Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

"Моя перемога на чемпіонаті України – несподіванка"

У Рівному фінішували чемпіонати України з шахів серед чоловіків і жінок. У чоловіків впевнену перемогу здобув львів’янин Михайло Олексієнко, який показав прекрасний результат для турнірів такого високого рівня – 8 очок з 11-ти можливих.
Чемпіони України з шахів - Михайло Олексієнко та Єлизавета Малахова

Срібний та бронзовий призери – харків’яни Антон Коробов і Олександр Моісеєнко відстали на очко – обидва набрали по 7. Але на другому місці опинився Коробов, котрий мав кращий додатковий коефіцієнт. Свою перемогу Михайло Олексієнко оцінює як несподіванку. Про це та інше гросмейстер розповів в інтерв’ю Гал-інфо.

Михайле, вітаю з перемогою. Як проходила підготовка до чемпіонату України? Чи стала загальна перемога для Вас несподіванкою?

Дякую. Мав певний план підготовки, а саме вивчення окремих дебютів, розв’язування різних завдань та інше, однак цей план повноцінно втілити у життя не вдалося. В останній тиждень доводилося вносити певні корегування. Здебільшого через сімейні обставини доводилося готуватися до чемпіонату України за скороченим варіантом. Їхав  до Рівного без особливих очікувань, мовляв, яке місце займу, таке і сприйму за належне. Тим більше тоді, коли я далеко не був фаворитом змагань.

Чи можна назвати Вашу перемогу сенсацією?

Сенсацією, мабуть, ні, але несподіванкою точно.

Як взагалі відбувався сам турнір? Він пройшов на одному диханні?

Не на одному диханні, а на двох. Вийшов добрий старт і хороший фініш. Посередині турніру було кілька складних партій – одна поразка та кілька нічиїх у складних позиціях. Середина турніру була найважчою. А фініш був чудовим, оскільки вдалося здобути кілька перемог і обійти усіх суперників. Програв лише одну партії харків’янину Антону Коробову. Провальною я б її не назвав. У важкій боротьбі він виявився сильнішим. Йому вдалося пішака провести у ферзі, що і стало ключовим у цій партії. У партіях з Захаром Єфименком та Олександром Арещенком мав дуже погані позиції, однак вдалося винахідливо зіграти у захисті і ці партії звести до нічиїх. Після цього я зміг успішно фінішувати в турнірі.

Коробов довго час лідирував на турнірі, був його фаворитом. Після поразки харків’янину чи були ще думки, що зможете стати чемпіоном України?

Після цієї перемоги Коробов відірався від мене на півтора очки. Думки про чемпіонство почали появлятися лише наприкінці турніру. Після поразки від Коробова думав про призову трійку, мовляв, якщо буду або другим, або третім це також буде успіх.

Цікава була партія з Андрієм Волокитіним. Що стало головною складовою у Вашій перемозі, яка, без сумніву, додала багато сил після неї.

Андрій Волокитін в усіх партіях грає на перемогу. У партії зі мною вдалося підловити на варіант, який він знав не дуже добре. Багато він думав у дебюті, після чого помилився. Він зробив грубу помилку, яку мені вдалося реалізувати. З дебюту партія перейшла в стадію реалізації матеріальної переваги. Її провів досить непогано.

Після перемоги над Волокитіним у Вас знову настала на турнірі біла полоса.

Можна і так сказати. Він інших переслідувачів вдалося відірватися на півочка, а потім на одне. Це означало, що нічия в останньому турі дозволить зберегти перше місце.

У своєму коментарі після турніру Ви сказали, що потрібно вдосконалювати свою майстерність. Над чим саме потрібно працювати найбільше? З цих слів можна зрозуміти, що Вас не повністю влаштував малюнок та якість гри.

Іноді не влаштовує дебютна підготовка. За винятком тієї партії з Волокитіним, коли досвідченого гравця вдалося зловити у дебюті партії. У партіях з Арещенком та Єфименком мав великі проблеми, тому хотілося б попрацювати над дебютами. А самою грою я залишився задоволений.

В останньому турі з Євгеном Штембуляком, який значно поступався Вам за рейтингом, Вас влаштовувала нічия. Ви її запропонували на 9 ході партії.

В суперника був не дуже вдалий турнір. Можна сказати, що він зіграв у свій рейтинг. Мене влаштовувала нічия, і я її запропонував після виходу з дебюту, на яку суперник погодився. Його ситуація в турнірній таблиці нічого особливо не змінювала при будь-якому результаті. Якби треба було грати на перемогу, я б це робив. Нічиєї я б не пропонував. При рівній кількості очок Коробов мене випереджав за додатковими показниками.

Яким став Ваш рейтинг після чемпіонату України? До турніру він був 2615.

Вдалося додати 23 пункти до рейтингу. За 11 партій підняти 23 пункти це дуже багато.

На якому рівні пройшов турнір у Рівному?

Починаючи з 2011 року, це мій перший фінал чемпіонату України. Зважаючи на це, порівнювати його з іншими турнірами мені важко. Вважаю, турнір пройшов на хорошому рівні. Організатори відгукувалися на будь-які нюанси, які могли виникати.

Які зараз шахові плани у Михайла Олексієнка?

Перш за все хочу відпочити і зайнятися певними сімейними справами. У січні та лютому зіграю у чемпіонаті Чехії та Словаччини. Варіанти грати за клуби з цих країн знайшов собі сам в інтернеті. Як відомо, шахіст може грати за кордоном за будь-які клуби і для цього не потрібно змінювати громадянство. Чесно кажучи, потрапити у закордонний клуб не так і просто. Ще раніше чекав сам, що на мене вийдуть ті чи інші клуби самі. Кого з шахістів не питав, як потрапили в той чи інший клуб, усі в один голос говорили, що випадково. Я вирішив взяти справу у свої руки і міжнародні клуби знайти собі сам.

Грати за міжнародні клуби для професійного шахіста це хороша можливість прогодувати свою сім’ю. У чемпіонаті Чехії та Словаччини крутяться серйозні гонорари для шахістів-іноземців?

В Україні клубів немає, тому чимало шахістів їздять заробляти за кордон. Щодо грошей, то усе залежить від країни. Конкретних сум називати не буду, але словацька і чеська ліга вважаються не багатими. Усе залежить від того, хто і як домовиться. Є навіть домовленості, коли шахіст отримує фіксовану суму за кожну зіграну партію.

P.S. Справжня драма трапилася у жіночому турнірі на чемпіонаті України, де одразу чотири шахістки претендували на золоті нагороди. По ходу заключного туру, здавалося, найкращі шанси у львів’янки Наталії Букси, котра в складній боротьбі перемогла торішню чемпіонку України Анастасію Рахмангулову. Одна з конкуренток Букси – Ольга Бабій – свою партію програла, а друга – Єлизавета Малахова – мала гіршу позицію і на три (!) пішаки менше. Проте Малахова не знітилася, шукала найменші шанси, тиснула на позицію суперниці – Маріци Цирюльник – і таки добилася свого. Дивовижна перемога дозволила шахістці з Дніпра наздогнати Буксу за очками (у обох стало по 6) і випередити її за додатковим показником. Малахова – чемпіонка України, Букса – срібний призер, а бронзовою стала Інна Гапоненко-Яновська, котра піднялася на п’єдестал після красивої перемоги над Катериною Должиковою.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ