Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Олег Мандюк: Я би радив судити політичну силу по її вчинках та діях, а не по словах і заявах

Голова Львівської міської організації Народного Союзу „Наша Україна”, голова міжфракційного об’єднання „Наша Україна” у Львівській обласній раді Олег Мандюк прогнозує, що політичний 2007 рік буде складнішим від попереднього року. Водночас він запевнив, що „Наша Україна”, яка сьогодні є єдиною політичною силою, що підтримує Президента, залишиться такою і надалі. Про це та інше Олег Мандюк розповів в інтерв’ю „Гал-info”.
 
-- Пане Мандюк, розкажіть, будь-ласка, про свої політичні плани на 2007 рік.
 
– Я думаю, що в політиці 2007 рік буде складним, можливо, навіть ще складнішим від попереднього року. Передусім в силу розвитку тих подій, які зараз відбуваються в Україні – протистояння між гілками влади і намагання трактувати Конституцію так, як це вигідно окремим політичним силам. Партія „Наша Україна” і Блок „Наша Україна”, які представлені в радах різних рівнів, і надалі залишатиметься тією єдиною силою, яка підтримує Президента, його курс на побудову європейської, демократичної України. Звичайно, цьому є великий супротив з боку антикризової коаліції і тому можна прогнозувати серйозну політичну боротьбу, оскільки реваншисти все більше захоплюють владу в Україні і віддавати без боротьби її не будуть. Роль нашої політичної сили і, зокрема, її Львівської міської організації буде у цій справі достатньо великою, оскільки міська організація Львова займає провідне місце серед партійних осередків „Нашої України”.
 
-- Нам відомо, що Ви неодноразово зустрічались з Петром Порошенком. Які були приводи для зустрічі? Про що Ви розмовляли?
 
– Метою наших зустрічей були мої спроби переконати Петра Олексійовича, що партії потрібні зміни, адже її рядові члени і громадськість говорять про невиправданість шляху, обраного керівництвом партії „Наша Україна”. Крім того, ми обговорювали результати парламентських виборів 2006 року. У принципі, Порошенко погоджувався зі мною, з тим станом справ, але, на жаль, до кінця розуміння ситуації я в нього не побачив. Ми зустрічались три рази з цього приводу, це було між етапами ІІІ з’їзду НСНУ. Шкода, але мені не вдалося переконати Петра Порошенка у тому, що і йому, й іншим лідерам партії потрібно відійти від керівництва нею.
 
-- Які Ви бачите перспективи розвитку „Нашої України” у Львові та загалом в державі?
 
– Сьогодні партія виходить на якісно інший рівень. Це продиктовано як процесами всередині партії, так і тими процесами, що відбуваються в державі загалом. Ми сьогодні є політичною силою з чіткою позицією щодо розвитку та побудови держави європейського зразка. Ми будемо і надалі послідовно, відкрито і прозоро відстоювати ідеали демократії. Якихось інших інтересів, які переслідують інші партії, прикриваючись гарними гаслами, у нас немає. Я сподіваюсь, що громадськість це зрозуміє. Дії нашої партії не розходяться і не розходитимуться зі словами. Вони будуть послідовними в парламенті, в інших органах влади, де представлена „Наша Україна”, що зміцнить її позиції.
 
-- «Наша Україна» зараз не може на рівних конкурувати з БЮТ, що підтверджують останні соціологічні опитування. За яких обставин вона це зможе зробити?
 
– Лідеру БЮТ дуже притаманна риса популіста. Вона завойовує серця громадян закликами, за якими нічого немає. Але ще гірше те, що інколи за цими гаслами стоять дії кардинально протилежні, що продемонструвало голосування БЮТ у Верховній Раді за подолання вето Президента. „Наша Україна”, без сумніву, не піде таким шляхом, бо в певній перспективі він вичерпує себе і призводить до розчарування. Я думаю, що громадяни з часом зрозуміють стан справ. Я би все-таки радив львів’янам судити політичну силу по її вчинках та діях, а не по словах і заявах.
 
-- Ви є депутатом Львівської обласної ради V демократичного скликання. Як Ви оцінюєте її діяльність?
 
– Загалом я позитивно оцінюю діяльність облради, оскільки на сьогодні вдалось дійти порозуміння із політичними силами, які там представлені. Ми розуміємо, що нам не потрібні протистояння. Є інтереси Львівщини, які потрібно реалізовувати, а це можливо лише за умови ефективної, консолідованої діяльності облради. Останні місяці показали, що ми досягли цього і не хотілось би, щоб вчинки лідерів окремих політичних сил впливали на ситуацію у Львівській обласній раді, а саме на порозуміння сил, яке склалось. Порівняно з обласними радами попередніх каденцій, сьогодні в ній представлені усі партії, які відстоювали помаранчеві ідеали. Тому, коли обласна рада V демократичного скликання розпочала свою роботу, мені було дуже дивно, чому між цими силами було настільки загострене протистояння. Я декілька разів звертався до депутатів із закликом припинити вузькопартійні ігри, які лише шкодять справі. В обласній раді попереднього скликання були представлені різні групи і великий вплив мала на облраду і кучмівська команда, і СДПУ(о), яка різними способами намагалась впливати на її діяльність. Думаю, тепер немає підстав для протистояння, і облрада буде працювати злагоджено і ефективно.
 
-- Депутатському корпусу місцевих органів влади теперішнього скликання доведеться важче, ніж його попередникам, адже парламент запровадив для нього імперативний мандат. Наскільки, на Вашу думку, його запровадження є демократичним і ефективним?
 
– Впровадження імперативного мандату в першу чергу було потрібно тим політичним партіям, список яких формувався не за партійним принципом, без відповідного відбору. Я маю на увазі і фракцію БЮТ, хоча це не стосується, можливо, її фракції в обласній раді. Але ми бачимо це на прикладі процесів у Верховній Раді, в Київській міській раді, де є проблеми саме цього характеру. Також це стосується і маленьких фракцій, які потрапляють під вплив більших фракцій і, як наслідок, часто втрачають своїх членів. Введення імперативного мандату я оцінюю позитивно тому, що імперативний мандат – це обов’язок депутата виконувати рішення, які приймає його політична партія. Прийняття цього закону піде на користь роботи рад усіх рівнів. Мене тільки дивує, чому імперативний мандат не запроваджено у Верховній Раді.
 
-- На виборах міського голови Львова Ви підтримували кандидатуру Василя Куйбіди, через що у Вас виникло певне протистояння із Петром Олійником, який підтримував кандидатом на цю посаду Андрія Садового. Чи зберігся цей конфлікт донині?
 
– На жаль, в період виборів не було розуміння ситуації, яка тоді склалась. Партія Народний Союз „Наша Україна” висувала на посаду міського голови Андрія Садового. Це було партійне рішення НСНУ, а не конференції Блоку „Наша Україна”, на якому делегати усіх його політичних сил – НСНУ, Народного Руху України, КУН і ХДС прийняли рішення про підтримку Василя Куйбіди на посаду міського голови Львова. Таке рішення було продиктовано тим, що усі перелічені політичні сили мали певні стосунки з попереднім мером Василем Куйбідою і їм було б легше знаходити з ним спільну мову. Наголошу на тому, що усі делегати Народного Союзу „Наша Україна” підтримали кандидатуру Андрія Садового на цій конференції. Але я, як керівник виборчого штабу Блоку „Наша Україна” у місті Львові, вважав за неможливе не виконувати рішення Блоку, моя позиція була така.
 
-- Що можете сказати про діяльність міського голови Андрія Садового?
 
– Порівняно із діяльністю попереднього міського голови Любомира Буняка, звичайно, діяльність Андрія Садового можна оцінити позитивно. Я бачу, що ним пропонується багато корисних речей для міста. Але сьогодні є певна кадрова проблема міського голови. Я бачу позитив у тому, як міняється структура міського управління. І маючи досвід роботи в органах міської влади, я розумію, як цей механізм працює. Те, що пропонується, я вважаю, позитивним, а як воно буде виконано, покаже час, який даний міському голові для цього. Сподіваюсь, можна буде опанувати ситуацію і знайти відповідні кадри для виконання зобов’язань, які взяла на себе міська влада.
 
-- Чи завжди, на Вашу думку, у міській раді проходять прозоро приватизаційні, економічні та політичні процеси?
 
– За неповний рік кардинально змінити ситуацію як у державі, так і у місті Львові дуже складно. У міському управлінні утворились напрацьовані роками структури, які важко переламати за такий короткий час. Особливо це стосується процесів, які проходили останні чотири роки. В закритому режимі підкилимно, одноосібно приймались рішення міським головою і затверджувались міськвиконкомом, що зрештою і призвело до відставки Любомира Буняка. Я сподіваюсь, що пан Садовий, який декларує своє бажання якісно змінити роботу виконавчих органів міської влади, зуміє зробити роботу міської влади прозорою, відкритою і зрозумілою. Інше питання, коли це станеться. Ми називаємо міську владу „владою”, хоча це просто менеджери, які найняті громадою і нею фінансуються. Їх функція управляти містом в інтересах громади.
 
-- Ви порівнювали Садового із Буняком. А чи вважаєте Ви, що Василь Куйбіда був би кращим мером, ніж Андрій Садовий?
 
– Я можу порівнювати періоди, оскільки я бачив роботу Василя Куйбіди, коли він став міським головою в першій каденції. Це був енергійний чоловік, який хотів змін в місті, і, зрештою, ми бачили, що ці зміни відбувались. Це був складний період для міста Львова та й України загалом. Важко було відшукати інвестиційні кошти, значно менший був і міський бюджет, ніж зараз. Однак міському керівництву вдавалось виходити із цієї складної ситуації. Друга каденція Куйбіди була більш спокійною, господарка була організована і працювала за налагодженою системою. Сьогодні Андрій Садовий має запал, енергію і бажання виконати свої перевиборні зобов’язання. Думаю, це піде на користь місту. А наскільки цього запалу вистачить, покаже час.
 
-- Кажуть, що Ви збираєтесь покинути посаду голови Львівської міської організації НСНУ? Наскільки це відповідає дійсності, що плануєте робити у майбутньому? 
 
– На кінець лютого заплановано проведення звітно-виборчої конференції „Нашої України”. Згідно зі Статутом партії, як мінімум кожних два роки повинні відбуватись такі конференції і змінюватись керівництво партійних організацій. Я розглядаю можливість моєї заміни на кращу кандидатуру. Якщо прийде людина, яка зможе внести позитивні зміни, свіжу кров у діяльність міської організації, то я буду підтримувати таку ідею і не виключаю, що відійду із займаної партійної посади.
 
-- Які є кандидатури на цю посаду?
 
– Я не хотів би називати прізвища, я думаю, що в нашій організації є достатньо людей, які можуть зайняти цю посаду. Все вирішуватимуть міські і районні організації.
 
-- Якою буде співпраця „Нашої України” і БЮТ на Львівщині у світлі подій у парламенті, коли БЮТ зрадив Президента?
 
– Хочу звернутись до колег із фракції БЮТ в обласній раді і до Львівського осередку партії ВО „Батьківщина”. Львівщина була і є форпостом Української держави, української демократії і ми повинні бути одностайними у відстоюванні цих державних інтересів, відкинути усе інше. Я сподіваюсь, що співпраця, яка існує сьогодні в обласній раді, буде і далі продовжуватись. Хочу звернути увагу, що дехто з керівників нашої політичної сили інколи обирав не той шлях і ми неодноразово звертали їх увагу на те, щоб вони йшли тим курсом, який ми обіцяли виборцям. Думаю, що БЮТ теж повинен впливати на центральні органи своєї партії і вносити критичні зауваження щодо їх діяльності.
 
Розмовляв Ростислав Коваль
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ