчилися грантові кошти, перед Юрієм Лопатинським постало питання, як бути далі. Просити новий грант? Іти на поклін до влади Львова і, знову ж таки, просити гроші. Однак він повівся по-іншому – започаткував соціальний бізнес.

І от тепер в нас соціальний бізнес, коли частину прибутку - 40 відсотків - скеровуємо на відновлення та розвиток Центру інтегральної опіки для жінок. Відтак, у 2012  було створено пекарню "Горіховий дім", щоб покривати соціальні витрати.

Фото надані Центром
Фото надані Центром "Горіховий дім" для Гал-інфо
Фото надані Центром
Фото надані Центром "Горіховий дім" для Гал-інфо
1/2

Як так сталося, що тепер Центр "Горіховий дім" не працює? 

Приміщення, яке ми орендували, продали у листопаді 2016 року. Відтак, ми звернулись до Львівської міської ради з проханням надати нам щось взамін. Врешті-решт ми обрали будинок на вул. Личаківська, 90, однак там потрібно понад 3 млн грн, щоб зробити ремонт. Плануємо обладнати кімнати для тимчасового проживання жінок, жінок із дітьми, а також громадський простір, юридичну, психологічну порадні, а також пекарню та кухню, де б жінки могли і працювати, і продавати випічку та заробляти гроші. Ми хочемо залучити громадськість до цих трансформацій.

Отже, найбільша проблема станом на сьогодні – це кошти, адже тільки тоді, коли ми матимемо їх, розпочнемо ремонт. В нас є кілька варіантів залучення грошей.  Зараз ми стартуємо із фандрейзинговою компанію на українській біржі благодійності, нам помагатимуть відомі жінки. Також ми написали грант, щоб одержати кошти на ремонт, але такий грант є тільки один – від Міністерства закордонних справ Японії. Восени чекаємо на їхню відповідь.

Фото надані Центром
Фото надані Центром "Горіховий дім" для Гал-інфо
1/1

Станом на сьогодні назбирали близько 120 тис. грн, але це дуже мізерна сума, тому просимо у всіх фінансової допомоги.

Отож, сьогодні в нас ніхто не живе, оскільки нема де. Останню жінку, яка має 79 роки, ми пересилили у геріатричний пансіонат, інші влаштували своє життя, розселились по квартирах. Також були й молоді дівчата, років 20-25.

Фото надані Центром
Фото надані Центром "Горіховий дім" для Гал-інфо
1/1

Які найчастіші причини кризових станів серед жінок? 

Найпоширеніші - насилля у сім’ї, наркоманія, квартирні афери, повернення із тюрми. Загалом жіночі права є незахищені. Тому ми, за потреби, надаємо юридичну підтримку. Власне, ми б хотіли, щоб у Центрі жінки не тільки могли жити, а й отримували фахову юридичну та психологічну консультації. Часто саме на юридичному рівні жінка лише й може вирішити певний конфлікт зі своїм чоловіком.

Чи є подібні організації в Україні? 

Ми єдина така організація в Західній Україні. Знаю, що нашу модель скопіювали одесити, а також у Києві є схожа організація.

Дякуємо за розмову.

Долучитись до збору коштів для "Горіхового дому" можна за посиланням.

Тетяна Яценко, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ