Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівська міська рада. Боротьба за посади

Новообраний депутатський корпус Львівської міської ради готується до першої урочистої сесії. Та поза урочистостями постає питання значно важливіше – розподіл посад. Як стало відомо Гал-інфо, останні кілька днів були для новообраних депутатів насичені обговореннями партійних апетитів. Свої власні апетити на усю повноту влади у Львові вже висловив і переобраний міський голова Андрій Садовий. Головне питання - чи вдасться домовитися депутатському корпусу, щоб уникнути концентрації влади в одних руках?
Фото - Гал-інфо.

За результатами виборів міським головою Львова вкотре став лідер «Самопомочі» Андрій Садовий. Очевидно, тепер він почуватиметься повноправним володарем Львова, адже йому вдалося завести у Львівську міську раду фракцію «Самопомочі», яка має найбільшу чисельність – 24 депутати.

Як стало відомо Гал-інфо, на усіх переговорах Андрій Садовий впевнено тримає власну лінію і висловив побажання запропонувати депутатському корпусу секретаря ради від «Самопомочі». Кандидатуру Андрій Садовий не озвучував, але, наприклад, це може бути  Роман Федишин. Саме його Андрій Садовий вже пропонував на посаду секретаря ради, але депутати минулої каденції не підтримали кандидатуру Федишина.

Натомість депутатський корпус не надто прихильно поставився до такої пропозиції Андрія Садового. Депутати нагадують меру, що секретар ради – це власне представник депутатського корпусу, а окрім партії «Самопоміч» депутатами стали ще й представники інших шести партій.

Труднощі полягають у тому, що пропозиція кандидатури секретаря ради – це прерогатива міського голови, тому саме він мусить оголосити кандидата і винести пропозицію на голосування. Однак, депутати мають шанс не допустити абсолютну узурпацію влади у міській раді і таки зуміти домовитись та запропонувати іншу, консолідовану кандидатуру. Для того, щоб міський голова озвучив цю пропозицію, кандидат від депутатського корпусу повинен набрати 34 із 64 голосів підтримки своїх колег.

Та й на цьому апетити Андрія Садового не закінчуються. Гал-інфо відомо, що він також висловив побажання щодо головування представника «Самопомочі»  у бюджетній комісії.

І не лише він має апетит щодо цього депутатського напрямку діяльності. Такі ж побажання висловив «БПП «Солідарність», який посів друге місце на виборах і отримала 10 мандатів.

Ймовірними кандидатами на очільника бюджетної комісії в обговоренні називали Петра Адамика та Григорія Козловського. Ці ж прізвища раніше озвучували серед можливих кандидатів на посаду секретаря ЛМР.

Менші фракції також висловили свої побажання щодо посади секретаря ради.

Наприклад, УКРОП (5 депутатів) пропонує на цю посаду Івана Гринду, який вже є депутатом кілька каденцій і має досвід в депутатській діяльності.

Окрім того, «Народний контроль» (6 депутатів) пропонує на цю посаду Валерія Веремчука.

Як стало відомо Гал-інфо, саме кандидатура Валерія Веремчука, який також вже кілька каденцій є  депутатом, активно обговорювалася в депутатському корпусі.  Валерія Веремчука називають «компромісною» фігурою і такою, що може назбирати потрібну кількість голосів підтримки.

Наразі відомо, що усі фракції погоджуються, що секретарем ради не може бути депутат від «Самопомочі», а тому фракції готові до переговорів. Гал-інфо відомо, що друга за величиною фракція «БПП «Солідарність» готова підтримати Валерія Веремчука. Окрім того, прихильність до цієї кандидатури висловлюють і в середовищі «Громадянської позиції» (7 депутатів).

Нагадаємо, що Валерій Веремчук вже втретє став депутатом Львівської міської ради, в попередніх каденціях він був досить активним і часто критикував міського голову. Окрім того, з початку російської агресії на Донбасі він займається активною волонтерською діяльністю та є співкоординатором Центру допомоги військовим у Львові.

Невідомою нараз є позиція ВО «Свобода». Додамо, що у Львівській облраді «Свобода» оголосила про свою опозиційність. У Львівській міськраді ситуація може бути геть інакшою. Подейкують, що фракція «Свободи» у міській раді співпрацюватиме з «БПП «Солідарність».

Нагадаємо, що секретаря ради депутати обиратимуть таємним голосуванням. Для обрання на цю посаду кандидат повинен набрати 34 голоси.

Всього у новообраній Львівській міській раді 64 депутати і міський голова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ