Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

РФ стане огородженим лепрозорієм

Уряд Литви, за прикладом України і Норвегії, вирішив звести паркан на кордоні з Калінінградською областю РФ, адже сьогодні лінія роз'єднання між країнами позначена лише спеціальними знаками. Отож, перший місяць 2017 року, і перші скандали – локальні, регіональні, міжнародні.

Почнімо з локальних. Львів'яни обурюються, що міський голова відпочиває на заморських курортах у той час, коли місто потерпає від непогоди, недбалості перевізників та безпорадності львівських чиновників. Умовно національна героїня працює на інтерес кремлівського агресора – так стверджують політологи. А на Рівненщині відновились бойові сутички за бурштин, а новообраний президент США чубиться із пресою і незграбно вивертається із непривабливих ситуацій.

Чи час на Альпи?

Міський голова Львова Андрій Садовий у  складний для міста час, коли львів'яни потерпали від непогоди, несумлінного ставлення перевізників до виконання договорів перевезення пасажирів, неприбраного сміття і нерозчищених тротуарів узяв собі відпустку, щоби за кордоном поковзатись на нартах із гори.

І тут навіть питання не в тому, чи може міський голова  дозволяти собі такий відпочинок, який недоступний для більшості львів'ян, які платять йому заробітну платню через податки. По-перше, негода, сміттєва і транспортна криза не додавали різдв’яного настрою і дивно, що мер це не відчув. По-друге, чому Альпи, а не Карпати?

Подібні думки минулого тижня висловлювали у соціальних мережах не тільки львів'яни, але і городяни інших міст, для яких Андрій Садовий ще рік тому був зразком для наслідування, еталоном галицького патріота, добродія, сім'янина і господарника.

Недешева «Грінера» 

Ще один скандальний подарунок від львівського виконкому – сміттєперевізна компанія «Грінера-Україна». Відповідно до інсайдерської інформації виконком змусив Галицьку адміністрацію провести непотрібний львів'янам закритий конкурс, під час якого одного перевізника ТПВ змінили на іншого на підставі обіцянки,  що «Грінера» буде надавати городянам дешевші послуги з  вивозу сміття.

Аж ось 13 січня стало відомо, що міськвиконком, без попереднього публічного повідомлення у пресі та без широкого обговорення з громадськістю, кулуарно вирішив збільшити «Грінері» оплату за вивезення ТПВ аж на 97 гривень – до 491 грн за тонну, хоча у грудні перевізникові «AVE» городяни теж платити необґрунтовано високу ціну – 394 гривні.

Що ж тепер преса і представники ГО будуть дізнаватись у членів міськвиконкому про їхні моральні критерії та фахові навички, якими вони послуговувались, коли погодили цинічне здирство із львів'ян.

МЗС України і Канади – одним серцем, однією мовою...

Христину Фріланд, міністра міжнародної торгівлі Канади, прем'єр-міністр Джастін Трюдо призначив на посаду міністра закордонних справ Канади. При цьому Христина Фріланд і надалі відповідатиме за урядовий сектор міжнародної торгівлі Канади.

Аналітики трактують кадрові переміщення в уряді Канади як спробу прем'єр-міністра Джастіна Трюдо знайти інструмент протидії політиці адміністрації Дональда Трампа. Новообраний президент США розкритикував угоду про вільну торгівлю між США, Канадою і Мексикою, а також обіцяв переглянути її в односторонньому порядку. Трамп наполягає на посиленні протекціоністської політики Вашингтона у зовнішньоторговельних відносинах із метою збереження існуючих та створення нових робочих місць у США.

Оскільки США є найголовнішим торговим партером Канади, адже на Штати припадає три чверті канадського експорту, тому Христина Фріланд і буде обіймати дві міністерські посади – дипломатії й торгівлі. В уряді Джастіна Трюдо Христина Фріланд єдина авторитетна представниця, добре знана на міжнародній арені, яка має тісні закордонні зв'язки, зокрема і з американським істеблішментом.

Христина Фріланд вважає за необхідне відновлення діалогу із Росією, про що вона повідомила у свій перший день на новій посаді очільниці МЗС Канади. Вона зазначила, що дуже добре знає цю країну, тому що чотири роки прожила у Москві. При цьому відмовилась коментувати свій статус у РФ – персони нон ґрата – за послідовний захист України на міжнародній арені від агресії Кремля.

Новопризначена очільниця МЗС Канади близька до Віктора Пінчука, який неодноразово запрошував її бути ведучою його традиційних зустрічей «Yes!». Тепер Христина Фріланд уже ведучою бути не зможе, статус не дозволить.

Україна до ООН: «Досить перебувати у позі страуса»

Рада Безпеки ООН і генеральний секретар Організації могли більш ефективно застосовувати свої можливості для запобігання кривавих конфліктів ще до того, як вони забрали тисячі людських життів. Однак через активність представників агресорів, зокрема у Радбезі, а також пасивність інших членів ООН, мирні рішення щоразу блокуються, – заявив під час дебатів РБ ООН із питань попередження конфліктів Сергій Кислиця, заступник голови МЗС України.

Український дипломат нагадав, що Генеральна асамблея ухвалила резолюції, які засуджують агресію та окупацію Криму. Однак спроби Ради Безпеки зупинити військову агресію були в черговий раз заблоковані постійним членом, який і є винуватцем цієї агресії.

Сергій Кислиця наголосив, що в Україні очікували від колишнього генсека ООН відповідної реакції, але він «не виходив за рамки висловлювань про свою глибоку стурбованість». Подібна ситуація була і з Грузією у 2008 році. Не краще йдуть справи у спробах ООН врегулювати сирійський конфлікт.

Дипломат зазначив: «На жаль, занадто часто держави-члени ховають свої голови у пісок, поки не стане занадто пізно. Цей шаблон повинен бути змінений, щоби міжнародна спільнота отримала певність, що Сребреніца, Руанда і Алеппо більше не повторяться».

Представник України закликав нового очільника ООН відігравати більш активну роль у запобіганні конфліктів. Ця функція Генерального секретаря передбачена у Статуті, проте недостатньо застосовувалась упродовж багатьох років.

Савченко – інструмент РФ

Володимир Фесенко вважає, що депутатка Савченко радикальними вчинками хоче відновити свої рейтинги, які стрімко наближаються до нуля. Політолог нагадав, що коли льотчиця повернулась в Україну, за неї були готові голосувати під час президентських виборів орієнтовно 10% громадян.

Аналітик вважає, що, оприлюднивши списки полонених і звинувачення у бездіяльності влади, Савченко провокує напругу і конфлікти всередині України, що прямо відповідає інтересам РФ, «її спецслужб і бойовиків». Фесенко наголосив: «Якщо вона щиро прагне допомагати вирішенню проблеми, їй треба координувати діяльність із гуманітарною підгрупою Тристоронньої контактної групи у Мінську, українськими представниками і СБУ. А Савченко займається махновщиною, анархією».

Кривава битва за бурштин

На Рівненщині знову неспокійно:  через незаконний видобуток бурштину вкотре відбувся конфлікт.  Валерій Присяжнюк, якого 27 грудня 2016 року призначили керівником обласної поліції, пообіцяв, що відновить роботу спеціального оперативного штабу для боротьби з незаконним промислом бурштину. Проте вже минуло кілька тижнів, але досі невідомо, коли головний поліцейський виконає свою обіцянку. Тому не дивно, що всі зацікавлені сторони продовжують працювати за старими схемами.

Андрій Лозовий, депутат від Радикальної партії, на своїй сторінці у мережі Facebook повідомив, що в населений пункт Старе Село прибули  семеро брутальних осіб з автоматами і сказали селянам платити із диму (будинку) данину. Проте непрохані гості не взяли до уваги, що прибули у край нащадків УПА. Мешканці Старого Села биндюжників постріляли, поранили і ув'язнили. Двох віддали медикам, а одного пораненого тримали до приїзду журналістів одного з центральних телеканалів.

Депутат Лозовий висловив обурення фактом, що у Рокитнівському районному управлінні Національної поліції відмовились реагувати на повідомлення місцевих жителів про затриманих злочинців, а одну з двох заяв взагалі не зареєстрували.

Народний обранець звернувся до міністра Авакова, до в.о. керівника Національної поліції Вадима Трояна і начальника Нацполіції у Рівненській області Валерія Присяжнюка з проханням невідкладно відреагувати на події на Рокитнівщині і відсторонити від виконання службових обов’язків Михайла Євтушика, начальника Нацполіції у Рокитнівському районі.

Із українського простору випав  «Дощ»

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення протягом року збирала інформацію про порушення українського законодавства в ефірі московського телеканалу «Дощ», що й стало приводом для заборони його трансляції в Україні. Про це повідомив Сергій Костинський, член Нацради з питань телерадіомовлення.

Загалом, Національна рада виключила 77 російських телеканалів, а після заборони на трансляцію «Дощу», в Україні ще чомусь залишили працювати 5 московських телеканалів, що є очевидним недопрацюванням. На Росії не працює жоден український телеканал, і цей факт потребує симетрії.

«Газпром» без «Нафтогазу» – це віз без коліс

«Газпром» збільшив заявку на транзит газу через газотранспортну систему України до 278,9 мільйона кубометрів.

Це вкотре підтверджує необхідність українського транзиту для покриття короткострокового попиту на газ в Європі. На відміну від ГТС України, «Північний потік» призначений для перекачування постійних обсягів газу незалежно від часу року, не кажучи вже про короткочасні зимові коливання споживання газу в ЄС.

У грудні 2016 року обсяг добового постачання газу через Україну на ДВС «Велке Капушани» (Словаччина) коливався в діапазоні від 118 до 169 мільйонів кубометрів, тобто максимальний потік газу був на 43% вище планового. Замовляючи такий режим роботи, «Газпром» відчуває надійність української ГТС, яка усупереч очікуванням офіційних російських коментаторів успішно справляється з будь-якими обсягами перекачування газу й у будь-які терміни.

Україна позбулась алкопаразитів. Майже

Алкогольний холдинг «Roust Corporation», який був другим за величиною виробник алкоголю у світі, а першим на Московії, несподівано звернувся в суд Нью-Йорка з проханням про захист від кредиторів відповідно законодавства про банкрутство США.

Як пояснили у «Roust Corporation», труднощі з виплатою боргу виникли через економічний спад у Польщі, РФ і Казахстані (фактично Польща і Казахстан відмовились купляти продукцію московського агресора, а в алкоголів РФ коштів вистачає хіба на «Боярішнік»), а головне – через заборону реалізації московської продукції в Україні, де бізнес корпорації скоротився на фатальні 90%. У Києві справедливо вирішили, що українська горілка якісніша від сурогатної водки.

Резервний фонд РФ катастрофічно тане

У грудні 2016 року Резервний фонд РФ скоротився удвічі. Станом на 1 січня 2017 року його обсяг становив 972,13 мільярда рублів ($16,03 мільярда), а 1 грудня 2016 року в Резервному фонді було 2,032 трильйона рублів. Кошти в іноземній валюті на 966,9 мільярда рублів були продані в грудні для покриття дефіциту бюджету на 2016 рік, повідомили у Мінфіні РФ.

Міністерство фінансів РФ неодноразово попереджало, що у 2017 році Резервний фонд буде вичерпаний при збереженні низьких цін на нафту. До кінця 2016 року вартість нафти зросла порівняно з початком року, проте аналітики очікують падання цін у лютому-березні 2017 року.

Незабаром РФ стане огородженим лепрозорієм

Уряд Литви, за прикладом України і Норвегії, вирішив звести паркан на кордоні з Калінінградською областю РФ, адже сьогодні лінія роз'єднання між країнами позначена лише спеціальними знаками та 13-метровою контрольною полосою. Найближчим часом буде офіційно оголошений конкурс на будівництво паркану протяжністю 135 км. Огорожа буде призначена для врегулювання ситуації з контрабандистами та нелегалами, які потрапляють на територію Литви.

Еймутіс Місюнас, міністр внутрішніх справ Литви, повідомив, що кордонний паркан призначений не тільки для запобіганню діяльності контрабандистів та нелегального перетину державного кордону, але й стане знаком, що Литва розцінює РФ як потенційного агресора.

Вже і Данія проти Кремля

Клаус Фредеріксен, міністр оборони Данії, вважає, що застереження з приводу військової загрози з боку Росії є цілком виправдані, а тому наголошує на необхідності переозброєння країни, щоби разом із НАТО протистояти агресії Кремля.

Раніше повідомлялося, що Данія дійшла висновку щодо необхідності збільшити військові витрати на національну безпеку, як того вимагає НАТО. У новій довгостроковій оцінці ризиків оборонної розвідки Данії сказано, що кібератаки, терористи-одинаки і російська агресія є одними з найбільших загроз для країни.

Кіпр хоче об'єднатись, а Кремль – йому напаскудити

У той час як лідери Кіпру обговорюють із Грецією, Туреччиною і Великобританією найбільш делікатні параграфи угоди з питань об'єднання острова, у Кремлі готуються перешкодити об'єднанню.

Стурбованість прогресивних кіпріотів викликана тим, що Москва може застосовувати свою «м'яку силу», щоби вплинути на громадську думку, особливо якщо дві сторони – грецька й турецька – досягнуть мирної угоди і почнуть вести кампанію за референдум у найближчі місяці.

Є ознаки того, що Москва вже почала це робити. Посол РФ на Кіпрі Станіслав Осадчий накликав на себе критику в грудні 2016 року, коли став єдиним іноземним представником, який відвідав антиоб'єднавчий семінар п'яти невеликих політичних угрупувань, які перебувають на кремлівській дотації. Московського посла відразу викликали в МЗС Кіпру, без дипломатичних церемоній надавали по загривку і попередили про пендель із острова у разі ще одного публічного паскудства.

Через кілька днів Осадчий миролюбно повідомив, що уряд РФ погоджується на врегулювання кіпрського питання, а він сам теж готовий відвідати зустріч у Женеві, якщо п'ять постійних членів Радбезу ООН будуть туди запрошені. У повідомленні залишилось незрозумілим, з якого РФ тулиться до об'єднавчого питання Кіпру.

Москва де-факто зацікавлена у збереженні розколу на Кіпрі, що пов'язано з такими геополітичними причинами:

• об'єднаний Кіпр стане членом НАТО;

• Москва втратить важелі впливу на острів;

• Кіпр стане транзитним пунктом для транспортування газу в Європу з територій Ізраїлю і Північної Африки, що спричинить в ЄС цілковиту незатребуваність «Газпрому»;

• США і ЄС доведуть на практиці ефективність політичного співробітництва із кіпріотами.

Паризька близькосхідна конференція

Представники 70 держав та міжнародних організацій з'їхались у столицю Франції з метою пошуку політичного вирішення конфлікту на Близькому Сході. Західна преса повідомила, що участь у заході візьмуть Джон Керрі, поки ще державний секретар США, та Франк Штайнмаєр, міністр закордонних справ Німеччини. Проте участь у міжнародній конференції, яку ініціювала Франція, не візьмуть учасники конфлікту – палестинці та ізраїльтяни.

Представники Ізраїлю відмовились від участі в міжнародній конференції, бо вважають його «заходом для маніпуляцій» з метою утвердити «антиізраїльські рішення», а причина відсутності палестинців – невідома. Тим паче, що учасники конференції мають намір у заключній резолюції чітко висловитись за створення на Близькому Сході Палестинської держави, яка б могла мирно співіснувати з Ізраїлем.

Нагадаємо, у грудні 2016 року Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, в якій засудила нинішню політику Ізраїлю щодо розбудови поселень на Західному березі річки Йордан та в східній частині Єрусалима. У відповідь Ізраїль вирішив скоротити фінансові внески в ООН, а документи ООН назвав папірцями.

Кінець лібералізмові ЄС

На території ЄС почав роботу реформований підрозділ «Frontex», який буде депортувати мігрантів, першочергово з Греції, Італії та Іспанії, які не отримали право на притулок у ЄС. Орієнтовно 700 співробітників підрозділу будуть допомагати в організації та здійсненні депортації усім країнам ЄС, які найбільше потерпають від напливу біженців. Передбачається, що в разі необхідності співробітники підрозділу зможуть також працювати у третіх країнах.

Про реформу і розширення «Frontex» стало відомо влітку 2016 року, а в структурі нової служби тоді запланували 1000 постійних працівників. Крім того, в рамках її роботи працюватиме група прикордонників із 1500 осіб, які впродовж кількох днів зможуть бути залучені до операцій у будь-якій точці ЄС. Також передбачено, що держави-члени ЄС зможуть подавати клопотання про допомогу новоствореного органу в разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Нове напруження на Балканах

Томіслав Ніколіч, президент Сербії, погрожує застосувати війська для захисту сербів у Косові. Так він зреагував на інцидент із потягом Белград – Косовська-Мітровиця, який довелося повернути у Сербію з міркувань безпеки. Напередодні Сербія після 18-річної перерви мала намір відновити залізничне сполучення з північчю Косова, де компактно проживають серби, що й стало причиною нового загострення між двома країнами.

Вранці, 14 січня, з центрального вокзалу Белграда відправився потяг, придбаний у Росії і пофарбований у кольори сербського прапора. Вагони потягу зовні були провокативно розписані на різних мовах гаслом «Косово – це Сербія», а також прикрашені зображеннями ікон із косовських сербських православних монастирів. На сербську провокацію косовари відреагували  передбачувано:  за наказом Хашима Тачі, президента Косова, потяг  на кордоні зупинили албанські поліцейські.

Провокація Сербії має за мету нівелювати міжнародний резонанс на спробу Кремля здійснити переворот у Чорногорії. Днями Інтерпол затримав двох осіб – Предраге Боджичевича і Неманье Ристича – які брали участь у підготовці перевороту. Ристича також підозрюють у зв'язках із главою МЗС РФ: їх обох зафіксували на фото, коли Лавровим прибув у Белград для ймовірного обговорення плану перевороту.

Нагадаємо, що Чорногорія видала ордер на арешт членів головного осередку терористів (2 росіян і 3 сербів) за підозрою у спробі державного перевороту в країні.

Кремлівський компромат на Трампа

Американське видання «Buzzfeed» опублікувало 35-сторінкову доповідь про досьє компромату на Дональда Трампа, який зібрали спецслужби РФ. Документ підготувала британська приватна компанія, яку очолює колишній співробітник британської розвідки. Британець повідомив, що колишній співробітник спецслужб РФ розповів йому про стеження ФСБ за Трампом, коли той був у Москві у 2013 році. Зокрема, як стверджується, що російські спецслужби прослуховували номер у готелі Ritz Carlton, куди Трамп запрошував повій.

Видання «Buzzfeed» зазначило, що до того, як воно опублікувало зазначену доповідь, її кілька місяців обговорювали у середовищі представників американської розвідки, конгресменів і преси. Кореспонденти видання «Buzzfeed» намагалися перевірити факти, які подані у британському документі, але не змогли ані підтвердити їх, ані спростувати. При цьому в британській доповідній записці є неточності, які видання «Buzzfeed» назвало «очевидними помилками». Так, автор доповіді кілька разів припустився помилки у назві «Альфа-Груп», а ще назвав підмосковну Барвіху місцем, де живуть виключно представники вищих гілок російської влади та їхні наближені.

Дональд Трамп назвав доповідь неправдивою, а її публікацію – «політичним полюванням на відьом».

Келліенн Конвей, політична консультантка і радниця Дональда Трампа, також заявила, що їй нічого невідомо про те, що представники американської розвідки доповідали Трампу про компромат, який міститься в документі.

Раніше було повідомлення, що секретна частина доповіді, представлена американською розвідкою Баракові Обамі та Дональду Трампу, була доповнена інформацію, що спецслужби РФ заявляють, що володіють інформацією, яка компрометує обраного президента США.

Прес-конференція Дональда Трампа

Обраний президент США провів свою першу велику прес-конференцію під час якої традиційно почубився з пресою, уникав некомфортних питань і втік від наполегливості журналістів. Захід відбувся на тлі гучного скандалу після публікації припущень, що Путін має компромат на Трампа і буде маніпулювати новообраним президентом США.

Головніші тези Дональда Трампа:

• публікація «Buzzfeed» – фальшивка;

• у готелях я дуже обережний;

• ніяких бізнесових інтересів у РФ не маю;

• якщо подобаюсь Путіну – це добре;

• розвідслужби мають важливе значення, їх треба посилити;

• російське хакерство – це погано;

• РФ буде США належно шанувати;

• можу одночасно і бізнес провадити, і США керувати;

• систему охорони здоров'я зміню;

• стіну на кордоні з Мексикою збудую;

• гроші з Мексики за будівництво стіни витребую.

Трамп призначить зятя радником

Агентство «Reuters» повідомило, що Дональд Трамп призначить свого зятя старшим радником з питань Близького Сходу. Передбачається, що 36-річний Джаред Кушнер буде курирувати політику на Близькому Схід і торговельні угоди. Юристи команди Трампа заявили, що дане рішення не порушує закон про протидію сімейності (непотизм), оскільки його дія не поширюється на Білий Дім.

Мультимільйонерові Джареду Кору Кушніру належить таблоїд «New York Observer», а також він є спадкоємцем єврейської девелоперської компанії «Kushner Properties». Заради шлюбу із Кушнером Іванка Трамп прийняла юдаїзм і взяла собі єврейське ім'я Яель.

За даними ЗМІ, сімейство Кушнерів тісно пов'язане з релігійними сіоністами, володіє мережею єврейських освітніх центрів, зокрема академією івриту та єшиви.

Путін & Трамп – кремлівські інсинуації розпочались

Цього тижня з'явилось повідомлення, що Дональд Трамп ініціював і домовився про зустріч із Путіним у Рейк'явіку максимум через тиждень після церемонії інавгурації. Під час рейк'явіцьких переговорів – за аналогом зустрічі в столиці Ісландії Рейгана і Горбачова – заплановано обговорити скорочення ядерного озброєння. Цією інформацією з британськими політиками поділились дипломати РФ, які повідомили, що зустріч Трамп-Путін уже узгодили у Кремлі.

Агентство «Reuters» повідомило, що у команді Трампа про зустріч з Путіним ніхто не домовлявся. Тим паче, що через тиждень після інавгурації у Дональда Трампа буду справи важливіші. Один представник делікатно повідомив, що інформація про зустріч президентів США та РФ не відповідає дійсності, а інший був прямолінійним – він сказав, що ця інформація є брехнею. Схоже на те, що безпардонне нав'язування «хорошого парня» себе у дружбу Білому Дому вже почало дратувати оточення новообраного президента США.

Секторальні санкції США

Група сенаторів США підготувала законопроект про санкції стосовно фінансового та енергетичного секторів РФ. Їх планують запровадити проти фізичних та юридичних осіб, які інвестують понад $20 мільйонів у видобування нафти та газу в РФ. Обмеження стосуватимуться і постачання технологій і товарів для енергетичного ринку Росії. Під санкції потраплять компанії, які вирішать фінансувати будівництво трубопроводів у РФ, а також інвестицій у ядерні об'єкти на території країни.

Автори законопроекту наголосили, що економічних обмежень зазнають і ті компанії, які займаються операціями з купівлі-продажу російського боргу, і ті, що придбають активи компаній РФ. Ці санкції будуть поширені не лише на представників бізнесу в США, але й компанії третіх країн.

Сенат США дослідить Путіна

Сенат США оголосив про початок офіційного розслідування «російських» кібератак на американські структури, мета яких полягала у зовнішньому впливі на хід президентських виборів у США. Сенат водночас перевірить повідомлення про зв'язки Кремля – політичні або економічні – з якими-небудь політичними компаніями у США. Комітет сенату, який курує розвідслужби США, має намір опитати посадових осіб обох адміністрацій президентів Барака Обами і Дональда Трампа.

Обама полегшив Трампові життя

Санкції США проти РФ автоматично знімаються, якщо не продовжити їх у відведений термін указом президента. Тобто, Трампові не довелося б скасовувати санкції, достатньо було їх не продовжити у березні 2017 року, на що так розраховували у Кремлі. Щоби Дональд Трамп не карався гризотою стосовно продовження чи не продовження обмежень для Путіна, Барак Обама люб'язно сам їх поновив аж до березня 2018 року. Тепер у Трампа не буде юридичних підстав для розшаркування перед Кремлем.

Льоша Пушков, старший інформатор Ради РФ, бундючно нахвалявся, що Барак Обама – невіглас, який нічого не тямить у світовій політиці, а тому незабаром побачить, як його політика стосовно Москви «буде порвана на клаптики».

США реалізують стратегічний резерв нафти

У США вирішили найближчим часом продати до восьми мільйонів барелів нафти зі стратегічних запасів. Виручені гроші будуть спрямовані на модернізацію нафтосховищ і трубопроводів. Про це повідомили у міністерстві енергетики США. Відомство буде приймати заявки на купівлю нафти до 17 січня, а постачання відбудуться у березні й квітні. Всього зі стратегічного резерву може бути реалізовано пального на суму $2 млрд, що однозначно позначиться на бюджеті РФ.

Китай обурений на Трампа

Дональд Трамп в інтерв'ю для видання «Wall Street Journal» заявив,  що « у світі все є предметом переговорів, і політика "одного Китаю" зокрема». Трамп також висловив глибоке невдоволення, що Китай зумисно провадить політику дешевого юаня, через що, на думку новообраного президента США, американські компанії не можуть конкурувати з китайськими.

Китай відреагував миттєво: у міністерстві закордонних справ Китаю зробили різку заяву, що політика «одного Китаю» не була і не може бути предметом переговорів у китайсько-американських відносинах, оскільки передбачає неможливість одночасних дипломатичних відносин із урядом у Пекіні та урядом на Тайвані. США дотримуються політики «одного Китаю» з 1979 року, тому що офіційний Пекін вважає Тайвань бунтівною провінцією КНР, а не окремою країною.

Ярослав Левків.

Фото - znaj.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ