Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Ми зробили свій крок назустріч консолідації українських політичних сил – Віктор Пинзеник

Сьогодні екс-міністр фінансів, доктор економічних наук, професор Віктор Пинзеник нагородив 21 випускника вищих навчальних закладів Львова –переможців конкурсу найкращих дипломних робіт «Економічним реформам – знання та енергію молодого покоління». Після цієї урочистості «Гал-info» вдалося поспілкуватися з Віктором Михайловичем.

– Пане Вікторе, де плануєте зустріти Новий рік та Різдво?

– Новий рік планую зустріти із сім’єю в Карпатах – в Яремче, а Різдво – знов таки із сім’єю вдома, у Києві. Це сімейні свята.  

– Ви будете винаймати помешкання в Яремче чи маєте там свою хату?

– Ні, хати я там не маю, буду замовляти номер у готелі. Наскільки чув – поки що там снігу ще немає, але сподіваюсь, що на Новий рік випаде. 

– Як Ви оцінюєте рівень підготовки випускників економічних факультетів вищих навчальних закладів Львова? Чи багато львівських випускників-економістів працює в державних інституціях столиці?

– Мені, мабуть, було б некоректно давати оцінку випускникам, бо я з ними особисто не зустрічаюсь, лише читаю їхні дипломні роботи. Я маю більшу приємність – працюю зі студентами і скажу, що є серед них приємні винятки – люди, які мають нестандартне мислення. Я це відчув, особливо в Банківському інституті, де я нещодавно мав можливість прочитати невеличкий спецкурс. Щодо львівських випускників економічних факультетів, то їх досить багато працює в уряді, але єдине – я ніколи не ділив спеціалістів по „сортах”, за регіональною чи іншою відзнакою. Те, що то є львів’яни, я знаю, але найголовніше – те, що там працюють мислячі люди.

– Чим зараз займається екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник? Які Ваші плани щодо політичного майбутнього?

– Я зараз займаюсь здебільшого політичною діяльністю – розбудовую партію «Реформи і порядок» та ще читаю лекції студентам. Я – голова ПРП, і якщо буде варіант дострокових виборів, то безумовно буду з партією брати участь в цій кампанії. Ми створили блок політичних партій, увійшли в БЮТ і вважаємо, що це правильна відповідь на ті виклики, які поставлені сьогодні перед Україною, – консолідація політичних сил.

– Чи це означає, що ви об’єднуватиметесь з Луценком, Катеринчуком та іншими незалежними політиками?

– Ми свій крок назустріч до консолідації українських політичних сил зробили і вважаємо, що кожна мисляча людина, якщо вона думає про країну, має зробити так само.

– Чи станеться колапс в економіці України, пов‘язаний з прийняттям бюджету на 2007 рік?

– Усе залежить від того, що закладати в поняття колапсу. На мою думку, по доходах бюджет буде виконаний, тут я не сперечаюся, дохідна частина є реальною. Інша справа, що в нас з наступного року активно відроджується процес, який існував в Україні до 2005 року, – процес все більшого збагачення одних і ще більше зубожіння інших. У нас немає державного бюджету, бо бюджет держави відповідає на якісь суспільні запити. Те, що запропонував Азаров, та те, що підписав Президент, не відповідає на суспільні запити, крім запитів невеличкого кола олігархів.

– Чи існує якийсь інший спосіб фінансування важливих статей, на які фактично не було виділено цим бюджетом ні копійки, наприклад, фінансування позитивного іміджу України у світі, чи, наприклад, співпраця із закордонним українством?

– Ні, це неможливо, для цього є єдиний документ. Можна прийняти зараз ще 100 законів, але якщо в бюджеті немає рядка про фінансування тих програм, що передбачають ці закони, то не буде фінансування, бо при виконанні бюджету Міністерство фінансів керується єдиним документом – законом про бюджет. Якщо, наприклад, прийняли після прийняття бюджету потім якусь постанову про підвищення мінімальної зарплати – то вона нічого абсолютно не варта, тому що кошти на забезпечення її виконання в бюджеті не були закладені. 

– Що з державного бюджету «перепаде» Львівщині?

– Бюджет вирішує не регіональний аспект, а суспільний. Споживачами бюджету є вчителі, лікарі, пенсіонери, а вже розподіл по регіонах – це вже є технічним інструментом, зокрема, яку частину віддати місцевим бюджетам та інші питання. Дуже невеличка частина бюджету спрямована на регіональні проблеми, тому в ключовій,  першій частині бюджету – все суспільство покарано, включаючи мешканців Львівщини. Адже, на жаль, бюджетникам наступного року знижується реальна зарплата та реальний розмір пенсії. У регіональному аспекті є теж певні перекоси, тому що, наприклад, деякі окремі субвенції з державного бюджету на Львівщину не потрапляють, зате потрапляють в деякі інші області, де за їх рахунок будуватимуть нові аеропорти.          

Валентин Концевич             
   

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ