Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Куди зникли гроші «Укргазпромбанку»?

«Укргазпромбанк» «лопнув» по-тихому. Без протестів з боку обманутих вкладників, гучних кримінальних справ за фактами фінансового «деребану». На наш погляд, частково це пов’язано з тим, що цей банк входив до групи невеликих фінустанов. Ще одна причина банкрутства «без зайвого шуму» - слабкість правоохоронних органів, які досі не звернули увагу на обставини, що призвели до потрапляння ПАТ «Укгазпромбанк» в категорію неплатоспроможних.

      Частина власників із банку, що тонув,  встигли втекти 

У попередній публікації «Гал-інфо» «Хто довів до банкрутства «Укргазпромбанк» було стисло викладено хронологію «падіння»  фінустанови.

Особлива увага, зокрема, зверталась на той факт, що акціями «Укрпромгазбанку» володіли члени двох «нафтогазових» родин. Йшлося про  родину львівського бізнесмена Діяка Івана Васильовича, в минулому – народного депутата України і радника президента Віктора Ющенка, заступника голови правління АТ «Укргазпром», радника голови правління НАК «Нафтогаз України». Та про родину підприємця Рибчича Іллі Йосиповича, який  тричі  поспіль призначався гендиректором компанії «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» та був заступником  голови правління «Нафтогазу».

Найбільш показовий момент полягав в тому, що перед самим банкрутством Ілля Рибчич та його рідня: дочка  Яніна Сухина,  зять Ігор Сухина та онук Ярослав Сухина із числа «власників істотної участі в  банку» зникли. Замість них почали фігурувати прізвища 10 інших акціонерів.

З даного приводу автор цих рядків звернувся до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб – з запитанням, коли саме (у який період часу) акціонерами банку перестали буди члени родини Рибчича . У відповіді  на запит щодо публічної інформації, яка надійшла з Фонду, зазначено: «Ілля Рибчич, Яніна Сухина, Ігор Сухина, Ярослав Сухина перестали бути учасниками (акціонерами) у структурі власності ПАТ «Укрпромгазбанк» у березні 2015 року».

Тобто виходить так, що із «потопаючої» фінустанови частина його власників встигла «щезнути» в самий останній момент. Оскільки вже у наступному місяці, на підставі постанови правління Національного банку України №217 від 07.04.2016 року,  «Укргазпромбанк» було віднесено до категорії неплатоспроможних.

                          Історія одного кредитного договору «для своїх»

Загалом ця історія про те, кому роздавалися найщедріші кредити  і чому ці кошти досі не повернуто. Вона типова і показова одночасно.

Є така комерційна структура із непростою назвою - дочірнє підприємство «Інтергласт» фірми «ГЛАСТ ГМБХ». Місцезнаходження юрособи – Харків. Її основний власник  - компанія «Дармен інвестментс лімітед» (Лондон).

У «свою чергу» ДП «Інтергласт» фірми «ГЛАСТ ГМБХ» є власником ТзОВ «Інтергріт», яке «прославилося» перемогами в тендерах, організованими  ПАТ «Укргазвидобування» (коли товари для держкомпанії закуповувалися по завищених цінах). Відомо також, що дане підприємство «засвітилось» в злочинній схемі розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах, що була організована чиновниками «Укргазвидобування» у 2014-2015 роках. Йдеться про закупівлю товарів для держкомпанії по завищеній вартості на суму понад 200 млн. гривень, яка здійснювалася через підконтрольні фірми без проведення тендерних процедур. За цими фактами у даний час Головним слідчим управлінням Національної поліції України проводиться досудове розслідування – в рамках кримінального провадження, що було відкрито за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах).

   Тепер про оборудку з кредитом

У 2006 році між «Укргазпромбанком» і ДП «Інтергласт» фірми «ГЛАСТ ГМБХ» було укладено кредитний договір, виконання якого забезпечувалось майном боржника та кількома договорами поруки.

Позичальник отримав  кредит у вигляді кредитної лінії з лімітом заборгованості в євро – 800 тис., в доларах США – 700 тис., в гривні – 875 тис. (з кінцевим строком повернення – до 21.02.2015 року та з щомісячною сплатою процентів: 12% річних – кредит в євро, 13%  - в доларах США, 21,5 % - у гривні).

Підприємство зобов’язання по кредитному договору не виконувало. Банк за таких обставин мав право вимагати дострокового розірвання договору та повного погашення заборгованості. Однак цим правом «чомусь» не скористався. На момент, коли фінустанова «лопнула», сума боргу ДП «Інтергласт» фірми «ГЛАСТ ГМБХ» сягала 775,26 тис. доларів США, 905,06 тис. євро, 3,97 млн. гривень.

У відповіді, яку автор цих рядків отримав з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на запит щодо публічної інформації, зазначено, що «Укргазпромбанк» звернувся із позовними заявами про стягнення заборгованості за кредитним договором з ДП «Інтергласт» фірми «ГЛАСТ ГМБХ» та його поручителів у травні 2015 року. Однак «провадження за вказаними заявами були зупинені, у зв’язку із тим, що боржником та поручителями у серпні-липні 2015 року ініційовано судові процеси про визнання кредитного договору недійсним та про визнання договорів поруки припиненими». У результаті заборгованість за кредитним договором досі не стягнуто.

Про яких таких «підступних» поручителів йде мова, Фонд гарантування вкладів фізосіб не повідомляє, посилаючись на те, що «інформація про клієнтів банку становить банківську таємницю». Так само не повідомляє про те, що ДП «Інтергласт» фірми «ГЛАСТ ГМБХ» нині перебуває у стані припинення.

Водночас із Єдиного державного реєстру судових рішень відомо, що поручителями по кредитному договору стали вищезгадане  ТзОВ «Інтергріт» та дочірнє підприємство «Оріонінвест», власником якого також є  компанія «Дармен інвестментс лімітед» (Лондон) та яке також «прославилося» сумнівними перемогами в тендерах, організованими  ПАТ «Укргазвидобування».

                                                  Замість епілогу

Тема наступної публікації «Гал-інфо» -  оборудка посадових осіб «Укргазпромбанку» з ПАТ «Авікомпанія Буковина». 

Відомо, зокрема, що у 2015 року (після визнання фінустанови неплатоспроможною) банком  була підготовлена та подана до Генеральної прокуратури України  заява про вчинення кримінального правопорушення щодо укладання договорів відступлення права вимоги між гр. Мерхежем Р.Е.,  ПАТ «Авікомпанія Буковина»  та особами, пов’язаними із  ПАТ «Укргазпромбанк» - Рибчич М.А., Рибчич І.Й. та іншими. За даними фактами було відкрито кримінальне провадження №120151000418037.

К.В.

Фото - ura-inform.com.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ