Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

На матчі жіночої збірної приходить все більше глядачів, - Володимир Рева

Жіноча національна збірна України з футболу зберігає непогані шанси зіграти у фінальній частині Євро-2017. Команда Володимира Реви спростила собі завдання поїхати до Голландії після домашньої перемоги над збірною Греції.
Фото - офіційний сайт ФФУ

Українки здобули непросту, але дуже важливу перемогу на «Арені Львів» з рахунком 2:0. Саме зі спогадів про цей матч розпочалася наша розмова з теперішнім головним тренером жіночої збірної України з футболу Володимиром Ревою.

Гра зі збірною Греції була не просто складною, а дуже складною, - розпочинає розмову Володимир Сергійович. – На жаль, наша команда дещо порушила технологію нашої гри. Ми порушили нашу компактність між лініями. Маю на увазі, були великі розриви, скажімо, між захистом та півзахистом. Звісно, це була проблема, але ми не пропустили. Не добре нам вдавалися переходи з атаки в оборону. Дівчата часто не встигали, допускали технічний брак. Незважаючи на це, швидкий гол додав нам впевненості. У кожній грі, коли команда забиває швидко, гравці починають грати впевненіше.

Чи сподобалася гра суперника?

Греція мені подобалася завжди. Команда грає у сучасний футбол, який не може не подобатися. Вважаю, у цьому матчі на нашій стороні була футбольна фортуна.

Чи подобається Вам особисто та збірній України грати на «Арені Львів»?

Дуже. Нам подобається навіть те, як за нами дивляться під час тренувань на базі у Винниках. Там зазвичай перед кожним матчем у Львові проводимо навчально-тренувальні збори. На «Арені Львів» також грати комфортно. На кожен наступний матч жіночої збірної України приходить все більше і більше вболівальників. Вважаю, потрібно більше реклами наших матчів. На жаль, її не стільки скільки б хотілося. Потрібно більше активізувати ЗМІ, щоб вони інформували громадськість про матчі жіночої збірної України.

Як оціните шанси збірної України вийти на Євро-2017?

Якщо на виїзді обіграємо Румунію, усі будуть живі і здорові, то ми вийдемо. Але до гри шанси в усіх команд рівні. Про нічию у цьому матчі навіть думати не хочеться, розраховуємо лише на перемогу. Після нашого матчу румунки ще зіграють зі збірною Греції. Втім, нам потрібно набирати свої очки і не дивитися на результати суперників.

Окремо у нашій групі є збірна Франції. До цієї команди далеко усім, це зовсім інший рівень. А такі команди як Україна, Румунія і Греція йдуть в іншому ешелоні. Можливо, ми подібні за класом команди, але це все дуже відносно.

Володимире Сергійовичу, Вас знають як доброго футбольного тренера чоловічих команд. Як Ви потрапили у жіночу збірну України?

Випадкових зустрічей у футболі не буває (сміється). Якщо б мені рік тому сказали, що я тренуватиму жіночу збірну, я б посміявся. В Інтернеті побачив оголошення про конкурс на посаду головного тренера збірної України, де однією з головних вимог було мати тренерську ліцензію Pro. Конкуренти на цю посаду у мене були, якщо не помиляюся, їх було п’ятеро, але я був радий, що жіночу збірну доручили очолити саме мені.

Чи важко було знайти спільну мову з дівчатами? Працювати у жіночому колективі, мабуть, дуже і дуже непросто.

На початках, звісно, були певні труднощі. З «шанхайської їдальні» перейшли у «ресторан». З часом дівчата почали розуміти чого я від них вимагаю. Звісно, працювати непросто, особливо тоді, коли ти увесь час працював з чоловічими командами. Тут усе по-іншому: психологія, емоції, фізичні кондиції гравців. Жартома кажучи, раніше взагалі не знав, що існує жіночий футбол (сміється). Що цікаво, на жіночий футбол вдалося переключити і свою сім’ю. Якщо раніше рідні дивилися як грають чоловіки, то тепер регулярно відвідують жіночий футбол.

Чи подобається робота жіночим тренером? Чи отримуєте від неї задоволення?

Стараюся робити усе професійно. Футбол для мене це робота.

Як розвивається жіночий футбол в Україні?

Повільно. Потрібно розбудовувати інфраструктуру, а також започатковувати жіночий футбол у спортивних школах. Потрібно піднімати це питання, адже вісім команд у чемпіонаті України – не та цифра, яка могла б бути. Незважаючи на це, в Україні робляться певні кроки щодо популяризації жіночого футболу. Нещодавно чимало наших тренерів отримали відповідні тренерські ліцензії. Це безпосередньо ті люди, які працюють лише з жінками.

Хто складає кістяк збірної України? Скільки відсотків дівчат грають у чемпіонаті України?

Як то кажуть, 50 на 50. Половина дівчат представляють іноземні клуби, а інша половина – чемпіонат України. В Україні дівчата переважно представляють клуби з Харкова. Якщо є у них можливість, вони майже одразу виїжджають за кордон. Там є можливості грати у професійних клубах і при цьому щось заробити.

Чи є у Вас можливість переглядати матчі жіночого чемпіонату України?

Завжди стараюся це робити. Не пропускаю жодного туру.

Чи надовго плануєте залишитися у жіночому футболі?

Важко сказати. Не приховую того, що консультую вінницьку «Ниву», команду, яка цього року гратиме у Другій лізі. Слідкую за чоловічими командами, у яких я працював раніше, підтримую зв’язок з багатьома працівниками клубів. Чимало з них мене просто таки завалили смс-повідомленнями з привітаннями про перемогу над Грецією. У жіночій збірній України у мене контракт. Моє завдання – вивести нашу команду у фінальну частину чемпіонату Європи. Після завершення відбору уже футбольний Бог вирішить, де я працюватиму.

За кілька днів починається фінальна частина чоловічого Євро-2016. Чого очікуєте від збірної України?

Хотів би передати найкращі побажання Михайлові Форменку, головному тренеру чоловічої команди. Бажаю нашим хлопцям вийти з групи. Думаю, це зробити буде цілком під силу. До початку змагань на груповому етапі шанси в усіх команд рівні (сміється). Перший матч граємо з Німеччиною, але пригадаймо, що на чемпіонаті світу десять років також стартували з іспанцями. Ми програли, але зуміли вийти з групи. Не даремно про збірну Німеччини кажуть так: у футбол грають всі, але завжди перемагають німці. Загалом, прогнозів робити не люблю.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ