Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Мирослав Хом’як: Новий керівник повинен об’єднати аматорський футзал на Львівщині

У суботу, 24 грудня, відбудеться звітно-виборча конференція Федерації футзалу Львівщини, на якій виберуть нового керівника ФМФЛ. На цю посаду претендують двоє кандидатів: президент ФК «Галичина» (Великий Дорошів), відомий львівський бізнесмен Мирослав Хом’як, а також президент спортивного клубу «Енергія» Олександр Стефанків.
Мирослав Хом'як (на фото крайній справа) уже понад 16 років опікується командою ФК "Галичина" (Великий Дорошів).

Теперішній керівник федерації Юрій Сорочик складає свої повноваження, а відтак, у будь-якому випадку федерація міні-футболу (футзалу) Львівщини отримає нового керівника. Про свою програму розвитку, а також головні проблеми наймасовішого виду спорту на Львівщині в інтерв’ю Гал-інфо розповів Мирослав Хом’як.

Мирославе Степановичу, які, на Вашу думку, проблемні питання з розвитку футзалу на Львівщині потрібно порушувати насамперед?

Футзал – наймасовіший вид спорту не тільки на Львівщині, а в Україні загалом. У цьому виді спорту Україна має славні традиції, адже двічі наша національна збірна ставала призером чемпіонату Європи, зараз регулярно грає у фінальних частинах чемпіонатах Європи та світу. На Львівщині також славні футзальні традиції, адже наші провідні команди неодноразово ставали чемпіонами України і грали у Кубку УЄФА. Двічі місто Лева приймало груповий етап основного раунду футзальної Ліги чемпіонів.  Втім, цього всього не було б без розвитку аматорського футзалу. Усі таланти зароджуються саме там, професіоналом ніхто одразу не стає. На жаль, на Львівщині з різних причин станом на сьогодні можна побачити різні чемпіонати, різні ліги, різних організаторів, але немає єдиного повноцінного чемпіонату з єдиною структурою та різними лігами, який би відбувався під егідою ФМФЛ. Об’єднати аматорський чемпіонат в одне ціле – найголовніше завдання нового керівника. Зробити це буде непросто, однак реально. Потрібно знаходити спільну мову з людьми, які проводять ці чемпіонати. Сьогодні на Львівщині є три різні чемпіонати, які проводять різні організації: хтось легітимно, а хтось -ні. Втім, це суті справи не змінює. У нас є сильні футболісти, які грають у кількох лігах одночасно. Мабуть, це неправильно. Обласний чемпіонат потрібно об’єднати в одну структуру і створити кілька ліг. Їх може бути навіть сім, оскільки кількість аматорських футзальних команд на Львівщині може сягати і більше  сімдесяти. На жаль, у нас немає одних сильних змагань, а кожного року є кілька чемпіонів області, і всі  - в різних лігах. Вважаю, було б правильно зробити одну структуру чемпіонату, один для всіх регламент і заявку. Звісно, тут роботи дуже багато, і цей процес потрібно розпочинати уже сьогодні. Важливо також, щоб у цій структурі задіяти усіх людей, які зараз проводять футзальні чемпіонати у Львові. Для прикладу, одні люди займаються проведенням першої та другої ліги, інші – третьої і четвертої і так далі. При такому повороті подій задіяні будуть усі, головне  -  втілити  це у життя. Наприклад, у футболі така структура працює. На Львівщині немає різних футбольних чемпіонатів, усі ліги підведені під одну структуру. І як показує практика, один сильний футбольний обласний чемпіонат дозволяє нашим командам вигравати і чемпіонат, і Кубок України серед аматорів. При правильному підході до справи обласний футзальний чемпіонат Львівщини ми можемо зробити одним з наймасовіших та найсильніших в Україні. Потрібно скористатися успішним досвідом федерації футболу Львівщини.

Під цю систему пасувало і об’єднати суддівський корпус…

Це уже другорядне завдання. Знаю, що сьогодні одні арбітри, якщо судять в одному чемпіонаті, то у другому судити уже не можуть. Так неправильно. Потрібно створити єдиний суддівський корпус, куди ввійдуть десятки наших арбітрів. Думаю, що  таке об’єднання зробити буде набагато простіше. До суддівського корпусу також би ввійшли представники, які б вдосконалювали навики футзальних арбітрів.

Об’єднання чемпіонатів суттєво б вирішило питання з ігровими залами.

Насправді у Львові є не так багато залів, де команди можуть проводити ігри. Це також проблема. І стосується вона не тільки аматорського футзалу, а й дитячо-юнацького. Будемо над цим працювати. Якщо вдасться об’єднати ліги, то проблем з залами буде набагато менше. Можливо, запровадимо якусь програму, яка дозволить нам спростити це питання, а також розвивати матеріальну-технічну базу на Львівщині.

Чи є у Вас в команді люди, які готові втілити вищесказане у життя?

Якби їх не було, я б не претендував на цю посаду. Для цього потрібні молоді та амбітні люди з світлими головами. Нереального я нічого не бачу. Футбольним керівникам області вдалося навести лад у своїх чемпіонатах, чому б нам не зробити сильний аматорський футзальний чемпіонат на Львівщині?  Однозначно з початку нового року одразу усе ламати не треба. Чемпіонати, які уже розпочалися і тривають на даний момент, організатори повинні завершити. Влітку ми б провели перші пілотні проекти, для прикладу літній чемпіонат Львівщини, а також Кубок Федерації. Ці турніри дали б відповіді на чимало запитань. А, скажімо, з вересня ми б змогли запустити кілька ліг, які будуть відбуватися під однією структурою і проводитись під егідою ФМФЛ.

Як оціните розвиток професійного, дитячо-юнацького, жіночого та ветеранського футзалу на Львівщині?

У професійному футзалі у нас залишилися лише одна команда, яка грає на найвищому рівні в Україні. «Енергія» - успішна команда, яка зі своїми вихованцями минулого року стала чемпіоном України. Можливо, Львівщина заслуговує на більше команд в Екстра-лізі, однак сьогодні такий час, що це дозволити собі може не кожен бажаючий. Бюджет команди Екстра-ліги – це мільйони гривень, а, відтак,  Ви самі усе розумієте. «Княжий Ринок» заявився у другу лігу, можливо, з часом піде і далі. Потенціал в цієї команди, мабуть, таки більший, аніж друга ліга. Для професійного футзалу потрібно уже шукати спонсорів, додаткові кошти. До цього ми рано чи пізно прийдемо, однак першочергове завдання – перевести обласний чемпіонат в одну структуру з кількома лігами. Якщо ми це зробимо, тоді у нас появиться не одна сильна команда, яка буде претендувати на перехід до професійного футзалу.

 Дитячо-юнацькому футзалу також варто приділити більше уваги. ДЮСШ «Енергія» у цьому напрямку працює найбільше. Недаремно деякі її вихованці стають гравцями команд Екстра-ліги. Тут, вважаю, також є проблеми з залами, а також з тим, що чимало турнірів відбуваються в один і той же час. Також хотілося б більше попрацювати над залученням спонсорських коштів для організації дитячо-юнацьких турнірів.

Жіночий футзал на Львівщині, як і в інших регіонах, - справа не з простих. На Львівщині він розвивається поки що слабо. Чемпіонату обласного немає, лише на рік проводиться кілька турнірів. Це проблема, але, мабуть, таки не найголовніша.

Що стосується ветеранського футзалу, то тут усе добре. Наші ветерани зазвичай добре виступають на різних турнірах та беруть призові місця. Ветеранський футзал не потребує кардинальних змін.

Як плануєте налагодити співпрацю з місцевими ЗМІ?

Ми б хотіли популяризувати футзал та працювати за принципами публічної відкритості. На жаль, сьогодні цей вид спорту на Львівщині не висвітлюється так, як би нам цього хотілося. У ЗМІ про футзал пишуть дуже і дуже мало. Можу усіх запевнити, що це питання нам вдасться покращити. Про футзал будемо писати і в інтернет-ЗМІ, а також говорити про нього на радіо. Старатимемось налагодити співпрацю з телебаченням, а також активно працювати над трансляціями та відеооглядами наших змагань. З сучасними технологіями та розвитком інтернету для цього не потрібно великих зусиль та коштів. З часом плануємо модернізувати сайт ФМФЛ, на якому більше детальніше висвітлюватимемо нашу діяльність.

Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ