Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Облаштування площі св. Юра гальмується через підземний паркінг, – архітектор

Завершення робіт у Львові на площі св. Юра призупинено через альтернативні проекти облаштування площі. Таку думку під час прес-конференції у Львівському прес-клубі висловив архітектор Юрій Горалевич, який разом з іншими представниками Громадської ради «Святий Юр» поділився з пресою міркуваннями щодо причин, із яких роботи з облаштування площі зупинені – чи навіть, зі слів активістів, саботуються.

За словами Юрія Горалевича, закінчити роботи з облаштування площі та скверу можна впродовж трьох тижнів, проте невдовзі після встановлення та урочистого відкриття пам’ятника митрополиту Андрею роботи спинилися.

«Площа виглядає сумно. Немає освітлення, лавочок, смітничків. Клумби – й ті пожовкли під серпневим сонцем. Сумно виглядає ввесь Львів, центр переритий», – скрушно зазначила голова ВГО «Союз Українок» Ореслава Хомик, ілюструючи поточну ситуацію.

Її колега, голова Львівського осередку Товариства політв’язнів та репресованих Петро Франко, пов’язав зволікання з ідеологічними та політичними міркуваннями. На його думку, є сили, що опираються належному увічненню та вшануванню пам’яті видатного церковного та громадського діяча.

Втім, архітектор Юрій Горалевич припустив, що йдеться радше про бізнесові інтриги.

За його словами, структури, які займалися плануванням реконструкції площі св. Юра, одночасно розробляли план з генеральної реконструкції Митрополичих садів. Проте, вочевидь, плани виявилися ще більш масштабними, ніж здавалося спершу.

«Нещодавно з’явилася інформація про існування плану спорудження триповерхового підземного паркінгу навпроти головного корпусу ЛНУ та під пам’ятником Івану Франку. Це архікоштовний проект паркінгу на 600 місць. Очевидно, що цей об’єкт потребуватиме нової автомобільної розв’язки з виходом на вулицю Городоцьку попри площу Юра та вулицю Озаркевича. Імовірно, що зволікання пов’язані саме з розробкою цього проекту», – припустив Юрій Горалевич.

Громадський та політичний діяч Степан Давимука уточнив, що структури, які розробляють даний проект, пов’язані з колишнім головним архітектором Львова Юрієм Криворучком. Саме ці структури нині опікуються реконструкцією Митної площі, яка, за словами активістів, відбувається з низкою порушень.

«Подібні ініціативи повинні реалізовуватися на підставі відкритих конкурсів та дискусій, натомість все робиться непрозоро», – зазначив Юрій Горалевич.

На думку активістів, в кінцевому підсумку «всі дороги ведуть до мерії, яка блокує завершення робіт». Тому наприкінці заходу вони оприлюднили Відкрите звернення до міського голови Андрія Садового, в якому зазначили, що «штучне гальмування (робіт) … буде потрактовано нами як відкрита форма ворожих до Української Держави та Церкви дій».

Нагадаємо, що про паркінг на площі Франка заговорили ще 2013 року.

 

franka square lviv ua from unika architecture&urbanism on Vimeo.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ