Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Число розбійних нападів та грабежів на Львівщині стрімко збільшується

На Львівщині спостерігається тривожна тенденція збільшення кількості злочинів. Зокрема, зросло число злочинів проти власності, розбійних нападів, грабежів. Тривожною є ситуація і з додержанням законів у сферах охорони лісових ресурсів, самовільного заняття земельних ділянок та самовільного будівництва.

Про це сьогодні, 15 липня, у своєму вступному слові під час координаційної наради керівників правоохоронних органів у Львівській обласній прокуратурі заявив новий прокурор Львівщини Юрій Квятківський. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.

«Мене, як прокурора області, не може  не турбувати збільшення на чверть, у порівнянні з минулим роком, облікованих кримінальних правопорушень. У тому числі особливо тяжких, тяжких та середньої тяжкості злочинів. Переконаний, що мені, як і вам, не хотілося б, щоб досить спокійний у криміногенному плані регіон перетворився у проблемний. Хоча, з огляду на ведення проти нашої держави гібридної війни, правоохоронцям вдалося забезпечити недопущення жодних заворушень та проявів сепаратизму в області», - сказав прокурор.

Він зазначив, що на Львівщині майже на третину зросла кількість злочинів проти власності: «Економічний стан багатьох сімей є досить складним. Уявіть, як почувають себе родини в помешканнях, яких побували злодії. І таких сімей тільки упродовж першого півріччя вже майже 730. Почастішали випадки  розбійних нападів. Їх зростання – на 58%. Грабежів – на 40%. Переконаний, що ріст окремих категорій кримінальних правопорушень не можна повністю пояснити  матеріальним зубожінням частини населення».

«У мене особисто багато запитань виникає до стану профілактичної роботи, а також роботи тих служб, на які законодавець поклав обов’язок їх здійснювати», - сказав Квятківський.

Прокурор також підкреслив, що на 81% знизилась результативність роботи з виявлення злочинів у сфері обігу наркотичних засобів. Зросла частина кримінальних правопорушень, вчинених особами, які раніше вже вчиняли злочини. Тут приріст становить 22%.

«Багато нарікань викликає стан додержання законів у сферах охорони лісових ресурсів, самовільного заняття земельних ділянок та самовільного будівництва. Тому, з огляду на ці проблеми, кожному відомству у межах його компетенції слід забезпечити належну взаємодію в цих сферах та активізувати роботу з виявлення та розслідування злочинів», - додав прокурор.

Він також наголосив, що залишається проблемним питанням дотримання конституційних прав громадян органами поліції: «З 11 до 15 зросла кількість виправданих судами осіб. Турбує стан досудового розслідування в територіальних органах поліції. Кількість скерованих до суду обвинувальних актів слідчими поліції зменшилася, тоді як залишок зріс на 74% та становить понад 46 тис. проваджень».

Прокурор підкреслив, що спостерігається негативна динаміка зменшення кількості скерованих до суду обвинувальних актів про корупційні правопорушення, а також правопорушення вчинених в бюджетній сфері.

«Особливо посилення потребує робота з викриття злочинних угрупувань. Не виявлялися організовані угрупування у бюджетній, фінансовій та земельній сферах. Потребує покращення стан досудового розслідування органами фіскальної служби. На даний час у слідчих перебуває 9 кримінальних проваджень, досудове розслідування яких триває понад один рік», - сказав прокурор.

Також він висловив зауваження щодо роботи митниці: «Не в повній мірі відповідає вимогам сьогодення діяльність митних органів Львівщини. Так, попри великий апарат працівників, не виявлено жодного актуального кримінального правопорушення, пов’язаного з контрабандою. Виникає логічне запитання – кому потрібна така робота?».

Ще одне зауваження прокурора Львівщини стосувалося ситуація в установах виконання покарань.

«Залишається проблемним питання додержання вимог законодавства щодо забезпечення режимних вимог протидії злочинності та корупції в установах виконання покарань. Зокрема, не вживається достатніх заходів щодо перекриття каналів та шляхів надходження в охоронну зону установ відбування покарань заборонених предметів. Зокрема, наркотичних засобів та мобільних телефонів. Хоча про що тут можна говорити, якщо службовою особою виправної колонії безпосередньо вчиняється корупційне правопорушення і далі кримінальне провадження знаходиться у провадження  працівників слідчого управління прокуратури області», - сказав Юрій Квятківський.

Він підсумував, що загалом проблем в області назбиралось чимало.

«Я коротко озвучив проблематику. Переконаний, що усі прикладуть максимум зусиль, щоб підвищити ефективність роботи. Необхідно скоординувати діяльність правоохоронних органів на протидію злочинності і забезпечення громадського порядку. Налагодити чітку співпрацю з усіма службами та відомствами, щоб досягти реального результату. Від керівників правоохоронних органів хочу почути, що саме заважає вам боротися із злочинністю?», - підсумував прокурор.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, сьогодні, 15 липня, у Львівській обласній прокуратурі відбувається координаційна нарада керівників правоохоронних органів. Під час наради обговорять стан боротьби із злочинністю в регіоні. На нараді головує новопризначений прокурор Львівщини Юрій Квятківський.

Нарада була закритою і тривала зо дві години. Представникам ЗМІ дали змогу лише послухати вступне слово прокурора Львівщини. Оскільки на нараді мають обговорювати оперативну інформацію, то журналістів попросили покинути нараду.

На нараді були присутні керівники силових відомств та представники влади.

Для прокурора Львівщини Юрія Квятківського це перша координаційна нарада на території Львівщини після його призначення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ