Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

IVз’їзд НСНУ – прецедент в українській політиці

Суботній з‘їзд „Народного союзу „Наша Україна” пройшов надзвичайно продуктивно, оскільки отримав нову назву, нового голову та нового члена – бабу Параску. Обрання В‘ячеслава Кириленка стало прецедентом в українській політиці, оскільки вперше за історію існування якої-небудь української партії її головою став не її засновник або наступник, а свіжа кров з народу, людина з новим баченням траєкторії партії „Народний союз „Наша Україна”.
Разом з тим, на з‘їзді НСНУ Президент Віктор Ющенко висловив коаліції національної єдності чіткий ультиматум: або вона припиняє розширення своїх лав за рахунок депутатів-перебіжчиків (опозиційних), або він підписує Указ про дострокові вибори. Водночас глава держави додав, що вбачає свій варіант виходу з політичної кризи.
„Я вбачаю план виходу із ситуації, яка сьогодні склалася завдяки протистоянню, що дійшло до найвищої міри і призвело до того, що Конституція в Україні в значному обсязі порушується, насамперед у тому, щоб, по-перше, на першому пленарному засіданні Верховної Ради зупинити антиконституційні методи формування коаліційної більшості. По-друге, прийняти закон про імперативний мандат. По-третє, забезпечити розгляд всіх резонансних справ та таких, від яких залежить подальша доля країни, в Конституційному суді. Багато політичних сил та політиків в Україні хочуть, щоб Конституційний суд працював, як дванадцять місяців тому, тобто був бездіяльний. Однак я, як Президент України, хочу бачити дієвий Конституційний суд. І я цього доб’юся. По-четверте, слід припинити політизацію силових структур. По-п’яте, негайно розпочати конституційний процес. Конституційна комісія розпочне свою роботу вже наступного тижня. По-шосте, положення Універсалу закріпити на законодавчому рівні. Повторно Президент відпрацьовує механізм співпраці”, – наголосив Президент.
Одним з головних питань з‘їзду НСНУ було обрання нового голови. Ще зранку на посаду голови партії „Народний союз „Наша Україна” претендували двоє кандидатів – Віктор Ющенко та В‘ячеслав Кириленко. Однак Президент Віктор Ющенко відмовився від пропозиції очолити партію, оскільки це суперечить Конституції, хоча і запевнив, що й надалі залишатиметься почесним головою НСНУ. „Я високо шаную Нашу Україну і вдячний за повагу і оцінку, надану мені партією, яка чесно слугує національним інтересам України. Однак я також шаную Конституцію України, оскільки з неї починається демократія, повага до Конституції і до самих себе. Тому я вношу пропозицію зняти мою кандидатуру з голови Ради партії НСНУ. А також прошу підтримати кандидатуру В’ячеслава Кириленка на цю посаду. Оскільки я дуже вдячний за його роботу у фракції», – заявив Президент на з’їзді НСНУ. Водночас він додав, що буде дуже вдячний, якщо в новому офісі НСНУ для нього як для почесного лідера ради партії НСНУ знайдеться кабінет.
Таким чином кандидатура лідера парламентської фракції В‘ячеслава Кириленка залишилась єдиною на цю посаду. За відповідне рішення проголосували – 1176, проти – 51, утримались – 22 делегати з’їзду. Одразу після обрання його привітав Президент України і Кириленко після обрання головою зайняв місце поруч із Ющенком, яке до того займав Роман Безсмертний.
„Я дуже вдячний за можливість балотуватись на посаду голови НСНУ, оскільки вважаю її чи не єдиною пропрезидентською партією, яка вірна демократичним переконанням і якій не властиві авантюрні ходи. Також я переконаний, що парламент, який побудований на зраді, підкупі та шантажі, не може існувати, а коаліційна більшість, яка зараз утворюється, є неконституційною”, — про це заявив на з’їзді лідер фракції НУ В’ячеслав Кириленко.
            Новобраний голова закликав своїх однопартійців відкинути в минуле всі суперечки і готуватися до дострокових парламентських виборів. Делегати з‘їзду позитивно сприйняли ініціативу Кириленка щодо розпуску парламенту і майже одноголосно ухвалили звернення до Президента Віктора Ющенка розпустити Верховну Раду та призначити дострокові вибори.
            Також з’їзд НСНУ прийняв нову редакцію статуту партії НСНУ. За відповідне рішення проголосувало 1060 делегатів, проти – 89, утрималось – 50.Згідно з новою редакцією, насамперед спрощується назва партії. Зокрема, офіційна назва Політична партія НСНУ міняється на НСНУ, а скорочено партія називатиметься „Наша Україна”, тобто з назви забираються слова „політична партія”. Водночас зі статуту вилучено інститут примусового розпуску партії, який є недоцільним, а на його місце вводиться два інших інститути. Перший – це право керівних органів партії влаштовувати звітно-виборні конференції та другий інститут – запропоновано провести перереєстрацію членів партії, тобто щоби в партії не було „мертвих душ”, людей, які фактично числяться, однак нічого не роблять для партії. Також право виключення із партії покладено суто на центральний рівень партії, тобто це рішення повинно прийматись політичним органом партії, однак це не означає, що на місцевому рівні керівники місцевих осередків партії зможуть ініціювати звільнення членів НСНУ. Згідно з новим статутом, голову ради НСНУ обиратиме не рада партії, а з’їзд.
            Крім того, що з‘їзд отримав нового голову та новий статут, він ще й кількісно поповнився. До його лав ввійшла славнозвісна активістка Майдану баба Параска. В сам розпал з‘їзду Президент України Віктор Ющенко зачитав заяву Параски Василівни Королюк, в якій вона пише, що ознайомилась зі статутом НСНУ і хоче увійти до її складу.
            За відповідне рішення проголосували усі делегати з’їзду. Президент України привітав нового члена партії – Параску Королюк і вручив їй букет квітів.
Під кінець з‘їзду новообраний голова НСНУ В’ячеслав Кириленко подякував усім присутнім делегатам, що взяли участь у четвертому з’їзді НСНУ, а також оголосив про урочисте закриття з’їзду. Водночас Кириленко попросив залишитись в залі новообраних членів Центральної раді партії у складі 204 осіб для обрання керівних органів ради партії та заступників.
По закінченні з‘їзду НСНУ кореспондент „Гал-info вирішив поспілкуватись з народним депутатом, членом фракції „Наша Україна” Павлом Жебрівським.
 
-- Пане Павле, чи задоволені Ви завершенням з‘їзду НСНУ та обранням В‘ячеслава Кириленка новим головою? Чи очікували, що Кириленка оберуть на цю посаду?
 
– З‘їзд завершився… Однак я очікував кандидатуру Віктора Ющенка на посаду голови „Народного союзу „Наша Україна”. Оскільки я вважав і вважаю, що сьогодні саме Віктор Ющенко має очолити „Нашу Україну” і до сих пір мене ніхто не зрушив з цієї думки. Якби Ющенко очолив партію, я думаю, що в партії збереглася би демократія і партія, власне, мала би свого реального лідера на чолі.
 
-- Чи можливо, що на наступних виборах фракції БЮТ та „Наша Україна” підуть єдиним списком?
 
– Я сумніваюсь в цьому, оскільки думаю, що БЮТ не потрібна „Наша Україна” в списку.
 
-- Чи вже передбачений перерозподіл посад після можливих дострокових парламентських виборів між фракціями БЮТ та „Нашою Україною” і чітка програма дій?
 
– Я не долучений до такого високого прийняття рішень, тому мені це невідомо.
 
-- Чого Ви очікуєте від Майдану? Чи можливо, що Президент прислухається до думки Ваших прихильників і розпустить Верховну Раду?
 
– Я очікую єдиного – що врешті-решт юристи знайдуть підстави для реального розпуску парламенту, оскільки ті підстави, які є сьогодні, прямим шляхом ведуть Президента до імпічменту.
 
-- Чи співпрацюватиме „Наша Україна” з БЮТ і надалі? Якщо так, то яким чином?
 
– Я сподіваюсь, що це буде координація дій, а не плетіння фарватерів у політиці БЮТ та „Нашої України”.
 
-- Якими будуть наступні кроки „Нашої України” в разі, якщо Президент не розпускає парламент і не оголошує дострокові вибори?
 
– Якщо Президент не оголосить про розпуск Верховної Ради, то я сподіваюся, що до кожного депутата з „Нашої України” буде бережне ставлення. Не секрет, що деяких бізнесменів з „Нашої України” та інших фракцій душать та вдаються до інших способів тиску, що вся президентська вертикаль буде допомагати цим людям, підставить плече для того, щоб їх не змусили перейти у коаліцію. Тому що ті, хто хотів перейти за якісь блага, то вони вже перейшли. А залишились тільки ті, кого можуть додушити. Якщо вся президентська вертикаль підставить плече, ці люди відчують, що їхні побратими разом і їх не здадуть, відтак ніхто не піде зі списку „Нашої України”. Таким чином ми не будемо мати 300 голосів коаліції в парламенті і будемо мати бойову опозиційну фракцію.
 
СПЕЦІАЛЬНО З КИЄВА ДЛЯ „ГАЛ-INFO
 
АННА СПІЦИНА 
 
 
 
             
 
 
 
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ