Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Мінвугілля пропонує щомісячно підвищувати вартість вугілля на 6 відсотків

Міністерство вугільної промисловості пропонує з 1 лютого 2007 року розпочати поетапне підвищення цін на вугілля – на 6 відсотків щомісячно. Про це, як повідомляє RBK-Україна, повідомив міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб. Як вважає Тулуб, необхідність підвищення ціни на вугілля викликано насамперед подорожчанням електроенергії, яку використовують шахтарі, мовляв, у 2006 році електроенергія зросла в ціні з 20,5 коп. за кВт/годину до 38,2 коп. за кВт/годину. Другим чинником подорожчання Тулуб називає подорожчання матеріалів – у 2006 році воно становило 23,15%. «При цьому ціни на вугілля протягом 2006 року залишилися незмінними. При запланованому збільшенні об’ємів виробництва електроенергії в 2007 році, при існуючих цінах втрати вугільної промисловості будуть колосальні», – сказав Тулуб. За словами міністра, відповідні документи вже направлені на розгляд віце-прем’єра з питань паливно-енергетичного комплексу Андрія Клюєва.
Ініціативу Тулуба вже встиг офіційно підтримати міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, за словами якого світова тенденція підвищення цін на енергоносії торкнеться і вугілля, водночас збільшення ціни на вугілля відгукнеться збільшенням інвестиційних відчислень на видобуток вугілля. „Метою підвищення цін на вугілля стане збільшення інвестиційних відчислень, за рахунок яких планується наростити вуглевидобуток, водночас знижуючи споживання природного газу в промисловості. Ми підтримуємо ініціативу Мінвуглепрому», – цитує RBK-Україна слова Бойка.
Вугільники ініціативу Мінвугілля підтримують «на ура». «У минулому році фактично на 30 відсотків зросла ціна на електроенергію, в той час як ціни на вугілля хоч і переглядалися в І кварталі 2006 року, але не суттєво. Тому вугільники підтримують таку ініціативу міністра», – сказав у коментарі «Гал-info» заступник директора ДП «Львіввугілля» Микола Бродер. За словами Бродера, йдеться насамперед про необхідність підвищення цін на енергетичне вугілля, яке споживають електростанції. «Шахти Львівської області видобувають енергетичне вугілля, яке в повному об’ємі споживають теплоелектростанції Львівщини. «Усі об’єми вугілля викуповують Добротвірська ТЕС та Бурштинська ТЕС, і ми не маємо об’ємів, які б ішли закордон на експорт, тому коли ми говоримо про необхідність підвищення ціни, то мова йде про покриття собівартості видобутку, а не про «заробляння» надприбутків», – говорить Бродер. 
Як говорять експерти, дефіцит фінансування вугільної промисловості зараз становить 2 млрд грн. При тому, що в 2006 році ціни на вугілля залишилися незмінними  –238-265 грн за тонну, тарифи за електроенергію збільшилися в 1,68 раза, а розрахункове подорожчання матеріалів становить 1,234%. Також цінова диспропорція існує і на внутрішньо-зовнішньому ринку споживання електроенергії – в той час як Україна експортує електроенергію по 0,18 грн за кВт/годину, вугільні підприємства закуповують її у тих електростанцій, на які ж самі постачають вугілля, – по 0,382 грн за кВт/годину.
Ще одним приводом для підвищення цін на вугілля можна вважати й ініціативу уряду збільшити кількість шахт та вуглевидобутку, об’єми яких зокрема планується відправляти на експорт. Оскільки, з одного боку, бюджет є не «бездонним» і, крім фінансування стратегічної вугільної галузі, потрібно фінансувати й інші промислові галузі, які фактично є дотаційними. А з другого боку, хоч Україна і входить в першу десятку країн – найбільших видобувальників вугілля, але інвестор фактично позбавлений можливості вкладати інвестиції в цю галузь через те, що всі вітчизняні шахти є державними, тому підвищення цін на вугілля є деякою мірою виходом з цієї складної ситуації.  
 
Валентин КОНЦЕВИЧ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ