Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Люди усвідомлюють, що ще можуть вплинути на владу, – політологи про Євромайдан

Акції протесту проти згортання євроінтеграційного курсу України свідчать про те, що в країні панує невдоволення владою, а надія на підписання Угоди про Асоціацію з ЄС не втрачена остаточно. Такі думки в коментарях Гал-інфо висловили авторитетні львівські політологи.

Міжнародний політологічний досвід свідчить, що люди виходять на акцію протесту, коли бачать перспективу, а не коли стає гірше. Про це сьогодні, 25 листопада, в коментарі Гал-інфо заявив політолог Анатолій Романюк.

За його словами, люди усвідомлюють, що до 28 листопада, коли Україна має підписувати угоду про асоціацію у Вільнюсі, можна ще вплинути на владу.

«Громадяни можуть поставити владу в такі умови, коли вона змінить рішення, озвучене урядом. Питання євроінтеграції для багатьох громадян є дуже важливим», - зазначив політолог.

Водночас Анатолій Романюк додав, що складно констатувати, що акції протесту – це технологічний хід влади.

«Луценко давно висловив ініціативу щодо проведення такої акції у неділю. Влада в даному випадку вплинула на розвиток подій у частині четвергового рішення уряду, тому акції почалися ще того ж дня», - додав політолог.

Анатолій Романюк додав, що успіх акції не у радикальності, а у мирній формі протесту. В даному випадку - у нав’язуванні своєї позиції владі - важлива кількість людей, які виходять на протестні акції.

«Ненасильницькі дії є більш успішними. Часто насильницькі дії не приносять результату, тоді коли мирні протести дають бажане розв’язання конфлікту», - додав політолог.

Шанс на підписання угоди залишається. Основні засади зовнішньої політики України визначені Законом, зокрема у статті 11 йдеться про: "Забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в ЄС". Тобто держава задекларувала свій проєвропейський вектор і не повинна змінювати його. Про це сьогодні, 25 листопада, в коментарі Гал-інфо заявила політолог Любомира Мандзій.

«Окрім того, підписання міжнародних договорів від імені України належить до компетенції виключно Президента. На сьогодні ми не чули заяви Віктора Януковича або Банкової щодо скасування або відтермінування підписання угоди у Вільнюсі», - наголосила експерт.

За її словами, масові акції, що почалися після оприлюдненої заяви на сайті Кабінету Міністрів і проходять у всіх містах України, свідчать про європейський вибір українців.

«Думаю, що ці акції стануть важливим фактором, з яким не може не рахуватись Президент при прийнятті рішення. Обіцянки Президента підписати угоду з ЄС і абсолютно протилежна заява уряду є свідченням величезних торгів. Тим не менш, за цими торгами українська влада забула за народ і вийшло так, що вона проста маніпулювала сподіваннями більшості населення України. Проте тепер ця гра вийшла з під контролю. Народ, що вийшов на майдани, доводить, що реальною владою в державі є він. І не рахуватися з його думкою не можна», - переконана політолог.

Любомира Мандзій наголосила, що однією з вимог ЄС для підписання угоди було питання Юлії Тимошенко. За її словами, для самого Президента це питання є досить дражливим, тому увагу суспільства ватро було дещо відволікти.

«Парламент мав прийняти закон, за яким Юлія Володимирівна могла б поїхати на лікування до Німеччини. Прикро, але на сьогодні це питання повністю зняте з порядку денного. Зрештою, парламент відповідного закону не прийняв, а українці, які масово вийшли на акції протесту по всьому світі, ставлять головну вимогу - підписання угоди. Таким чином влада частково відвертає увагу від питання Тимошенко. Міністр закордонних справ Польщі Сікорський учора підкреслив готовність ЄС підписати з Україною угоду, навіть попри невирішене питання Тимошенко», - додала експерт.

Прогнози експертів, що українці не готові до другого майдану - це було намагання видати бажане за дійне. Таку думку сьогодні, 25 листопада, в коментарі Гал-інфо висловив політолог Юрій Шведа.

За його словами, думку про те, що українці не готова до акцій протесту часто поширювали політологи, наближені до влади.

«Соціологічні дослідження свідчать про високий рівень соціальної напруги та несприйняття влади. Рано чи пізно це мало вибухнути. Мова і раніше йшла про певні приводи. Ми вже мали податковий майдан, акції протесту щодо подій у Врадіївці. Це були перші іскри невдоволення, які мали локальний характер. Але тепер проблема євроінтеграції торкається кожного українця. Людей на майдани міст вивело брутальна поведінка влади з людьми, нехтування їхньою думкою. Суспільство показало, що готове до радикальних дій», - зазначив політолог.

Він пояснив, що ситуацію в Україні можна охарактеризувати як революційну.

«Можна говорити про певну революційну ситуацію, яка складається з певних об’єктивних та суб’єктивних моментів. В суспільстві залишилися нерозв’язані проблеми з Помаранчевої революції 2004 року. Весь негативізм щодо всіх владних інститутів зберігається в країні. Люди декларують «за» Європі та «ні» владі. Однак для успішного завершення потрібен і суб’єктивний фактор – готовність політичних сил опанувати ці настрої. Спостерігаючи за ситуацією в країні, стає зрозуміло, що політичні сили є заскоченими зненацька цими подіями. Незважаючи на численні акції на зразок «Повстань, Україно!» опозиційні політики виявились неготовими, коли Україна все ж повстала і у цьому величезна проблема», - додав політолог.

За словами Юрія Шведи, ініціатива громадськості, що акції повинні проходити без партійної символіки є правильною.

«Мене здивувало, коли спостерігаючи за мітингом у Києві, бачиш, що акція перетворилася на партійну пропаганду та рекламу кандидатів у президенти на 2015 рік», - сказав Юрій Шведа.

На запитання Гал-інфо, чи потрібен євромайдану лідер, він відповів: «Таким лідером продовжує залишатися Юлія Тимошенко як найяскравіший та найхаризматичніший лідер. Інші політики так і не змогли продемонструвати свою готовність іти до кінця та воювати з владою. Тому всі вони намагаються цей образ, харизму Тимошенко проектувати на себе, але навряд чи всі вони готові до боротьби з Януковичем».

Юрій Шведа також зауважив, що нині саме суспільні настрої корегують поведінку політичних лідерів.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ