Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

"ЛОРТА" розпочне виробництво сучасного розвідувального комплексу

Львівське підприємство "ЛОРТА", що входить до складу "Укроборонпрому", планує розпочати серійне виробництво комплексу управління дивізіоном "Оболонь-А", налагоджує співпрацю з цивільним підприємством "Електрон" та авіабудівниками.

Хоча зовсім недавно відомий  оборонний завод банально простоював. Про сьогодення та перспективу розмова із директором ДП «Львівський завод ЛОРТА» Олегом Погребняком.

25 березня 2016 року ви очолили завод "ЛОРТА". В якому стані було підприємство?

До 2014 року "ЛОРТА" працювала на експорт, співпрацюючи переважно з Росією. Виготовляли різноманітні блоки керування для авіаційної промисловості. Разом з початком російської агресії на сході України така кооперація була припинена. З того часу завод фактично не працював.

Водночас у підприємства були певні фінансові резерви, котрі дозволили пережити важкий період без скорочення працівників та без заборгованості щодо заробітної платні. Втім, прийшовши на підприємство, я зіткнувся з іншою проблемою. Приміром, майже у всіх цехах були зруйновані дахи.

1/1

Що вдалось зробити вже сьогодні? Чи запустили виробництво?          

Власне, насамперед нам вдалось відремонтувати дахи, привести виробничі будівлі заводу до належного стану. 

Інша біда. На підприємстві багато застарілого обладнання. Купувати сучасне обладнання, враховуючи його високу вартість, а це від 300 тис. євро, майже нереально. Ми обрали шлях модернізації наявного обладнання. Купуємо сучасні системи ЧПУ, котрі встановлюємо на універсальні верстати. Механіка залишається тою ж, однак керує нею сучасна система комп'ютерного управління. Це дозволяє значно підвищити ефективність.

Щодо продукції. Раніше були незавершені роботи зі створення комплексу управління дивізіоном «Оболонь-А». Нині ми завершуємо цей проект. Уже маємо дослідні зразки комплексу та плануємо розпочати серійне виробництво.

Також плануємо запустити виробництво розвідувального комплексу «Положення-2». Його розробили в Одесі, заклавши в основу російські комплектуючі. Отож, перед нами стоїть завдання провести повне заміщення комплектуючих, використовуючи власні наробки та досвід.

Окрім того, ми готові виготовляти гармату для Збройних сил України.

Також серед намірів - співпраця з авіабудівним концерном "Авіація України". Зокрема, ведемо перемовини з підприємством «Мотор Січ».

Виготовляємо також блоки керування для танків «Оплот», що йдуть на експорт.

Розглядаємо варіанти взаємодії з цивільними підприємствами, а саме з львівським "Електроном". 

1/1

Розкажіть докладніше про комплексу управління дивізіоном «Оболонь-А». Чи пройшов він уже випробування та коли плануєте розпочати серійне виробництво?

Це комплекс автоматичного керування артилерією, створений на базі МТ-ЛБ та на базі автомобілів КраЗ. В Україні його аналогів поки що нема. Є схожі комплекси в Росії, втім, у нашому ми використали сучасніші складові. Більше того, ці складові розроблені на нашому підприємстві саме для комплексу «Оболонь-А». Вони вже пройшли автономні випробування. Наступний крок - випробування Міністерством оборони, що заплановані на літо. Думаю, тут  зволікати не будуть. А серійне виробництво ми готові розпочати уже до осені. Я ознайомлений з проблемами запуску серійного виробництва на інших підприємствах "Укроборонпрому" - ми цей досвід враховуємо.

Додам, що наразі для комплексу «Оболонь-А» ми взяли гусеничну базу МТ-ЛБ, котра використовується в Збройний силах України. Також в майбутньому ми можемо співпрацювати з іншими виробниками "Укроборонпрому": постачати їм бортову електроніку та програмний продукт, котрі можна розмістити на будь-якій базі.

1/2

Якщо говорити про одеський комплекс «Положення-2». Чи йде мова про його запуск у серійне виробництво?

Як я вже сказав, комплекс «Положення-2» був запроектований з використанням російських комплектуючих. Як їх замінити? Це дуже складно, адже комплекс прийнятий на озброєння. Є чинна схема, котру не можна змінювати. Ми маємо змогу лише проводити внутрішню заміну складових. Наразі нашим конструкторам вдається справитись із цим завданням.

Випробування комплексу із нашими комплектуючими ми плануємо провести ближче до осені, а згодом поставити це озброєння ЗСУ як серійну продукцію. Є певні проблеми з наладкою програмного забезпечення, але ми їх поступово долаємо.

Яку ще продукцію плануєте виготовляти? Ви згадували про можливість співпраці з авіаційним концерном "Авіація України" та з цивільними підприємствами.

Я був з візитом на «Мотор Січі». Наразі ми знайшли спільну мову. Є плани виготовляти систему визначення «свій-чужий». Це складно. Втім, ми знаємо, що впораємось із цим завданням.

Також маємо попередні домовленості з іншими підприємствами авіабудівного концерну.

Щодо цивільних підприємств. Ми зустрічались з представниками концерну «Електрон». Вони поставили перед нами певні завдання. Йдеться про виготовлення електронних блоків. Тепер ми прораховуємо можливості та вартість їх виготовлення.

Загалом кажучи, наразі виробничі потужності підприємство "ЛОРТА" недовантажені, однак, як я щойно розповыв, маємо добру перспективу.

1/1

Чи є проблеми із залученням молодих спеціалістів?

На сьогодні на підприємстві працює понад тисячу працівників. Також на території заводу маємо інститут, котрий юридично до нас не відноситься. "Укроборонпром" планує розглянути питання його юридичного приєднання до «ЛОРТА». Тоді розробників апаратури в нас стане значно більше.

При цьому справді, маємо нестачу кадрів. Намагаємось цю проблему подолати. Спілкуємось з міською та обласною радами, з технікумами та інститутами. Потроху намагаємось залучати молодь, на жаль, кваліфіковані спеціалісти "тікають" на Захід, особливо молодь. Зрозуміло, що там заробітна платня значно вища.

Найбільше маємо потребу у робочих спеціальностях: фрезерувальниках, токарях, операторах з ЧПУ. Також потребуємо конструкторів. У нас на підприємстві працюють конструктори старшого віку. Намагаємось прикріпляти до них молодь, щоб вони її вчили, були наставниками.

Цього літа очікуємо на практику студентів "Львівської політехніки", 1-го та 20-го училища, про що було раніше домовлено.

Щодо зарплати. В наших працівників диференційований дохід залежно від виконаної роботи. Середня заробітна плата - понад 5 тис. грн. Нині в зв'язку з підвищенням мінімальної зарплати плануємо провести перерахунок: оплата стане більшою.

А якщо говорити про дальшу перспективу. Чи є у "ЛОРТИ" амбітна стратегія розвитку?

Звісно, є. Ми плануємо розробити повний спектр бортової електроніки для потреб ЗС України. Приміром, згаданий комплекс «Оболонь-А» об'єднати інформаційним зв'язком з вогневими засобами. Відтак, він зміг би приймати інформацію з різних джерел, обробляти її та передавати на будь-яку гармату чи самохідний артилерійський комплекс. Більше того, маючи в доробку повний спектр бортових систем, ми зможемо у короткий термін провести модернізацію будь-яких вогневих засобів.

Розмову вів Сергій Бобра.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ