Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

Міжнародний кримінальний суд: Путін і К° – військові злочинці

Понеділок минулого тижня почався для Європи з неприємного факту: під час президентських виборів у Молдові та Болгарії більшість голосів отримали кандидати Ігор Додон і Румен Радєв, яких називають проросійськими. А на ранок, у вівторок, мережа загула – арештували Алексея Улюкаєва, того міністра, який увесь час шукав економічне дно Росії.

У Перу, під час саміту АТЕС, Путіну довелось «погуляти по полях», оскільки не всі лідери мали час обговорювати із ним насущні проблеми. А поки учасники АТЕС обурювались проти заявлених протекціоністських планів Дональда Трампа, він формував свою команду, від складу якої у світі занепокоїлись, а в Кремлі напружились. На завершення інформаційно насиченого тижня Парламентська асамблея НАТО рішення про подальшу рішучу підтримку України, адже за висновком асамблеї «РФ – головний фактор дестабілізації безпекової ситуації у світі».

Вперед, у минуле!

У жовтні Ігор Додон, кандидат на посаду президента Молдови, заявив, що в разі приходу до влади має намір провести референдум, під час якого поставить питання щодо скасування угоди про асоціацію Молдови з ЄС, яка, на його думку, була прийнята завчасно й у поспіху, а тому є недоцільною. Оскільки Молдова є парламентською республікою, тому Ігор Додон вирішального значення в політиці країни мати не буде, але розхитування й дезорієнтацію може створити.

Примітно, що і стосовно ключового для Москви кримського питання Додон не раз однозначно висловлювався на користь офіційної позиції Кремля. Новообраний президент Молдови також заявляв, що ситуація з Кримом активізує початок політичних переговорів із Придністров'ям. Додон готовий запропонувати ПМР широку автономію у складі єдиної Молдавської федерації.

Західні експерти провели паралель між президентськими виборами у Молдові та в Болгарії, де президентом став Румен Радєв. Він – колишній генерал ВПС, а як член Болгарської соціалістичної партії неодноразово заявляв про необхідність налагодження відносин із Москвою і скасування санкцій проти РФ. Водночас Радєв наголосив, уже після своєї перемоги, що Болгарія буде розвивати відносини як із Росією, так і зі США, а питання санкцій – це компетенція уряду.

Експерти вважають, що обрання Додона і Радєва, як і обрання Трампа у США, а також англійський Brexit, – це події одного порядку, які вказують на втому людей від курсу «ліберальної глобалістики». Чому фахівці від політики ототожнили вибори Додона і Радєва зрозуміти важко, адже Радєв у своїй першій промові у новій політичній іпостасі сказав: «Я – генерал НАТО. Я – перший болгарин, який закінчив військовоповітряну академію у США. Я буду захищати наше євроатлантичне членство навіть більш радикальними засобами, аніж це робили досі. А для Росії повинно бути чітко зрозумілим одне – ми лояльні члени НАТО і ЄС... Ми повинні звільнитись від колишнього сателітного синдрому та утверджувати політику, яка працює для наших інтересів».

Міжнародний кримінальний суд: Путін і К° – військові злочинці

Рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) відкриває перспективну можливість для переслідування вищого керівництва РФ за військові злочини. Росії не вдалось ошукати міжнародну спільноту й представити події у Криму і на Донбасі як внутрішній конфлікт України.

Міжнародний кримінальний суд опублікував своє рішення та юридичну оцінку зазначеним українським подіям, назвавши їх військовим конфліктом між РФ і Україною. У міжнародній оцінці Росія – це агресор, а тому вище керівництво Кремля можуть притягти до міжнародної відповідальності, бо відтепер і де-факто, і де-юре Крим є не лише окупованою українською територією, але і місцем вчинення воєнних злочинів за наказами Російської Федерації.

Колишній кремлівський політолог Андрій Піонтковський написав у своїй сторінці в соціальній мережі: «Рішення МКС надало підставу для кримінального переслідування керівництва РФ, звинуваченого у вчиненні військових злочинів. Москва намагалась нав'язати версію, що в Криму і Донбасі відбувається внутрішній конфлікт України, що проти Києва повстали доведені до відчаю трактористи і шахтарі, а ЗСУ жорстоко придушили народне воєвиявлення. Тепер цим подіям надано юридичне трактування – це збройне зіткнення між Росією і Україною».

У Кремлі обурились, а Песков галасував, що Крим сам прийшов до Росії, а Путін людина зайнята, йому ніколи буде їздити по всіляких гаагах. На що Пескову у Мережі відповіли, що Путіну не буде потреби витрачати час на поїздки, йому там, у Гаазі, створять умови для постійного перебування.

В істериці Путін терміново вивів Росію звідтіля, де вона і не була – з угоди про Гаазький трибунал: він підписав розпорядження про вихід РФ із Римського статуту. Треба зазначити, що Римський статут РФ підписала, але не ратифікувала його.

Жанові-П'єру Бемба Гомбо, колишньому віце-президенту Демократичної республіки Конго, вихід країни із Римського статуту не допоміг. Після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт, Бемба Гомбо затримали в Бельгії за звинуваченням у військових злочинах, здійснених його озброєними формуваннями.

Парламентська асамблея НАТО: Росія – це агресор

У рамках щорічного засідання Парламентської асамблеї НАТО, що відбулась у Стамбулі, українська делегація, яку очолив голова Верховної Ради Андрій Парубій, презентувала доповідь волонтерської групи «Inform Napalm» про участь підрозділів регулярної армії РФ у військових подіях на Донбасі. Як відзначили автори доповіді, інформацію для неї збирали впродовж двох років та ідентифікували підрозділи 45 сухопутних військових частин російської армії. Це мотострілецькі, артилерійські, танкові підрозділи, війська протиповітряної оборони, розвідувальні підрозділи, снайпери і БПЛА.

Збройна агресія Росії, війна на Донбасі, анексія Криму, повільні реформи, які гальмують олігархи, зокрема й ті, що перебувають при владі, а також млява боротьба з корупцією – такими є основні тези доповіді «Дві війни України: захист незалежності та запровадження реальних реформ», яку прочитали під час Парламентської асамблеї НАТО. Із оприлюдненої доповіді можна виокремити такі ключові теми:

• Росія маскує свою війну проти України, переконуючи світову громадськість, що це внутрішній український конфлікт;

• зроблено перелік найголовніших перешкод на шляху євроінтеграції України;

• перелічено досягнення України на шляху реформ;

• зазначено, що корупція є однією з найбільших загроз національній безпеці та стабільності України.

Під час Парламентської асамблеї НАТО її учасники ухвалили резолюцію «Підтримка пост-Варшавської стратегії оборони та стримування», у рамках якої було визнано російську агресію проти України, а також, що «РФ – головний фактор дестабілізації безпекової ситуації у світі». У підсумку було прийняте рішення про подальшу рішучу підтримку України.

Саміт АТЕС у Перу

АТЕС (Азіатсько-Тихоокеанське економічне співробітництво) – це міжнародний економічний форум, який об'єднує 21 країну для співробітництва в галузі торгівлі та економічного розвитку. Основним завданням АТЕС було названо створення системи вільної і відкритої торгівлі та ліберального інвестиційного режиму в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Цьогорічний саміт відбувся 18-20 листопада в Лімі, столиці Перу.

«Невизначеність...» Так західні ЗМІ охарактеризували загальну атмосферу, яка домінувала під час саміту. Можна сказати, що не тільки невизначеність, але і розгубленість проглядалась на обличчях учасників економічного форуму. Ця тривога була зумовлена результатом президентських виборів у США. Дональд Трамп під час передвиборчої кампанії наголосив, що застосує політику протекціонізму, отож учасники саміту виступили проти і закликали Трампа підтримали відкриту економічну співпрацю.

Іншими словами, Дональд Трамп пообіцяв відновити робочі місця для американців і повернути у США американські виробничі потужності, які ліберальна політика Обами витіснила з країни. Учасники саміту категорично проти, щоб американське виробництво повернулось у США, бо ці країни втратять добре оплачувані робочі місця. Про те, щоби самим взятись за створення національних робочих місць у проблемних країнах АТЕС, під час саміту не говорили. Усіх задовольнила обіцянка Барака Обами переговорити з Дональдом Трампом, щоб зовнішньоекономічна політика США змін не зазнала.

Барак Обама, як діючий президент, востаннє взяв участь у міжнародному заході такого масштабу. Путін також подався в Перу, маючи сподівання,провести останню двосторонню зустріч з Обамою, щось іще виторгувати «під занавіс» його президентської кар'єри, проте у графіку Обами час для кремлівського лідера вже не був передбачений.

Спочатку кремлівські іміджмейкери заявили, 10 листопада, що Обама обов'язково зустрінеться з Путіним, бо цього вимагає напружена міжнародна ситуація. Після жодної реакції з Вашингтона на «безцеремонність» Москви, у Кремлі повідомили, що зустріч відбудеться «на полях» саміту. Далі уточнили, що, можливо, зустріч відбудеться якщо не «на полях», тоді де-небудь «на ногах».

Так воно й сталось. Перед початком засідання «АТЕС-2016» Обама і Путін про щось поговорили хвилини зо дві навстоячки, як можна зробити висновок із відеосюжету, або майже чотири хвилини, як начебто сказав неназваний представник Білого Дому. Міжнародні ЗМІ розтрубили, що були обговорені питання України і Сирії. За дві або навіть і чотири хвилини, беручи до уваги, що Путін англійської не знає, спілкується через перекладача, Обама міг хіба що відчитати його за невиконання домашнього завдання – дорожньої карти Мінських угод та бомбардувань цивільних об'єктів у Сирії.

Ердоган провокує Європу

Президент Туреччини заявив про можливість вступу Туреччини до Шанхайської організації співробітництва (ШОС). Реджеп Ердоган вважає, що Анкара не повинна «за будь-яку ціну прагнути долучитись до ЄС». Він припустив, що Туреччина може натомість приєднатися до блоку за участю Китаю, Росії та країн Центральної Азії. Про ймовірну зміну політичного курсу президент Туреччини розповів виданню «Hürriyet» після свого повернення з Узбекистану та Пакистану, де він перебував із візитом. Ердоган також зазначив, що вже провів відповідну розмову з Путіним.

Лідер Туреччини зробив цю заяву на тлі погіршення відносин із Євросоюзом через жорсткі заходи надзвичайного стану в Туреччині, арешти опозиції та працівників мас-медіа. ЄС та Анкара досі не дійшли компромісу в питанні безвізового режиму. Амбіції Туреччини щодо членства в ЄС також не раз ставилися під сумнів з боку європейських політиків.

До країн-спостерігачів ШОС належать Монголія, Індія, Іран, Пакистан та Афганістан. Туреччина, разом зі ще п'ятьма країнами, має статус «партнера у діалозі».

Не зумів добігти до «курляндського» кордону

Увесь понеділок, 14 листопада, Алексєй Улюкаєв перебував у напруженому робочому ритмі – нарада, консультації, знову нарада. До кінця останнього понеділкового засідання, яке сам і провадив, Улюкаєв не добув: зупинив його і, пославшись на те, що йому терміново треба йти, поїхав на службовій машині в офіс «Роснефти».

Там, на Софійській набережній, Улюкаєву вручили дві великі валізи з двома мільйонами доларів. Одну валізу, легшу, він взяв у руку і поніс до машини, а другу йому люб'язно донесли до машини й поклали у багажник. Своєрідні сліди на руці Улюкаєва залишилися після контакту з ручкою валізи, яка була оброблена спеціальним складом. Після цього валізи відвезли й помістили в спеціальну банківську комірку. Арештували Улюкаєва вночі, щоби він не міг оперативно зателефонувати покровителям, адвокатам, друзям.

Затримання чиновника затяглося на багато годин через те, бо кожну із купюр, а це 20 тисяч штук номіналом 100 доларів, відповідно до закону РФ довелося описувати і оформляти, щоби всі вони були долучені до кримінальної справи.

Улюкаєва звинувачують у тому, що він незаконно вимагав від представника «Роснефти» два мільйони доларів за візування позитивного висновку і оцінки щодо угоди з придбання державного пакету акцій «Башнефть». При цьому, в разі несплати, обвинувачений погрожував перешкодити діяльності «Роснефти», застосовуючи свої службові повноваження.

Екс-міністр економічного розвитку свою провину заперечує, а затримання назвав провокацією. І правильно робить. Бо якщо Улюкаєв насправді погрожував керівникові «Роснефти» Ігореві Сечіну, а фактично вимагав хабара у самого Путіна, тоді до нього повинні були прислати фахівців із лікарні Гіляровського, а не зі слідчого комітету. Оскільки у головного шукача «економічного дна РФ» якихось відхилень не спостерігали, можна впевнено вважати, що його таки підставили. Ймовірно, той же Сечін міг запропонувати: приїдь, віддячу тобі по дружбі. Нічого не підозрюючи, Улюкаєв приїхав, щоб урешті знайти своє індивідуальне дно.

Зазначене вимагання хабара від тандему Путіна-Сечіна було не тільки однозначним самогубством, але і доцільним, тому що, як повідомив штатний кремлівський опозиціонер Навальний, Улюкаєв зберігає за кордоном $60 мільйонів, а його дружина – $15 мільйонів.

Суть арешту в іншому: Улюкаєв запланував поїхати разом із Путіним у Перу для участі в саміті АТЕС, а після завершення саміту вже сам хотів поїхати в якихось справах на Кубу. А із Куби до США – один крок. І цілком реальний політичний притулок.

В якийсь спосіб Путін дізнався про «підступні» улюкаївські наміри і присік їх у зародку. А демонстративна, навіть не прихована «підстава» із хабаром послужила сигналом для всього політичного істеблішменту, що зістрибнути з кремлівського потяга запросто так нікому не вдасться. Такого не буде, щоби «Сладку ягоду рвали вместе, горьку ягоду – Путин сам».

Того дня, коли Путін звільнив Улюкаєва з формулюванням «у зв'язку із втратою довіри», а в Басманному суді екс-міністрові обирали міру запобіжного заходу, Дмітрій Медведєв, після розмови з Путіним віч-на-віч, вийшов із кабінету блідим, пригніченим і видимо розгубленим. Ймовірно, Путін переконливо попросив переказати всьому політичному оточенню, що нікому не вдасться пережити важкі часи збоку або «за бугром». Недарма же Путін попередив високопоставлених чиновників, щоби їхні діти і родичі повертались назад, на Росію – хто продовжувати здобувати освіту, а хто жити.

Віддавна на Московії, коли у деспотів «зривало дах», тоді меткі бояри, які потрапляли в опалу й мали передчуття, що можуть накласти головою, рятувались втечею за кордон – в Курляндію. Герцогство Курляндії і Семигалії знаходилось на території сучасної Латвії, належало до Тевтонського ордену, куди, відповідно, не простягалась влада Московського улусу та його сюзерена – Золотої Орди.

Тоді у московському побуті навіть була поширена приказка «Добігти до курляндського кордону», а опальні бояри і опричники московського князя влаштовували змагання, хто до кордону дістанеться першим. І горе було втікачеві, якого опричники наздоганяли. Упійманих, як осіб, які втратили довіру Московського улусу, катували і страчували у різні способи – у залежності від фантазії та побажань кремлівського деспота.

Алексєй Улюкаєв, міністр економічного розвитку РФ, який на ювілей 25-річчя першого пострадянського уряду, де працював радником, ймовірно готувався втекти із Росії, до «курляндського» кордону не добіг.

Кремль повинен відповісти за все

Бен Кардін, сенатор від Демократичної партії у штаті Меріленд і другий за рангом член комітету з питань міжнародних відносин Сенату США, закликав міжнародну спільноту, щоби та притягла Росію до відповідальності за її агресію та вчинені злочини. Він наголосив, що завдання адміністрації США – захищати національні інтереси країни, які сьогодні необхідно почати із вирішення питання агресії РФ. Про це автор звернення написав на шпальтах «The Washington Post».

Сенатор Кардін звернувся до Дональда Трампа із закликом серйозно поставитись до висновків американської розвідки і спецслужб щодо російського втручання у внутрішні справи США і побачити Росію такою, яка вона є насправді – це глобальний супротивник і агресор.

Міжнародну дестабілізацію, внаслідок дій Росії, видно як у питанні України, так і в Сирії, а вихід Росії з юрисдикції Міжнародного кримінального суду говорить сам за себе. А тому США повинні негайно сформулювати повноцінну відповідь на російську агресію:

• необхідно послати чіткий сигнал Кремлеві, що його внутрішня тиранія і міжнародна войовничість будуть мати адекватні наслідки. Для цього необхідно розширити секторальні та точкові санкції;

• потрібно підтримати друзів і союзників США, особливо у Центральній і Східній Європі, забезпечивши їм належний рівень захисту. Крім ініціативи щодо посилення європейської безпеки, ще потрібна ініціатива стосовно захисту європейської демократії;

• доцільно підтримати правозахисників усередині Росії, проти яких посилюються репресії, зокрема проти Ільдара Дадина.

Сенатор Бен Кардін вважає, що його пропозиції, швидше за все, не збігаються з баченням Дональда Трампа, проте новообраному президенту варто пам'ятати, що базові міжнародні цінності – захист прав людини і демократії, підзвітність, свобода слова – повинні бути основою американської зовнішньої політики. І ці погляди, незалежно від партійної приналежності, поділяють багато сенаторів у США.

Безвіз: Запровадять у найближчий, але невідомий час

Дональд Туск, президент Ради Європи, під час телефонної розмови з Петром Порошенком висловив переконання, що досягнення домовленостей про механізм зупинення безвізового режиму для України відбудеться найближчим часом. Співрозмовники схвально відзначили рішення Ради ЄС на рівні послів про початок міжінституційних перемовин щодо запровадження безвізового режиму для громадян України, – повідомила прес-служба президента України.

Принагідно сторони обговорили підготовку до саміту Україна-ЄС, який відбудеться в Брюсселі 24 листопада, а також не оминули ще одного важливого питання – завершення процесу ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС із боку Нідерландів. У якійсь мірі ця угода навіть більш важлива для України, аніж безвізовий режим, який уже вирішено, що буде запроваджений. Чи цього року, чи наступного – це вже суттєвого значення немає.

Безпрецедентний пранкергейт

Правоохоронні органи Киргизстану затримали громадянина республіки, якого підозрюють у причетності до організації телефонної розмови пранкерів із президентом Порошенком. Затриманого помістили під варту до з'ясування всіх обставин справи.

Окрім того, відбулась телефонна розмова між міністрами закордонних справ Киргизії та України – Ерланом Абдилдаєвим і Павлом Клімкіним. Сторони домовилися провести спільне розслідування, підсумки якого будуть розглянуті на початку грудня у Гамбурзі під час двосторонньої зустрічі Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ. Тільки за підсумками цієї зустрічі можна буде визначити ступінь провини відповідних співробітників із обох сторін, мимоволі залучених у кремлівську інтригу.

Сапар Ісаков, завідувач відділом зовнішньої політики у ранзі заступника керівника Апарату президента Киргизстану, підозріло швидко зорієнтувався і відразу того ж дня, коли відбувся інцидент, повідомив, що президента України розіграли телефонні жартівники. Не інакше, як із Кремля йому підказали.

Операція СБУ, яка стане хрестоматійною для підручників спецслужб

Служба безпеки України, Генеральна прокуратура та Національна поліція викрили зухвалий злочин російських спецслужб – викрадення Іллі Богданова, блогера і колишнього співробітника ФСБ. Про це повідомив голова СБ України Василь Грицак під час спільного брифінгу з Генеральним прокурором Юрієм Луценком. Викрадення Богданова відбулось напередодні презентації його книги про методи роботи російських спецслужб.

СБУ отримала інформацію, що на Харківщині планують переправити через українсько-російський кордон викраденого Іллю Богданова. На кордоні з Росією оперативники СБУ спільно з бійцями «Альфи» затримали двох зловмисників при спробі переміщення викраденого Богданова.

СБУ встановила ввесь ланцюг злочинної схеми: співвиконавців викрадення, які мали перевезти Богданова через кордон, – двох громадян України; замовників – Головне управління Генштабу ЗС РФ та ФСБ РФ; організатора викрадення – завербованого два роки тому підприємця, колишнього депутата Харківської обласної ради.

Василь Грицак нагадав, що це вже не перший замах на життя Іллі Богданова. У лютому минулого року співробітники СБУ затримали кілера, який мав убити Богданова зі снайперської гвинтівки. Його завербували ФСБ та вже покійний терорист Жилін.

Голова Служби безпеки України звернувся до представників російських спецслужб: «Ваші «професійні» дії є не тільки порушенням цивілізованих канонів роботи розвідувального співтовариства, але і кваліфікуються як організація вбивства – як злочин, який за міжнародним правом терміну давності не має».

Чорногорія назвала кремлівських терористів

В організації замаху на Міло Джунаковіча, прем'єр-міністра Чорногорії, та спробі державного перевороту після парламентських виборів у країні підозрюють Едуарда Широкова і Володимира Попова, громадян РФ, яких вдалось ідентифікувати. Про це повідомила прокуратура Чорногорії.

Відповідно з терористичним планом у Чорногорії, в ніч парламентських виборів, перед будівлею парламенту група демонстрантів, яких контролювали кремлівські резиденти і лідери місцевої партії «Демократичний фронт», повинна була почати сутички з поліцією. А перед виборами, які відбулись 16 жовтня, члени сербського радикального руху «Сербські вовки» зустрілись 26 вересня із російськими силовиками у Москві з метою представити й доопрацювати план дестабілізації ситуації в країні. Прокуратура Чорногорії з'ясувала, що кремлівські силовики передали Сінджелічу, керівникові «Сірих вовків», зброю і форму, а також завдаток у 200 тисяч євро.

Велике нафтове протистояння

У Мережі не відбулось широкого обговорення сенсаційної новини – Американська геологічна служба (USGS) знайшла найбільше у світі родовище сланцевої нафти і газу.

Згідно з повідомленням USGS, запаси нового родовища «Wolfcamp shale», виявленого у техаському басейні Перміан, за найскромнішими показниками оцінюються у 20 млрд барелів нафти, 16 трлн куб. метрів газу та 1,6 млрд барелів конденсату. За оцінками видання Bloomberg, при нинішній ціні нафти у $45-50 за барель знахідка може принести власникам родовища приблизно $900-950 млрд доходу.

Волтер Гідрош, координатор програми енергетичних ресурсів, розповів: «Той факт, що це найбільше родовище нафти, яке ми коли-небудь бачили, доводить, що навіть у тих районах, де видобуто мільярди барелів нафти, є потенціал для знаходження ще кількох мільярдів. Запасів може бути значно більше, оскільки сланці з цього родовища також присутні у більш північних територіях Перміанського басейну, які не були включені в експертну оцінку».

Нафтові трейдери не зраділи виявленню нового родовища у Техасі. Судячи з торгів на Нью-Йоркській біржі NYSE, з моменту оголошення інформації про нове родовище нафта марки Brent відразу подешевшала на один долар.

Через два дні після інформації із Техасу, Саудівська Аравія повідомила, що прийняла остаточне рішення збільшити інвестиції у чисту енергетику, зокрема у сонячні електростанції, а також про додаткове фінансування виробництва природного газу, щоби незабаром цілком відмовитись від нафти як головного джерела доходів у бюджет. Фактично, після десятиліття протистояння між США та Саудівською Аравією на ринку нафти, Ер-Ріяд визнав, що подальша боротьба недоцільна.

Не менш драматично відбувається змагання на ринку нафти і між Норвегією та РФ. Скандинавський сировинний гігант всієї Європи, після десятилітнього процвітання, а потім початку періоду зменшення доходів, вирішив застосувати проти Росії «брудний» прийом. За прикладом американців, скандинави зменшать інвестиції у пошук та розробку нових нафтових родовищ, що не завжди є вигідним, а на майже випрацюваних нафтових родовищах для інтенсивності видобутку нафти застосують фрекінг. Завдяки такому «брудному», з екологічної точки зору способу викачування сировини, норвежці хочуть відстояти свою частку європейського енергетичного «пирога» у боротьбі з своїм головним конкурентом – Росією.

Сонячна енергія – у кожний дім

Українські інженери розробили унікальну «побутову» електростанцію, яка фундаментально змінить ситуацію на енергетичному ринку не тільки в Україні. Команда ентузіастів створила перший зразок унікальної сонячної електростанції потужністю 1 кВт. Головним елементом винаходу стало дзеркало Френеля діаметром 5 метрів і ефективною площею 20 кв. метрів. Дзеркало концентрує сонячні промені на спеціальний термодинамічний генератор, який і виробляє електричний струм.

Установка зможе забезпечити електрикою телевізор, холодильник і персональний комп'ютер. Поки що це не серійна електростанція, а прототип. Він має мету довести, що з допомогою доступної інформації, матеріалів та інструментів аматори можуть зібрати «побутовий» аналог діючих на Заході сонячних електростанцій промислового масштабу. Після випробувань прототипу всі креслення та інструкція будуть викладені у Мережі для вільного доступу, щоби кожний бажаючий зможе зібрати таке устаткування для власних потреб.

МВФ підтвердив: «Україна демонструє позитивний тренд на всіх напрямках»

Прем'єр-міністр України похвалився досягненнями у реформуванні країни і заявив, що справжньою метою реформ є зміна якості життя українців. У своїй сторінці в соціальній мережі він написав: «Хороший огляд від Реанімаційний Пакет Реформ – РПР, в яких сферах Україні вдалось досягти найбільшого прогресу в реформах. Україна насправді змінюється, цей перелік зростає. Але я чітко розумію, що потрібно ще багато чого змінити. А найголовніше, що реформи – це не самоціль, а їхня мета – змінити якість життя людей. Тільки тоді, коли це буде досягнуто, можна буде говорити про справжній успіх реформ».

Раніше ЗМІ повідомили: Володимир Гройсман заявив, що зараз український уряд працює над створенням справедливої пенсійної системи, а головними проблемами є дефіцит грошей та несплата внесків до Пенсійного фонду. Нагадаємо, міністерство фінансів України зазначило, що українська влада узгодила з Міжнародним валютним фондом подальші реформи в країні.

Поляки хочуть реституції від українців

Найближчим часом в українські суди подадуть перші чотири позови з вимогами відшкодувати збитки нащадкам колишніх польських власників маєтків на українській території. Іншими словами, польські громадяни мають намір скористатися правом реституції. Така можливість у них з'явилася після того, як Україна підписала угоду про Асоціацію з ЄС, – повідомило польське видання «Prawica».

Два з чотирьох позовів підпадають під юрисдикцію суду Луцька, третій буде скерований у Тернопільський суд, а четвертий стосується маєтків, які перебувають на території Києва та Харкова.

Конрад Рекас, голова «Товариства кресов'ян», розповів: «Ми й не думали готувати перші позови в різні суди, створюючи, таким чином, прецеденти у віддалених один від одного регіонах. Просто в цих справах найкраще збереглися документи». Кресов'яки – це така організація, яка тільки дбає, якби іще напаскудити Україні. Тобто, це ті самі історичні москвини тільки у реверсній проекції. Вони, «Товариства кресов'ян», уже назбирали матеріалів на понад 1600 позовів до України і нахваляються, що будуть цю справу продовжувати.

Вимоги у кожного з позивачів різні: хтось хоче компенсацію за використання «його земель», хтось – виплату збитків від не отриманого прибутку через конфіскацію засобів його виробництва, а хтось – повернути «свій маєток».

Нагадаємо, що реституція – це поновлення порушених майнових прав, приведення їх до стану, який існував на момент вчинення дії, якою заподіяно шкоду. Тобто, це повернення або відновлення матеріальних цінностей у натурі – або тих же самих, або подібних, або речей такої самої вартості.

Дещо дивним, якщо не кумедним, є скерування якихось польських вимог у Луцьк, Тернопіль чи Київ. Адже відомо, що міжвоєнну Польську Республіку (1918-1939 роки) розділили за спільною згодою Третій Рейх і Радянський Союз. Отож полякам потрібно писати листи до єдиної й самопроголошеної правонаступниці СРСР – до РФ.

По-друге. Після завершення Першої світової війни та розпаду Австро-Угорської імперії за підсумками Сен-Жерменського мирного договору від 1919 року були утворені: Німецька Австрія, Королівство Угорщина, Королівство Сербів, Хорватів і Словенців, Чехословацька республіка і Західноукраїнська Народна Республіка.

Фактично, Польща не виконала рішень міжнародного Сен-Жерменського договору і не здійснила деокупацію території Західноукраїнської Народної Республіки. Тепер Україна, на підставі підписаної угоди про Асоціацію з ЄС, також має підстави провести реституцію стосовно Польщі за 1919 – 1939 окупаційні роки. Особливо не варто забувати про міжнародний злочин Польської республіки – Пацифікацію.

Це була репресивна акція, здійснена за наказом Юзефа Пілсудського, маршала Польщі, проти українського цивільного населення на території незаконно анексованої Західноукраїнської Народної Республіки. Терор, який здійснювали польські збройні сили, супроводжувався масовими арештами, побиттям та вбивствами українського цивільного населення, закриттям і руйнуванням українських установ – шкіл, світлиць, бібліотек, церков. Пацифікація – це геноцид, який немає терміну давності, а відповідно і терміну уникнення відповідальності – кримінальної та матеріальної.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ