Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Маєте борг за «комуналку»? Тоді РЕЙД йде до вас!

Журналіст Гал-інфо разом з представниками районної адміністрації, ЛКП та виконавчої служби району відправились у Франківській район на рейд щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Рейд не починається зранку, до боржників зрідка ходять удень, все починається переважно після шостої години вечора. У цей час більшість людей вже приходять додому після роботу, якщо ж вони звісно працюють. Не факт, що людина відкриє двері та й не вгадаєш, який рівень тверезості тощо. Проте як кажуть державні виконавці, спробувати варто.

На цей раз група рейду планувала обійти понад десять квартир, аби зустрітись з боржниками особисто. За першою адресою нам відкрила двері жінка, яка заборгувала ЛКП «Південне» понад 20 тис. грн. Під час розмови вона запевняла, що має кошти для погашення боргу і готова хоч зараз піти до терміналу. На що представники ЛКП запропонувала провести її.

І поки виконавці, представники з райадмінстрації та інші чекали на неї, жінка встигла передумати і змінити свою позицію на діаметрально протилежну. Боржниця вийшла озвучила своє нове бачення на проблему, попрощалась і закрили за собою двері.

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/3

У розмові з директором ЛКП «Південне» Франківського районну Романою Крюковою ми з’ясували, що задля погашення частини боргу жінка вже продала квартиру, і переїхала в меншу. Та попри це вона досі на перших позиціях в списках боржників по ЛКП «Південне».

«В нас найбільший боржник має 40 тис грн. Сюди входять квартплата, холодна вода, коли ми ще її збирали, опалення. Якщо людина йде на співпрацю, то можна укласти угоду про реструктуризацію. І після того робити ту ж субсидію. Дуже велика частка серед малозабезпечених має субсидії. Можливо і оплачувати частинами. Це не обов’язково людина, маючи сьогодні борг 2-3 тисячі, повинна прийти і все оплатити. Всі свідомі того, що якщо людина дійшла до такого боргу, то вона не мала чим платити.

Можливості є різні, головне, щоб люди йшли на співпрацю. По нашому ЛКП є 280 особових рахунків. Тобто 280 квартир. Є такі, що мають дуже великі борги. Є такі, що зловживають алкоголем, є такі, що мають можливість платити, але в них відбуваються сімейні спори між своїми сестрами, братами. Тобто справи є в судах. Є ситуації, коли помер власник і довго тягнуться справи між співвласниками, бо вони відсуджують спадкове майно. А є такі, які просто принципово не хочуть платити. Є ситуації з квартирантами, коли вони власникам дають гроші за квартиру, а ті не оплачують».

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/3

Далі ми попрямували ще за одною адресою. На цей раз нам так і не вдалось поспілкуватись з власником квартири, який заборгував вже іншому ЛКП - «Навколо базару». Виконавець Франківського району Руслан пояснив, що зачинені двері не врятують недобросовісного мешканця. Адже «виконавець має право здійснити примусовий вхід до відповідного помешкання».

«Оскільки власник є відсутній вдома, то немає можливості перевірити його майновий стан в порядку Закону України “Про виконавчі провадження” і ми йому залишаємо виклик. Оскільки виконавець має право і обов’язок, які передбачені Законом України “Про виконавчі провадження”, ми залишаємо повідомлення про те, що якщо він не буде погашати заборгованість, то будуть вчинятись наступні виконавчі дії: шляхом продажу майна, яка йому належить. В подальшому, якщо він не надасть доступу до квартири, яке належить йому, виконавець має право здійснити примусовий вхід до відповідного помешкання».

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/1

У коментарі для Гал-інфо директор ЛКП «Навколо базару» Андрій Пех розповів про ситуацію з боржниками:

«Якщо взяти середньостатистичну квартиру, яка має 80 квадратів,  тоді нарахування становить без пільг та субсидій близько 100 грн, два місяці - 200 грн. а уявіть собі, якщо 10 таких квартир не сплачували за комунальні послуги протягом року, то це достатня велика сума виходить – 12 тис.грн. А працівникам нашого ЛКП ми ж маємо платити зарплатню, ми ж маємо розраховуватись за вивіз сміття тощо.

Тому мусимо вдаватись до рейдів разом з виконавчою службою, бо багато мешканців мають заборгованість понад 5 тис. грн, а миролюбні засоби на них вже не діють. Кожен боржник знає про свій борг, щомісяця йому надходить нагадування. Інтенсивність проведення рейдів залежить від ситуації. Наприклад, у вересні ми провели вже три рейди».

Візит до наступного боржника також не дав бажаних результатів. Як пояснив старший державний виконавець Тарас Світлицький, двері відкрила дитина, тому претензій щодо сплати боргу пред’явити не було кому:

«За цією адресою квартиру боржника відчинила неповнолітня особа. Питань до неповнолітньої особи не має бути, а дорослих немає вдома. Дитина повідомила, що дорослі будуть через годину. У цьому випаду залишаємо повідомлення про виклик».

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/1

Заступник начальника Франківського відділу Державної Виконавчої служби м. Львів Головного територіального управління юстиції у Львівській області Мар’яна Лавришин розповів, якщо людина заборгувала ЛКП, то останнє звертається до суду. "Коли суд вирішив, що заборгованість все ж таки є, то ЛКП звертається до виконавчої служби відповідного району. Виконавча служба працює тільки на підставі рішення суду.

Бували такі випадки, коли заборгованість одного суб’єкта становила близько 60 тис. грн. У такому разі державні виконавці можуть вжити такий примусовий захід як реалізація квартири і майна. Це означає, що майно виставляється на продаж через державне підприємство «СЕТАМ».

Як правило, якщо є одна заборгованість по комунальним платежам, то вона тягне за собою інші. Сума збільшується, як сніжна куля, тому відповідно вже важче погасити. Своєю чергою державні виконавці роблять всі можливі дії. Наприклад, виявлення місця роботи, пенсії чи інші доходи, з яких вираховують заборгованість. Тобто державний виконавець встановлює де працює людина, виносить відповідно постанову, скеровує її до бухгалтерії на місці роботи. Згідно з нормативно-правовими документами ми можемо стягувати з боржника не більше ніж 20% від його місячних доходів до повного погашення заборгованості.

Чому люди не платять за надані їм послуги? По-перше, це можуть бути малозабезпечені сім’ї. По-друге, це люди, які свого часу набрали кредитів у 2005-2007 роках, а  тепер не знають як їх погасити. Треті – особиста позиція, мовляв, їм не подобається, як прибрали у під’їзді тощо.

Львівгаз (постачає газ), Львівтеплоенерго (постачає гарячу воду, опалення), Львівводоканал (постачає холодну воду), Львівобленерго, ЛКП (обслуговування). Загальна заборгованість по франківському району становить понад  1,5 млн грн, з яких 1,25 млн грн – за гарячу воду, опалення. Загальна заборгованість по ЛКП – понад 150 тис. грн, і це без урахування тих боржників, з чиїх доході вже стягують кошти.

У Франківському районі Львова є десять комунальних підприємств: ЛКП «Сонячне» – 159 тис. грн, ЛКП «Навколо базару» – 143 тис. грн, ЛКП «Південне» – 98 тис. грн, ЛКП «Магістральне» – 46 тис. грн, ЛКП «Сокільницьке» – 36 тис. грн, ЛКП «Старий ліхтар» – 34 тис. грн,  ЛКП «Волецьке» – 29 тис. грн, ЛКП «Затишне» – 10 тис. грн, ЛКП «Листопадове» та ЛКП «Старий квартал» – 0 грн".

З Інтернету
З Інтернету
1/1

Головний спеціаліст юридичного відділу Франківського районної адміністрації Львівської міської ради Олександр Наконечний розповів, що таке рейд, а також про юридичну сторону цієї проблеми.

«Рейд – це умовна назва примусового виконання судового рішення. Чому рейд? Тому що у заході приймають участь не тільки державні виконавці, а й представник від стягувача, представник від районної адміністрації, деколи навіть поліцію залучають. Закон України передбачено, що судове рішення обов’язкове для виконання на всій території України. А складається така ситуація, коли суд постановив рішення, а боржник не виконує його.  Тому стягувач звертається до відділу виконавчої служби у своєму районні з метою змусити боржника виконати судове рішення, оскільки виконавча служба наділена такими повноваженнями.

Окрім того виконавець, отримавши і відкривши кримінальне провадження, також скеровує людині повідомлення і надає термін на добровільне його виконання. У разі, якщо боржник і після цього на виконав своє зобов’язання, то застосовуються такі заходи як рейд – візити до боржника за його адресую та можливе стягнення за рахунок майна.  Переважно вилучають ноутбук, комп’ютер чи телевізор.

Вартість вилученого об’єкта встановлюється в порядку публічного конкурсу на сайті «СЕТАМ», де державний виконавець його виставляє, експерт – оцінює і надає йому свою певну вартість. Тоді на публічних торгах лот продається, а виручені кошти ідуть частково на погашення заборгованості, а також на покриття затрат на виконавчі дії».

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/4

Додамо, що є перелік майна, яке держвиконавці не мають права описувати. Відповідно до додатку до закону України «Про виконавче провадження» зі змінами 2 червня 2016 року є перелік майна, яке не може бути стягнене за виконавчими документами, тобто рішеннями суду:

– предмети щоденного побутового особистого вжитку для задоволення щоденних фізіологічних та гігієнічних потреб (посуд, постільна білизна, засоби гігієни), речі індивідуального користування (одяг, взуття, всі дитячі речі);

– лікарські засоби, окуляри та інші вироби медичного призначення, необхідні боржникові, членам його сім’ї та особам, які перебувають на його утриманні, за медичними показаннями;

– меблі — по одному ліжку та стільцю на кожну особу, один стіл, одна шафа на сім’ю;

– один холодильник на сім’ю;

– один телевізор, персональний комп’ютер на сім’ю, один мобільний телефон — на кожну особу;

– запас питної води, продукти харчування, необхідні для особистого споживання;

– майно, необхідне для відправлення релігійних культів та ритуальних обрядів, професійних занять, знаряддя особистої кустарної і ремісничої праці, книги;

– паливо, для приготування щоденної їжі та опалення;

– призи, державні нагороди, почесні та пам’ятні знаки, якими нагороджений боржник тощо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ