Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

«Град» та «Ураган» Львову вже не загрожують

Вибухи на артилерійських складах у Лозовій Харківської області змушують львів'ян згадати, що в безпосередній близькості від міста - у Брюховичах - теж розміщено склади боєприпасів. Чи становлять вони небезпеку для мешканців - це "Газета" з'ясовувала в керівника прес-служби ЗОК Олександра Поронюка.
 Загалом на території дислокації ЗОК розташовано близько десяти артилерійських складів, на яких зберігають майже 150 тисяч тонн снарядів різних типів і калібрів. Серед цих складів особливе місце посідає арсенал у Брюховичах (через близькість до найбільшого міста Західної України) та у Славуті Хмельницької області (за декілька кілометрів від нього місто Нетішин, де розташована Хмельницька АЕС).
Перше, чим заспокоїв Олександр Поронюк, - найнебезпечніші реактивні снаряди до установок "Град" та "Ураган" уже вивезли з Брюховичів. Нині там зберігають лише боєприпаси до стрілецької зброї, а також міни невеликого калібру. І за умови належного фінансування робіт із вивезення й утилізації боєприпасів до кінця року можна звільнити ці склади від арсеналів
зброї. До того ж, як запевняє Олександр Поронюк, усі необхідні роботи для гарантування безпеки складів там проводять. Командувач військами ЗОК Михайло Куцин після того, як почалася пожежа в Харківській області, провів термінову нараду і вжив додаткових заходів для підсилення безпеки.
Та попри це, підстави для тривоги є. Адже, за зізнанням Олександра Поронюка, частина боєприпасів таки знаходиться в непристосованих для їх зберігання умовах. Щоправда, цю проблему військові поступово вирішують - коли зі складів вивозять реактивні снаряди, на їх місце переносять інші, які зберігали в непристосованих умовах. Якщо на початку процесу утилізації снарядів 2004 року брюховицький склад був переповнений на 137%, то зараз його потрохи звільняють від запасів зброї.
Зауважимо, що історія Брюховецького складу більш ніж тривала. Перша згадка про нього датується 1885 роком, тож свої арсенали тут зберігали армії кількох держав. Але найбільше склади поповнили наприкінці 80-х років минулого століття, коли радянські війська залишали країни Європи. Оскільки радянські командири сподівалися, що через декілька років їм таки вдасться повернути війська в Європу, то запаси зброї залишали у Брюховичах - через близькість селища до кордону.
 Олександр Сирцов
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ