Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Громада «Знесіння» проти реставрації пам'ятника воїнам УГА

Пам’ятник січовим стрільцям та бійцям УГА, що знаходиться на території парку «Знесіння» відреставрують. Водночас сама громада Знесіння, та нащадки людей які встановили у 1918 році один з не багатьох автентичних монументів, що залишилися до нині, виступають проти цього, мовляв їх ні хто не спитався. Більше того вони кажуть що спочатку керівництво парку «Знесіння», яке ініціює реставрацію збиралось повністю розібрати пам’ятку, і замість неї  побудувати сучасний пантеон зі шліфованого каменю та встановити хрест з «золотим тисненням», тим самим знищівши по суті саму пам’ятку архітектури. І лише після того як до керівництва «Знесіння» та міськради пішли офіційні звернення, та ситуацією зацікавилась преса, проект побудови пантеону закрили, а замість нього вирішили відновити монумент.

Зараз пам’ятка архітектури під накриттям та стоїть в будівельному риштованні.
Як розповіла «Гал-info» представник громади Знесіння Юлія, прадід якої взяв участь у зведенні монументу, дії дирекції парку «Знесіння», зокрема його директора Олеся Завадовича місцева громада розцінює як вандалізм по відношенню до пам’яті, як тих хто похований під монументом, так і тих хто його звів.
«В 1918 році тут йшли бої. Січові стрільці загинули неподалік тодішнього села Знесіння, в якому проживав мій прадід Петро Вертипорох. Він не був вояком але з односельчанами вирив братську могилу, в якій поховали тих, хто загинув, а згодом на місті захоронення побудували монумент. Тепер Завадович ні чого ні кому не пояснивши, не спитавши ні в кого з нас, нащадків тих хто побудував пам’ятку і громаду яка доглядає за монументом, збирається щось з ним робити. Коли ми звернулися до нього 15 листопада, він нас почав заспокоювати і сказав що все буде добре, що в нього вже є гроші на реставрацію та всі необхідні дозволи та документація. Він пообіцяв відписати офіційну відповідь, але причини чого це раптом треба реставрувати монумент не назвав.
Ми з таким «добре» не погоджуємося. Так, можна відреставрувати хрест на пам’ятнику, але не можна шліфувати каміння не провівши експертизи. Крім того не можна викорчовувати дерева довкола, щоб звільнити територію під плити довкола пам’ятника, тому що вони тримають його і не дають монументу просідати, від дощів. Крім того я не розумію навіщо покривати каміння спеціальним лаком», — говорить Юлія. Ще одна подробиця на яку вказує Юлія,  це те що ні хто з громади не чув щоб на реконструкцію пам’ятника оголошувався тендер і ні хто не каже скільки грошей коштує реконструкція.
Як виявилось реконструкція пам’ятника бійцям УГА коштує не дешево – перший етап – відновлення самого монумента (заміна хреста, встановлення пам’ятної таблички з надписом «Тут спочивають стрільці УГА, полеглі за волю України на Знесінні у грудні 1918 року. Вічна їм пам’ять», розшивка та відновлення швів між каміням та заміна каміння що розкришилося) – 24 тис грн.. Другий етап, який коштує 24,8 тис. грн.  -- «благоустрій території», який включає в себе мощення камінням площі довкола монументу, будівництво сходів та доріжки до нього. Займатися реставрацією пам’ятки має ТзОВ «Архітектурний Проект «Творча майстерня «Марко».
Як розповів «Гал-info» директор парку Знесіння Олесь Завадович монумент зареєстровано на рівні області як місцева пам’ятка історії та культури. «За часів Радянського Союзу там не було жодної таблички і монумент не мав жодного історичного значення, потім в 90-х табличку встановили та зареєстрували монумент на рівні області як місцеву пам’ятку історії та культури. Зараз монумент потребує реставрації. Спочатку були плани зробити повну реконструкцію пам’ятки, розібравши монумент, і зробити на його місці копію, використовуючи сучасні технології. Але згодом виявилось що грошей на це не вистачить, і обмежилися планами реставрації того що є. Кошторис постійно мінявся, були проблеми з оформленням документів, тому ми не інформували громаду Знесіння. Тепер ми маємо кошти і маємо встигнути з будівництвом до морозів, принаймні з першим етапом тому що коштів на наступний рік не видадуть і їх треба освоїти ще в цьому році», — говорить Завадович.
Як стверджує директор парку «Знесіння» всі необхідні дозволи на проведення робіт в нього є, проблемою певний час було знайти підрядника, по звичні будівельні контори за це братися не хотіли, бо бракувало досвіду.
«У 2002 році нам дала дозвіл Комісія у справах військових поховань у м.Львові, потім в 2004 році ми отримали експертні рекомендації «УкрЗахідПроектРеставрація», а в 2006 році НТШ дало науково-практиче обґрунтування відновлення могили Січових стрільців. Тобто дозволи ми вже мали, а от підрядника який би взявся за таку роботу не могли знайти. Тендеру ми не оголошували тому що сума є замалою для цього, і підрядників ТзОВ «Архітектурний Проект «Творча майстерня «Марко» ми знайшли за порадою  Академії мистецтв і уклали з ними договір. Вони мають потрібний нам досвід проведення таких робіт», — каже Завадович.
Щодо зауважень громади Знесіння, то Завадович каже що дійсно отримував багато дзвінків та зустрічався з мешканцями району і питання з ними вирішили. «Була певна проблема з інформуванням громадськості, тому що ми не мали грошей, кошторис та проект змінювалися і ми не хотіли передчасно інформувати. Я поговорив з громадою і заспокоїв їх, показав всі необхідні документи і їх це все повністю влаштувало. Незабаром ми вивісимо на церковній дошці оголошень (Старознесенської церкви) інформаційний листок з ілюстрацією оновленого пам’ятника», — каже Завадович. 
  

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ