Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівщина готова до паводків

За останні 5 років у Львівській області реалізували проект, внаслідок якого побудовано і відновлено 41,2 км захисних дамб та 20,4 км берегоукріплення, а також 95 гідротехнічних споруд, що дозволить завчасно реагувати на виникнення майбутніх паводків.

Отож, сьогодні наша розмова – про водні ресурси Львівщини. Привід - Указ Президента України від 18 березня 2003 року №226, котрим  запроваджено професійне свято – День працівників водного господарства: відзначається щорічно у першу неділю червня. З цієї нагоди Гал-інфо поспілкувалось з в.о. начальника Львівського облводресурсів Орест  Цюра. 

У Львівській області налічується 513,2 тис. га осушуваних земель, в тому числі 390,1 тис. га гончарного дренажу. На балансі облводресурсів перебуває 8 237 км каналів міжгосподарської мережі, 4873 шт. гідротехнічних споруд  відкритої мережі.

Для захисту від шкідливої дії води на території області побудовано 779,2 км захисних дам, 93,5 км берегоукріплення,  12 насосних станцій. Загальна балансова вартість основних фондів становить 1555,3 млн. грн. У водогосподарській галузі Львівщини сьогодні зайнято 1234 працівники.

Говорить в.о. начальника Львівського облводресурсів Орест  Цюра: «Звичайно,  у нас є проблеми. Насамперед це обмежене фінансування, яке сьогодні становить від 1 до 5% від загальної потреби. Саме тому ми  не маємо змоги провести весь запланований обсяг капітальних та поточних ремонтів гідротехнічних споруд, захисних дамб, насосних станцій, меліоративних каналів. Не кажу вже про те, що слід оновлювати і ремонтувати техніку і механізми.

До прикладу, понад 50% протипаводкових споруд  сьогодні вимагають реконструкції та капітального ремонту.  Візьмімо захисні дамби. Їх протяжність у нас 779,2 км.  Із них 100,4 км потребують відновлення. Капітального ремонту потребує також 47 км  берегоукріплення. На виконання цих заходів треба понад 100 млн грн.

Також однією із проблем є низька заробітна плата, що, на жаль,  породжує таку біду, як плинність кадрів».

Однак попри всі негаразди працівники облводресурсу та його підвідомчих організацій  не опускають рук. Навпаки, намагаються у межах наявних ресурсів сумлінно виконувати професійні завдання. Нагадаємо найважливіші з них:   – забезпечення населення і економіки водними ресурсамим та їх раціональне використання, справність меліоративних систем, безпечний пропуск повеней та паводків, збереження і ремонт основних фондів.

Зокрема, Орест  Цюра, розповів, що впродовж останніх 5 років на території Львівщини реалізувався інвестиційний проект, в результаті якого побудовано та відновлено 41,2 км захисних дамб, 20,4 км берегоукріплення, 95 гідротехнічних споруд, проведено 68,8 км руслорегулюючих робіт.

«Виконання цих зазначених заходів дозволить нам завчасно реагувати на виникнення майбутніх паводків, а це означає суттєво зменшити ймовірні збитки народно-господарському комплексу та інженерно-соціальній інфраструктурі області», – наголосив Орест Цюра.

Також він висловив подяку голові Львівській облдержадміністрації Олегові Синютці за розуміння проблем галузі. Зокрема, в поточному році за рахунок коштів обласного фонду охорони довколишнього природного середовища на відновлення гідрологічного режиму і санітарного стану річок  та захисту від підтоплення і затоплення територій сільських населених пунктів  виділено понад 32 млн грн.

Робота ця значною мірою ляже на плечі фахівців районних управлінь водного господарства, серед обов’язків яких  періодично проводити  обстеження водних об’єктів, впорядковувати та розчищати  джерела, витоки річок.

За словами Ореста Цюри, за 5 місяців цього року  експлуатаційні організації Львівського облводресурсів виконали робіт на 1 743,0 тис. грн. При цьому понад половини цієї суми скеровано на поточний ремонт водогосподарських об’єктів.

Також в повному обсязі виконано завдання з підготовки  осушувальних систем до вегетаційного  сезону цього року на площі 498,5 тис. га.

На завершення розмови Орест Цюра зазначив: "Львівське обласне управління водних ресурсів – це, перш за все, трудові колективи, це наші працівники, які своєю інтелектуальною і фізичною самовідданою працею розбудовують галузь. Власне, це десять управлінь водного господарства. І при професійному святі хотів би всі їх назвати,  а саме: Буське, Дрогобицьке, Дублянське, Жовківське, Жидачівське, Золочівське, Кам’янка-Бузьке, Мостиське, Самбірське, Сокальське та Львівська  гідрогеолого- меліоративна експедиція (ГГМЕ).

Відтак, з нагоди професійного свята хочу подякувати усім за нелегку повсякденну працю та щоденну самовіддачу, терпіння і глибоке розуміння свого обов’язку. За це Вам, шановні колеги, велика шана і низький уклін.

Вітаю також наших партнерів і друзів. Особливо хочу надіслати найтепліші вітання ветеранам галузі. Бажаю усім захищеного довголіття.

І в цьому є це дуже добре, що воно приходить цієї чудової весняно-літньої пори в цей радісний і добрий день, коли очищається природа.

Це справді велике щастя – відчувати, що твоя праця, твої щоденні старання потрібні людям, не виявилися марними і мають високу оцінку на державному рівні".

Довідка.

Водні ресурси – найпоширеніший і найцінніший компонент навколишнього природного середовища. До них відносяться поверхневі і підземні води. Вони забезпечують населення і галузі економіки необхідною кількістю води відповідної якості.

Львівське обласне управління водних ресурсів засновано 1954 року. Згідно з Положенням про облводресурси саме воно реалізує на Львівщині державну політику в галузі водного господарства.

Основні завдання Львівського облводресурсів. 1. Контроль за раціональним використанням водних ресурсів та організація заходів щодо їх відтворення, що включає: розробку та участь у реалізації державних, міждержавних і регіональних програм; здійснення заходів екологічного оздоровлення поверхневих вод; контроль за дотриманням режиму роботи водосховищ та водогосподарських систем. 2. Виконання заходів, пов’язаних з попередженням шкідливої дії вод та ліквідації її наслідків, включаючи протиповеневий захист сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь.

3. Забезпечення експлуатації державної меліоративної мережі, контроль стану осушувальних систем та виконання заходів по запобіганню його погіршення, що включає здійснення комплексу робіт з експлуатації, поточного і капітального ремонтів меліоративних систем, протиповеневих міжгосподарських споруд, водосховищ та інших об’єктів міжгосподарських систем, які перебувають у державній власності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ