Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Міражні мрії Кремля

На Московії настав відчай. Кремль кидає останні резерви, щоби зруйнувати поступ України в цивілізований світ, фінансує свою агентуру і дестабілізацію на Донбасі. Київський суд підтвердив законність стягнення із «Газпрому» $6,4 мільярда, «Газпром» не вбачає ризиків нестачі газу в ПСГ України.

Облгази нарешті будуть платити за користування державною газотранспортною системою, а на газовий ринок України зайшла азербайджанська газова компанія «Socar». У Британії прийняли власний «Закон Магнітського», Нідерланди «кинули» Кремль і підтвердили ратифікацію асоціації Україна-ЄС, Москву вкотре назвали «гніздом міжнародного тероризму» і готують кремлевладців до суду в Гаазі. Трамп остаточно дав зрозуміти, що Путін пролетів наче стерх над Парижем, а сенатор Ліндсі Грем пообіцяв путінському оточенню ще у поточному році напуцувати сідниці.

РФ активізувала наступ на українську державність

Юрій Луценко, Генеральний прокурор України, під час спільного брифінгу із Василем Грицаком, головою СБУ, повідомив, що РФ оголосила наступ на українську державність.

Юрій Луценко наголосив: «Після того, як українська армія відбулась, Москва оголосила наступ на внутрішньополітичну українську державність. Я далекий від того, щоби звинувачувати всіх, хто знаходиться в опозиції, у співпраці з Москвою, я категорично це відкидаю. В Україні, як у цивілізованій країні, має бути опозиція, і наше завдання, всієї правоохоронної системи, захистити її законні інтереси. Однак ми чітко усвідомлено, що РФ поставила завдання створити перед українськими громадянами враження «фейкової держави», яка не відбулася, яка не може контролювати власне політичне життя.

Усі круглі столи, проплачені з Москви, які закликають до федеральної України, до вільних економічних зон, до знищення вертикальних структур України, хочуть показати, що Україна недієздатна в нинішній формі. Правоохоронна система робила та буде робити все, щоб довести зворотне: Україна є унітарна держава, яка буде захищати свою територіальну цілісність».

Доктрина інформаційної безпеки України

Петро Порошенко затвердив указ про «Доктрину інформаційної безпеки України». Як інформує прес-служба президента, своїм підписом Порошенко ввів у дію рішення РНБО. У документі сказано: «Необхідність ухвалення «Доктрини інформаційної безпеки України» зумовлена виникненням актуальних загроз національній безпеці в інформаційній сфері, а також потребою визначення інноваційних підходів до формування системи захисту та розвитку інформаційного простору в умовах глобалізації та вільного обігу інформації».

Метою Доктрини визнано, серед іншого, протидію «руйнівному інформаційному впливу РФ в умовах розв’язаної нею гібридної війни». У документі наголошено на необхідності моніторингу інформації у ЗМІ та в Інтернеті, поширення якої заборонено в Україні. Доктрина передбачає низку зобов’язань для різних міністерств і відомств із «вироблення і впровадження стратегії інформаційного забезпечення процесу звільнення та реінтеграції тимчасово окупованих територій».

Василь Грицак: Росія фінансує  дестабілізацію ситуації в Україні

Під час спільного брифінгу із Генеральним прокурором України Василь Грицак, голова СБУ, оприлюднив докази втручання РФ у внутрішні справи України та  фінансування проектів дестабілізації в країні. Наприклад, прес-центр відомства повідомив, що оперативники СБУ перехопили розмови Костянтина Долгова, офіційного представника т.зв. «Міністерства закордонних справ «ДНР», із Алєксандром Чуліндіним,  співробітником спецслужб РФ. Під час зафіксованої розмови Чуліндін  ретельно  інструктував «протеже» стосовно  організації акцій протесту під час проведення заходів зі вшанування  річниці Революції Гідності. Оперативники СБУ також зафіксувала численні контакти представника російських спецслужб із громадянами України.

Василь Грицак оприлюднив переговори російських кураторів із групою громадян України, деякі з яких є помічниками народних депутатів та лідерами громадських організацій. Записи доводять, що Кремль фінансує:

▪ штучні ініціативи федералізації України;

▪ створення так званих «спеціальних економічних зон»;

▪ виборності губернаторів і  керівників регіональних правоохоронних органів;

▪ відновлення економічних зв’язків із РФ;

▪ надання російській мові особливого статусу.

Проплачені агенти Кремля просувають ці наміри відразу за двома напрямами:

▪  на рівні окремих регіонів, через депутатів обласних, місцевих і районних рад;

▪  на загальнодержавному рівні ‒ через Верховну Раду України.

Агентура Кремля організовує форуми, круглі столи, спільні проекти з Москвою, конгреси з прийняттям підсумкових звернень до Верховної Ради і президента України для створення ілюзії масової підтримки ініціатив та здійснення політичного тиску на владу.

Василь Грицак наголосив: «Російські куратори хочуть створити враження недієздатності української влади та нав’язати своє бачення державного устрою нашої країни. Однак «червоні прапорці» для цих доморощених москвофілів  ми вже розставили».

РФ фінансує «ОРДЛО» і прокремлівську опозицію в Україні

Відповідний механізм фінансування викрили співробітники СБУ в рамках низки відкритих раніше кримінальних проваджень. Згідно інсайдерської інформації, у першому кварталі 2017 року до «бюджетів «ДНР/ЛНР» передбачено надходження понад 11 мільярдів  рублів. Власними силами терористи не здатні зібрати навіть 2 мільярдів. Отож допоміжна  сума запланована у вигляді отримання фінансової допомоги від уряду РФ, а сам проект бюджету узгоджувався між так званою «народною радою «ДНР/ЛНР»  та профільними міністерствами РФ.

Одним із механізмів наповнення бюджету терористів є приватний благодійний «Фонд підтримки міжнародних гуманітарних проектів», засновником якого у 2015 році  став московський «Міжнародний розрахунковий банк». Значні кошти із московських надходжень ватажки терористів використовують для фінансування пропагандистської роботи серед населення з метою дискредитації України і для внутрішніх антиукраїнських акцій.

Київський суд підтвердив законність стягнення із «Газпрому» $6,4 мільярда

Київський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення Господарського суду Києва від 5 грудня 2016 року, яким той зобов'язав газового монополіста РФ виплатити штраф і пеню, які наклав Антимонопольний комітет. На загал, за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через Україну, «Газпрому» присудили сплатити 172 млрд гривень. «Газпром» ще має право оскаржити рішення у Вищому господарському суді України, але це йому мало чим допоможе.

Нагадаємо, 22 січня АМКУ оштрафував «Газпром» на 85,966 млрд гривень за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу. Міністерство енергетики РФ  висловило глибоку стурбованість рішенням Господарського суду Києва і заявило, що сплачення штрафу створить ризики для надійності і стабільності транзиту російського газу через Україну. Але не пояснило, у чому саме криються ризики. Навпаки, Україна отримає більше коштів і придбає більше газу для компресорних станцій для надійного транспортування головних газових потоків.

Міненерго Росії закликало Україну скасувати судове рішення, бо в психології москвинів закладено, що тільки Москва може штрафували колишні республіки СРСР, але ніяк навпаки.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик  підтвердив, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман гарантував Єврокомісії, що транзитний газ Москви не буде заарештований за рішенням суду. АМКУ розглядає можливість стягнення з «Газпрому» штрафу в іноземних юрисдикціях.

«Газпром» не вбачає ризик нестачі газу в ПСГ України

На відміну від численних усних заяв керівництва «Газпрому», в офіційному звіті компанії, який опублікували в лютому 2017 року,  не визнано ймовірний  ризик нестачі газу в українських ПСГ. Ризики, що пов'язані з транзитом газу через Україну, описані такою фразою: «Зараз побоювання щодо надійності постачання газу в Європу через територію України зумовлені політичною нестабільністю у цій країні, яка посилена як несприятливими економічними обставинами, так і заборгованістю НАК «Нафтогаз України» перед ВАТ «Газпром» за поставлений газ. За звітний період порушень контракту на транзит із боку НАК «Нафтогаз України» не виявлено».

Компанія «Socar» зайшла на ринок України. «Газпром», прощай

Торговий дім «Сокар-Україна» (дочірня компанія азербайджанської «Socar») почав торгівлю природним газом на ринку України. Про це свідчать копії договорів компанії з оператором газотранспортної системи, компанією «Укртрансгаз» про транспортування газу, а також копії договору купівлі/продажу природного газу, що оприлюднені в системі публічних закупівель ProZorro.

Зокрема,  Торговий дім «Сокар-Україна» підписав договір із «Укртрансгазом» на транспортування в ЄС 180 млн кубометрів природного газу із січня по грудень 2017 року; а  компаніями  «ЕРУ Трейдинг» і ТОВ «Евроэнерготрейд» – про закупівлю 131 млн та 220 млн кубометрів газу із постачанням його клієнтам упродовж 2017 року.

Згідно тендерної документації публічного акціонерного товариства «Укрзалізниця», «Сокар-Україна» також є одним із претендентів на постачання 36,6 млн кубометрів газу.

Облгази нарешті змусять платити за транспортування газу

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман 21 лютого підписав постанову уряду, якою зобов'язав Міністерство енергетики та вугільної промисловості перейти на договори оренди газорозподільної системи. У 2012 році уряд Азарова передав газорозподільні системи України у безкоштовне користування приватним облгазам. Через це рішення бюджет України щодня недоотримує 1,3 млн гривень.

У квітні 2015 року парламент прийняв Закон «Про ринок природного газу», яким заборонив віддавати газорозподільні системи, власником яких є держава, у користування на праві так званого господарського відання, тобто безкоштовно. Проте спочатку уряд Яценюка, а потім і Гройсмана відмовлялись виконувати норму закону – ГРС продовжували перебувати у безкоштовному використанні приватних облгазів, а бюджет втрачав приблизно півмільярда у рік.

Завдяки спільним зусиллям юристів, керівництва «Газ України» і народних депутатів, прем'єр-міністр Гройсман таки підписав постанову, якою зобов'язав Мінпаливенерго перейти на договори оренди газорозподільної системи.

В Україні, виявляється, практично всі газорозподільчі мережі – це державна власність. І за дивним збігом обставин облгази, які належать групі Фірташа-Льовочкіна безкоштовно користуються всіма газорозподільчими мережами, які знаходяться в державній власності.

У Гройсмана розпланували подорожчання газу

Кабмін затвердив нові правила щодо перегляду тарифів на блакитне паливо для населення. Про це повідомили на сайті «Урядового порталу». Тепер, за новими правилами, уряд може переглядати ціну на газ для населення раз у півроку, якщо вартість закупівлі газу у попередньому періоді зросла на понад 10%. Нагадаємо, раніше Кабінет Міністрів переглядав тарифи щокварталу.

За останній опалювальний період ціна на газ зросла практично вдвічі. Уряд визначив єдину граничну роздрібну ціну на газ, яка становить 6,81 тисячу гривень за кубометр. З огляду на  чергове підвищення тарифів за послуги ЖКГ, зокрема збільшенням цін на електроенергію, українцям навесні двічі перерахують розмір субсидій. Перший етап перерахунку відбудеться у березні через підвищення тарифів на електроенергію з 1 березня. А другий – наприкінці опалювального періоду.

Докази для Гааги

Ребекка Хармс,  євродепутатка від Німеччини, відвідала з офіційним візитом прифронтову Авдіївку. Військові України показали парламентарці ЄС  наслідки обстрілів терористів, розповіли про безперервні провокації.

Хармс побувала в житловому будинку, який терористи Кремля обстріляли із танка, дізналась про жертви серед мирного населення і поспілкувалась із українськими воїнами на передових позиціях. Європолітик повідомила, що вражена мужністю бійців АТО і запевнила, що Україна не залишиться на самоті в боротьбі з московським агресором, оскільки тепер увесь світ знаходиться в тривожному стані в зв'язку з подіями на Донбасі.

Суд над Путіним буде

Міністр юстиції України Павло Петренко вважає, що суд над вищим керівництвом РФ буде, але для цього потрібен час.  Міністр упевнений, що кремлівське керівництво, на чолі з Путіним, обов'язково постане перед Міжнародним кримінальним судом у Гаазі за військові злочини проти України.

Практика цього суду Гааги полягає в тому, що він починає моніторити такого роду конфлікти, а до розгляду справ по суті приступає тільки після того, як конфлікт завершиться. Тобто, повинна закінчитися хоча б гаряча фаза війни, як це було в Грузії.  І саме тому, щоби не сісти на лаву підсудних, Путін не припиняє ескалації конфлікту на Донбасі. Київ уже подав позов до РФ у Міжнародний суд у рамках двох конвенцій.  

Україна буде випусками електромобілі

У Міністерстві інфраструктури України розглядають питання виробництва власних електромобілів. Є сподівання, що гучні бренди привернуть увагу українських споживачів. Таке рішення було прийнято у зв'язку із зростаючим інтересом українських автомобілістів до електрокарів. За статистикою, у січні 2017 року було продано 4700 автомобілів, які передбачають використання альтернативних джерел енергії. Це на 54% більше порівняно з січнем 2016 року.

Український уряд планує зменшити ціну на продаж імпортних електромобілів до 21%. Це стимулюватиме розвиток виробництва електрокарів. Навесні 2017 року на українському авторинку з'явиться ще один електромобіль – Opel Ampera-e. На даний момент це чи не найбільш «витривалий» у своєму класі електромобіль. На одному заряді акумуляторів Opel Ampera-e може подолати 380 км.

Канадська програма для України

Канада працює над широкою програмою допомоги Україні у протидії кремлівській агресії. Про це повідомив Харджит Саджан, міністр оборони Канади.

Як відомо, орієнтовно 200 канадських військових інструкторів із позаминулого року проводять заняття з українськими військовослужбовцями на Яворівському та Кам’янець-Подільському полігонах у рамках операції UNIFIER. Втім, їхній мандат завершується 31 березня 2017 року. Отож під час візиту до Києва прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, Петро Порошенко звернувся до нього із проханням продовжити термін перебування в Україні канадських інструкторів.

Крім того, під час зустрічі віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України із міністром оборони Канади було домовлено про продовження канадської місії «у такому форматі, який буде найпотрібнішим для українських Збройних Сил».

І все ж таки його «зачистили»!

Із такою сенсаційною публікацією виступило британське видання, опублікувавши  статтю «Розтин показав, що посланник Росії в ООН Чуркін був отруєний». За даними видання отрута була виявлена у нирках. Витік інформації про розтині свідчить, що смерть Чуркіна настала у понеділок, 20 лютого, о 10 годині ранку після прийому отруєної їжі.

У статті сказано, що отрута спровокувала гостру серцеву недостатність, значний некроз у всіх шарах слизової оболонки товстої кишки і ураження надниркових залоз. Видання обіцяє опублікувати більш детальну інформацію, як тільки вона стане доступною.

Нагадаємо, раніше інсайдер ФСБ – так звана журналістка Латиніна із «Еха Кремля» – запустила дезінформацію, що Чуркін помер після емоційного телефонної розмови з Путіним. Проте незалежні коментатори звернули увагу, що смерть Чуркіна стала черговою в низці «дивних» смертей осіб, які так чи інакше дотичні до правди про збитий в Україні малайзійський рейс МН-17.

8.11.2016

Сергій Кривов, комендант Генконсульства РФ у Нью-Йорку. Впав із даху консульства, серцевий напад. Із серцевим притупом поліз на дах і впав.

19.12.2016

Андрій Карлов, Надзвичайний і повноважний посол у Туреччині, демонстративно застрілений.

19.12.2016

Петро Польщіков, головний радник латиноамериканського департаменту МЗС. Вогнепальне поранення в голову у своїй квартирі в Москві.

09.01.2017

Андрій Маланін, консул РФ в Афінах, помер у своїй квартирі, серцевий напад.

26.01.2017

Олександр Кадакін, Надзвичайний і повноважний посол РФ в Індії, серцевий напад.

20.02.2017

Віталій Чуркін, Постійний представник РФ при ООН і Раді Безпеки ООН – серцевий напад. Стосовно Чуркіна – особливе роздратування. Все ж таки при ООН служив Кремлеві, могли б його уважити, відійти від сердечного шаблону і застосувати інший варіант. Наприклад, крововилив у голову або вдавлення котлетою.

Для Московії потрібний лепрозорій

Через тривалу фінансову кризу у населення Московії відбуваються мутації в мозку, що призводять до незворотних наслідків. В «Общественной палате» відбулися слухання на тему «Психічне здоров'я нації». Присутні психіатри і психологи констатували: москвинське суспільство не просто психічно нездорове, воно почало стрімко деградувати через постійні стрибки курсів валют, цін, економічної кризи та відчуття дискомфорту на міжнародній арені, – пише видання «Утро».

Крім того, все менше психіатрів дають позитивний прогноз щодо перспективи вилікувати московитів у майбутньому. Не додають оптимізму і недавні зарубіжні дослідження. Так, у ХХ столітті психіатри вважали, що виникнення і зникнення депресії залежить від травмуючих факторів зовнішнього середовища. Тобто, втратив роботу, кинула дружина – сталася депресія. Знайшов нову роботу і нову дружину – депресія відступила.

Сучасні дослідження довели – ймовірність позбавлення хвороби безпосередньо залежить від її тривалості. Якщо депресія триває півроку і більше, в півкулях голови відбуваються серйозні мутації – розширення бічних шлуночків мозку, збільшення мозкових мигдалин тощо. Після таких мутацій повернення з депресії до нормального стану стає вже неможливим. Крім депресії, на Московії із 2015  року спостерігається сплеск шизоїдних станів, через що психіатри очікують помітний «приріст» кількості шизофреніків. Про це теж попереджають новітні зарубіжні дослідження. Так, раніше психіатрія вважала, що виникнення шизофренії найбільшою мірою залежить від спадковості (на 80%), і лише на 20% – від умов життя.

У 30-х роках ХХ століття у Німеччині шизофреніків почали каструвати, щоби зменшити їх популяцію. Очевидно, у зв'язку зі затяжною економічною кризою, досвід Німеччини доведеться застосувати і на Московії, де животворні скрепи РПЦ виявились недостатніми. Західні психіатри вважають, що найбільш ефективний засіб для убезпечення світової спільноти від московсько-уральської пошесті – примусово помістити всю Московію у спеціальний міжнародний лепрозорій.

Шеф, всьо пропало!

Парламент Нідерландів ратифікував угоду з Україною. Кремлівські кошти і всі титанічні зусилля москвинів стосовно недопущення ратифікації асоціації Україна-ЄС пішли наче з димом. Нижня палата парламенту Нідерландів (Палата представників) офіційно підтвердила ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною.

За ратифікацію Угоди проголосували 89 з 150 депутатів палати, 55 проголосували проти, а 6 депутатів утримались. На відміну від інших питань порядку денного, голосування з українського питання відбувалось за особливою процедурою: кожен із депутатів мав персонально відповісти, чи підтримує ратифікацію, після чого відбувся підрахунок голосів.

Це голосування не є кінцевим для ратифікації. Для завершення процедури повинна проголосувати і Верхня палата (Сенат), після чого ратифікаційні грамоти передадуть на підпис королю і відправляють у Брюссель. Сьогодні у Сенаті більшість голосів за асоціацію з Україною.

Кремль – гніздо міжнародного тероризму

Московська влада причетна до спроби військового перевороту в Чорногорії у жовтні 2016 року. Про це заявив Мілівоє Катніч, спеціальний прокурор Чорногорії. Висновки зроблені на підставі показань фігурантів справи і даних їхніх зафіксованих розмов.

Міло Джуканович, ініціатором вступу Чорногорії в НАТО і колишній прем’єр-міністр країни, також  звинуватив РФ у прагненні дестабілізувати ситуацію на Балканах. Джуканович повідомив, що в разі вдалого перевороту новий маріонетковий уряд повинен був би підпорядковуватись інтересам Москви. У такий спосіб Кремль мав намір зробити меседж усій Європі та НАТО, що без дозволу Путіна НАТО на Балканах не розшириться, бо цей регіон є «зоною інтересів Москви».

Нагадаємо, що останнім часом у Москві прокремлівські політологи почали називати Чорногорію, а також Македонію, Боснію і Сербію, союзниками СРСР, хоча колишні югославські республіки ніколи не належали до складу радянського блоку. Ці чотири  країни декларують прагнення вступити до Євросоюзу, а одна із них має твердий намір ще долучитись і до оборонного союзу НАТО.

Британський «Закон Магнітського»

П'ять років тому США запровадили «Закон Магнітського», названого в честь юриста, замордованого в тюрмі РФ. Тепер і Велика Британія ухвалила власний аналог такого закону. Парламент  Туманного Альбіону дозволив вилучати нерухомість і «заморожувати» активи осіб, які причетні до порушення прав людини. Запроваджена  новація розширює поняття «протизаконної поведінки». У Лондоні кажуть, що під дію закону можуть потрапити несумлінні можновладці з усього світу.

Нагадаємо, «Акт про верховенство закону і підзвітності імені Сергея Магнітського» прийняли у 2012 році. Він передбачає застосування санкцій проти посадовців РФ, винних у порушенні прав людини. Цей список неодноразово розширювали, проте офіційні особи найбільш високого рангу, наприклад, громадянин Путін, в нього не потрапляли.  Поки що.

Майкл Коен: Пропозицій стосовно Криму не було, це – вигадка

Видання «The Washington Post» повідомило, що Майкл Коен – особистий адвокат президента США Дональда Трампа, спростував передачу Білому Дому пакету пропозицій щодо Криму в обмін на скасування антимосковських санкцій. Коротка зустріч із депутатом Артеменком насправді була, проте адвокат Коен ніяких документів не брав, а запропонував Артеменкові надіслати свої пропозиції офіційно на адресу Білого Дому.

Видання «The New York Times» повідомило, що за тиждень до своєї відставки Майкл Флінн, радник президента США з питань нацбезпеки, отримав пакет із пропозиціями щодо зняття санкцій із Москви та врегулювання ситуації з окупованим Кримом. За інформацією видання, у написанні пропозицій брав участь депутат Верховної Ради Артеменко, член фракції Радикальної партії.

Ці пропозиції Флінн отримав начебто особистий адвоката Майкла Коена. У плані, зокрема, містились вимоги про виведення кремлівських терористів із сходу України в обмін на референдум стосовно передачі Криму Москві  в оренду строком на 50 або 100 років.

Черговий танкер із американським ЗПГ знову в Іспанії

Лондонське аналітичне видання «S&P Global Platts» повідомило, що в Іспанію прибув наступний танкер із американським ЗПГ (зрідженим природним газом). Від початку 2017 року із Сабін-Пас (штат Луїзіана) на Іберійський півострів прийшли чотири танкери: три – в Іспанію, один – у Португалію.

Під час останнього минулорічного  брифінгу заступник голови правління «Газпрому» Алєксандр Медведєв розповів, як перший танкер із американським ЗПГ прийшов у Португалію, але не зміг розвантажитись. Очевидно, що ця брехня була зроблена заради Путіна, який дуже нервово сприймає американські успіхи в газовому секторі.

Проте найбільшу нісенітницю озвучив у квітні 2013 року колишній міністр енергетики РФ, член Ради директорів «Газпрому» Ігор Юсуфов. Він авторитетно запевнив Путіна: «Я вважаю, що сланцевий газ – це дуже важкий бізнес, дуже збитковий бізнес і дуже шкідлива річ для навколишнього середовища. І те, що американці стануть експортером сланцевого газу, – це просто міф. Такого експорту не буде ніколи».

Трамп виголосив програмні заяви проти глобалізації та мігрантів

Президент США виступив із промовою під час конференції консервативних політичних активістів, під час якої окреслив пріоритети роботи своєї адміністрації. Він пообіцяв значні інвестиції у розвиток армії, виступив проти глобалізації та назвав «фейкові» ЗМІ головними ворогами американців. Трамп наголосив, що не може бути ні глобального гімну, ні глобальної валюти, ні глобального прапору.

Президент США назвав Німеччину, Швецію і Францію повчальними зразками наслідків нерегульованої міграції. Він підтвердив реалізацію свого  указу щодо обмеження в'їзду мусульман до США та зазначив, що й надалі боротиметься з нелегальною міграцією. Для легальної міграції, особливо для сезонних робіт, буде передбачена спеціальна робоча віза із соціальними і медичними гарантіями для сезонних робітників.

Нагадаємо, Білий Дім не пустив на брифінг Шона Спайсера, прес-секретаря президента США,  представників низки американських ЗМІ.  До списку тих, кому заборонили вхід на Капітолійський пагорб, потрапили видання «The New York Times», «The Hill», «Politico», «BuzzFeed», «Daily Mail», «Los Angeles Times», «New York Daily News», CNN і BBC.

Як відомо, у команді президента США доволі жорстко реагують на критичні матеріали ЗМІ. Раніше Дональд Трамп назвав телеканал CNN засобом масової дезінформації, який «випускає фейкові новини». Керівництво Білого Дому не буде посилати своїх представників на програми телеканалу Трамп також звинуватив Федеральне бюро розслідувань США у нездатності зупинити витік секретної інформації у ЗМІ.

«The Times»: Путіну треба остерігатись кадрових перестановок Трампа

Герберт Макмастер, американський генерал  і новий радник президента США, є «стовідсотковою. загрозою» для Москви. За інформацією британського видання, призначення Макмастера свідчить про те, що адміністрація Білого Дому має намір змінити дружню політику щодо Кремля.

Макмастер ще в 2016 році контролював дослідження, присвячене загрозі армії РФ і як їй повинна протистояти Америка. Про Макмастера схвально відгукується щирий приятель України сенатор Джон Маккейн, який не раз бував у Києві. Маккейн назвав нового радника «людиною природженого інтелекту, характеру і здібностей», а проукраїнський сенатор Ліндcі Грем – людиною, яка усвідомлює загрози для США.

У минулому році генерал Макмастер наголосив, що вторгнення Росії в Україну в 2014 році є подією, яка поклала кінець періоду після «Холодної війни». Виступаючи в Сенаті США, Герберт Макмастер попередив, що Москва несе загрозу для всього світового порядку.

Як вважає Марк Кансіан, аналітик із Центру стратегічних і міжнародних досліджень США, призначення генерала Макмастера змінить тональність і образ мислення в адміністрації Трампа щодо зовнішніх загроз. Екс-посол США в РФ Майкл Макфол повідомив, що генерал Макмастер «не побоїться не погоджуватись із думкою свого боса, коли вважатиме це потрібним».

Ліндсі Грем: Напуцуємо Кремлеві сідниці

Видання «Bloomberg» повідомило: республіканець Ліндсі Грем пообіцяв, що Конгрес США продовжить готувати законопроект щодо додаткових санкцій проти РФ за її втручання в президентські вибори у США, а також продовжить досліджувати дестабілізаційні методи, застосовані розвідкою РФ. Сенатор вважає, що так необхідно поступити, щоб інші країни не ставали жертвами подібних хакерських нападів.

Ліндсі Грем передбачає, що підготовлений законопроект отримає схвалення понад 2/3 голосів Конгресу, тож президент Трамп буде змушений підписати його незалежно від особистої позиції. Законодавець закликав главу держави зробити чітку заяву, що Москва заплатить високу ціну за втручання у виборчий процес США.

Грем оголосив, що 2017 рік буде роком, коли «Конгрес надере Росії задницю». Конгресмен зазначив, що, хоча минулого року під час виборів постраждали демократи, у наступний раз не покарання Москви «може заохотити китайців або іранців на атаку проти Республіканської партії». Отож у питанні виборів повинна діяти солідарність за принципом «П'ятої статті» НАТО, коли напад на одну із партій США повинен вважатись нападом на всі американські партії.

Нагадаємо, раніше під час Мюнхенської конференції з питань безпеки конгресмен Ліндсі Грем звернувся до присутніх: «Спеціально для наших німецьких друзів: ви – наступні жертви Кремля. Нашим друзям у Франції: ви –  після них. Моєму другові Лаврову – сподіваюся, що ви, нарешті, усвідомили деякі наслідки того, що ви і ваш режим робили з демократіями».

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ