Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Микола Катеринчук: «Наша Україна» з нами не розмовляла, поки не побачила наш 4-відсотковий рейтинг

В Україні й надалі зберігається інтрига щодо проведення дострокових виборів. Зберігається вона і у формуванні виборчих блоків для участі у виборах, зокрема, у спільному блоці «Нашої України», Народної самооборони та Української правиці. Про останню інтригу, хід переговорного процесу між учасниками цього блоку ми попросили розповісти одного із лідерів Народної самооборони Миколу Катеринчука.
– У Народній самообороні, одним із лідерів якої Ви є, існують дві ідеї щодо участі у виборах. Одна із них – йти на вибори у спільному блоці з «Нашою Україною», інша – самостійно. Яку ідею сповідуєте особисто Ви і яка із них має більшість прихильників?
 
– На сьогодні у нас майже завершені переговори з «Нашою Україною» про створення виборчого блоку. Майже, тому що сьогодні до кінця незрозуміло, коли відбудуться вибори. Але після того, як це буде визначено, наші переговори продовжаться. Ми дійсно зараз багато їздимо по Україні і всюди нам говорять про декілька позицій, як нас сприймає суспільство – це і самостійно, і в блоці з «Нашою Україною». Наразі не можна сказати, що переважає в очікуванні людей, але ми будемо намагатися бути ближчими до позиції тих, хто стежить за нашою політичною діяльністю.
 
– Коли Юрій Луценко створив Народну самооборону, він розглядав її як рух, який має об’єднати усіх помаранчевих для участі у виборах і протидії правлячій коаліції. Зараз, і Ви це фактично підтвердили, у Вас є сумніви навіть щодо об’єднання з «Нашою Україною». Чому така мінлива позиція в НС?
 
– Я не можу сказати, що у нас є якісь сумніви. Але існує дві позиції у суспільстві, на які ми не можемо не звертати уваги. Сьогодні я не буду говорити, для чого створював Народну самооборону Луценко, але Європейська  платформа для України, яку створив я, була створена для того, щоб прискорити вступ України в ЄС і об’єднати усі політичні партії, які мають в своїх програмах тези, пов’язані саме зі вступом України до ЄС. Тому я готовий відповідати за свій політичний рух, за його діяльність, його ідеологію і напрямки.
Наше об’єднання з Юрієм Луценком було створене до початку переговорів з «Нашою Україною», тому що в «Нашій Україні» існували різні думки щодо участі у виборах – хтось сповідував ідею самостійної участі НУ у виборах, хтось виступав за блокування з помаранчевими. Наша позиція, і Юрія Луценка, і моя, залишається незмінною – має бути єдиний мегаблок – БЮТ, НУ, Самооборони і інших. Але цього блоку немає. Якщо наш виборець не заперечуватиме проти участі у виборах кількох колон помаранчевих, тоді треба йти на вибори окремо. Щоправда, за умови, що ми матимемо впевненість, що у наступному парламенті коаліція буде демократичною. Бо якщо ми не будемо мати такої впевненості, то я думаю, що всі наші зусилля будуть марними. Є багато чинників, які впливають на все це, але ми вирішили з Луценком бути самостійними до того моменту, поки почалися переговори з «Нашою Україною», тому що НУ з нами взагалі навіть не розмовляла про це, поки не побачила наш рейтинг на рівні 4 відсотків.
 
– Ви кажете, що у Вас існують сумніви щодо того, що коаліція буде демократичною. Тобто, у Вас існують реальні побоювання, що після виборів «Наша Україна» може утворити коаліцію з Партією регіонів?
 
– Ні, я мав на увазі інше. Те, що якщо скласти кількість голосів демократичної коаліції та антидемократичної коаліції, то на сьогоднішній момент ніхто не може сказати впевнено, як краще зорганізувати вибори для того, щоби всі об’єднання, які будуть відбуватися в демократичних силах, дали максимальний відсоток голосів для отримання більшості у Верховній Раді. Відносно сумнівів щодо позиції «Нашої України» щодо можливості створення нею коаліції з недемократичними силами, то вони були розвіяні заявою голови НСНУ В’ячеслава Кириленка, який сказав, що такий варіант вони не розглядають і не будуть розглядати. Це була наша перша вимога перед тим, як вступати в переговори з «Нашою Україною». Після цієї заяви ми поставили крапку.
 
– Хто з Народної самооборони бере участь у переговорах з НУ про спільний список? Ви є учасником цих переговорів?
 
– Повноваження від блоку вести ці переговори у нас мають Юрій Луценко і Давид Жванія.
 
– Як сприймають Вашу участь у Народній самообороні, те, що Ви можете опинитись у єдиному списку, Ваші колишні побратими-нашоукраїнці?
 
– Для мене це основний дискомфорт. Ми розуміємо, що зараз не йдеться про емоційне сприйняття Катеринчука як учасника цих процесів, йдеться про створення системи влади за демократичним напрямком побудови України або іншим. Тому в опозиції немає значення, з ким бути, тільки би вона була ефективною. А от якщо ми матимемо після виборів у парламенті більшість, то важливо, щоби у нас там було якомога більше нових людей з новими принципами, які не зраджуються.
 
– Зокрема у Вашому списку є багато таких нових людей, яких Ви хочете запропонувати у спільний список з НУ? Ви можете назвати кілька прізвищ?
 
– У нас всі нові люди, крім відомих п’яти політиків. Якщо я буду розповідати про всіх, це займе багато часу.
 
– Бодай кілька прізвищ Ви можете назвати?
 
– Наприклад, Вікторія Подгорная, Володимир Ар’єв, Олесь Доній і багато-багато інших.
 
– Різні політики по-різному коментують хід Ваших переговорів про створення спільного списку з «Нашою Україною». У Вас існують якісь проблеми при створенні цього списку з НУ?
 
– Говорити про проблеми Народної самооборони зараз не треба, тому що їх немає. Є проблеми з правицею, яка на останній зустрічі сказала, що їм треба 30 відсотків місць у спільному списку, бо якщо буде менше, то вони вийдуть з переговорного процесу. Власне на цьому закінчилися остаточні переговори. Я би зараз не брався коментувати позицію правиці. Вони мають своє бачення ситуації і своєї участі у політичному житті, ми – своє. Ми сваритися ні з ким не збираємося, тому що нас більше цікавить кінцевий результат, аніж процеси навколо цього результату.
 
– А яку квоту Ви хочете у спільному списку? Ті самі 30 відсотків?
 
– Я спеціально уникав можливості брати участь у переговорному процесі тільки тому, що знав, що позиція відносно квоти – це питання абсолютно не пов’язане з політичним життям України. Немає значення для наших виборців, яку хто квоту отримає. Головне, щоби вони отримали якісний політичний продукт, який дав би можливість впевнено дивитися в майбутнє.
 
– Все ж таки квота 30 відсотків, яку озвучив Луценко, вона реально існує в переговорах?
 
– Наскільки я пам’ятаю, були різні пропозиції. Була пропозиція Луценка 30 відсотків, була пропозиція від «Нашої України» 20 відсотків. На нинішній день я можу сказати, що переговори ще будуть продовжені.
 
– Коли Народна самооборона почне свої поїздки по Західній Україні? Зараз Ви здебільшого відвідуєте схід, південь, були на півночі… І хто з лідерів Народної самооборони приїде до нашого міста?
 
– Я не буду розкривати, коли це буде, але це буде обов’язково. Я можу сказати, що ми не будемо виїжджати із Західної України, але це станеться тоді, коли буде відома дата виборів. Сьогодні ми відпрацьовуємо ті обласні центри, райони, де є слабка підтримка демократичних сил. Там ми намагаємося запропонувати своє бачення розвитку України і нашої участі у політиці. Найближчим часом ми відвідаємо Дніпропетровськ, Черкащину, Кіровоград, далі будуть обов’язково Запоріжжя, Херсон, Одеса, Донецьк, Луганськ і Крим. Вже з цим багажем ми приїдемо на Західну Україну.
 
– Народну самооборону політологи зараховують до рухів, тому що це все-таки не партія, лівого спрямування, Ви ж тривалий час були у партії ліберального спрямування. Ви відчуваєте якийсь дискомфорт від зміни політичної орієнтації?
 
– Я належу до політиків, які ніколи не зраджують своїх принципів і своєї ідеології. І якщо говорити про блок політичних партій під назвою Народна самооборона, то там більше правих партій, ніж лівих. Лівою там є лише «Вперед, Україно!», а Християнсько-демократичний союз і Європейська платформа – праві партії. Тому сказати, що ліва ідеологія у нас переважає чи є в пріоритеті, не можна. А напрямок наших реформ пов'язаний із соціал-ліберальною ідеологією тому, що це, на жаль, вимога часу. Пострадянський синдром лівої орієнтації наших громадян, на жаль, зберігається дуже серйозно. Враховуючи те, що захист соціальних стандартів неможливий без проведення системних реформ, то в нас, на мою думку, йде вдале поєднання того, що сьогодні вже вимагають люди, і того, як цього можна досягнути. Соціал-ліберальна ідеологія як новий етап розвитку ідеології є достатньо поширена в європейських країнах. Так що ми не вигадуємо якийсь велосипед, а намагаємось рухатися в руслі європейських традицій.
 
– Восени минулого року Ви ще навіть швидше від Самооборони Юрія Луценка задекларували створення Європейської платформи. В силу певних обставин, принаймні так виглядає збоку, Вам не вдалося „розкрутити” її належним чином і Ви пішли в блок до Юрія Луценка. Причому і Ваша Європейська платформа, і Народна самооборона створювалися як об’єднавчі рухи, які мали на меті не стільки створення нової партії, скільки об’єднання вже існуючих політичних проектів - і слабших, і сильніших, навколо якоїсь однієї ідеї. Чому Вам не вдалося розкрутити власний політичний рух і як Ви збираєтесь робити це надалі?
 
– По-перше, я не вважаю, що я займався, як Ви кажете, „розкруткою” цього свого руху і намагався будувати власну партію. Дещо з цього вдається робити зараз через інформаційні тури з Народною самообороною. В кожній області і в кожному райцентрі, який ми проїжджаємо, присутня Європейська платформа і разом з Луценком ми говоримо там про наші спільні позиції в розвитку громадянського суспільства. Тому що Луценко і я, ми працюємо з громадянським суспільством.  
Я маю сказати, що для мене було неочікуваним, що Президент наважиться на розпуск парламенту. Сьогодні я виходжу з того, що ситуація змінюється, і Європейській платформі, яка ще не стала партією, необхідно шукати себе в певній конфігурації. В конфігурації з «Нашою Україною» до об’єднання з Луценком мене не бачили. Мені надходили пропозиції про об’єднання від Юлії Тимошенко, але наші активісти прийняли рішення об’єднатися з Луценком і разом йти на вибори. З такою позицією, я би сказав, достатньо ризикованою, ми почали працювати з Луценком.
На мою думку, неважливо, наскільки буде розкручена Європейська платформа сьогодні. Треба дивитися, які перспективи України є у нас в майбутньому. Ці вибори – це лише перший крок для Європейської платформи для України.
 
– Яке майбутнє очікує Європейську платформу? Наскільки я розумію, Ви хочете перетворити її поступово у партію?
 
– Насправді вона перетвориться у партію, як тільки достатньо буде критичної ваги для об’єднання активістів, сприйняття цієї позиції і багато іншого, без чого партія не може повноцінно функціонувати. Ми пішли по достатньо складному шляху – будувати партію знизу на певній ідеології, і в цьому нам дуже допомагає наш політичний рух. Зараз у зв’язку з нашою політичною кампанією нам вдається ще більше пропагувати наші ідеї.
 
– Восени, коли Ви започатковували Європейську платформу, Ви говорили про те, що хотіли  би залучити до неї чимало відомих людей, як політиків, так і громадських і культурних діячів, але потім жодних прізвищ не прозвучало. Ви можете назвати хоча би кілька цих прізвищ зараз? Хто все-таки вже приєднався до Європейської платформи?
 
– Прихильників є достатньо багато, і всі ті політики, яких я називав, працюють в рамках Європейської платформи. Єдине, що ми не говорили з ними про місця в списку. Думаю, що на цих виборах усі наші активісти і усі, хто поділяє європейську перспективу для України, обов’язково будуть брати участь у пропагуванні єдиного, на мою думку, правильного рішення про модель розвитку України саме за європейськими стандартами.
 
– Ви сказали, що інколи Вас не надто добре сприймають у „Нашій Україні” і не надто Вас сприймали як учасника Народної самооборони. Ви не шкодуєте за тим, що Ви вийшли з «Нашої України»? Можливо, це було зарано робити? 
 
– По-перше, я не сказав, що мене не сприймають в «Нашій Україні», просто я сам не хотів брати участь у переговорах з „Нашою Україною” від Народної самооборони, тому що там достатньо Луценка і Жванії. Мені здається, що під час підготовки і проведення виборів у нас є більш важливі завдання, особливо отримання доброго результату. Всі кроки, які я роблю в політиці, я прораховую, і я ні про що не шкодую, тому що насправді дуже важливо знаходитися в гармонії зі своїми принципами і ідеями. Коли ти щиро у щось віриш, це дає тобі можливість рухатися вперед. Тому мій вихід з НСНУ був абсолютно правильний і важливий, а все інше нехай оцінюють виборці і суспільство.
 
– Ви є співвласником достатньо великої юридичної фірми. Ви берете участь у фінансуванні Народної самооборони?
 
– Я не є власником жодної фірми. 2002 року я вийшов зі всіх керівних органів цієї юридичної компанії і передав усі свої корпоративні права у перші руки.
 
Розмовляв Володимир ХРУЩАК
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ