Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські спецпризначенці проти 4 млн доларів

Понад 300 співробітників колишнього львівського «Беркуту» (нині батальйону міліції громадської безпеки особливого призначення), попри свої професійні вміння та навички, найближчим часом можуть опинитися на вулиці. Наприкінці минулого року у спецпризначенців відібрали під забудову базу дислокації, півтора місяці тому – ліквідували. Першими із міліцейських спецпідрозділів в Україні…

Чому американський експерт назвав львівських правоохоронців  «універсальними солдатами»

На територію бази  львівських спецпризначенців,   яка розміщена у Львові  на вул. Тролейбусній, 16, я потрапив в той  день, коли в гості  до правоохоронців завітав експерт з протидії тероризму Департаменту національної безпеки США  Tomiken Von Kendra.

База жила звичний життям. Попри неймовірну спеку спецпризначенці проводили виснажливі тренування – в спортзалі, на плацу, на території тактичного містечка, в приміщеннях казарми. Відпрацьовували прийоми рукопашного бою,  тактику протидії натовпу та масовим заворушенням, дії щодо затримання озброєних злочинців, звільнення заручників.

Американський експерт за тренуванням правоохоронців без всякого перебільшення спостерігав з відкритим ротом. А опісля, перед від’їздом з бази, поділився з журналістами своїми враженнями:

- Те, що я побачив, це комбінація дій різних спецпідрозділів, причому на  дуже високому професійному рівні. Таке враження, що у львівському міліцейському спецназі служать  «універсальні солдати». Невже правда, що цей підрозділ хтось хоче ліквідувати?..

Про що розповів командир батальйону

За словами в.о. командира батальйону міліції громадської безпеки особливого призначення ГУ МВС України у Львівській області Юрія Василишина, наказ про ліквідацію спецпідрозділу  міністр МВС Арсен Аваков підписав 18 червня.  Це рішення, яке дозволяє батальйону пропрацювати ще два місяці, було прийнято «з метою оптимізація  структури чисельності  територіальних підрозділів МВС України». Інших обґрунтувань, причин в наказі не наведено.

У той же час колишні беркутівці (і командири,  і рядові) переконані, що справжня причина появи такого рішення криється  в кулуарних домовленостях керівництва Міністерства внутрішніх справ і Нацгвардії щодо території, на якій поки що  ще дислокується батальйон.

- Ця територія стала місцем нашої постійної дислокації в 2004 році. – розповідає Юрій Василишин. – До цього тут знаходилось запущене військове містечко. Щоб привести його до належного стану, довелося виконати великий обсяг ремонтних робіт. З часом на території підрозділу  вдалося обладнати один з  найкращих у Львові спортзалів, спортивні майданчики, тактичне містечко для тренувань особового складу в типових екстремальних ситуаціях. Останнім часом ми почали готуватися до введення в експлуатацію стрілецького тиру. Тобто було створено всі умови для  навчально-тренувального процесу, бойової і тактичної підготовки особового складу. Украй важливо й те, що місце дислокації дозволяє  співробітникам спецпідрозділу  у випадку надзвичайної події швидко та оперативно прибути в будь-який район Львова. Окрім того, розташування поблизу заміських трас дає можливість  без затримок дістатись до будь-якого міста, району області.

- І ось в умовах, коли до діяльності спецпідрозділу не було жодних претензій, коли наші співробітники на належному рівні несли службу,  у тому числі в зоні АТО, нашу базу вирішили передати Нацгвардії – «з метою більш ефективного використання державного майна» (саме так говориться в наказі  МВС України від 14 жовтня 2014 року), – продовжує Юрій Василишин. – Що за усім цим криється?  На її території, на земельній ділянці площею близько чотирьох гектарів (ринкова вартість якої понад 4 млн. доларів США)   найближчим часом повинен «вирости» житловий комплекс.

Що лишилося «за кадром»

Як стверджують спецпризначенці, базу в них «віджали» вельми оперативно – за лічені місяці. З боку МВС цей процес лобіював і контролював колишній заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Чеботар. На його ім’я начальником Західного територіального управління Національної гвардії України Юрієм Аллеровим була підготовлена доповідна записка, у якій вказувалось, що база міліцейського спецпідрозділу перебуває в …запущеному стані і дану територію на вул. Тролейбусній, 16 підрозділи міліції ГУ МВС в Львівській області не використовують.

- Передача нашої бази Нацгвардії і наказ про ліквідацію спецпідрозділу, який фактично нічим не обґрунтовується, - ланки одного ланцюга. – розповідає колишній беркутівець на ім’я Олександр (прізвище він просить не називати).  – За допомогою такого рішення нас намагаються повністю вижити з території бази (яку в останні місяці львівська міліція в Нацгвардії змушена орендувати) – для того, щоб на цій земні почали працювати забудовники. Усі співробітники  наказом про ліквідацію спецпідрозділу обурені і збираються до останнього боротися за те, аби батальйон зберегти. Зазначу також, що останнім часом весь наш підрозділ пройшов через зону АТО, всього було 14 ротацій. Однак це не враховується. І виходить так, що ні наш досвід, набутий  під час антитерористичної операції, ні наші професійні вміння і навички, здобуті під час тривалої служби в правоохоронних органах, оновленій українській міліції не потрібні. Як так може бути?

Замість епілогу

 Нещодавно львівські ЗМІ облетіла така новина. 20 липня о 16.20 годині на оперативну лінію 102 надійшло повідомлення про те, що в одній з квартир багатоповерхового будинку по вулиці Хоткевича у Львові невідомі утримують заручницю.В результаті спецоперації  правоохоронці взяли квартиру штурмом, Заручницю було звільнено. Хочеться назвати ще одну деталь. Штурмом квартиру брали працівники «ліквідованого» батальйону  міліції громадської безпеки особливого призначення.

За останньою інформацією, яка  стала відома «Гал-інфо», наказ про ліквідацію львівського батальйону  міліції громадської безпеки особливого призначення найближчим часом буде скасовано.

Віктор Корнієнко. Фото автора.

    

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ