Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Хокейним бум у Новояворівську

Перший млинець для «Галицьких Левів» у новому чемпіонаті УХЛ виявився глевким. У дебютному матчі перед власними вболівальниками команда Михайла Чіканцева поступилася з рахунком 2:6 одному з головних претендентів на медалі чемпіонату хокейному клубу «Кременчук».

Незважаючи на поразку, юні хокеїсти з Новояворівська за свою гру заслужили на теплі слова та вигуки молодці. Вболівальники у Новояворівську хокей знають з середини, а відтак чудово розуміють, що перемоги юних «Галицьких Левів» у чемпіонаті УХЛ ще попереду. У дебютному сезоні на такому рівні головним завданням для юних гравців є набратися досвіду та пройти так завану «обкатку».

Оскільки у Львові наразі немає льодового палацу, хокейній команді « Галицькі Леви» доводиться грати у Новояворівську. Саме це містечко наразі є хокейною столицею Львівщини. І що найголовніше, хокей у цьому місті по-справжньому люблять. На матч «Левів» проти одного з потенційних лідерів чемпіонату прийшло чимало вболівальників. Вільних місць на трибунах майже не було. До того ж, аби потрапити на ковзанку і побачити справжню «рубку» на льоду, потрібно викласти з кишені 25 гривень. Утім, це не головне. Найголовніше - на власні очі побачити найшвидшу у світі гру, відчути атмосферу трибун та самому кілька разів крикнути «шайбу, шайбу!».

Для тих любителів спорту, які хокей ніколи не бачили вживу, вартує поїхати до Новояворівська. Побачити найшвидшу гру на власні очі «вживу» - це зовсім не те, що по телевізору. Емоції інколи зашкалюють, а самі хокеїсти прекрасно знають, що грають для вболівальників, а тому інколи влаштовують справжнє видовище  - бійку. У матчі «Галицькі Леви» - «Кременчук» їх було як мінімум дві. У цьому «компоненті» хокею підопічні Михайла Чіканцева аж ніяк не поступалися, натомість після перших двох періодів для «Левів» на табло горіли неприємні 0:5. За рівнем самої гри господарі виявилися слабшими, однак перемогу гостей назвати простою також язик не повернеться. Особливо місцевих вболівальників потішив результат третього періоду, у якому «леви» забили дві шайби, натомість пропустили одну. Команді господарів відверто забракло досвіду у поєдинку проти такого досвідченого суперника, однак матч з «Кременчуком», як і усі інші матчі чемпіонату УХЛ, повинні стати певним проривом у кар’єрі молодих та перспективних хокеїстів.

Чимало гравців «Галицьких Левів» є 2001 року народження, а відтак боротися на рівних зі значно старшими суперниками вдається їм не завжди. Нагадаємо, чемпіонат України з хокею суттєво омолодився. У ньому беруть участь шість команд, де найстарші гравці повинні бути 1993 року народження. Як показує практика, такий вимушений хід дає свої плоди, оскільки молодь розвивається швидше, а вікові українські гравці поступово завершують професійні кар’єри, оскільки не є востребуваними за кордоном.

Що цікаво, «Галицькі Леви» не мають жодного відношення до тих львівських «Левів», які кілька років тому представляли Львів і також домашні матчі грали у Новояворівську. Втім, цей проект прогнозовано закрився кілька років тому, а теперішня команда – майже повністю заслуга президента клубу Миколи Романюка та головного тренера Михайла Чіканцева. Кістяк команди складають як і гравців з Львівської області, так і з різних куточків України. Що цікаво, у складі команди навіть є один білорус.

За неофіційною інформацією, президент клубу Микола Романюк довго вагався чи заявляти команду в українську хокейну лігу, мовляв, самотужки покривати зарлати хокеїстам, а також брати на себе усі витрати на виїзні та домашні матчі це дуже дорого. Втім, керівникам української хокейної ліги таки вдалося переконати президента «Галицьких Левів» застрибнути у поїзд під назвою УХЛ. Ймовірно, Миколі Романюку дуже і дуже непросто утримувати команду, однак нам, вболівальникам, нічого не залишається, як бодай добрим словом підтримати президента «Галицьких Левів» та усім партнерів клубу, які допомагали і будть допомагати відродити професійний хокей на Львівщині.

Цікавий ще один один факт, що помічником головного тренера «Галицьких Левів» Михайла Чіканцева є відомий український біатлоніст Віталій Кільчицький. Спрогнозуємо, що мало любителів біатлону знали про захоплення Віталія хокеєм, але як би там не було уславлений біатлоніст з Новояворівська працює в команді тренером з фізичної підготовки. Більше того, Віталій чудово знає спортивну фармакологію, а відтак цілком ймовірно, що цінною інформацією ділиться з юними хокеїстами.  

На думку експертів, «Галицькі Леви» у дебютному чемпіонаті УХЛ не зможуть боротися за призові місця, а от попсувати нерви усім фаворитам чемпіонату підопічні Михлайла Чіканцева таки зможуть. Цілком ймовірно, що команда з Новояворівська побореться за 4-5 місце з 6 команд, які вийшли на старт чемпіонату. Нагадаємо, окрім «Галицьких Левів», участь у чемпіонаті УХЛ беруть такі команди, як «Білий Барс» (Біла Церква), ХК «Вовки» (Бровари), МХК «Динамо» (Харків), ХК «Кременчук» та ХК «Донбас» (Донецьк). Останні, на думку експертів, мають найсильніший склад і є беззаперечними фаворитами першості.

Наступний матч у чемпіонаті УХЛ на льодовій арені в Новояворівську «Галицькі Леви» проведуть у неділю, 24 вересня. Суперником нашої команди будуть броварські «Вовки». Початок матчу о 18:00.

Юрій Ромась, Гал-інфо

Фото Євгена Кравса

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ